Kolovoz 04, 2025, 16:22:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Treset(no) pitanje  (Posjeta: 1481 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Treset(no) pitanje
« u: Ožujak 11, 2010, 20:28:16 poslijepodne »
Pozdrav...

hm...čitala sam i probala naći nešto o doziranju tresetnih kuglica koje sam kupila (konkretno od Hobbya 600 grama) pa ne znam koliko da toga stavim i gdje. Čitala sam da se može skuhati kao čaj u destiliranoj vodi pa dodavati u vodu koju pripremam prije tjedne izmjene, naravno prije dodavanja u akvarij...nešto kao amazom ili od sere blackwater (sera morena).
Neki kažu u čarapu pa u filter ili kod raspršivača.
A druga dvojba mi je oko odnosa Kh i pH...po ovom 5 in1 valjda nepreciznom mjerenju ispada da je Kh blizu 4, a mene hvata panika da ne bi došlo do disbalansa i preniskog pH kod upotrebe treseta u kuglicama. Do sad sam koristila ovaj gotovi tekući 5ml/25l. Najviše bih neki recept koliko grama tresetnih kuglica skuhati na litru vode da dobijem jačinu npr amazona od dajane koji onda mogu tjedno doadvati kod izmjene vode kao do sada.

Voda je odležana zagrebačka pipovača, akvariji su pristojno zasađeni i ne prenaseljeni ribama.

Molim dobre duše da mi pomognu nekim savjetom...tražila sam ovdje, ali nisam našla ništa konkretno.
 :)

« Zadnja izmjena: Ožujak 11, 2010, 21:01:44 poslijepodne od Mins »
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
Odg: Treset(no) pitanje
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2010, 20:48:58 poslijepodne »
Ovo sam našla

Generally, there are two methods of usage.

1. The first is more complex but very accurate. Firstly, put the peat into a container with some water. Leave it for a few days while acidic materials are being extracted to the water. Next, measure the pH level of the water. It should vary from 4 to 5. Now, you can tip some of this water into your aquarium. Do it slowly, always tip in parts and measure the changes in the aquarium. This way of doing things is much more precise and safer than the second one, since you can control the water quality.

2. TThe second way is much more easier than the first one, however it is much more dangerous too. Put the peat into some stockings. If you have a small aquarium, immerse the stockings directly into the water. During the initial phase, the peat will float to the top. If you have a large aquarium, you can put the stockings with peat into a filter. Bear in mind, that it might cause serious damage to your tank if you don't control the process frequently!

How much and how often?

There is no exact answer. The main factor is the water that you want to adjust. As I mentioned above, I use peat from JBL and Sera. I put 250 g in 250 litres of water and I change the peat once every month when I clean the filter. Since I'm using it for short periods of time, the peat doesn¹t change the colour of water but it lowers the pH by 0.5. Leaving the peat in water for long periods doesn't result in any effect; the pH starts go up slowly.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2010, 09:25:48 prijepodne »
Ti testeri 5u1 i svi ostali jeftini ne valjaju nista i mos ih bacit slobodno. Posto si iz Zagreba garantiram ti da nemas vodu kh=4 tvrdoce, vec jedno 3-4x toliko.

Koliko ja znam nema bas nekog recepta, kao za juhu, sa tresetom (bar ja nisam naisao nikad na to)...a te kuglice mislim da su namjenjene orginalno za upiknut u podlogu kod biljaka, jer treset sadrzi hranjive tvari koje pospjesuju njihov biljaka, te se cesto koristi kao podloga za biljke.

A za to sta ti zelis...fino ga ubaci u filter kao jedna od filter medija i eto ti amazone.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2010, 23:06:39 poslijepodne »
Hvala na odgovoru...i ja isto mislim da je karbonatna tvrdoća zg vode oko 13-14. Kad sam mjerila ukupnu sa serinim testom na principu kapanja u epruvetu ispala je oko 15. Ovi testeri su stvarno užas...držim se redovite tjedne izmjene i u slučaju da mi nešto smrdi, naznake algi ili previše mlađi mjenjam i svaki treći dan, ali onda oko 15 posto (bolje manje količine, a češće - da ne poremetim previše).
Niš, sutra kod promjene ide šaka cca 100 g na 100 litara u filter vrećicu.

Pisalo se na forumu o testovima, a konkretno me zanima gdje i koji su najtočniji za kupiti, može i na PM da se ne reklamira neki shop ili štoveć  ;)

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #4 u: Ožujak 17, 2010, 11:43:29 prijepodne »
Pisalo se na forumu o testovima, a konkretno me zanima gdje i koji su najtočniji za kupiti, može i na PM da se ne reklamira neki shop ili štoveć  ;)

najtočniji su LaMotte, komplet košta ko novi akvarij od 200 lit full opremljen, pa ti onda mjeri :'(

http://www.lamotte.com/
http://www.forestry-suppliers.com/product_pages/View_Catalog_Page.asp?mi=3331
« Zadnja izmjena: Ožujak 17, 2010, 11:49:11 prijepodne od Pampa1 »
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Toce

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
    • Sportska medicina
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2010, 22:56:47 poslijepodne »
.....
A druga dvojba mi je oko odnosa Kh i pH...po ovom 5 in1 valjda nepreciznom mjerenju ispada da je Kh blizu 4, a mene hvata panika da ne bi došlo do disbalansa i preniskog pH kod upotrebe treseta u kuglicama. Do sad sam koristila ovaj gotovi tekući 5ml/25l.

Ako si dodavala tanine u akvarij onda ti je KH niži. Je si ovaj 5u1 mjerila u vodovodnoj vodi ili akvariju?