Svibanj 03, 2025, 18:46:53 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Lava rock  (Posjeta: 3811 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Lava rock
« u: Ožujak 06, 2010, 21:57:42 poslijepodne »
Znam da ce ovo sad pokrenut sigurno gomilu rasprave al moram jednostavno pitat da si to razjasnim :up:

- prvo sam se se sjeti kolege Darea i njegovog akvarija i odmah mi se cini ko da sam ja sad kao on :D :D :D :D

- 1.  zivi kamen je porozan pun bakterija i sl.. i time je najpogodniji za akvarij, ako imamo mrtvi onda nije nista drugaciji od keramike po pitanju bakterija
   2. keramika, također porozna ali mrtva i treba joj duze vremena da ozivi
   3. lava rock, lagana i porozna isto kao i keramika kaj se toga tice

e sad nek mi netko objasni zasto ne bi lava rock mogla u morski akvarij ako se dobro slozi i po potrebi ucvrsti makar nepotrebno

mozda bi bio malo izgled cudan i nisam siguran jel bi se na njega uhvatila koralina alga al mislim da bi

da cujem misljenja :up:

Offline zeljkoc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Lava rock - sad bu bilo paljbe
« Odgovori #1 u: Ožujak 06, 2010, 22:13:36 poslijepodne »
Po meni može lava, na žalost (ili sreću) alge će se isto hvatati, vidjeo sam, imam jedan komad lave u akvariju jer mi je anemona stigla na njemu.
Kad se uhvate alge i koralina, ne vidi se praktički crvenkasta boja kamena!

Čini mi se da smo malo zabrijali s tim kamenjem, mislim da je nekome u interesu da se kupuje to kamenja, pa kako i ne bi kad kila košta preko 130 kn. Naravno da ima zagovaratelja "Tonge premium" marke kamenja! Kad bih nekome rekao da sam kilu kamena platio 130 kn, mislim da bi me najprije dobro namlatio, nakon bolnice kad bi izašao, spremili bi me u ludaru. Srećom sam kupio svega par kila, pa bi brzo izašao iz ludnice!  :D

Mislim da u današnje vrijeme kad postoje ciljani bakterijski preparati sam kamen gubi na važnosti. Napuštaju se i DSB-ovi i slične zamisli! Kad sam izbacio taj DSB napokon sam skinuo nitrat na 0. Pijesak držim u aq samo da bi se wraseovi imali gdje ukopati prilikom spavanja, inače bih i njega izbacio!

Vjerojatno se mnogi ne slažu samnom, ne kažem da sam u pravu, nisam probao, tako da ostavljam mogućnost da sam totalno u krivu!

Poz!

« Zadnja izmjena: Ožujak 06, 2010, 22:17:27 poslijepodne od zeljkoc »

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2010, 22:20:10 poslijepodne »
Pa o tomu ti ja i govorim, komentirao sam tu ideju s jos par ljudi koji se drze morske akvaristike i svi su se slozili u fenomenalnu poroznost lave te je bilo kao ono pa to bi sigurno sljakalo.

tko zna mozda ga ja prvi slozim pa bude eksperimentalni :D nece bar dare sam biti u nemogucim misijama :D

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 06, 2010, 22:43:12 poslijepodne »
Nećeš biti prvi, ima akvarija za koje znam da se filtriraju lavom. Ti ćeš vjerojatno tome pristupiti istraživački, i sve fino objaviti i pokupiti zasluge! Biti će to "Malky - miracle lava rock" način filtracije, tvoje ima stajati će uz Jaubertovo.  :D
Sori, malo sam se našalio, ali tko zna ....

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #4 u: Ožujak 06, 2010, 22:47:12 poslijepodne »
Nećeš biti prvi, ima akvarija za koje znam da se filtriraju lavom. Ti ćeš vjerojatno tome pristupiti istraživački, i sve fino objaviti i pokupiti zasluge! Biti će to "Malky - miracle lava rock" način filtracije, tvoje ima stajati će uz Jaubertovo.  :D
Sori, malo sam se našalio, ali tko zna ....

:D :D :D :D :D :D :D

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #5 u: Ožujak 07, 2010, 00:59:19 prijepodne »
Pa lava u moru nije ništa čudno. Postoje koraljni grebeni oko vulkanskih otoka gdje je sve ono ispod koralja lava kamenje. Koliko je lava zaista porozna neznam a mislim prije svega na onu mikroporoznost koja se golim okom i ne vidi. Svejedno, mislim da bi to funkcioniralo jer ako može biti akvarija sa minimalno kamenja može biti i sa lava kamenom..onako će se i na to naseliti bakterije i mikrofauna a biološka filtracija ne ovisi samo o kamenju i njegovoj poroznosti. Malky, što kaže gugl?

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #6 u: Ožujak 07, 2010, 13:01:26 poslijepodne »
Malky, što kaže gugl?

Gugl kaze svasta :D :D :D

navodno postoje 2 najcesce vrste lava rocka, ona prava direkt iz/oko vulkana koja je puna fosfora i slicnih sranja koje nisu za akvarije al funkcioniraju kao grebeni u moru jer hebiga ipak je more veca kolicina vode jel tak?

i postoji ova koju mi svi znamo kaj je ima po ducanima i koja je navodno sigurna, morat cu jos malo vise procackat prije nego bih ovo proveo u mom akvariju

evo jedan citat di je to najbolje objasnjeno:

There are two types of "lava" rock. The first is volcanic in origin and is very bad for reefs. The second, is light in weight and found at LFS. It is a by-product of smelting. Do to the high temps the "lava" rock impurities the can leach into the water are baked out of this material. This is not to say that all man-made lava rock is the same, however, some can be used as base rock with no ill effects.

« Zadnja izmjena: Ožujak 07, 2010, 13:02:42 poslijepodne od Malky »

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 07, 2010, 13:16:18 poslijepodne »
ma sve je to ok ali....
kod sebe imam kojih 60-70 kg tropa
od toga je sve kupljeno živo osim 14 kg kojima je trebala 1 godina da to na neš počne izgledat.
iskreno pogotovo kod manjih akvarija mislim da ne treba riskirat.
meni u akvariju je bio kaos dok si nisam nabavio pošteno kamenje
sad kad pogledam po tanku svugdje vire zmijače,ima brdo bubica znači opet je nešto živo.
ja ne vjerujem u keramiku+sol+voda = more
jednostavno to mi ne sjeda ne vjerujem da nesto sto je priroda stvarala duže vrijeme mi možemo složiti u par mjeseci.
mješanjem keramike s živim o tom bi se vec dalo.
naravno to je moje mišljenje ja uvažavam i tuđa  :D

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Ožujak 07, 2010, 13:23:54 poslijepodne »
ja nisam morski, niti ikaj znam o tome, al kad sam vidio naslov, prvo mi je napamet palo more oko vulkanskih otoka, kak je reko renta.  kad sam razmišljao o moru u kući, prije 6-7 mjeseci, pomislio sam na lavu, al nisam niš pitao, da ne bih bio lagana meta.  ;)  :D

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #9 u: Ožujak 08, 2010, 19:15:33 poslijepodne »
Lava, pur pjena, siporeks, spužva sve to može. To je stvar ukusa i debljine novčanika.  Ja sam si napravio stijenčugu 17 kg 50x60x15 od keramike po svom ukusu za par kuna. Lijepo porozna, sa mikro i makro porama i mjehurićima u svim slojevima keramike.
Trebati će vremena da zaživi ali kako je moj novčanik dosta tanak vrijeme je na mojoj strani. Oživljavanje mrtvog kamena ili keramike se može ubrzati pravim morskim kamenom s koralinama i ostalim bubicama.
Kad daš za simbionit 100 kuna za 300g te keramike- onda 17 kg slične može samo koristiti. Pa ako seveč mora ( a ne mora se) kupi se živi pijesak koji ima brdo tih bakterija i .....i on onda oživi keramiku.

To su sve alternative. Ponekad jako isplative, ekološko osviješčene i ponekad jako ružne.
Kod mene če u filteru biti lava sa trljačicama od plastčne mrežice. Stavi se na minuciozan protok i eto umjetni DSB. Vele da skida nitrate skoro na nulu a ostatak odradi LR. Tu se nebi koristio skimer a voda se rijetko mijenja (10 % mjesečno). Probam pa se javim :up:
Inače moj j morskić radi ko urica.

Offline Otto

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Homo Delphinus is not just a concept!
« Odgovori #10 u: Ožujak 08, 2010, 19:38:21 poslijepodne »
Dare ajde otkrij tajnu te 17 kg teške kamenčine, kako, koliko, gdje... ;)

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #11 u: Ožujak 08, 2010, 20:17:40 poslijepodne »
Što kako koliko gdije??
Napravio i ispeko!  Možda pustim sliku a možda kad projekt zaživi.

Offline Otto

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 08, 2010, 22:49:52 poslijepodne »
Što kako koliko gdije??
Napravio i ispeko!  Možda pustim sliku a možda kad projekt zaživi.

Pa mislio sam da objasniš kako si napravio svoju stijenu i od čega, pretpostavljam da je neka vrsta DIY-live rock-a ili...?

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #13 u: Ožujak 08, 2010, 23:17:55 poslijepodne »
Pa eto.
Glina i punila, pa kad se ispeče, punilo ispari ili se pretvori u pepel.
Ima tu balončića, cijevčica, mikro pora.....cisto,sigurno,kreativno
Koga zanima nek se javi.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #14 u: Ožujak 09, 2010, 00:32:30 prijepodne »
ode vi s moje teme u sasvim druge vode :D :D :D

nema jednostavnijeg od gotove lave samo moram jos do kraja procitat nekih 15-20 raznih stranica di se lava rock komentira u morskim akvarijima, najveci mi je problem taj kaj su to sve stare teme vecinom iz 2005/6/7 di je jos i keramika bila kao nemoguca za zamislit  sama u akvariju a vidimo da danas funkcionira.

strpljen/spasen

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #15 u: Ožujak 09, 2010, 13:42:13 poslijepodne »
Pa eto.
Glina i punila, pa kad se ispeče, punilo ispari ili se pretvori u pepel.
Ima tu balončića, cijevčica, mikro pora.....cisto,sigurno,kreativno
Koga zanima nek se javi.

Tebi je jasno da ti nitko ne vjeruje da to uspjesno radi - dok ne potrkrijepis temom sa slikama, opisom i podacima? Ovakvo hvalisanje ne volim i ignoriram..

Druga stvar: siporeks moze u more, ali nema koristi. Jer siporeks nema cijevcice, nego odovojene okrugle komore, a to pak znaci da ti ona komora udaljena 1 cm od vanjske povrsine ne znaci bas nista. Kako znam? Probao sam.
I prema pur pjeni sam isto skeptican..

@ Malky
Ja sam ti onoc spomenuo da mislim da ce to sasvim ok raditi. Al kako je Morino vec napisao, mislim da bi trebalo izmjesati sa zivim kamenom i vozi. :)
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #16 u: Ožujak 09, 2010, 15:09:27 poslijepodne »
siporex, pur pjena? pa kaj je i to netko spominjao? LooL, ja nemam pojma o moru, al ovo mi se čini malo ...  :bagonhead: :a010a:

Offline Otto

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 09, 2010, 23:07:11 poslijepodne »
Sorry Malky šta sam skrenuo sa teme, ali tak i tak vidim da Dare piše u šiframa pa onda... :nerd:
Sretno sa lavom Malky ;)

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #18 u: Ožujak 11, 2010, 15:14:36 poslijepodne »
Da malo podrobnije pratite, čitate strane forume našli bi ste gomilu stvari o alternativnim stijenama i njihovu korisnost. Ne kažem da svi trebaju izbaciti živi kamen iz akvarija samo dajem do znanja da postoje i druge solucije pa ako neko ne zna za njih neka olako ne osuđuje znanje koje posjedujem,
Što se tiće siporeksa ako u izdubljenu rupu natočiš vodu ona če polako procuriti na drugu stranu. Mjehurići nigu hermetićke cjeline več više manje porozne tvorevine i pridonode anoksičnom prostoru korisnom za anaerobne bakterije. Stirpopr isto ali u manjoj mjeri. Pur pjena puno više do siporeksa (ako se odstrani vanjski sloj)
Slika stijene i opis će ići u zasebnu temu kad pronađem fotić(zagubio ga) a možda i ne s obzirom na skepsu, pa se čujemo za godinu dana kad mogu podkrijepiti moje iskaze učimjenim.

Malki oprosti što sam postao u tvoj top. Mislio sam da će vas zanimati.