Rossi iznimno mi je žao zbog gubitka tvojeg ljubimca (ja sam isto prije dosta vremena izgubio svoju aphonopelma seemanni iz neobjašnivog razloga), tako da znam kako ti je. Nemoj se živcirati zbog ovog malog kiksa, vani svi koji drže pauke od malena kupe po 3-4 primjerka da im od tih po jedan doživi spolnu zrelost. Tako da si ti imao 100% uspješnost.
Ali evo nekih informacija koje bi mogle pomoći drugima oko versicolora. U hobiju je poznata po tome da joj se trebaju pružiti optimalni uvijeti kako bi uspijevala, te da je iznimno osjetljiva dok je skroz malena 1.-3. presvlačenje. Avicularia versicolor bi se trebale držati prilično suho dok su još malene. Ja sam svoju (dok je bila skroz sitna) držao na lagano mokrom tlu kojem sam dopustio da se potpuno isuši i jednom tjedno malo posprejao oko njezinog doma i za to uvijek koristim destiliranu vodu (neki savjetuju da se kod svih avicularia koristi isključivo destilirana voda pošto su one ipak arborealne vrste i jedina voda koju piju u prirodi je kišnica i kondenzirana voda – znači demineralizirana voda). Tek kad naraste se preporučuje malo veća vlažnost, može se povećati na 60 - 80% ali to pretežno tako da se vlaži tlo, makar i malo oko doma neće škoditi (moja se jedino malo uzbudi kad joj nešto titra po mreži, ali ništa ozbiljno). Ujedno je za njih iznimno važno vrlo dobro provjetravanje (pošto žive visoko u krošnji drveta). A sad,u slobodi one mijenjaju svoje stanište tokom odrastanja, dok su manje žive u nižim dijelovima šume (čitaj drveća), a kad narastu zadržavaju se pretežno u krošnji drveća što objašnjava različiti način držanja i promjenu vlage od malena do starosti. No ko možda ima prilike (i razumije njemački) neka si nabavi „Martinique Baum Vogelspinne“ od Boris F. Striffler gdje je sve lijepo detaljno opisano.
Prije nego što sam ja svoju uzeo, molio sam za neke savijete Matiju, al Matija kaže da on nikada nije s niti jednom imao nikakvih problema, pa… ne znam. Ja sam svojom također nikada nisam imao problema (da pokucam u drvo). Ko zna možda je loša genetika ili takozvani „inbreeding“, sve u svemu don't give up.
PS: Ivborosa, kaj malo još propagande prije nego što proizvod dođe na tržište?