Lipanj 24, 2025, 01:09:29 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Uginuo versicolor  (Posjeta: 9008 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Rossi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
Uginuo versicolor
« u: Ožujak 05, 2010, 19:59:02 poslijepodne »
Eto nazalost danas mi je uginuo versicolor. nije mi jasno zakaj ni zbog cega ali eto, je. imamo sam ga oko 2 god i naraso je do otprilike 12cm. sad mene zanima oc ceg je mogo uginut. zadnjih 2 dana je bio u banani, onak pokvrceno se drzao na staklu, pa na grani i onda na podu. taman se prije nekih tjedan dana presvukao i fakat je bio zdrav, jeo je kad god sam mu ponudio dubiu. kakvi su moguci uzroci i bolesti kod tarantula? pregledo sam ga i nije nikakve ozlijede imao!
R-46

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: Uginuo versicolor
« Odgovori #1 u: Ožujak 05, 2010, 20:05:20 poslijepodne »
Zao mi je :( Kupi novog,ne odustaj!A uginuo je naj verovatnije jer je bio muzijak..Gore si naveo da se skoro presvukao,posle zadnjeg presvlacenja muzijaci postanu polno zreli i vrlo brzo posle toga uginu..Toliko i zive prosecno muzijaci 2-3 godine..Kod tarantula nema bolesti,ili je ziva ili je mrtva,nemoj da si u bedaku,odziveo je svoje uzmi novu!Pogledaj da li na prednjim nogicama ima kao kukice neke,ako ima muzijak je i umro je od starosti...Jbg desava se
« Zadnja izmjena: Ožujak 05, 2010, 20:06:09 poslijepodne od KLOKI95 »

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 05, 2010, 20:27:39 poslijepodne »
sad je na vjecitom pocivalistu u septickoj. nije bio muzjak vec zenka, 100%
R-46

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 05, 2010, 20:30:31 poslijepodne »
Kod tarantula nema bolesti,ili je ziva ili je mrtva,

ovo baš i nije točno...  googlaj "dyskinetic syndrome"...

nadalje..pauci mogu "dobit" razne izrasline po tijelu... što mogu bit razni tumori i slično... to što te vrste životinja nisu toliko istražene ne znači da nemogu biti bolesne i imati iste/slične bolesti kao ostale životinje...

Offline KLOKI95

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 05, 2010, 20:33:43 poslijepodne »
Pa dobro dyskinetic syndrome nije sad bolest da mozes da izlecis..To ima pa ugine,a njegov versicolor nije sigurno imao sindrom..Kad sam rek'o bolesti mislio sam na prehlade i tako sto drugi ljubimci mogu da imaju...

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 05, 2010, 20:36:32 poslijepodne »
Kod tarantula nema bolesti,ili je ziva ili je mrtva,

ovo baš i nije točno...  googlaj "dyskinetic syndrome"...

nadalje..pauci mogu "dobit" razne izrasline po tijelu... što mogu bit razni tumori i slično... to što te vrste životinja nisu toliko istražene ne znači da nemogu biti bolesne i imati iste/slične bolesti kao ostale životinje...

nemam pojma, kolko sam vidio na njoj nije imala mikakvih fizickih anomalija da bi mogao zakljucit od ceg je uginula. izgledala je fizicki zdravo!
R-46

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #6 u: Ožujak 05, 2010, 20:48:46 poslijepodne »
Vjerojatno je uginula od tog sindroma...ali moguće je da ti je slučajno pala,pa malo polomila nogicu ili tako neš...ali samo nagađam...  ;)

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 05, 2010, 20:53:02 poslijepodne »
Vjerojatno je uginula od tog sindroma...ali moguće je da ti je slučajno pala,pa malo polomila nogicu ili tako neš...ali samo nagađam...  ;)
a moguce je i to, al malo vjerojatno jer je vjecito u mrezi i tu i tam izade na staklo i to je to, tj izlazila je...
R-46

Offline KLOKI95

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 05, 2010, 20:54:41 poslijepodne »
Vjerojatno je uginula od tog sindroma...ali moguće je da ti je slučajno pala,pa malo polomila nogicu ili tako neš...ali samo nagađam...  ;)
Ako je muzijak kazem ti naj verovatnije je od starosti...Taj sindrom izgleda ovako kod svih tarantula Vidis kako se tarantula "trese" kad pokusava da hoda
Ne verujem da je to tvoja imala jer bi pomenuo,to je ipak velika promena...Starost,nema druge,sem ako ti nije ispala negde pa da se povredila
Ako se nije ponasala ovako dok je hodala onda to nije sindrom 100%
« Zadnja izmjena: Ožujak 05, 2010, 20:55:16 poslijepodne od KLOKI95 »

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 05, 2010, 20:56:22 poslijepodne »
da je ugibala od tog sindroma..to bi Rossi vidio sigurno...

opet... to što mi neznamo dal pauci imaju bolesti zato što ih nitko nije istraživao..ne znači da one ne postoje...  ko zna..možda je baš uginula od nekog oblika svinjske gripe  :D :D :D  ili ptičje.. al se simptomi kod njih drugačije pokazuju..i mi to nemožemo primjetit..  

tarantule..i paučnjaci općenito su toliko malo istraženi... da tu može bit milion stvari koje mi vjerojatno nećemo nikad saznat..zato što se nitko sa njima ne bavi u tolikoj mjeri da bi išao istraživat bolesti koje ne prelaze na čovjeka..

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 05, 2010, 21:08:45 poslijepodne »
Vjerojatno je uginula od tog sindroma...ali moguće je da ti je slučajno pala,pa malo polomila nogicu ili tako neš...ali samo nagađam...  ;)
Ako je muzijak kazem ti naj verovatnije je od starosti...Taj sindrom izgleda ovako kod svih tarantula Vidis kako se tarantula "trese" kad pokusava da hoda
Ne verujem da je to tvoja imala jer bi pomenuo,to je ipak velika promena...Starost,nema druge,sem ako ti nije ispala negde pa da se povredila
Ako se nije ponasala ovako dok je hodala onda to nije sindrom 100%
ma da se tak ponasala bar bi pokazivala nekakve znakove zivota, ova moja se nije kretala tj je al ko da je -4 u terariju, sva nekak usporena al nije htjela hodat nego kad sam provjeravao dal je ziva sam je polako micala noge, doslovno se vidlo iz sata u sat kak ju snaga napusta jer se sve slabije micala.
R-46

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #11 u: Ožujak 05, 2010, 21:50:54 poslijepodne »
Baš mi je žao  :(... Ko za šta mu je bilo
Moj prvi versicolor nije preživio prvo presvlačenje kod mene (jednostavno se nije uspio izvuči, mene nije bilo cijeli dan...)  i to me je toliko bacilo u bed da sam htjela odustati od svega. Ali eto, nagovorili su me da nabavim drugog, a u skorije vrijeme će doći još koji...
Divni su!!!!!

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 05, 2010, 22:01:22 poslijepodne »
ma prezivjet cu ja, nije prvi put da mi je nekaj uginulo, neg mi nije jasno kak tak odjednom...
R-46

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #13 u: Ožujak 05, 2010, 22:22:35 poslijepodne »
meni su 3 avicularie uginule...nemoj se čudit,JAKO su osjetljive...čak su izmislili sindrom "sudden death sindrome" kad su avicularie u pitanju...inače one zahtjevaju puno veću brigu od ostalih tarantula,ventilacija mora biti savršena,vlaga...ponekad ni to nije dosta.

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #14 u: Ožujak 05, 2010, 22:33:00 poslijepodne »
Ma znam da ćeš preživjet, nisam to mislila (Pa ti si veliki dečko!).  Meni je prvi versicolor riknul odjednom, iz čistog mira. Preživi tri presvlačenja kod prijašnjeg vlasnika, a četvrto kod mene ne preživi!!! Ja sam bila u bedu jer sam mislila da sam ja nešto sje...., a fakat sam pazila na apsolutno sve. Pored ovog novog sam 2 tjedna doslovce dežurala dok se nije prvi put presvukao kod mene.  
Čitala sam da su osjetljive, ali su zato prelijepe...

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #15 u: Ožujak 05, 2010, 23:06:17 poslijepodne »
pa zapravo razlog zasto je tarantula uginula je gotovo nemoguce odredit osim ako nije onaj banalan...tipa da joj nisi dao vode duze vremena, ili da joj je temperatura premala/previsoka

Meni je isto avicularia minatrix uginula, i stvarno neznam zasto, jednostavno sam ju naso mrtvu...poslije sam si razmisljo da je mozda zbok vode jer su one vecinu vremena u toj svojoj mrezi i prakticki jedinu vodu kaj uzimaju je prek hrane...jer ja svoju nikad nisam vidio da je izasla iz te mreze...ali vjerojatno to NIJE razlog nego nesto sasvim drugo....

i da jedan savjet uzmi parahybanu one su naj naj bolji pauci...preaktivni, ne umiru bezrazlozno, jedni su od najvecih, jako su inteligentne xD...ma 1000 je razloga zakaj je parahybana bolja od svih ostalih
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline KLOKI95

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 06, 2010, 08:42:57 prijepodne »
I meni je uginuo b.boehmei isto tako imao sve kako valja..Ali drugo je to,on je bio 2 pres. i uginuo nakon presvlacenja sutra dan...Ne znam sta je ovo moglo da bude,ali uzmi novu tarantulu sto pre!
« Zadnja izmjena: Ožujak 06, 2010, 10:39:29 prijepodne od KLOKI95 »

Offline frga

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #17 u: Ožujak 06, 2010, 09:01:54 prijepodne »
Rossi iznimno mi je žao zbog gubitka tvojeg ljubimca  (ja sam isto prije dosta vremena izgubio svoju aphonopelma seemanni iz neobjašnivog razloga), tako da znam kako ti je. Nemoj se živcirati zbog ovog malog kiksa, vani svi koji drže pauke od malena kupe po 3-4 primjerka da im od tih po jedan doživi spolnu zrelost. Tako da si ti imao 100% uspješnost.  :up:  

Ali evo nekih informacija koje bi mogle pomoći drugima oko versicolora. U hobiju je poznata po tome da joj se trebaju pružiti optimalni uvijeti kako bi uspijevala, te da je iznimno osjetljiva dok je skroz malena 1.-3. presvlačenje. Avicularia versicolor bi se trebale držati prilično suho dok su još malene. Ja sam svoju (dok je bila skroz sitna) držao na lagano mokrom tlu kojem sam dopustio da se potpuno isuši  i jednom tjedno malo posprejao oko njezinog doma i za to uvijek koristim destiliranu vodu (neki savjetuju da se kod svih avicularia koristi isključivo destilirana voda pošto su one ipak arborealne vrste i jedina voda koju piju u prirodi je kišnica i kondenzirana voda – znači demineralizirana voda). Tek kad naraste se preporučuje malo veća vlažnost, može se povećati na 60 - 80%  ali to pretežno tako da se vlaži tlo, makar i malo oko doma neće škoditi (moja se jedino malo uzbudi kad joj nešto titra po mreži, ali ništa ozbiljno). Ujedno je za njih iznimno  važno vrlo dobro provjetravanje (pošto žive visoko u krošnji drveta). A sad,u slobodi one mijenjaju svoje stanište tokom odrastanja, dok su manje žive u nižim dijelovima šume (čitaj drveća), a kad narastu zadržavaju se pretežno u krošnji drveća što objašnjava različiti način držanja i promjenu vlage od malena do starosti. No ko možda ima prilike (i razumije njemački) neka si nabavi „Martinique Baum Vogelspinne“ od Boris F. Striffler gdje je sve lijepo detaljno opisano.

Prije nego što sam ja svoju uzeo, molio sam za neke savijete Matiju, al Matija kaže da on nikada nije s niti jednom imao nikakvih problema, pa… ne znam. Ja sam svojom također nikada nisam imao problema (da pokucam u drvo). Ko zna možda je loša genetika ili takozvani „inbreeding“, sve u svemu don't give up.

PS: Ivborosa, kaj malo još propagande prije nego što proizvod dođe na tržište? :D
« Zadnja izmjena: Ožujak 06, 2010, 09:04:44 prijepodne od frga »
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 06, 2010, 10:15:03 prijepodne »
Čudno..ja nikad nisam imao problema sa tim Aviculariama...ni sa malima ni sa velikima...a imam ih 14-15 različitih vrsta..po nekoliko komada od svake vrste i nikad mi ni jedna Avicularia nije uginula..posuda u kojoj je pauk-Avicularia,bilo ter.ili neka plastična kutija-kutijica mora bit prozračna,i nije točno da im mora bit uvijek povečana vlaga,mojima se nekad treset osuši skroz a u posudici ima vode i kažem nikad mi nijedna nije uginula...kako Matija kaže i paučnjaci mogu imati razno razne bolesti...

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 06, 2010, 10:57:27 prijepodne »
pa zapravo razlog zasto je tarantula uginula je gotovo nemoguce odredit osim ako nije onaj banalan...tipa da joj nisi dao vode duze vremena, ili da joj je temperatura premala/previsoka

Meni je isto avicularia minatrix uginula, i stvarno neznam zasto, jednostavno sam ju naso mrtvu...poslije sam si razmisljo da je mozda zbok vode jer su one vecinu vremena u toj svojoj mrezi i prakticki jedinu vodu kaj uzimaju je prek hrane...jer ja svoju nikad nisam vidio da je izasla iz te mreze...ali vjerojatno to NIJE razlog nego nesto sasvim drugo....

i da jedan savjet uzmi parahybanu one su naj naj bolji pauci...preaktivni, ne umiru bezrazlozno, jedni su od najvecih, jako su inteligentne xD...ma 1000 je razloga zakaj je parahybana bolja od svih ostalih

imam i banu relativno malu, oko 6 cm, jedino kaj mi se ne svida kod nje je to da je vjecito u rupi, tj kutijica od filma ukopana u zemlju i apsolutno je nikad nema vani! a kaj se tice versicolora sprico sam joj uvijek svakih par dana terarij, izade van iz mreze na staklo, popije si vode i natrag u mrezu tak da nije to razlog ziher. ocito je neka visa sila za koju neznamo.
« Zadnja izmjena: Ožujak 06, 2010, 11:18:21 prijepodne od Rossi »
R-46

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 06, 2010, 11:09:34 prijepodne »
Rossi, al imao si normalno i posudicu s vodom? Jer sam na jednom stranom forumu također vidio da oni svojima ne stavljaju pojilice jer navodno "svu vodu dobiju preko hrane i prilikom špricanja terarije". Ja osobno svoju znam viđati na pojilici.

toncek12 Meni je jedino lividum u konstantno mokrom tresetu, a kod versicolora normalno pustim da mi se i isuši treset. Da,vidio sam da imaš super kolekciju Avicularia, to si ih pokušao sve sakupiti?  :D
« Zadnja izmjena: Ožujak 06, 2010, 11:25:20 prijepodne od frga »
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline Rossi

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 06, 2010, 11:26:36 prijepodne »
nije bilo portebe s posudom za vodu kad ju ne ferma 5 posto, nego iskljucivo sa stakla pije ili s lisca i drva....
R-46

Offline KLOKI95

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 06, 2010, 11:51:32 prijepodne »
Brate nesto nije valjalo cim je uginuo,mozda problem kod presvlacenja ili nesto..Ali sve jedno sta je,sad je gotovo nema nazad..Znam kako se osecas,meni su 2 puta uginule tarantule,jednu sam cak sam ubio slucajno pa zamisli kako mi je bilo bedno..Ali uzmi drugu,ne odustaj nikad

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 06, 2010, 11:55:07 prijepodne »
iso brisite rossijev komentar...pala bu mi prodaja (ak bum opce imal malce)

nazalost, rossi iznio si jedinu negativnost kod parahybane a to je zakopavanje dok su jos male....dakle i moja mala od svega par cm se stalno zakopavala, ali s vremenom to prestane i onda su stalno vani i stalno aktivne i jako su atraktivne... ma naj naj bolji pauk na svijetu, i jako je puno doprinio teraristici u svijetu, i zbok svoje ljepote i aktivnosti, ali i tolerancije na razno razne podrazaje pogodan je kako za pocetnike, tako i za iskusne terariste i jos bi samo zelio nadodati da parahybanu jednostavno moras imati u svojoj kolekciji

a sad da nebi ispalo da spamam temu moram napisat nesto u smrti avicularije....

hmmm, avicularije su isto super pauki, nadasve jedinstveni i divno obojeni ali jednostavno ponekad uginu bezrazlozno, i jednostavno nekad im ne pase kod vas....(sto kod parahybane nikako nije slucaj i zato je 100puta bolja)
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 06, 2010, 11:57:48 prijepodne »
ma kakva crna septička...to se oziju pošalje da preparira X-(

;)