Lipanj 20, 2025, 07:18:31 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: IAPLC 2010  (Posjeta: 20929 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lp

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
IAPLC 2010
« u: Ožujak 04, 2010, 11:03:57 prijepodne »
Najveće svjetsko takmičenje u aquascapingu, koje organizira Aqua Design Amano Co, na svoju 10. godišnjicu poziva sve aquascapere i biljne akvariste da predstave svoje akvarije na ovogodišnjem natjecanju.

Kao i svake godine moguća je online prijava (dakle ništa se ne plaća sudjelovanje), a rok za prijavu je 31.05.2010.

Više na službenom siteu: http://en.iaplc.com/

Od ove godine Akvarij.NET je i službeni supporter natjecanja. (http://en.iaplc.com/supporter/map.html).

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Odg: IAPLC 2010
« Odgovori #1 u: Ožujak 04, 2010, 18:10:37 poslijepodne »
Odlicno, bravo za nas!  :klap:

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #2 u: Ožujak 04, 2010, 18:32:18 poslijepodne »
Super mi je to kaj smo navedeni. Mrak! nek se čuje za nas.

Offline Karas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Udruga "FENIKS" Borovo
    • Udruga "FENIKS" Borovo
« Odgovori #3 u: Ožujak 04, 2010, 18:40:16 poslijepodne »
lp prijavi svoj aq  :up:
ima još dosta do tada, skoro tri mjeseca, stignu se akvariji raztrasti fino. Hvala što si na vrijeme rekao i nadam se da će biti još ljudi koji će prijaviti svoje akvarije.  ;)
Karas Reef - morski akvarij

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #4 u: Ožujak 24, 2010, 09:31:09 prijepodne »
Evo i slike bande sa akvarij.neta pod supporterima... ;)   :D

http://en.iaplc.com/supporter/map.html

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 24, 2010, 17:28:05 poslijepodne »
Evo i slike bande sa akvarij.neta pod supporterima... ;)   :D

http://en.iaplc.com/supporter/map.html
Koja zakooon fotka! :up:

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #6 u: Svibanj 28, 2010, 08:12:38 prijepodne »
Još tri dana za poslat...tko nije, a misli se, nek šalje. Dužni smo im.  ;)

Ja poslao prije par dana pa tko živ ko mrtav.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #7 u: Kolovoz 10, 2010, 11:07:09 prijepodne »

Rezultati stigli.. http://en.iaplc.com/results10/results10.html

prilično loše.. među prvih 1000 nema niti jednog natjecatelja iz Hrvatske... iz Srbije sam pobrojao nekih 6-7.

ali prvi je Rus! Jedva čekam prve slike. :)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #8 u: Kolovoz 10, 2010, 11:08:49 prijepodne »
Evo i službenih rezultata:       IAPLC 2010 Results

Prvi od 1819 scapera je, što je meni za ne povjerovat, ni manje ni više nego Rus, Pavel Bautin.  :klap:

Moj komentar je da mi je baš drago da konačno netko iz Europe pobijedi dosada neprikosnovene Azijate. Našao sam preko googla njegov site http://bautin-design.ru/aquascape_prirodnyy_akvarium gdje se mogu vidjeti njegovi dosadašnji radovi. Izgleda da se bavi skupa s bratom profesionalnim uređenjem akvarija. Sve ima na site-u o njima, a evo i prevedenog sitea na engleski sa google translateom.

Moj plasman je meni ove godine dosta razočaravajuć jer sam 1107 od 1819 scapera, al šta je tu je...morat ću se primit malo više aquscapinga, samo da mi je vremena malo više nać.  :D  ;)

EDIT: u isto vrijeme smo poslali Renta... :D

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 10, 2010, 11:14:08 prijepodne »
Nije ja sam prvi. :biggrin:

al čuj ovaj Rus stvarno rastura, jaki su mu zadnji radovi! :a034k:
« Zadnja izmjena: Kolovoz 10, 2010, 11:28:48 prijepodne od Renta »

Offline biobiofizicar

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 10, 2010, 17:02:54 poslijepodne »
Cestitke svim ucesnicima sa ovih prostora :klap:  Oktopus i Katjusa u prvih 10%. Nadam se da cemo krenuti stopama Bacuski i Babuski...
Zadnjih par nedelja sam detaljno listao Ruske akva sajtove. Verujte na rec to je ogromno akvaristicko  blago i sto je ohrabrujuce prisutan je ogroman broj dama ... Inace u prvih pedeset jedini evropljani su Rusi, Ukrainci i Poljaci...
Jedva cekam prve fotke akvarijuma...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Kolovoz 10, 2010, 17:23:21 poslijepodne »
razočaravajuč il ne lp, ti si se barem prijavio i stalno sudjeluješ na ovakvim stvarčicama, a mi drugi samo kenkamo..a s time i skupljaš bogato iskustvo koje ti puno znači.. :up:

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #12 u: Kolovoz 10, 2010, 20:26:26 poslijepodne »
Ma bit će to već iduće godine kod nas puno bolje...već vidim par aquascaparskih potencijala koji će se prijavit.  ;)

Sad sam malo stigao pregledat...i kad vidim da je slavni Cliff Hui tek 202.  :surrender:, nemam se ja šta bunit. Mogao sam to i bolje odradit. Izgleda da je konkurencija ove godine bila zbilja opaka...i da se aquascaping proširio u odnosu na prošlu godinu velikim korakom što je super.

E da, evo prvih par slikica na koje sam naletio: http://acuariorosa.com/2010/08/10/the-international-aquatic-plants-layout-contest-2010/. Tip će ih skupljat kao i prošle godine. Inače site je vrhunski pa ga preporučam svima.
Ovo su prošlogodišnji tko je propustio: http://acuariorosa.com/2009/10/22/the-international-aquatic-plants-layout-contest-2009/;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 10, 2010, 20:28:57 poslijepodne »
je..odlični postavi tankova..nego kaj me zanima, vezano za natjecanje, kaj oni točno ocjenjuju i kak biraju najbolji, po čemu?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #14 u: Kolovoz 10, 2010, 20:31:53 poslijepodne »
Ima na site-u sve: Contest Grading Guidelines. Japanci su to, nema da nema.  :D

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #15 u: Kolovoz 10, 2010, 20:35:24 poslijepodne »
Neki su zbilja nevjerovatni :klap:   , da nema riba prošli bi pod panoramsku fotku... ...svaka čast majstorima.
Ne vidim baš dutch stil , uglavnom nature..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 10, 2010, 20:39:20 poslijepodne »
mamicu im na sve misle..nekaj mi od tamo nije jasno, kaj su htjeli reč sa bijelim pijeskom? njega ne ocjenjuju il sam si ja krivo protumačil?
a vidim da prate aspolutno sve..ali dobre smjernice za postavit scape i na što treba obratit pažnju..npr.kontrast riba i bilj anikad ne bi ni mislio da ocjenjuju  -?

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 10, 2010, 20:40:53 poslijepodne »
Za Ruse nisam znao,neke odlične Ukrajinske radove sam vidio ali Poljaci su stvarno odlični,nekako su mi svi postavi poljskih scapera dosad bili u najmanju ruku jako dobri.
lp,što ti misliš o kriterijima ocjenjivanja?
Pitam jer su svake godine reakcije po forumima dvojake,što se tiće prvih nekoliko mjesta. Često i vrlo iskusni scaperi više preferiraju akvarije koji recimo završe na potezu od 50-og do 100-tog mjesta nego one u top 10.
Što to ponekad japanski žiri vidi a mi ostali ne?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #18 u: Kolovoz 10, 2010, 21:00:46 poslijepodne »
...nekaj mi od tamo nije jasno, kaj su htjeli reč sa bijelim pijeskom?

Zadnja rečenica ti je odgovor pod rubrikom ocjenjivanja Aquatic plants’ conditions and Time Progress of layout: Is the layout maintainable over a long period of time?

Imam ja u sadašnjem postavu bijeli pijesak...i koliko god je lijep i atraktivan, to održavat je žešća zahebancija. A oni misle vjerojatno na to, kad im ja pošaljem iduće godine taj postav sa savršeno bijelim pijeskom na slici, da to i nije moguče održavati duži period tako jer se taj pijesak zaprlja za čas. Sigurno neću dobit u toj kategoriji maximalno bodova zbog toga. Evo i sami kažu: "It was pointed out that it's hardly kept brightly clean for a long period of time".

I u pravu su: ja kad ga usisam, u roku 3 sata više nije čist kao na fotkama koje ljudi prilažu...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #19 u: Kolovoz 10, 2010, 21:18:00 poslijepodne »
...ali Poljaci su stvarno odlični,nekako su mi svi postavi poljskih scapera dosad bili u najmanju ruku jako dobri.

Velebite kućo stara, Poljaci su aquascaperska velesila vjeruj mi...kako ti ja dosta toga pratim, vidi koliko ih se prijavilo ove godine: http://www.naacademy.pl/News/IAPLC-2010-Wyniki,1,0,2,703.htm.
Pa onda ona njihova glavna faca Norbert Sabat - kakve taj scapeove radi to nije istina. Evo site-a pa vidi:http://www.aquadesign.pl/galeria.htm  ;)

lp,što ti misliš o kriterijima ocjenjivanja?
Pitam jer su svake godine reakcije po forumima dvojake,što se tiće prvih nekoliko mjesta. Često i vrlo iskusni scaperi više preferiraju akvarije koji recimo završe na potezu od 50-og do 100-tog mjesta nego one u top 10.
Što to ponekad japanski žiri vidi a mi ostali ne?

Pa mislim da je to pošteno...jer tamo su sve stručnjaci i dugogodišnji scaperi. Kad sam bio neiskusniji nije mi bilo jasno kako je neki možda na oko ružniji scape bolje plasiran od nekog meni prekrasnog. I onda nakon par godina iskustva shvatiš druge stvari: da tu spadaju i ribe da li pašu i da li pašu jatne ribe ili velike, da se tu gleda jer se to da održavat lako i da nije složeno samo za natjecanje...sve to iskusno oko vidi jesi biljku šišao više puta da dođe u formu  ili si je tek posadio itd. Druga stvar, orginalnost i kreativnost im igra važnu ulogu isto. Tako da je to meni u redu da nije samo izgled u pitanju, već i sve ostalo šta čini jedan aquascape.

Evo vidi ovog 7. Ukrajinca:

Šta on tu ima održavat...pošišat svake prijestupne ovo više bilje. Ribe kao da su u prolazu tu, savršeno pogođene. Grane prirodne, sa srednjim planom baš idealnim, od spororastućih biljka. A sve izgleda lijepo i prirodno. Pravi scape po meni, nema šta. :up:

Jedino šta mi je žao šta nemaju po kategorijama akvarije, jer ne može se poredit moj 60-litraš da ga ne znam kako složim, sa većim litražama.  -?

« Zadnja izmjena: Kolovoz 10, 2010, 21:22:17 poslijepodne od lp »

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 10, 2010, 22:43:59 poslijepodne »
Jedino šta mi je žao šta nemaju po kategorijama akvarije, jer ne može se poredit moj 60-litraš da ga ne znam kako složim, sa većim litražama.  -?

Tu bih se složio iako uvijek ima izuzetaka tipa Felipe Oliveira prije 2-3 godine sa onih 50-tak litara i mahovinom na stablu. Bio je 10-ti!  Znači može se. ;)

No, generalno bolji dojam ostavljaju akvariji koji izgledaju kao panorame, to su one standardne dimenzije 90x45x45 i 120x45x45 i ako je scape dobar one pružaju više šansi za dobar plasman. Žiri je i više nego objektivan s obzirom da ima više sudaca i to iskusnih no moje mišljenje je da je do nekog 300-400-tog mjesta poredak zaista kao što bi trebao biti a dalje se zna desiti da i relativno dobri postavi završe loše recimo do 1000-tog mjesta. Kao da u tom metežu slika sucima ponestane koncentracije pa one malo lošije postave poredaju na brzaka.. i tu se onda potkrade pokoja greška koja izaziva čuđenje. Također moje subjektivno mišljenje je da od nekih 10-15 prvih postava skoro svaki zaslužuje prva tri mjesta i da je u toj top kvaliteti presudio samo subjektivan dojam suca. Zato se i nama ponekad čini da onaj prvi ne bi trebao biti prvi nego recimo sedmi... Ali tih velim prvih 10-15 postava je vrhunska kvaliteta i teško je tu pogoditi svačiji ukus.  ;)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 11, 2010, 01:55:33 prijepodne od Renta »

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Kolovoz 11, 2010, 00:41:50 prijepodne »
Sanjam AkTer sa barem 15-ak ovakvih postava + ostali tipovi akvarija+uvaženi strani gosti(možda i netko iz žirija)+atmosfera ko u Varaždinu...to bi bio doživljaj.
Jednog dana..

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #22 u: Kolovoz 11, 2010, 02:04:08 prijepodne »
Lijepo je sanjati ali... onda se probudiš, u Hrvatskoj, i shvatiš da je to bio samo san.. Za tako nešto trebalo bi se puno toga promijeniti od popularizacije akvaristike, sveopćeg novčanog boljitka, sponzora/pokrovitelja koji bi podržali dolazak stranih uglednika i td i td.. no o tom smo već pisali..

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #23 u: Kolovoz 11, 2010, 08:48:21 prijepodne »
Sanjam AkTer sa barem 15-ak ovakvih postava + ostali tipovi akvarija+uvaženi strani gosti(možda i netko iz žirija)+atmosfera ko u Varaždinu...to bi bio doživljaj.
Jednog dana..

Mali off vezano za Akter. Ja sam na ovom Akteru skužil jednu jako važnu stvar vezanu za akvarije. Sve je to ljepo i krasno, al onaj akvarij "Dravski biotop" je u meni pobudil tak jake emocije i sječanje na djetinjstvo i ribičiju i vožnju čamcem po Dravi kraj Ferdinandovca sa starim i burazom, tak da sam o njemu razmišljal iduća dva dana. Tak sam isto emotivno vezan za svoje akvarije, nisu savršeni, al su mojih ruku djelo.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #24 u: Kolovoz 11, 2010, 12:59:42 poslijepodne »
Evo broj 33, izgleda fantazija, al mislim da nije u samom vrhu baš zbog tog dugoročnog održavanja...nakon najviše 15-tak dana od ove slike morao je žešće počupat glossu, i brzorastući srednji plan, pa to ne bude ni sjena sadašnje fotke. Pa čekaj opet jedno 2-3 mjeseca da dođe na glossa na svoje.

43 mjesto, super isto...atraktivno, al toliko puta već viđeno.

Da ne bi bilo kako ja sad nešto kakim, al čisto onak, pričamo o kriterijima pa sam upao malo u sudačku glavu...al ne bi se bunio da imam ijedan od ovih doma i bio bi preponosan da ih tako dobro odradim. Svaka čast ovoj dvojici.  :klap:

Kakvi su onda oni više rangirani ostali...
« Zadnja izmjena: Kolovoz 11, 2010, 13:06:50 poslijepodne od lp »