Kolovoz 24, 2025, 21:19:29 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: 20 litarski akvarij  (Posjeta: 2113 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline JamesDee

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
20 litarski akvarij
« u: Ožujak 03, 2010, 14:05:42 poslijepodne »
dobar dan,
novi sam u ovom poslu, a htio bih napraviti sve kako treba.
prije par dana sam dobio 20 litarski akvarija sa dvije ribice (izgledaju kao zlatne ribice samo imaju dvostruku zadnju peraju) i dva čistača (jedan za staklo i jedan za dno) i nesto bilja. vrstu biljaka ne znam. izgledaju kao duguljasti listovi koji imaju korjen i vise ih raste iz jednog korijena. zelene su boje i stajale su odostraga.
da li mi netko moze pomoci koja je to vrsta ribica i biljke?

otisao sam bio u zoo trgovinu i tamo su mi rekli da je ovaj filter za vodu cisto ok za moj akvarij. atman at-f301, watt:4, Q.max l/h:200, akvarij l:30-50. kada sam sve poslozio unutra i pokrenuo filter siba zrak tako jako da se bilje vijori kao da je bura u akvariju. da li je ovaj filter prejak za akvarij?

kupio sam kamencice. veliki su oko 5 mm svaki. da li mi za to bilje treba jos neki sloj sitnijeg pjeska ispod ovoga?

sada sam se uhvatio napraviti rasvjetu. ideju sam pokupio sa ovog foruma. ona caka s pola cijevi, grlom unutra, u grlu zarulja. stvar mi se cini super. samo me brine koji zarulju staviti unutra. mislio sam kupiti od 11W. procitao sam da mozes imati dosta problema sa algama ako se ne stavi adekvatna zarulja. koji parametar je jos bitan kod odabira zarulje osim snage? kelvini mozda? sto manje kelvina to je hladnije svjetlo i pogodnije za biljke.

pozz
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
Odg: 20 litarski akvarij
« Odgovori #1 u: Ožujak 03, 2010, 14:14:03 poslijepodne »
Prvo da ti zaželim dobrodošlicu!
A onda...na jednu zlatnu ribicu ide min.30l vode.Znači u ovaj tvoj bi mogle ići kozice,betta,ili neke sitne ribice(rasbore npr.).Može i gupy,ali budi spreman na njihovo brzo razmnožavanje.
Što se bilja tiče,bilo bi poželjno ispod šljunka staviti neku hranjivu podlogu u vidu zemlje za cvijeće ili vulkanita i tetrinog supstrata.Ako stavljaš zemlju,trebalo bije oko 3 tjedan namakati ili češće izmjenjivati vodu ako je odmah nenamakanu stavitš u akvarij.S vulkanitom imaš manje posla.Neko bilje će uspjeti i bez te hranjive podloge,ali radje je stavi.Za biljku koju ti imaš bi bilo poželjno staviti sliku pa da vidim.
Za rasvjetu ti baš ne mogu pomoći.

Offline sara.111

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Poreč
« Odgovori #2 u: Ožujak 03, 2010, 15:51:33 poslijepodne »
zlanim ribicama je to maleno... te ribice narastu veelike i nece stat unutra, a ovako im je tjesno... pokloni ih nekom ili im kupi veci akvarij...dobro, zasad dok su malene to i nije neki problem veliki, ali vrlo brzo ce biti, sama sam iskusila..;) ja bih za taj akvarij kupila grijac, manji filter (ovaj je malo jak) i  bettu i corydorase ILI guppye i corydorase, ali gupyi ce ti se brzo namnoziti pa ce ti ili trebati veci akvarij ili ces pokloniti ribice... ako budes kupio guppye kupi 1 muzijaka i 3,4 zenke... bettu i gupya nikako zajedno, i 2 bette takodjer nikako zajedno... eto ukratko..=) prosvljaj jos malo po forumu, dosta ces nauciti...meni su forumasi spasili ribice..=P eto toliko, i, naravno DOBRODOSAO!  :star:

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Ožujak 03, 2010, 16:10:34 poslijepodne »
Pozdrav, ove ribe su vjerojatno pajcolanke?
Što se tiće filtera, vjerojatno će radit manju oluju u akvariju ako zatvoriš zrak i stavit filter blizu površini da je samo malo mreška.
Mislim da bi to trebalo biti dovoljno za tvoje potrebe, valjda :D .ili pričekaš mišljenje iskusnijih  :)
U vezi lampe, imaš moj post, " https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=41721.0 ", pa ako ti pomaže..
U njoj je žarulja 15W daylight, 6500k. S njom nisam imao problema s algama..

Sretno

Offline Triput

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #4 u: Ožujak 03, 2010, 17:35:07 poslijepodne »
Bilo bi  dobro kada bi mogao saznati koje su to tocno ribe pa se detaljnije informirati o njima.

Što se tice betta koje ti preporucuju, za njih je obavezna topla voda. Zbog svojih velikih peraja, bette cesto postanu zrtvama drugih riba, a i ne vole bas prejaku struju.

Ja bi preporucio grijac, zlatne poklonit i nabavit onda nekoliko kompatiblnih toplovodnih ribica ;)

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 03, 2010, 22:20:23 poslijepodne »
hvala svima na odgovorima... super ste... imam i dodatnih pitanja i komentara...

imam pajcolanke, jedna misterija rjesena. juricas imao si pravo. i super ti je post oko izrade svijetla. puno mi je pomogao. kupio sam 13W daylight zarulju sa 6500K.

ribice su jos male i ovaj akvarij rekao bih im je ok. negdje sam procitao 1 cm ribe = 1 litra vode, pa sam se orijentirao da ce im ovo biti dovoljno. budemo vidjeli s vremenom. izgleda da cu se ipak prebaciti na toplovodne ribice. za sada bih ostavio ovako kako je. neka se akvarij ustabili.

Citat:
Sarita: Što se bilja tiče,bilo bi poželjno ispod šljunka staviti neku hranjivu podlogu u vidu zemlje za cvijeće ili vulkanita i tetrinog supstrata.Ako stavljaš zemlju,trebalo bije oko 3 tjedan namakati ili češće izmjenjivati vodu ako je odmah nenamakanu stavitš u akvarij.
stavio bih zemlju koju bih namakao 3 tjedna. u biti zasto se zemlja treba namakati? kako mi je to najbolje izvesti? kupim zemlju i stavim je u posudu s vodom. i ona tako stoji ili treba jos nesto raditi?
sliku biljke koju imam u akvariju sam prikeljio u attach.
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 03, 2010, 22:47:48 poslijepodne »

[/quote]
stavio bih zemlju koju bih namakao 3 tjedna. u biti zasto se zemlja treba namakati? kako mi je to najbolje izvesti? kupim zemlju i stavim je u posudu s vodom. i ona tako stoji ili treba jos nesto raditi?
sliku biljke koju imam u akvariju sam prikeljio u attach.
[/quote]

Ja nisam namakao 3 tjedna, bila je svega tjedan dana u vodi. Dnevno sam par puta promješao, promijenio vodu, i izvadio nečistoće koje su isplivale na površinu. Nakon tjedan dana, voda koju sam ulijao nije više bila crna, već čista, i nije bilo nečistoća. Tad sam ju stavio u aq. :)

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #7 u: Ožujak 03, 2010, 23:50:33 poslijepodne »
Zemlja se ispire kako bi se oprala... glupo zvuči!  :D Ali da, znači moraš ju malo okretat svaki dan, skupljat ono kaj ostaje plutat na površini, pa tako dok voda više nije mutna, dok nema više onih sitnih sitnih čestica koje će ti inače stalno mutit aq.
1cm=1litvode se uzima veličina odrasle ribe.
A koje to čistače imaš? ancistrus, corydoras, otocinclus? Progooglaj pa nađi koji su
Zagreb

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 04, 2010, 09:13:21 prijepodne »
ova fora sa zemljom mi je bas super. fala na pomoci. da li trebam zemlju pomjesati sa nekim okruglicama za nitrite?

cistaci su corydoras i ancistrus. sta je ancistrus toplovodna ribica? procitao sam da im temperatura vode treba biti između 25-26°C, dok je sobna temperatura u mom slucaju dosta manja oko 22°C. ce mu naskoditi hladnija voda i na koji nacin?

pozz

Offline Zorz

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 04, 2010, 09:24:36 prijepodne »
A cuj, vjerojatno mu nebi nastetilo ako je 22, al u svakom slucaju, bolje stavit grijac da drzi temperaturu konstantnom.
 Ancic je toplovodna riba, mogo bi uginuti ako se temp. Previse smanji, a i bio bi podlozniji bolestima

Offline kiki83

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždinske toplice
« Odgovori #10 u: Ožujak 04, 2010, 12:28:28 poslijepodne »
dobar dan,
novi sam u ovom poslu, a htio bih napraviti sve kako treba.
prije par dana sam dobio 20 litarski akvarija sa dvije ribice (izgledaju kao zlatne ribice samo imaju dvostruku zadnju peraju) i dva čistača (jedan za staklo i jedan za dno) i nesto bilja. vrstu biljaka ne znam. izgledaju kao duguljasti listovi koji imaju korjen i vise ih raste iz jednog korijena. zelene su boje i stajale su odostraga.
da li mi netko moze pomoci koja je to vrsta ribica i biljke?

otisao sam bio u zoo trgovinu i tamo su mi rekli da je ovaj filter za vodu cisto ok za moj akvarij. atman at-f301, watt:4, Q.max l/h:200, akvarij l:30-50. kada sam sve poslozio unutra i pokrenuo filter siba zrak tako jako da se bilje vijori kao da je bura u akvariju. da li je ovaj filter prejak za akvarij?

kupio sam kamencice. veliki su oko 5 mm svaki. da li mi za to bilje treba jos neki sloj sitnijeg pjeska ispod ovoga?

sada sam se uhvatio napraviti rasvjetu. ideju sam pokupio sa ovog foruma. ona caka s pola cijevi, grlom unutra, u grlu zarulja. stvar mi se cini super. samo me brine koji zarulju staviti unutra. mislio sam kupiti od 11W. procitao sam da mozes imati dosta problema sa algama ako se ne stavi adekvatna zarulja. koji parametar je jos bitan kod odabira zarulje osim snage? kelvini mozda? sto manje kelvina to je hladnije svjetlo i pogodnije za biljke.

pozz
pozdrav
 to je neka vrsta zlatne ribice mada ima jos naziva. Riba je dosta osjetljiva i sklona bolestima .To ti je hladnovodna riba tak da je sobna temperatura dosta i netrebas  grijac
Vidim da su ti vec rekji dati je to malo malen akvarij  imaju pravo jako je malen na takovu ribu
ide minimalno 7l vode.
sto se rasvjete tice  obicne zarulje i neonke ne da samo stvaraju alge
 vec ne isticu  pravu boju riba (ribe  su bljede) zarulja mora bit namjenjena akvaristici.
PS:obavezno kupi veci akvari ili mjenjaj ribe

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 04, 2010, 21:50:33 poslijepodne »
eto sve sam poslozio...
rasvijetu sam poslozio. hvala juricas na ideji. kupio sam i timer tako da im bude se svjetlo palilo u dva navrata po 4 plus 6 sati.
otisao sam u zoo shop gdje sam se raspitivao za cijenu humusa. prodavac mi je rekao da je su za male akvarije dosta nitritne kuglice oko biljaka.
kupio termometar i ustanovio da je temperatura u akvariju oko 25° sto je dovoljno za ancistrusa.
i sada da vidimo kako ce biti.
pozz svima i hvala na savjetima.