Srpanj 27, 2025, 20:43:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Malavi i Tanganjika - provjera pravopisa  (Posjeta: 8703 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mastino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Onak malo
« Odgovori #25 u: Ožujak 02, 2010, 11:29:50 prijepodne »
ko hoce razumijet, razumijet ce ovako ili onako...
ne kuzim sta ste napali Bojka, nisam nikada imao problema sa citanjem/shvacanjem njegovih tekstova a vjerujem ni drugi samo se sad tu nesto prave pametni, mozda se netko nije potrudio da ih shvati... ;)

tanganjika i malavi...
po standardnom hrvatskom jeziku, više će vam odgovorit lektorica navečer, zašto..

Ajde bre Moderatori ključajte ovo.
toliko o hrvatskom jeziku!  :D

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #26 u: Ožujak 02, 2010, 11:37:12 prijepodne »
Vidim Ikota ima 17 godina...pa je još mlad i ja to sve razumijem.Nego ja nisam nikog napao, nisam pametovao, samo sam dao primjer.

A u XXX godina pisanja po sajtovima na ex Yu prostoriji,to mi je prvi put, da mi neko oponese moje "znanje" srpskog hrvatskog jezika iako se trudim.

Bit če bolje :)

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #27 u: Ožujak 02, 2010, 11:40:00 prijepodne »
molim te bojko piši kao što si  i do sada jer ja te sve razumjem

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #28 u: Ožujak 02, 2010, 11:43:03 prijepodne »
Vidim Ikota ima 17 godina...pa je još mlad i ja to sve razumijem.Nego ja nisam nikog napao, nisam pametovao, samo sam dao primjer.

A u XXX godina pisanja po sajtovima na ex Yu prostoriji,to mi je prvi put, da mi neko oponese moje "znanje" srpskog hrvatskog jezika iako se trudim.

Bit če bolje :)

Hvala kolega na razumjevanju :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #29 u: Ožujak 02, 2010, 11:43:32 prijepodne »
Vidim Ikota ima 17 godina...pa je još mlad i ja to sve razumijem.
Ikota nesto pametuje sa svojim godinama objavljenim na forumu, fizicki ima 38g. (ako se ne varam a mislim da sam tocno rekao) a za ostalo ....  :D

molim te bojko piši kao što si  i do sada jer ja te sve razumjem
1000%  :up:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Ožujak 02, 2010, 11:44:35 prijepodne »

slažem se jura, jer u kraju krajeva, ovo je akvarističko teraristički forum i sve se shvati, ako te naravno zanima kaj je napisano

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #31 u: Ožujak 02, 2010, 11:47:06 prijepodne »
Uvijek čitam ;Malawi ciklidi, Tanganyika akvarij.I iskreno to me mučilo več duže vremena jer treba da se to sve tako piše na engleskom, kao da je to bolje i pametnije.Ja sam se to baš zanimao i pravilnije jeste Malavi i Tanganjika.Narvno u brigi za jezikom , te njegovom upotrebom, eto onak malo predlažem, da se koristi termin Malavi i Tanganjika. :)
Oprosti Bojko sa štovanjem, ali to je stara škola Vuka Karadžića "piši kako se čita" i to se nikad nije prakticiralo u Hrvatskoj, pa ni za bivse Jugoslavije dok smo ucili hrvatsko-srpski u osnovnoj školi.
Stoga mislim da nema potrebe za time na ovome forumu pogotovo sto bi tema otisla u krivom smjeru.

Lijep pozdrav.

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #32 u: Ožujak 02, 2010, 11:56:17 prijepodne »
Mastino zakaj se petljaš, u nešto što te se ne tiće,
Ok stao si u obranu Bojka i to je uredu, ali ne kužim ovo sa godinama, nebuš ima valjda ispričal tu na forumu sve o nama ;)
Reko si da će neke stvari ostati među nama, a sada .... :(

Veco vjeruj mi da je netko drugi pokrenuo ovu temu odavno bi bila pod ključem. Fakat je malo otišla u krivom smjeru, ali valjda tako mora biti :up:
Sad bum još i opomenu dobil jer se mješam u posel Moderatora, al hebiga ovaj put ste zakazali i dopustili ovakvu temu da ode na krivu stranu!!!
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #33 u: Ožujak 02, 2010, 12:13:35 poslijepodne »
Mislim da je u prvom postu već sve prešlo granice.
Uvijek čitam ;Malawi ciklidi, Tanganyika akvarij.I iskreno to me mučilo več duže vremena jer treba da se to sve tako piše na engleskom, kao da je to bolje i pametnije.Ja sam se to baš zanimao i pravilnije jeste Malavi i Tanganjika.Narvno u brigi za jezikom , te njegovom upotrebom, eto onak malo predlažem, da se koristi termin Malavi i Tanganjika. :)
Nažalost predlaganje korištenja termina nije nigdje zabranjeno i sve u redu.
Ali me nitko neće ućiti hravatski jezik. Nemam ništa protiv srpskog ali nemojte nam "gurati
rijeći u usta".
To sam dopuštao učiteljici u osnovnoj školi ali poslje '95. nikome.
Tu je bit svega gospodo. Guranje rijeći u usta. A to ne dopuštam makar me sterali sa foruma.
Toliko od mene.

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #34 u: Ožujak 02, 2010, 12:14:54 poslijepodne »
mislim da ovakve teme služe nama da vidimo malo stanje svijesti foruma i otkrivaju tko sve nosi janjeću odoru :D :D :D

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #35 u: Ožujak 02, 2010, 12:17:03 poslijepodne »
e da fora je kako svi brane hrvatski jezik, a ne znaju ni koristiti pravilno č i ć

Offline Jurupari

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #36 u: Ožujak 02, 2010, 12:23:39 poslijepodne »
na traženje publike otključavam temu. ipak mislim da njušim dobru berbu banova  :D

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Ožujak 02, 2010, 12:24:05 poslijepodne »
A jeste zabrijali!!!   :D
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #38 u: Ožujak 02, 2010, 12:28:30 poslijepodne »
Netko nezna ni gdje zarezi i točke idu, prvo slovo na početku rečenice itd.

Kad smo kod pravopisa.
Ne miješati web jezik sa ovim.   

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Ožujak 02, 2010, 12:28:54 poslijepodne »
jesmo fakat zabrijali, al vidim da će bit odlična rasprava i banova, kak veli jura  :D pa ajmo krenut redom  :D

Oprosti Bojko sa štovanjem, ali to je stara škola Vuka Karadžića "piši kako se čita" i to se nikad nije prakticiralo u Hrvatskoj, pa ni za bivse Jugoslavije dok smo ucili hrvatsko-srpski u osnovnoj školi.
Stoga mislim da nema potrebe za time na ovome forumu pogotovo sto bi tema otisla u krivom smjeru.

Lijep pozdrav.

molim te da mi ovo objasniš, kakve veze ima malavi i tanganjika sa karadžićem...to si negdje pročital il je to iz tvoje glave?

Ali me nitko neće ućiti hravatski jezik. Nemam ništa protiv srpskog ali nemojte nam "gurati
rijeći u usta".
Tu je bit svega gospodo. Guranje rijeći u usta. A to ne dopuštam makar me sterali sa foruma.
Toliko od mene.
a ti si profesor hrvatskog, da te nitko neće učit, ako jesi onda bi morao znati da se piše tanganjika i malavi, isto to kažu i profesori geografije, da se koristi takav termin..

ajmo sa raspravom..i svoje postove potvrdite sa znanjem

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #40 u: Ožujak 02, 2010, 12:33:39 poslijepodne »
jesmo fakat zabrijali, al vidim da će bit odlična rasprava i banova, kak veli jura  :D pa ajmo krenut redom  :D

Lijep pozdrav.

molim te da mi ovo objasniš, kakve veze ima malavi i tanganjika sa karadžićem...to si negdje pročital il je to iz tvoje glave?

rijeći u usta".
Toliko od mene.
a ti si profesor hrvatskog, da te nitko neće učit, ako jesi onda bi morao znati da se piše tanganjika i malavi, isto to kažu i profesori geografije, da se koristi takav termin..

ajmo sa raspravom..i svoje postove potvrdite sa znanjem

Naravno kolega. Ako ste pametni napišite mi sljedeće Imenice kako mislite da je ispravno:
-New York
-Philadelphia
-Africa
-West Coast
Znači to su imenice a ne rijeći.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #41 u: Ožujak 02, 2010, 12:36:08 poslijepodne »
Mastino zakaj se petljaš, u nešto što te se ne tiće,
Ok stao si u obranu Bojka i to je uredu, ali ne kužim ovo sa godinama, nebuš ima valjda ispričal tu na forumu sve o nama ;)
Reko si da će neke stvari ostati među nama, a sada .... :(

Veco vjeruj mi da je netko drugi pokrenuo ovu temu odavno bi bila pod ključem. Fakat je malo otišla u krivom smjeru, ali valjda tako mora biti :up:
Sad bum još i opomenu dobil jer se mješam u posel Moderatora, al hebiga ovaj put ste zakazali i dopustili ovakvu temu da ode na krivu stranu!!!

"Petljam" se jer ako imam šta za reč ja to kažem javno a ne pričam ljudima iza leđa kao ti Ivan-e! ;)

Zašto misliš da bi tema bila pod ključem da ju je netko drugi otvorio? Ili zašto misliš da je otišla u krivom smjeru? Šta si osjetljiv uvijek, daj se smiri, baš je zanimljiva tema samo šta svako vuče na svoju stranu jer eto tako čitao da se piše po stranim sajtovim ili jer mu je njemu tako fora pisati... Jel itko od vas otvorio hrvatski riječnik prije tvrdnje kako se točno piše? Očito nije jer vidim da Vas masa krivo govori. Bude Vam lektorica večeras napisala zašto i kako se ispravno piše na hrvatskom jeziku...
Osobno smatram da si temu ti doveo na krivi put sa svojim nacinalističkim ispadima!

Bilo tko može tvoj mail koji ti je vidljiv ovdje na forumu copypejstati u Facebook pa vidjeti da tamo nije djevojčica od 17 godina.

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #42 u: Ožujak 02, 2010, 12:36:38 poslijepodne »
covjece koji smjeh...bas mi je kul ova tema i procita sam ju s gustom....svako brani svoje i ne popusta....cisti balkan...

i neznam kak drugima ali meni je uvjek najbitnije da razumijem poantu teksta i opce me ne zanima jer je to gramaticki tocno....bas nam je jucer profa rekla kao da je gramatika bitna samo u školi...u stvarnom jeziku je najbitnije razumjevanje...i iskreno Bojko se jako trudi oko jezika ali naravno da nekad pogrijesi....no njegovi postovi su mi razumljiviji nego postovi vecine "Hrvata" koji premetaju praznu slamu....
Isto tako slazem se s ikotom jer se u hr. jeziku imena ne prevode jer bi u globalu to postalo smješno...

i mozda ova tema ide u nekom mutavom, nedefiniranom smjeru ali bar je zanimljiva, samo se nadam da ce posljedice bit blage, jer 100% niko nebu odusto

Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #43 u: Ožujak 02, 2010, 12:38:47 poslijepodne »

slažem se jura, jer u kraju krajeva, ovo je akvarističko teraristički forum i sve se shvati, ako te naravno zanima kaj je napisano

Vidi,vidi. A ovo napiši kako hočeš i onaj tko hoće će shvatiti?
Ne razumijem. A ne podržavaš pisanje malavi i tanganjika?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Ožujak 02, 2010, 12:38:57 poslijepodne »
gleedaj brancinko, imenice i, glagoli, pridjevi, prilozi i prijedlozi ćemo ostavit za na pp..
ovdje ćemo raspravljat o malavi i tanganjika jezeru kak se piše...
molim te otvori si anićev riječnik i pogledaj, a isto tako, otvori si bilo koji školski atlas i vidjet ćeš kaj unutra piše..

aaaaaa gdje je leeektorica :D

malavi i tanganjika za mene

Vidi,vidi. A ovo napiši kako hočeš i onaj tko hoće će shvatiti?
Ne razumijem. A ne podržavaš pisanje malavi i tanganjika?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Ožujak 02, 2010, 12:42:11 poslijepodne »
i još nešto gospon profesor imenice su kaj po vašem?
kolači, roštilj il nekaj za popit, kad ste tak lijepo profesorski napisali da su to imenice, a ne riječi

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #46 u: Ožujak 02, 2010, 12:44:45 poslijepodne »
netrebate čekati lektoricu, to sam ja već davno s njom riješio.

Tanganjika-je pravilno Hrvatski.

i samo da se zna ja ne mislim paziti na č,šć i te sitnice. pišem kaj mi je u glavi a kako ono ispadne, ako se nekome ne svidje neka preskoči

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #47 u: Ožujak 02, 2010, 12:46:10 poslijepodne »
Malo ste zabrijali, većina.. tema je dobra i legitimna. Zašto? Po meni zato jer treba znati kako pravilno nazvati ono što se ima doma u akvariju. Onome kome je puno stalo a to Bojko sigurno je, do svojih riba, zanima i pravi domaći naziv. Zato molim bez osobnih napada, spuštanja i sličnoga. Naslov teme nije primjeren ali to ćemo ispraviti..

Vratimo sa na bitno.. Cannibal traži znanje a onome kome bih vjerovao u ovom slučaju su profesori hrvatskog, lektori. Pa bih eto, zamolio Cannibala da cimne Iwanhoe da se uključi i dade stručno mišljenje, Davor također.. Nadam se da će se nekima onda gubica zatvoriti! Iako nitko nikome ne brani da sve to naziva po svojem čefu..

I pliz dajte se okanite ovog offtopica ili spama..jer ću početi brisati postove!
« Zadnja izmjena: Ožujak 02, 2010, 12:58:37 poslijepodne od Renta »

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Ožujak 02, 2010, 12:46:26 poslijepodne »
Meni je totalno zanimljivo o Ikoti i 17-godišnjoj djevojčici!!!

malawi nikad nece biti malavi, osim u hr.
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Ožujak 02, 2010, 12:49:55 poslijepodne »
nadovezat ću se na rentin post....molim vas da moje postove pobijete znanjem, a ne spuštanjem, jer vidim da nemate nimalo pojma o čem razgovaramo, brancinko, to ide tebe..

a ovo kaj ja ne pišem velika i mala slova, oduvijek tako postam...