Srpanj 21, 2025, 21:30:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoc pocetniku  (Posjeta: 1419 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline astrais

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Metkoić
Pomoc pocetniku
« u: Veljača 28, 2010, 13:05:54 poslijepodne »
Počinjem radit aq od 130*60*80 e sad bih trebao savjete.Nasao sam staklo od 10mm a znam da mi treba 12mm ali ako ga ne pronađem dal mogu ici s njimi dali debljina podnog stakla mora biti 2mm deblja od stranica?Odlucio sam se na diskuse(znam sad cete reci da te ribe nisu za pocetnike) pa me zanimaju dimezije aq-a tj dal ce pasati za njih.
Ne mislim odmah ribe ubaciti u aq nego samo bilje jedno 2 miseca,mozda nakon 4-5 tjedana ubacim i nesto ribica cisto radi izmeta za bilje.
Jos nesto imam i zlatnog retrivera u kuci koji je strasno znatizeljan pa me vise strah njega kad nasloni prednje sape na aq nego ista drugo.E da ako netko ima iz du/neretvanske zupanije da pokloni koju biljcicu bilo bi pozeljno.

Svaki savjet i kritika su dobrodosli.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Pomoc pocetniku
« Odgovori #1 u: Veljača 28, 2010, 13:31:05 poslijepodne »
akvarijum paše  al zavisi koliko diskusa misliš držat  po meni   ja nebi tu držo više od 3  odrasla para  , znaći 6 diskusa (odrasli) naravno na tu litražu more još  više  al  na dužinu akvarijuma   ne  a to su ciklidi  teritorijalne   ribe
sam si reko  da nisu za poćetnike  što i nisu  ...al sa dobrom opremom i  mnogo literature   sve se da naućit   po meni tu je filtracija najbitnija    znaći nemoj štedit tu pare    filtracija bi trebala da bude  7 puta litraža akvarijuma  na tvojih  600  i kusur litara   treba    ti  filtracija  oko  4000  litara  po satu   znaci  otprilike   4  tetra ex 1200  filtera  (neki ih nevole  ja mislim dasu  ok )
ostalo  moreš sve naućit ovde na forumu    ...  usput saćekaj nekog iskusnijeg da ti to sve ljepše objasni  

da redimo ako smanjiš    akvarijum na dimenzije    130x50x50    debljina stakla bi bila ok  i  opet  bi mogo imat  istu kolićinu diskusa  ;)

Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #2 u: Veljača 28, 2010, 13:36:25 poslijepodne »
 po meni tu je filtracija najbitnija    znaći nemoj štedit tu pare    filtracija bi trebala da bude  7 puta litraža akvarijuma  na tvojih  600  i kusur litara   treba    ti  filtracija  oko  4000  litara  po satu   znaci  otprilike   4  tetra ex 1200  filtera  (neki ih nevole  ja mislim dasu  ok )

Misliš da dvije nebi bile dovoljne?
Mislim da je 4  tetre 1200 malo pretjerano -?
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline zosorli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Veljača 28, 2010, 13:54:40 poslijepodne »
Mozes ti to i od stakla od 1cm samo ti je bitno da ga gore dobro povezes da nebi doslo da ti se napravi pupak na Aq.I pod tim pritiskom staklo ti pritisce silikon i ako dospije do stakla puknuti ce.
Ne treba ti toliko filtracija jer Discusi ne vole brze vode.Dovoljna su ti 2 filtera od 1200L.
Takve ja isto imam u svom Discusnome od 2metra.
A sto se tice da si tek pocetnik u njihovim vodama i ja sam isto tako bio ko ti temperamentan i kada se uhvatim ne pustam.Nije to sveto pismo samo treba ljubavi i malo strplenja.
Zelim ti sve naj bolje u Discusnim vodama :up: :heart: :up:.
Samo me brine visina od 80cm a da je malo skratis :question:
Pas ti nece staklo na Akvariju razbiti jedino moze da ga sa sapama mozda malo zadere staklo.Ja imam rotfajlera ima 70kg i dosada bista a i nevoli sklisko pod nogama :D.
Jos jednom sretno :up: :up:

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Veljača 28, 2010, 15:38:17 poslijepodne »
moj moto je   .... filtracije  nikad  dosta   :D :D :D
sretno sa diskusima   preljepe  ribe ...   :drag:

Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenska Bistrica
« Odgovori #5 u: Veljača 28, 2010, 16:02:42 poslijepodne »
Slažem se da filtracije nikad nije dosta, ali ne kužim zašto češče ne upotrebljavate filtre izradžene kot kuče. Kao u primeru kolega zosorlija koji če si akvarij izradit sam, napravil bi vrlo jak nutranji trokatni filter, kojeg bi sa unutrašnje strane filtra obljepio sa foto tapetom, da bi bolje izgledao.
 Jer ovakvi filtri možeju imati vrlo veliko prostorije u komori gde se stavi filtrirni materijal, i u više filtrirnog materjala se može naselit i više mikro organizma i bakterija koji če bolje obradit zagadženu vodu i tako pomoči ka boljem ugodju stanovnika u akvariju.

Offline astrais

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 28, 2010, 20:09:24 poslijepodne »
Sad sam jos nesto odlucio ide vitrina(ormar) van i mjenjam dimenzija aq-a na  180*60*50.Jos samo da nađem staklo od 12mm sto mislim da cu i naci ali u BiH(je..ni jug hrvatske,pa mi ovamo nista nemamo).
Jel mi netko moze skicirati di da stavim ta ojacanja i sl.posto cu da sam radim aq te ako nije problem i cijene opreme koju cu morat ubacit u njega.Da samo znam koliko love moram pripremiti.
« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2010, 20:31:06 poslijepodne od astrais »

Offline Ace1

• Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
« Odgovori #7 u: Veljača 28, 2010, 22:08:44 poslijepodne »
Kad već radiš toliki akvarij onda napravi unutarnji filter, po meni najbolje, a ujedno i jeftinije riješenje od vanjskih filtera, to imam u manjem akvariju.U većem sam ima Tetru 1200 i proda san je i napravia sump ispod akvarija samo za filtraciju.
Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline Martin77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenska Bistrica
« Odgovori #8 u: Ožujak 01, 2010, 09:58:22 prijepodne »
Da češ bolje razumjeti kako izgleda unutranji filter, imaš ovdje i skicu filtra sa druge strane.

Offline astrais

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 07, 2010, 13:16:49 poslijepodne »
Jucer sam krenio u izradu postolja,malo sam se prekonto pa mi fali jos jedna čelična cijev.Tako ja ,pun samopuzdanja krenem  pripremiti konstrukciju,variti te naknadno ubaciti i te komade sta mi fale ali samopouzdanje mi je nakon 3ure bilo ugrozeno.Nije mi jasno zasto sam olako shvatio bravare i njihov posao.

4 cijevi 40x40x2mm su iskrojene a kasnje idem to povariti(jucer sam samo jedan malecki dio zavario za 2 ure)

E kad bi mi netko objasnio kako da napravim sump u postolju bilo bi mi od velike pomoci a jos bolja opcija da dodje to i napraviti :)
Jos nesto di ima tih testera za vodu uzet kod nas na jugu(bogu iza ledja)Hrvatske pa da vidim kakva mi je kisnica iz par bunara?

Offline EmanuelST

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #10 u: Ožujak 09, 2010, 18:35:46 poslijepodne »
A najbliže ti je u Splitu kupit testere za vodu. Koje ribe misliš držat kad češ kišnicu stavljat? Moj savjet ti je da mješaš 60% gradske i 40% kišnice, tako ja radim za Diskuse.