Vidim da se ljudi zanimaju za dobivanjemekane vode, pa evo mojih iskustava.
Živim u dijelu Požege sa vrlo tvrdom vodom (18 - 19 dGH), a pošto imam perilicu suđa, a u svakoj perilici ima izmjenjivač za "proizvodnju" mekane vode (perilica ne briše posuđe, već ga suši, a bez toga bi čaše bile jako "flekave", vapnenac bi vidljivo ostao na posuđu).Izmjenjivač, ili kako li se već zove,je onaj dio kuda stavljate sol, koja u stvari služi samo za regeneraciju sredstva za omekšavanje vode. Kad sam već kod soli slobodno koristite običnu, kuhinjsku sol, jeftinija je, a praktički nema nikakve razlike od one specijalne koja je namijenjena za perilice. Provjereno, to mi je irekao tip u servisu koji se bavi tim stvarima

. Ja je koristim godinama, mislim običnu sol umjesto te specijalne.
Ispočetka nisam imao pojma koliko je "mekana" ta voda iz perilice pa sam kupio tester (onaj sa kapima testne tekućine) i dobio negdje 18 - 19 dGH za netretiranu vodu i oko 4 - 5 dGH za vodu iz perilice. Nakon jednog zbunjujućeg rezultata testiranja koje mi je neko drugi napravio

, odlučio sam otići na kompetentno mjesto i dati testirati vodu. Pošto mi šogorica radi u lokalnom vodovodu, vodu sam dao na testiranje u njihov laboratorij. Rezultat je bio
0,8 dGH! Da citiram laboranticu: "Gdje ste nabavili tu vodu? Skoro kao destilirana!". A ona mi je i potvrdila da voda u mom kvartu ima oko 18 - 19 dGH.
Pretpostavljao samda izmjenjivač iz perilice ne može napraviti veću količinu meke vode u relativno kratkom vremenu, već onda voda mora biti nešto tvrđa. Samo koliko? Stoga sam uzeo uzorak od45 l vode koju sam baš ostavio da odstoji za slijedeću izmjenu vode u mom tanku (200 l brutto - umjetna stijena - kamenje = 170 l netto). Rezultat je sad bio
1,3 dGH.
Super! Sad miješam 3/4 vode iz perilice i 1/4 iz slavine. Usput, kod ispuštanja vode napunim kantu od 10 l, pa pričekam možda minut-dva za "regeneraciju", pa opet 10 l,...
Na slikama se vidi kako vodu uzimam a da ne dira kućište u kojem se inače pere suđe, da voda ne dođe u kontakt sa eventualnim ostacima sredstva za pranje suđa. Skine se poklopac za odvod, a komad plastične cijevi (ima za kupiti u svim promjerima i na metre koliko treba) natakne na ispust gdje ide voda. Treba još programator namjestiti na početak programa pranja ili ispiranja kad perilica uzima vodu i nečim šiljatim pritisnuti prekidač u vratima, kao da su zatvorena. Nije teško, i djeca to mogu

. Eto, sin mi "pomaže"! Treba samo pripaziti na razinu vode na dnu kućišta, perilica automatski počinje pranje kad razina naraste na neku visinu. Nas dvojica smo već bili "otuširani"

.

Edited by: Ziggy