Radi se o mojem prvom akvariju od 54l. U startu sam stavio prekrupan šoder koji me već godinu dana bode u oči, tak da sam krenul u izmjenu podloge u prednjem, vidljivom, planu. Posao sam podjelil u tri faze, tj. tri tjedna po malo dok mjenjam vodu, tak da se manje onečisti voda i da se manje živciraju ribe. U prvoj fazi sam vadil s rukom i rezultat je bio puno prljava voda, dizanje mjehurića metana iz podloge, drugi dan zaštopan usis filtra od prljavštine i jedna neonka koju sam nakon 15 minuta našel u filtru (bez brige živa je). Kaj je tu je, zamjenil sam podlogu i stavil duplu dozu FFM.
Onda sam se sjetil drugi tjedan da podlogu usuisam sa malo debljim crjevom (pritom treba pazit da se ne usisa neki organizam osim dosadnih pužića

). Rezultat je bio da ribe nisu ni skužile da nekaj radim, prljavštinu, mjehuriće metana i kamenčiće sam usisal sve skupa i nikakve prljavštine nije bilo u vodi. Opet sam dodal dupli FFM.
Vidim da mi dobro ide pa ću zamjenit svu podlogu koja nije zabiljena i na kojoj nema dekoracije (cca. 25-30% podloge). Ne samo kaj mi sitnija podloga ljepša nego i coriji sad konačno mogu rovat po podlozi. Da, i bilje je puunnooo lakše zasadit u sitnu podlogu.