Srpanj 21, 2025, 16:46:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zamjena podloge u manjim akvarijima  (Posjeta: 1124 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Zamjena podloge u manjim akvarijima
« u: Veljača 24, 2010, 12:37:33 poslijepodne »
Radi se o mojem prvom akvariju od 54l. U startu sam stavio prekrupan šoder koji me već godinu dana bode u oči, tak da sam krenul u izmjenu podloge u prednjem, vidljivom, planu. Posao sam podjelil u tri faze, tj. tri tjedna po malo dok mjenjam vodu, tak da se manje onečisti voda i da se manje živciraju ribe. U prvoj fazi sam vadil s rukom i rezultat je bio puno prljava voda, dizanje mjehurića metana iz podloge, drugi dan zaštopan usis filtra od prljavštine i jedna neonka koju sam nakon 15 minuta našel u filtru (bez brige živa je). Kaj je tu je, zamjenil sam podlogu i stavil duplu dozu FFM.
Onda sam se sjetil drugi tjedan da podlogu usuisam sa malo debljim crjevom (pritom treba pazit da se ne usisa neki organizam osim dosadnih pužića :devil:). Rezultat je bio da ribe nisu ni skužile da nekaj radim, prljavštinu, mjehuriće metana i kamenčiće sam usisal sve skupa i nikakve prljavštine nije bilo u vodi. Opet sam dodal dupli FFM.
Vidim da mi dobro ide pa ću zamjenit svu podlogu koja nije zabiljena i na kojoj nema dekoracije (cca. 25-30% podloge). Ne samo kaj mi sitnija podloga ljepša nego i coriji sad konačno mogu rovat po podlozi. Da, i bilje je puunnooo lakše zasadit u sitnu podlogu.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: Zamjena podloge u manjim akvarijima
« Odgovori #1 u: Veljača 24, 2010, 12:50:12 poslijepodne »
Uh,meni je ovo teško čiatati,a kamoli raditi.Ja to nikad ne bih tako.Nije to velik akvarij i samim time je posao prije gotov.S druge strane prtljavije je raditi na način koji ti radiš upravo iz razloga jer je akvarij mali.Ja bih fino sve ribe van,bilje,dekoraciju i pošteno izmjenila podlogu.Posla,sat,dva(možda ni toliko).Ovako si si baš oduljio,ali dobro...tebi tak paše. ;)

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #2 u: Veljača 24, 2010, 12:58:55 poslijepodne »
Potpisujem, ja sam za vikend promijenio podlogu, promijenio bilje, novi panjevi, .... u 180 l i trajalo je par sati. Znači za 54 l je puno lakše :)
Ja bih napravio kao što Sarita predlaže na tvojem mjestu.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 24, 2010, 13:21:34 poslijepodne »
Akvarij mi je na poslu tak da nemam manevarske mogućnosti. A vjeruj mi ovakvo parcijalno usisavanje i stavljanje nove podloge traje 10 minuta bez trunke prljavštine. Sve završi u kanti. Išo sam na to rješenje baš da ne moram sve vadit van jer nemam gdi izvadit.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #4 u: Veljača 24, 2010, 18:11:54 poslijepodne »
ma  koje vi to poslove radite kada možete imati i aq dije ta firma da i ja dođem  :D :D :D
Virovitica - Brezovica

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 25, 2010, 09:20:10 prijepodne »
ma  koje vi to poslove radite kada možete imati i aq dije ta firma da i ja dođem  :D :D :D

:) U jednom nadzornom centru koji radi non-stop 24h tak da mi je akvarij uvjek pod nadzorom. A i direktorica mi ima akvarij :up:.