Srpanj 04, 2025, 14:04:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj mikro akvarij - 15 L  (Posjeta: 17359 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tomica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Moj mikro akvarij - 15 L
« Odgovori #100 u: Kolovoz 12, 2010, 16:22:31 poslijepodne »
Istini za volju mislim da ima 240l/h protok ako se dobro sjećam, no usmjerio sam ga uzduž zadnje stjenke prema egeriji pa je u povratku slabija. Bettan je živahan i našao si je par mjesta koje mu pašu. Uskoro kupujem veći akvarij pa će biti bolje. Malo me frka smanjiti protok, jer mi je biotop ionako nategnut.  :-[

Planiram kupiti ili naručiti  (vjerojatno ovo drugo...) jedan 40 lit. po mjeri koji mi stane u ormar. Napravljen je za njega no kako sam prvobitno htio uštedjeti, zadržao sam se na manjem.

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #101 u: Kolovoz 13, 2010, 17:44:04 poslijepodne »
Evo još jedne slikice. Ispalo je da je moj mobitel u stanju napraviti bolju fotku od starog fotića. Malo sam istrimao i počistio biljke. Smanjena doza sredstva protiv algi je izgleda zaustavila kolko -toliko širenje. Desno uz stijenu su planirane još dvije biljke. Možda bi mi netko mogao savjetovati bi li bilo korisno dodavati Easycarbo za bolji rast bilja?
Iskoristio sam svoju kolekciju kristala da pomognem mahovini da se ulovi za kamenje...nadam se da će uspjeti. Ako bog da uskoro ću nabaviti novi, malo veći od nekih 40 lit., pa će biti stabilniji biotop...
Volio bih čuti komentare...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #102 u: Kolovoz 13, 2010, 18:34:27 poslijepodne »
ne znam zašto sliku ne mogu povećati ali ju mogu spremiti pa onda pogledati u stvarnoj veličini. nedostaje ti još bilja  a panj bih prebacio u desni kraj, možda čak i okomito uz filter

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #103 u: Kolovoz 13, 2010, 18:44:05 poslijepodne »
A znam za bilje... Nadam se da će se egeria razrasti, te da ću od te dvije nove s vremenom dobit prinove...
U planu je nabavka i one sitne alge što se kupuje u kuglicama, pa ju privezati za kamenje kao tepih. Mislim da bi to bilo to za start. Sve ovisi o tome hoću li prikupiti lovu za novi akvarij.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #104 u: Kolovoz 13, 2010, 20:15:03 poslijepodne »
nisam ju još nigdje vidio, pa ne znam. ja bih posadio nešto nisko i jednostavno, anubias nanu, criptocorynu brown ili afinnis koja bi tu čak možda bila velika, možda starurogyrne..

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #105 u: Kolovoz 13, 2010, 20:50:14 poslijepodne »
Stavil bum još dva komada Cryptocorine pontederifolie uskoro. To bu to za sada, jer mi je buđet nategnut do maksimuma...

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #106 u: Kolovoz 15, 2010, 17:01:50 poslijepodne »
Došao je i taj dan, te sam stavio novi u pogon. Ovaj je kao što se vidi bez pozadine i tako mi je svjetliji i simpatičniji.  Znam, fali biljaka, no bit će i njih uskoro više. U planu je i vanjski filter ako bude kuna.

Svakako ću kupiti easycarbo i  koju biljku već sutra. Inače ima 23 litre vode mislim da je 32 lit ukupne vanjske zapremine (45*23*29)

Evo slika akvarija "namještaja", bilja i rasvjete. Vratio sam na ovu količinu 11W štednu daylight od 4000 kelvina i 600 luxa. Reflektor je ostatak jednog popodneva i limenke pana te uz dodatak alufolije ja prednju preklopnu dasku.

Offline nihorvat

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #107 u: Kolovoz 20, 2010, 20:10:51 poslijepodne »
Svaka ćast stvarno lijep aq volimoce male aq
Lijepo ti je ne kraju sve ispalo samo taj filter imam i ja kao filter + u mom os 60l
Drzi ga na minimalno jer na max mi se nije baš pokazao
Split

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #108 u: Kolovoz 23, 2010, 21:16:24 poslijepodne »
Evo novih slikica. Slikano je odmah nakon postavljanja novog bilja. Hvala cijenjenom članu foruma još jednom.
Planiram ga upotpuniti sa nešto plosnatog kamenja po sredini te jednim anubiasom i Cubom u prednjem planu.
Od ribica sam odlučio staviti još jednu tetru iste vrste (možda dvije) te još dva sijamska algojeda.

Od opreme sad je tu Niagara 190, sa spužvom i valjčićima i stara 11W štedna 4000 K je opet unutra.

Da ne duljim evo slika:

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #109 u: Rujan 10, 2010, 16:13:56 poslijepodne »
Možda tko ne prati aquascape podforum, pa da stavim i ovdje nove slike.
Novog bilja je puno, a i već drugi dan tretiram akvarij eritromicinom, sutra će treći dan i prekosutra zamjena 50 % vode i ostataka algi. Uz malo sreće više ih nebude.
Eto par slika

sl 1 je malo dotjerana vrlo primitivnim programom, a dva je direkt sa fotića (mob).

edit:

Novost je i 0,5 ml Easycarbo-a na 24 l vode te Sera Florena na tjednoj bazi.
U vodi su 2 filtera. Niagara je stalno uključena a stari služi više kao protočna pumpa i radi povremeno da popravi cirkulaciju. Jučer sam ga ispunio valjčićima...da mu nebu dosadno..  :D Bilje raste, kripte su nutra tek par dana.

I Fauna se promjenila, serpicu je udomila sretna obitelj jednog akvariste s foruma te je sad u jatu kako i treba. U mom akvariju su 4 Otocinclusa, 1 Betta, valjda doubletail (tak zgleda...), te Sijamac koji je vidno uznemiren konkurencijom za alge pa ih malo gnjavi. No stvar šljaka za sada. Jošš da odu te CB...  X-( Valjda hoće do ponedjeljka.
« Zadnja izmjena: Rujan 10, 2010, 16:27:00 poslijepodne od Tomica »

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #110 u: Rujan 10, 2010, 16:48:11 poslijepodne »
Sad nešto reći u vezi cjelokupnog izgleda baš i ne mogu jer su biljke tek na startu.Jedino,što će ti 2 filtera?Na 15l je to mislim skroz nepotrebno.A i bette ne vole uzburkanu vodu.

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #111 u: Rujan 10, 2010, 19:51:59 poslijepodne »
A palim ga tu i tamo da malo bolje procirkulira vodu. Sad kad su kripte tamo, možda ga maknem. Sad tretiram aqv. eritromicinom pa mi to malo pojačava filtraciju nakon tretmana.

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #112 u: Rujan 10, 2010, 22:18:25 poslijepodne »
uf zasto kompliciras kada nema potrebe!?

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #113 u: Rujan 11, 2010, 15:54:06 poslijepodne »
Imam BC i za to mi treba eritromicin. Meni ne smetaju filteri, a niti ribama.

Offline Tomica

• Punopravni član
« Odgovori #114 u: Rujan 26, 2010, 15:41:39 poslijepodne »
Eto svježiš slikica. Riješio sam se CB-a konačno zahvaljujući eritromicinu, Betan je ozdravio i natrag je u glavnom akvariju, koji je maločas sviježe obrađen, podrezan i počišćen.
Evo par slika.  Imam hrpu bilja, pa će biti i oglas.  :D

P.S. prvu sliku sam malo potamnio...