kad vidim ove prizore sjetim se jednog govora i pisma o kojem je bilo riječi i ovdje (navodni govor u Seattleu i navodno pismo indijanskog poglavice Si'ahl-a predsjedniku Franklinu Pierceu)...
...na žalost ne slažem se s ovdje iznijetim idejama o ciklidima i drugim vrstama u privatnim akvarijima, jer to ne bi trebala biti bit ovog spota, ovaj spot kao i drugi vezani za mnoštvo ekocida na našem "plavom planetu" bi trebali potaknut akcije spašavanja Viktorijinog jezera i ponovnu uspostavu prirodne ravnoteže u njemu, a ne čuvanje ugroženih vrsta, za osobno zadovoljstvo i hvaljenje pred susjedima privatnom kolekcijom, koja se nikada neće vratit u jezero.
Nakon nekoliko generacija mrijesta, imamo li u svojim akvarijima divlje ciklide Viktorijinog jezera? Mislim da ne... I što sa ostalim vrstama života u jezeru? Što sa ljudima koji su doveli jezero u ovo stanje, ali su ovisili i danas ovise o njemu?
I kad se Viktorijino jezero pretvori u Viktorijinu baru i mulj (kao i mnoga druga jezera, šume i planine) koliko će generacija iza nas uživat u čari izvornih ciklida i ostalih vrsta tih područja? Koliko će generacija uopće živjeti oko jezera? Ako i očuvamo nekih 100-tinjak vrsta, što sa ostalim vrstama koje nama običnim ljudima nisu toliko zanimljive?
Podržavam sve napore za uspostavljanje kontrolirane baze ciklida kao i ostalih endemskih vrsta, koje bi se nakon "čiščenja" jezera vratili u prirodno stanište, iako mislim da je to teško izvodivo. Nekako ne vjerujem da će sva industrija koja je postavila onako lijepe cjevovode do jezera poskidat te cjevovode i preselit se negdje drugdje (da ne kažem prestat raditi), niti mislim da danas postoji mjesto gdje bi bila manje štetna po okoliš.
Globalno i lokalno nas i danas kao i u vrijeme naseljavanja ovog jezera invazivnim vrstama vodi ekonomska računica, bez koje bi sadašnjost bila teška, a budučnost će biti tko zna kakva (iako svi možemo pretpostaviti, jer nam se polako stvara pred očima), a ovakva ekonomija na štetu okoliša i nas samih je i izraženija u siromašnim zemljama, gdje netko živi godinu dana za cijenu gore spomenutog jata ciklida. Za pretpostaviti je da će ekonomija opet iznači neko polovično rješenje, čime će možda usporit proces uništavanja ovog jezera, ali ne ga i konačno zaustaviti...
Ekonomski aspekt jest i biti će najvažniji, do dana kad na listu ugroženih vrsta "homo sapiens" ne dovede sam sebe, a tada će se kolo teško vratiti unazad....