Kolovoz 20, 2025, 08:38:41 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: bilje  (Posjeta: 1728 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline infernus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
bilje
« u: Veljača 16, 2010, 10:27:44 prijepodne »
u aq sam stavio samo kombinaciju razlicite granulacije sljunka bez substrata ikakvih
od biljaka imam 2 ehinodorusa 2 anubiasa 78 elodea i jos jednu koja izgleda kao šaš,
ehinodorusi i anubiasi izgledaju lose i tu i tamo im se osusi koji list dok elodeje malo malo napreduju
pa im trgam nove izdanke i stavljam ih po aq
dvaput mjesecno stavljam plant tablete ispod korjenja i ljevam tekucinu od sere za bilje
aq je 240 l sa 4 vrste riba nije prenapucen , tester pokazuje gotovo idealne parametre vode
Sta da radim

Offline Tomica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: bilje
« Odgovori #1 u: Veljača 16, 2010, 10:34:59 prijepodne »
Da ti nije rasvjeta preslaba? Za bilje bi ti na tu litražu trebalo 4800 do 7200 lukxa (ne wata!) Provjeri koliko ti pampe bacaju svjetla. A ti je i CO2 koje zahtjevnije biljke traže ako se ne varam... A ako hoćeš Holandski akvarij, onda i preko 7200 luxa.

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Veljača 16, 2010, 11:32:53 prijepodne »
Tomice s obzirom na  biljke ima nekako cisto sumnjam da je krenuo na holandski scape  ;)

Ali napisi jos pokoju karakteristiku akvarija, rasvjetu, filtraciju, dodajes li co2, gnjojis li, koja je debljina podloge...
A sta se tice ovoga da ti testeri pokazuju gotovo idealne parametre vode sta ti to znaci. Idealni parametri vode za ribe ne moraju biti idealni i za biljke.

Sad sta se tice tvojih biljaka. Anubias je biljka koja se ne sadi u podlogu, tj. njen rizom ne smije biti zakopan inace biljka pocinje propadati. Znaci anubiase vezes za kamen ili panj. Druga bitna stvar je da oni preferiraju biti u sjeni a ne izlozeni direktnom izvoru svjetlosti. Mozes mu slobodno osisati list koji se osusi i on bi trebao izbacivati mlade listove.

Sta se tice echinodorusa o kojem se tocno radi. ima njih koji traze malo jace svjetlo, srednje svjetlo i slabije svjetlo. U sustini oni kao ni anubiasi nebi trebali biti zahtjevne biljke i nebi im trebala bit neophodna hranjiva podloga ali zbog boljeg izgleda i rasta se preporucuje.

Tesko je ista ovako reci bez jos malo informacija a i slika bi dobro dosla.
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline infernus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 16, 2010, 14:08:07 poslijepodne »
240 l, vanjski filter sacem 1500, dvije neonke (jedna biljna a druga za ribe) koje kombiniram tako
da mi biljna vise radi od ove druge 30ak ribica,
aq nije kod prozora ali gleda frontalo prema njemu

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 16, 2010, 14:13:42 poslijepodne »
240 l, vanjski filter sacem 1500, dvije neonke (jedna biljna a druga za ribe) koje kombiniram tako
da mi biljna vise radi od ove druge 30ak ribica,
aq nije kod prozora ali gleda frontalo prema njemu

Sta znaci ovo dvije neonke? koje neonke, od koliko wati? Koliko dnevno gori svijetlo? a nisi ni odgovorio na ostala pitanja

Offline infernus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 16, 2010, 14:24:22 poslijepodne »
2x40w

Offline infernus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2010, 14:28:50 poslijepodne »
debljina podloge je 3-4 cm 2 puta mjesecno stavljam tabletice pod korjenje i isto tako ulijevam
nekakvu tekucinu za rast bilja isto negdje cca 2 puta mjesecno ali ne istovremeno kad i tabletice
jedino sto mi jos nije proradio sistem co2
lampe gore svaki dan od 16,00 do 00,00
dakako i danje svjetlo udara u aq sa dva prozora sigurno do 16,00

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 16, 2010, 14:41:59 poslijepodne »
Mogao bi imat problema sa algama ako ti danje svjetlo bas udara u akvarij...

Sad sta se tice echinodorusa nisu svi isti. Iako ih sve smatraju nezahtjevnijim biljem za uspjesno drzanje bilo bi dobro da imaju hranjivu podlogu. To je velika biljka i nisam siguran da je podloga debljine 3-4 cm dovoljna da se ona dobro ukorjeni. Molio bi da me neko ispravi ukoliko grijesim.
A anubias kako sam vec rekao mora bit u sjenci inace moze doci do propadanja biljke zbog svjetla.

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #8 u: Veljača 16, 2010, 14:48:57 poslijepodne »
Evo iz iskustva sa echinodorusom:
Koliko je dugo u akvariju? Je li kupljen u zoo shopu ili je uzet iz drugog akvarija?
Mene je isto patio echinodorus koji se sušio, a bio je kupljen u zoo shopu, pa sam se isto bio raspitivao. Uglavnom to bi trebao biti neki proces prilagodbe u kojem on odbacuje listove i izgleda kao da propada, a onda kad dođe na svoje počne sasvim normalno rasti kao da ništa nije bilo.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2010, 14:50:38 poslijepodne »
Evo iz iskustva sa echinodorusom:
Koliko je dugo u akvariju? Je li kupljen u zoo shopu ili je uzet iz drugog akvarija?
Mene je isto patio echinodorus koji se sušio, a bio je kupljen u zoo shopu, pa sam se isto bio raspitivao. Uglavnom to bi trebao biti neki proces prilagodbe u kojem on odbacuje listove i izgleda kao da propada, a onda kad dođe na svoje počne sasvim normalno rasti kao da ništa nije bilo.

To sam i ja pomislio ali op pise da stavlja tablete dvaput mjesecno pod korijen pa sam pretpostavio da se do sada moga naviknuti na uvjete

Offline infernus

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2010, 15:05:18 poslijepodne »
hehe to sa kemijom i tableticama shvatite uvjetno jer aq je u funkciji 2-3 tjedna tek
jos je sve novo, ali tih termina se drzim, znaci do sad sam dvaput stavljao tabletice i kemiju

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2010, 15:11:21 poslijepodne »
onda ovo sta je gmatanic rekao ima smisla  ;)

A anubijas drzi u sjeni i slobodno osisaj (sa kvacicom) listove koji se osuse. Ti mozes anubijasu i podjeliti rizom i tako dobiti vise biljaka. S tim da imas barem 2 do 3 lista na svakom rizomu.
Ja sam cak na nekim mjestima ostavio sami rizom i iz njega je niknuo list.