Srpanj 20, 2025, 00:44:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mrijest skalara  (Posjeta: 8349 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stjepanc

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: mrijest skalara
« Odgovori #25 u: Veljača 11, 2010, 22:11:57 poslijepodne »
da definitivno pomaže iskustvo drugih :)

a meni artemija upravo spremna za izlov :) al će sada biti strke po akvariju, baš su smješni kad ju naganjaju :)

ali sutra me čeka čišćenje, ovo što je vjeko rekao, malcima treba često svaka 2-3 dana čistiti (usisati) dno od ostataka hrane jer su mali osjetljivi jako na nitrate... + djelomična izmjena vode...

Stjepan

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #26 u: Veljača 11, 2010, 22:13:19 poslijepodne »
imali li netko  kulturu  mirkocrva?    je li netko  hranio malce   s tim?

Offline stjepanc

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Veljača 11, 2010, 22:37:01 poslijepodne »
nažalost nemam ti kulturu, malci to vole i hoće jesti, ali artemija je jednostavno najbolji izbor... mislim da tu nema baš neke bolje alternative od toga...
a nije ju teško ni napravit :)
Stjepan

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #28 u: Veljača 12, 2010, 00:52:28 prijepodne »
Ja imam micro crve i mogu ti poslati startnu kulturu.. I ne bih se složio sa stjepanom.. Istina je da je artemia najbolji izbor, ali ja nisam prijetio neku veliku razliku kod hranjenja. Nisam imao manje preživjelih, niti su mi skalari bili zakržljali.. Jedina je stvar kod artemie što je puuuno skuplja od crva i kompliciranija za napraviti. Ja sam neonke hranio isključivo sa crvićima jer im je artemia bila prevelika za početak. Ne znam, ima jedna uzrečica kod uzgajivača.. tko jednom proba sa mikro crvima, uvijek ostaje s njima.
Šalim se.. tko ima volje i love najbolji izbor je artemia jer je proteinski najjača, crvići nisu toliko bogati proteinima ali mojim skalarčićima su guze pune crvića..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #29 u: Veljača 12, 2010, 01:11:44 prijepodne »
super..onda  bi se mogli na pp dogovoriti o  crvićima..

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Veljača 12, 2010, 08:44:57 prijepodne »
...moj savjet je da ipak pokušate uzgojiti mladunce sa roditeljima...istina,nisu svi parovi to sposobni,neki su konstantni nepopravljivi kanibali i nema pomoći osim u rasparivanju,ali vrijedi truda.Par mora biti u zasebnom akvariju,neometan vanjskim utjecajem...ja svoje mrijesne akvarije držim na visini od 2 metra,tako da ih ne ometam kada radim u ribljoj sobi...o kvaliteti vode,temperaturi,filtraciji i ostalom neću pisati jer je već mnogo puta rečeno...uglavnom,trud se isplati jer su Skalari odlični požrtvovanio roditelji i nikoga neće ostaviti ravnodušnim....

Offline stjepanc

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Veljača 12, 2010, 10:43:57 prijepodne »
prekrasne slike lega, vidimo se u utorak u Osijeku :)

BTW, ovaj par koji mi se mrijestio su skalari od tebe (samo su sada odrasli :) )
Stjepan

Offline andrejb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #32 u: Veljača 12, 2010, 23:23:05 poslijepodne »
Bok ljudi evo jedno pitanje nabavio sam artemiju dali ona u flasi mora imat spojenu aeraciju ili je dovoljno drzat na toplom?

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #33 u: Veljača 12, 2010, 23:36:57 poslijepodne »
Bok ljudi evo jedno pitanje nabavio sam artemiju dali ona u flasi mora imat spojenu aeraciju ili je dovoljno drzat na toplom?

Ja sam svojevremeno koristio vrlo jednostavan recept za nasađivanje artemije bez aeracije i uspjevalo mi je na taj način uzgojit dovoljan broj artemije za prehranu svojih mladih skalara.Recept mi je dao naš član Stina (Vedran Stinčić) i stvar provjereno šljaka.
Evo i linka gdje frajer na engleskom objašnjava postupak, stranica više ne postoji pa slike nisu dostupne ali mogu ti ja pojasnit ono što ti nije jasno iz teksta.
http://209.85.129.132/search?q=cache:Vk_VixgszZcJ:mikes-machine.mine.nu/EasyArtemia.htm+easiest+way+to+hatch+artemia&cd=28&hl=hr&ct=clnk&gl=hr&client=firefox-a
 ;)
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline stjepanc

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Veljača 12, 2010, 23:48:22 poslijepodne »
ajde pls objasni da vidim da li sam dobro shvatio :)
bolje bi bilo da su slike tamo => ipak slika govori više od tisuću riječi :)

Stjepan

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Veljača 13, 2010, 00:08:34 prijepodne »
Ajmo onda ovako ukratko.
Uzmeš kutiju od sladoleda, poklopac kutije od sladoleda prerežeš napola za dubinu kutije.
Na toj polovici poklopca prerežeš rubove poklopca te umetneš u kutiju do par milimetra od dna kutije, dobio si dvije komore u kutiji, poklopac možeš fiksirat na kutiju na taj način da zalijepiš selotepom  preko poklopca.
Znači kutija izgleda ovako dvije su komore na sredini kutije je pregrada koju si napravio od poklopca i kad naliješ vodu voda mora prodrjet u obe komore znači ispod pregrade mora biti dovljno prostora da  voda prodrje u obe komore.
Vodu si prethodno zasolio prema receptu (najbolje uzmeš vodu iz akvarija) te promučkao u flaši te onda tu vodu ulio u komore.
Nakon toga u jednu stranu komore nasadiš jaja artemije te staviš stolnu lampu da grije tu stranu komore.
Kada se artemija izvali osvjetliš lampom drugu stranu komore u kojoj je čista voda bez jajašca.
Izvaljena artemija se skuplja na svjetlo te će preplivat iz jedne strane komore gdje će ostat neizvaljena jajašca u drugu stranu komore te na taj način dobivaš čistu artemiju koju usisaš malom sisaljkom koju možeš nabavit u apoteci te tu usisanu artemiju poslužiš u akvarij mlađi od skalara.
Najbolje ti je imat dvije kutije za pripremu artemije kako bi uvijek imao svježu artemiju, naravno trebao bi nasađivat jajašca u različitom vremenskom periodu.

Nadam se da češ skužit nekaj iz ovog, ak ti još kaj nije jasno pitaj. ;)

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #36 u: Veljača 13, 2010, 10:01:32 prijepodne »
Koliko sad dođe pola kile artemie? Ovaj recept je zanimljiv.. Nisam ih tako nikad radio, uvijek sam radio sa aeracijom. i to me je nerviralo maksimalno. Reci mi banfa , misliš li da bi ih u moru uspio razmnožiti(artemiu). Jednom sam pokušao u zasoljenoj vodi , ali ništa. Poslije sam se dosjetio da nisam probao u moru(a ispred nosa mi je :D).. Čitao sam da kad račići narastu da se pod određenim uvjetima počnu razmnožavati i da njihova jajašca su lakša od vode i da plutaju. Treba samo pokupiti jajašca i staviti ih na novinski papir da se osuše i evo ga .. dobili smo artemiu koju možemo praviti kad nam treba..
ZADAR

Offline andrejb

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #37 u: Veljača 13, 2010, 12:34:12 poslijepodne »
Zanimljiva ova priprema probat cu i ja tako a sto se tice soli dali moze obicna sol ili neka posebna ?

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Veljača 15, 2010, 08:41:41 prijepodne »
Koliko sad dođe pola kile artemie? Ovaj recept je zanimljiv.. Nisam ih tako nikad radio, uvijek sam radio sa aeracijom. i to me je nerviralo maksimalno. Reci mi banfa , misliš li da bi ih u moru uspio razmnožiti(artemiu). Jednom sam pokušao u zasoljenoj vodi , ali ništa. Poslije sam se dosjetio da nisam probao u moru(a ispred nosa mi je :D).. Čitao sam da kad račići narastu da se pod određenim uvjetima počnu razmnožavati i da njihova jajašca su lakša od vode i da plutaju. Treba samo pokupiti jajašca i staviti ih na novinski papir da se osuše i evo ga .. dobili smo artemiu koju možemo praviti kad nam treba..
...limenka sadrži 425 grama i košta minimalno 50 E,a cijena joj drastično raste sa kvalitetom(što sitnija - kvalitetnija)...postoji i oljuskana Artemija,samo se stavi u slanu vodu i bućka,te se također izlegne,ali nema opni  :),ali ne pitajte za cijenu....morska voda ne odgovara jer je preslab salinitet,možda bi bilo bolje ako bi se dodalo još soli,nisam probao...inače,najbolje mi se leže na običnoj kuhinjskoj morskoj soli,probao sam i bez joda,i sa mixevima za morski akvarij,najbolji rezultat je sa kuhinjskom....Artemija se razmnožava u slanim jezerima u određeno doba godine kada otpušta jajašca koja joj inače "vise" na trepetljikama za pokretanje,i,točno je da jajašca plivaju na površini i skupljaju se velikim specijalnim brodovima,tovare u jambo vreće i voze u tvotnice na poseban postupak sušenja da bi se zadržao visok postotak izleganja.....

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #39 u: Veljača 15, 2010, 08:48:42 prijepodne »
Probat ću ja u moru nešto iskemijat.. Prijatelj ima nešto artemie pa ću se malo poigrati.. javim ako što uspije..
ZADAR

Offline banfa

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Veljača 15, 2010, 10:13:14 prijepodne »
Ja s morem nemam iskustva,  koristio sam običnu kuhinjsku sol.
Još jednom napominjem da je na ovaj navedeni način bez aeracije postotak izvaljene artemije puno manji nego sa aeracijom te mislim da nije za uzgajivače već samo za hobiste koji ne trebaju veče količine.Ja sam na taj način othranio tri generacije skalara i dokazano funkcionira. ;)

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #41 u: Veljača 15, 2010, 14:36:57 poslijepodne »
Evo mi mje mega donio jednu kesicu od 18 g. artemie -serina-, baš ću probati izvući u jednoj tegli račiće i onda ih preseliti u more i da vidim što će se desiti. Možda bude trebalo pomiješati more sa vodom da ne bude toliko slano, ipak se oni razvijaju u ušćima jezera i/ili rijeka, probati ću pa ćemo viditi. Uglavnom napisati ću kako je završio pokus.. 8)
ZADAR

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Veljača 16, 2010, 08:03:33 prijepodne »
..baš suprotno,potrebna je slanija voda od mora,u prirodi se Artemija nalazi u vrlo slanim jezerima gdje ribe ne mogu opstati....

Offline cile

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #43 u: Veljača 20, 2010, 10:18:04 prijepodne »
pozdrav.. imam i ja par skalara koji su polozili jaja i jucer su se malci oslobodili jaja :D uglavnom, prezadovoljan sam brojem prezivjelih... pravo ih dosta ima... uglavnom, posto nigdje ne mogu artemiju da nadjem hranicu ih jajima krabe i onim bjelim cudesima (sto se pravi u vodi s biljkama)... kad ih trebam odvojiti od roditelja?

bijeli je muzijak

"Sto vise upoznajem ljude, sve vise volim zivotinje"

http://vbg2.4rumer.com/forum.htm

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Veljača 22, 2010, 10:02:24 prijepodne »
onim bjelim cudesima (sto se pravi u vodi s biljkama)... ne možeš prehraniti ličninke Skalara jer je to presitno za njih,a jaja krabe nemam pojma šta bi to bilo....mišljenja sam da se ne treba upuštati u mrijest bez nabave artemije jer ćete se samo razočarati.... :(

Offline cile

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #45 u: Veljača 22, 2010, 18:12:02 poslijepodne »
pretpostavio sam i ja da su infuzorije presitne za njih pa sam zato i kupio jaja krabe... to mi je preporucio uzgajivac riba (kao i mnogih drugih zivotinja) u Sarajevu... to sam imao jedno vrijeme kad sam imao i ciklide i bio sam prezadovoljan s tim tako da sam to opet i kupio jer je kod nas tesko naci artemiju... a iskreno ovo se desilo sasvim slucajno sto su se oni uparili, nije mi bila bas neka namjera...
"Sto vise upoznajem ljude, sve vise volim zivotinje"

http://vbg2.4rumer.com/forum.htm

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Veljača 23, 2010, 09:18:19 prijepodne »
....u Sarajevu imate odličnu akvarističku udrugu koja razmnožava tropske ribe,siguran sam da bi se tamo našlo povoljno Artemije....

Offline stjepanc

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #47 u: Veljača 24, 2010, 22:03:13 poslijepodne »
Da li mi netko može reći kada roditelje treba izvaditi van? Kad mali proplivaju,ili?
Stjepan

Offline stjepanc

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #48 u: Veljača 24, 2010, 23:13:14 poslijepodne »
A evo i slike novog mrijesta:
Stjepan

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #49 u: Veljača 25, 2010, 09:44:30 prijepodne »
Da li mi netko može reći kada roditelje treba izvaditi van? Kad mali proplivaju,ili?

Trebao si ih već davno izvaditi napolje jer skalari ne trebaju biti sa mladima kao diskusi.

Vadi ih prije nego što ih pojedu.

PS. Svaka pohvala na tako lijepom mrijestu.