Ovako, skalari vam pojedu ikru jer nešto ne valja sa vodom, tj. njihova ikra je osjetljiva na plijesan. Oni to uredno čiste, i uređuju tako da kad skinu jednu ikru koja ne valja skinu i one oko nje radi spašavanja ostatka gnijezda. Međutim kako u Vašem akvariju ima dosta plijesni, tj. bakterija i ostalih s..nja dešava se to što i sami znate. Predlažem Vam da kad skalari bace mrijest odvojite odmah ikru od roditelja i stavite je u drugi pripremljeni akvarij koji ćete prije toga tretirati sa pripravcima protiv plijesni. Ja znam upotrebljavati lijek protiv sitnih točkica(ne znam točno naziv - imam ga u fish room-u, sutra ću staviti potpuni naziv), ali u manjoj količini. Dakle, najprije spremim i tretiram akvarij u koji ću postaviti ikru nakon njihova mrijesta, važno je da i temperatura bude jednaka kao i u akvariju gdje su se mrijestili, poželjno je i da nema svjetla nad akvarijom u kojem sazrijeva ikra, potrebno je staviti spužvasti filter i jedan mali raspršivač zraka koji će lagano raditi strujanje vode preko ili pokraj ikre. Skalarčići će se izleći i proplivati nakon otprilike sedam dana (ovisno o temp.) i kada proplivaju treba ih početi hraniti sa artemijom ili microcrvima, jaja ili ostale sitne nepokretne stvari neće jesti, tj. preživjeti će samo najjači i u jako malom broju. Zaključak je da morate imati živu hranu ako želite da Vam skalari uspiju. Nakon 20-ak dana počinju primati sitnu hranu i tada je već lagano.. Ja imam običaj početi mijenjati vodu (2 lit na tank od 50 lit.) svaki drugi dan do trenutka kada napune 20 dana starosti. Onda ih preselim u veći akvarij i mijenjam svakih 7 dana 20 % vode.. Inače koliko često se mrijeste zavisi od više čimbenika.
1.- koliko je velik tj. star par
2.- kolika je temperatura vode
3.- čime se hrani mrijesni par
Moji skalari se mrijeste svakih deset dana, s tim da ih ja nakon nekoliko mrijestova odmorim. Snizim im temperaturu na 22 do 23, i ostavim ih tako jedno mjesec dana. Zatim im lagano podižem temp. i počinjem ih hraniti sa živom hranom, goveđim srcem+češnjak+blitva, malim gupijima, mušicama itd.. volio bi ponekad ubaciti komadić supruge ali eto ne može se... Tako da kad temp. vode dođe na 28 moj par je već dovoljno nabrijan i lud..