Mišljenja sam da u slučaju ovih anemona ne treba previše osuđivati prodavce na malo morskih organizama. Takve anemone sam decenijama viđao u ponudi po katalozima eksportera na veliko, najčešće pod imenom White Anemone – Radianthus malu. Ne znam da li je ovaj naučni naziv ikada bio korektan i/ili možda danas nije važeći, ali nije bitno. Od tih trgovaca smo mi ovde neretko iz tropskih područja direktno naručivali stanovnike akvarija usled nepostojanja maloprodaje morskih organizma. Pojedini moji drugari i poznanici su pokušavali sa ovakvim anemonama i nabavljali ih. One jesu lepe – bile su bele ili samo “malo tonirane” sa ljubičastim ili rozikastim vrhovima pipaka i kada su “sasvim sveže” stizale. Međutim, da postoji neka precizna statistika o opstanku ovakvih anemona u akvariju, siguran sam da bi bila porazna. I primerci koji su izgledali neoštećeni i zdravi (bar “na oko” - ako izuzmemo to karakteristično bledilo koje je moguće prvi znak nekakvog poremećaja?) najčešće se nimalo nisu “proslavili”.
Istina je da se povodom ovakvih, nesretnih slučajeva uvek može izvesti zaključak: “Ma, bilo bi u redu da mi je akvarij bio malko bolji”. Međutim, ako anemona “nekako” sastavi godinu dana ili tako nešto, naravno da nema razloga za zadovoljstvo. Radi se izrazito dugovečnim organizmima. Uostalom, verovatno ćemo se složiti da je velika šteta uopšte vaditi iz mora pripadnike mnogih vrsta koje su nalaze u ponudi za akvarije, ali…Poz.