Ovo sam pokupio sa starih foruma, nije mi se dalo uređivat, ali svašta se nađe. Sretno.
Ja ih se riješio (u svom Juwelu rekord-60) tako da sam napravio totalnu generalku....znači sve van....dezinfekcija cijelog akvarija (rastopljena solna kiselina)..... kamenja , šljunka (također sve u solnoj, potom ispiranje, pa za svaki slučaj još i prokuhavanje).....kokos duuuugo prokuhavao...., pobacao većinu bilja, a anubusu otkinuo zaražene listove....nabavio algojeda, promjenio lampu (sylvania gro lux)........ i za prvu vodu sam uzeo od Frane one čarobne izvorske....to je sve bilo početkom 8 mjeseca prošle godine.....
...od tada mjenjam 30-35% vode (s pipe) svaka 3 tjedna i nemam nikakvih problema..
pa daj mi reci jer izgledaju onako ko dlacice koje se hvataju skroz po rubu biljke i stabljici? I na sredini listova rade crne mrljice i citav list pocne trunuti??
ako je ja sam se rjesio odstranjujuci bolesne listove kada sam ih posmicao ostavio sam svega 3 kolko-tolko zdrava i biljkica je za dan dva pocela tjerati mlade listove. inace bilje sam dobio na poklon a i alge inace najvise me mucilo jer se stvarno sire luuudo plivali su grumeni alga mislio sam da je gotovo da ce se primiti i za pjesak pa pisi kuci propalo ali su ciklidi mrak potamanili su ih sve
Ja mjenjam 20% vode svaki tjedan i sada je sve mrak
Nemoj bacati ništa van! Ugasi svijetlo na 7 dana, promjeni pola vode iz akvarija, te nakon 7 dana pojačaj svijetlo u akvariju te mehanički ukloni alge sa bilja i tamo gdje ih još ima. Te alge se pojavljuju uslijed prevelike koncentracije nitrata i nitrita te preslabog svijetla.
a i mutnoća vode ukazuje na veliku populaciju mikroorganizama, vjerojatno je akvarij ili prenapučen ili prejako hraniš ribice. Protiv tih algi ti može pomoći i ribica tzv. "sijamac". Oni vole jesti crne alge
Ljudi pomagajte! Imam akvarij p