Upravo se vratio iz osuncane Austrije i nakon visegodisnjeg obitavanja na Vogelu po prvi put temeljito ispreturao ZOO Muser u Leibnitzu.
Za pocetak bilizi je tridesetak kilometara nego Vogel, a kako je od granice svega par kilometara isplati se ici po staroj cesti pa nema potrebe za kupnjom austrijske vinjete.
Ducan je prostran i uredan, ogroman izbor opreme i raznih dijelova te s vrlo urednim akvarijima i odokativno OK cijenama ribe. Osoblje zna beknuti i neki drugi jezik osim njemackog

, aposebno me se dojmilo sto nisu imali potrebnu glavu za EX1200 pa su nazvali dobavljaca, narucili dio i meni dali ovaj od cijelog novog filtera sto je za svaki pohvalu

Od akvarija imaju jedan ogroman s onim velikim ribama poput pirana s crvenim trbuhom (nemam volje sad Guglati), jedan jos veci s prekrasnim rakovima i kornjacama, te nekoliko nano izvedbi. Zgodan je i Eheimov demo s nekoliko ukljucenih razlicitih filtera pa se na licu mjesta moze vidjeti kako i koliko koji baca vodu. Morsku akvaristiku nisam trazio ali nisam niti uocio pa je vjerojatno niti nema. Ne drze Seachem proizvode
Cijene mi djeluju pristupacnije nego na Vogelu, recimo najveci Eheim BioFilter je kod ovih 32 EUR, na Vogelu 38 EUR (po sjecanju) dok u Dreihneru (ispod Burger Kinga u Seisbergu) 45 EUR.
Imao sam srece sto su proizvodi koje inace kupujem na akciji pa sam usicario JBL Novo Bel 750ml refil hrane za 4 EUR (svugdje preko 6 EUR ) i ugodno se iznenadio s Easy-Life 500ml za 8 EUR sto je gotovo u pola jeftinije nego kod nas.
Uglavnom Vogel je ocito i dalje pozeljna destinacija za morsku akvaristiku, a Muser za tehniku i slatkovodnu, posebno ste se po propisima i uz slovensku vinjetu do njega iz Zagreba dode za manje od 1:30h.
I da ne zaboravim - doista je sada dozvoljeno unositi robe od 1000 kn bez nameta tako da je i kupnja bezbrizna