Kolovoz 03, 2025, 19:58:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanja za novi ciklidni ...  (Posjeta: 1480 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline noel

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Pitanja za novi ciklidni ...
« u: Veljača 03, 2010, 13:01:14 poslijepodne »
Evo nabavio se još jedan akvarij (Cayman 60 - 75l,1x15W,njegov standardni filter) i trenutno se ciklira. Podloga je zemlja i sitni šljunak.
Stavio bi u njega patuljaste ciklide - apistogramme, altispinose ili nešto slično po preporuci iskusnijih.
E ono što me zanima koliko riba bi podnio navedeni akvarij i koje bilje bi im pasalo.
Namjeravao sam od bilja staviti neke crypte,echinodorus,anubias na drvo ili kamen (to još mjerkam što da stavim).
Ubacila bi se i koja polovica kokosa da se imaju di skrivati i ako bude sreće i znanja mrijestiti  :)

Nadam se da sam krenuo u dobrom smjeru i čekam preporuke i savjete iskusnijih.

pozz

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
Odg: Pitanja za novi ciklidni ...
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2010, 13:47:49 poslijepodne »
Pozdrav i dobro došao u ciklidne vode.  :up:
Za ciklide koje ti ja preporučam trebao bi za početak izvaditi zemlju iz akvarija i stavi samo kvarcni pijesak. Ciklidi ti vole kopati po pijesku i na taj si način čiste škrge, tak da bu ti ta zemlja vrlo brzo plivala po akvariju. Što se tiče bilja možeš staviti neko bilje sa tvrđim listovima kao što je anubias(ako se odlučiš za biljojede) ,a ako staviš neke ciklide kao multiće ili brevise onda možeš staviti bilje ,;Valisneriju i anubias, te koji korijen i par kamena na koji ćeš pričvrstiti anubias.
Od riba bi ti preporučio školjkaše i to; koloniju Neolamprologus multifasciatus (multići) ili Neolamprologus brevis.
Ili recimo par Altolamprologus calvus ili par Compressicepsa.
Pozz
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2010, 16:41:41 poslijepodne »
dobro dosao medju ciklidase,
za 75 litarskom akvariju nemas bas puno izbora u ciklidnom svijetu (kad oduzmes pijesak kamenje, koji panj ili sta vec, dodjes na oko 55-60 lit vode) a to je po meni dovoljno za to sto ti je ikota rekao ili neke patuljaste juznoamerikance tj. apistograme!!!
u tako malom akvariju a ako tezis i kojoj biljci bile bi ti ok apistograme tj dva para, sa njima mozes staviti i neke tetre!!!
i na kraju, ne zelim biti okrutan ali sa tako malom litrazom ja bi se opredjelio za druge vrste riba, manje zahtjevnih po pitanju teitorija!!! pozzz :(
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2010, 17:01:36 poslijepodne »
Možda koji par Ps Saulosia ili nekih drugih dwarf mbuna
Virovitica - Brezovica

Offline Vonfy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
« Odgovori #4 u: Veljača 03, 2010, 17:39:50 poslijepodne »
dobro dosao medju ciklidase,
za 75 litarskom akvariju nemas bas puno izbora u ciklidnom svijetu (kad oduzmes pijesak kamenje, koji panj ili sta vec, dodjes na oko 55-60 lit vode) a to je po meni dovoljno za to sto ti je ikota rekao ili neke patuljaste juznoamerikance tj. apistograme!!!
u tako malom akvariju a ako tezis i kojoj biljci bile bi ti ok apistograme tj dva para, sa njima mozes staviti i neke tetre!!!
i na kraju, ne zelim biti okrutan ali sa tako malom litrazom ja bi se opredjelio za druge vrste riba, manje zahtjevnih po pitanju teitorija!!! pozzz :(
U potpunosti se slažem!
 :up:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #5 u: Veljača 03, 2010, 18:08:44 poslijepodne »
Slazem se sa Ikotom....pa jel forumas nije spomenio patuljaste ciklide iz Juzne Amerike?
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline noel

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 03, 2010, 21:02:36 poslijepodne »
Zahvaljujem na odgovorima.
Nisam ni mislio staviti neki veliki broj riba već dva ili maksimalno tri para i to patuljastih južno amerikanaca kako sam i naveo.
Očito prema vašim odgovorima dva para mogu ići unutra i to mi je ok a i ribama će biti dosta prostora.

pozz

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #7 u: Veljača 03, 2010, 21:13:36 poslijepodne »
Zahvaljujem na odgovorima.
Nisam ni mislio staviti neki veliki broj riba već dva ili maksimalno tri para i to patuljastih južno amerikanaca kako sam i naveo.
Očito prema vašim odgovorima dva para mogu ići unutra i to mi je ok a i ribama će biti dosta prostora.

pozz

vjerujem da ce funkcionirati , samo ces vidjeti kako ce se ponasati kada dodje vrijeme mrijesta!!! uz njih imas i dosta drugih ribica za kombinirati (juzno amerika obiluje tetrama)
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline noel

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 04, 2010, 09:02:53 prijepodne »
Probat ću pa da vidimo da li će proći, ako bude nereda uz dva para jedan će ići u drugi akvarij ili ću ga udomiti.
Gdje je najbolje tražiti apistogramme ili altispinose. U Pet Centru mi ribe ne ulijevaju povjerenje. Možda Aqua Terra?

pozz

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #9 u: Veljača 04, 2010, 09:08:24 prijepodne »
Probat ću pa da vidimo da li će proći, ako bude nereda uz dva para jedan će ići u drugi akvarij ili ću ga udomiti.
Gdje je najbolje tražiti apistogramme ili altispinose. U Pet Centru mi ribe ne ulijevaju povjerenje. Možda Aqua Terra?

pozz

Da obrati se u aquaterru. Kod njih možeš naručiti ribu ako je trenutno nemaju u dućanu ili u karanteni :up:
Kod njih sam uvijek dobio OK ribu iz dućana. A i sad kad sam nedavno naručivao Tropheuse došli su zdravi i podosta odrasli :up:
Aqua Terra :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline noel

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 04, 2010, 09:23:30 prijepodne »
Pa i mislio sam si da je tam najsigurnije. Hvala na informaciji.

pozz

Offline zosorli

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 04, 2010, 12:12:54 poslijepodne »
Aqua Terra Thumbs up Naj sigurnija  :up:
Cak snabdjeva i istocnu slavoniju naravno sa kvalitetnim ribicama :klap: :up:
« Zadnja izmjena: Veljača 05, 2010, 14:32:34 poslijepodne od zosorli »