Svibanj 12, 2025, 07:24:50 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: osvjetljenje-stedna zarulja!  (Posjeta: 9099 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ozda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
osvjetljenje-stedna zarulja!
« u: Veljača 01, 2010, 22:14:44 poslijepodne »
evo nabavio sam materijal da pravim poklopac,bit ce od laminata....
e sad se dvoumim oko rasvjete.prvo sam konto da stavim jednu aquastarku ili philips aquarelle....
a sad nesto razmisljam da postavim jednu il dvije stedne sijalice...
pa me zanima da li neko ima ovakvu rasvjetu u svom aq il je negdje vidio?ako moze neka slika kako izgleda aq osvjetljen stednim sijalicama?da li mi treba jedna il vise sijalica?
u pitanju je aq za mbune dimenzija 100x47x47...ne bih htio da bude previse osvjetljen...unaprijed hvala svima na komentarima i idejama  :)

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Odg: osvjetljenje-stedna zarulja!
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2010, 23:17:36 poslijepodne »
poklopac od laminata, a kako češ riješiti vlagu koja če se skupljati po nutarnjoj strani
Virovitica - Brezovica

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2010, 23:21:16 poslijepodne »
ja ti imam na 2 akvarija,TEZ-ove 6500k ,grlo e 27 znaci one standardne.ima ti ih u interspara i gramata.nazalost nemam fotoaparat pa ti ne mogu slikat.bacaju plavkasto svjetlo i isticu zelenu boju bilja.meni su najbolje u kombinaciji s aquastarkom
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2010, 23:46:31 poslijepodne »
imam stedne zarulje philips tornado 2x23W 865 na par malawi AQ od 320L, jacina svijetla je ok, ni prejako ni preslabo, spektar nije bas dobar za malawi ali to mi je bila najbrza i najjeftinija solucija...

napomena: zarulje i grla su kod mene van akvarija i nisu u kontaktu sa vlagom.

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2010, 23:50:36 poslijepodne »
one su cini mi se skuplje,ja i nisam nikad naletio na njih.

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2010, 23:58:03 poslijepodne »
poklopac od laminata, a kako češ riješiti vlagu koja če se skupljati po nutarnjoj strani

to uopce nije problem! laminat treba dobro obrusiti i pofarbati najprije sa temeljnom bojom za drvo ili jos bolje za metal (bolje prianja) u 2-3 sloja, zatim sa nekom emajl bojom u 2 sloja i na kraju sa srebrnim sprejem isto tako u 2-3 sloja. ili umjesto spreja zalijepiti alu foliju ili samoljepljivu srebrnu tapetu. tako sam ja sebi napravio svoj poklopac prije cca 6 mjeseci i jos se nije napuhnuo ili razisao od vlage. kod mene je jos i dodatna zastita staklo iznad povrsine koje sprecava hlapljenje i hladenje kroz povrsinu.

od stednih zarulja su dobre TEZ-ove Daylight sa 6500 K, kao sto Area5189 kaze. ja ih isto koristim (akvarij 50x30x30, dvije TEZ-ove od 20W). kupio sam ih u gramatu za 20-25kn. biljke stvarno imaju lijepu zelenu boju. isto tako i crvene platije i rodostomusi dolaze do izrazaja. ne znam jel to zbog svjetla ili zbog zelene boje koja istice crvenu, ali stvarno lijepo izgledaju. bilo kako, te dvije boje su fantasticno naglasene! ako ces koristiti stedne obrati paznju da imaju sto vise kelvina (K).

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Veljača 02, 2010, 00:07:20 prijepodne »
one su cini mi se skuplje,ja i nisam nikad naletio na njih.
ja sam ih bio uzeo u pevecu na nekoj akciji, nisam siguran ali cini mi se da su bile 19 ili 21kn/kom, u brico-u su onda kostale skoro 40kn/kom.

e vec kad smo kod rasvjete, mali OT, sorry na uzurpiranju teme ozda...  :-[
dali ima netko informaciju da postoje stedne zarulje od 8-9 ili 10000K?

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 02, 2010, 00:11:50 prijepodne »
hvala svima sto ste se raspisali
eh ovako,ja sam mislio da nije problem sto laminat dolazi u kontakt s vlagom...ja sam konto samo ismirglat da se ne ljusti onaj povrsinski sloj...ako postoji mogucnost da se laminat naduva onda cu ga premazat lakom za camce....ja sam mislio drzat zarulje unutar aq tako da ce i one dolazit u kontakt sa vlagom.dal je dovoljno da grlo zalijem silikonom da nemoze voda doc do zica na nj.??
ako ces koristiti stedne obrati paznju da imaju sto vise kelvina (K).
da li su mi bitni kelvini iako nemam biljaka u akvariju?

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 02, 2010, 00:17:04 prijepodne »
e vec kad smo kod rasvjete, mali OT, sorry na uzurpiranju teme ozda...  :-[
dali ima netko informaciju da postoje stedne zarulje od 8-9 ili 10000K?
ma nije off,nadovezo si se na ovu temu a i da jeste nije nikakav problem  :up:

a sta mislis jel meni dovoljno jedna na 220l il da postavim dvije?...i imas li mozda sliku te rasvjete kod svog aq?

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 02, 2010, 01:22:13 prijepodne »
na dobru akciju si naletio,to je stvarno bilo povoljno.i mene zanima postoje li stedne s vise kelvina

ove od 6500 tj 6700 su dobre za biljke,ako ih nemas mozes ti koristit i obicnu stednu,kako ti se vise svidja,a sad sto se tice kolicine,stedne davaju vise snop svjetla,tako da bi ih trebo par,zato su za vece tj duze akvarije bolje neonke.

Offline davor

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 02, 2010, 01:33:52 prijepodne »

eh ovako,ja sam mislio da nije problem sto laminat dolazi u kontakt s vlagom...ja sam konto samo ismirglat da se ne ljusti onaj povrsinski sloj...ako postoji mogucnost da se laminat naduva onda cu ga premazat lakom za camce....ja sam mislio drzat zarulje unutar aq tako da ce i one dolazit u kontakt sa vlagom.dal je dovoljno da grlo zalijem silikonom da nemoze voda doc do zica na nj.??

kod laminata je stvar u tome da mu treba zastiti rubove od ulaska vlage jer se jako lagano i brzo napuhne ako je u stalnom kontaktu sa vlagom ili ako je stalno mokar. cak i ako je laminat impregniran bolje ga je premazati bilo emajl lakom ili kao sto ti kazes lakom za camce po cijeloj povrsini (sve stranice bez obzira jesu li ili nisu pod utjecajem vlage) pa ces biti siguran da ti se nece napuhnuti. najbolje ti to sve prelakiraj pa si miran.

da li su mi bitni kelvini iako nemam biljaka u akvariju?

evo sto sam nasao na netu o kelvinima:

"Kako bismo klasificirali različita svjetla, pozivamo se na ljestvicu temperatura boja, a koje se mjere u Kelvinima. Normalno sunčevo svjetlo ima oko 5500 K, no za oblačnog dana ili u sjeni lako naraste na 6500K; svijeća ima ispod 2000 K. Zbunjujuće, no što je niža temperatura boja to je svjetlo "toplije" (žuto ili crveno), dok više temperature daju "hladnije" svjetlo (plavo)."

i jos (sa nekog foruma o motorima, tema o xenon svjetlima):

"Temperatura svjetlosti se izražava u Kelvinima. Ne radi se o svjetlini, već o nijansi, što nam govori o toplini ili hladnoći svjetlosti. Što je viša temperatura boje u Kelvinima to nam se svjetlost čini hladnijom. Što je temperatura viša to je zastupljenija plava komponenta u spektru, a sve je manje zastupljena crvena komponenta.

Prirodna sunčeva svjetlost je u rasponu od 3500K (u zoru) do 5300K (u podne).

Kvaliteta Xenon svjetla je slična kvaliteti dnevnog svjetla što je u skladu s našim navikama gledanja, pa se manje umaramo uz Xenon rasvjetu. Temperatura boje halogenog svjetla je oko 3200 kelvina, xenonskog svjetla od 4300 do 8000 kelvina, a dnevna sunčeva svjetlost ima prosječnu temperaturu boje oko 5300 kelvina."

dakle, manje kelvina = toplije boje, vise kelvina = hladnije boje, odnosno spektar koji ce biti naglasen sa manje kelvina je zuti do crveni, a sa vise kelvina plavi do ljubicasti. biljke trebaju ljubicasto do plavo svjetlo za fotosintezu pa iz toga slijedi da sto vise kelvina daje zarulja da ce biti bolje za biljke. e sad, posto ti neces imati biljke razmisli o tome kakve boje ce ti biti ribe, jer ako ce biti plavih nijansi onda uzmi vise kelvina, a ako ce biti zute onda manje.

mislim da se stedne kod nas mogu kupiti uglavnom oko 4000K. nadje ih se i sa vise ali mislim da je 6500k najvise.

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 02, 2010, 02:19:26 prijepodne »
ove od 6500 tj 6700 su dobre za biljke,ako ih nemas mozes ti koristit i obicnu stednu,kako ti se vise svidja,a sad sto se tice kolicine,stedne davaju vise snop svjetla,tako da bi ih trebo par,zato su za vece tj duze akvarije bolje neonke.
ma najvjerovatnije cu stavit 2 al cu ih postaviti malo vise u sredisnji dio da bi mi strane aq bile malo tamnije(meni se tako svidja)e sad ako uspijem nac uzet cu ove od 6500 ako ne onda obicne

davore hvala ti na opsirnom odgovoru...
sto se tice ovih kelvina potrazicu zarulju sa sto vise kelvina jer mi je vecina ciklida plave boje...a laminat cu najvjerovatnije kao sto si reko premazat citavog...

i jos da pitam,mozda je glupo pitanje al stvarno se ne razumijem u elektroniku  :-[ dal se mogu 2 grla za zarulje prikopcat na jedan prekidac da nemoram posebno palit obje?i dal se moze silikonom izolirat grla od vlage?

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #12 u: Veljača 02, 2010, 09:48:10 prijepodne »
a sta mislis jel meni dovoljno jedna na 220l il da postavim dvije?...i imas li mozda sliku te rasvjete kod svog aq?
bilo bi bolje da stavis dvije iako sta se riba tice ce im biti dovoljna i jedna... sliku nemam jer nije nista spektakularno, najobicniji kablovi, najjeftinija keramicka grla E27 i sve to zasarafljeno u ivericu 20-ak cm iznad aq, na AQ je poklopac od polikarbonata radi iskakanja riba i da voda ne hlapi... mogu i poslikat danas u toku dana ako hoces ?

dal se mogu 2 grla za zarulje prikopcat na jedan prekidac da nemoram posebno palit obje?
moze bez problema, bas tako imam spojeno na svojim AQ.

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 02, 2010, 11:10:07 prijepodne »
e nisam znao da moze to s obicnim grlima,ajde mastino molim te slikaj kako si ih spojio,ili barem neku skicu tipa paint

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #14 u: Veljača 02, 2010, 11:48:19 prijepodne »
neka vas ne bune ovi bijeli kablovi na slikama, to su mi "glavni" vodovi za druge AQ.

kao sta sam vec rekao, nije nikakva spektakularna izvedba...  :-[

na slici IMG_7348 struja dolazi sa desne strane jednim kablom i na onoj "spojnici" izlaze dva kabla, jedan ide u jedno grlo a drugi u drugo...
nadam se da vam je sada jasnije jer drukcije neznam kako objasniti...  :-[
na ovakav nacin sam spojio i rasvjetu za AQ od 2m sa 4stedne...

napominjem jos jednom: nista od struje nije u kontaktu sa vlagom i osobno ovakvu rasvjetu nebi nikada stavio u poklopac AQ!

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 02, 2010, 16:47:58 poslijepodne »
hvala ti mastino...stavit cu onda dvije....jesi li ti stavio ove metalna "kucista"zbog refleksije il da se nebi iverica zagrijavala od zarulja??moze li se samo aluminijumska folija zaljepit...
napominjem jos jednom: nista od struje nije u kontaktu sa vlagom i osobno ovakvu rasvjetu nebi nikada stavio u poklopac AQ!
ja mislim da nebi bilo opasnosti ako izolujem silikonom sve spjeve grla i sl. ili da ipak stavim pleksiglas ko ti?!

Offline Ace

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #16 u: Veljača 02, 2010, 16:59:22 poslijepodne »
JA imma takvu rasvjetu u poklopcu akvarija na 1cm od površine vode..zasad sam još živ..

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #17 u: Veljača 02, 2010, 18:10:51 poslijepodne »
@ozda:
 to su kao neki metalni reflektori, stavio sam ih radi refleksije...
 sa alu folijom nemam iskustva pa ti neznam dati odgovor...
 neznam, nisam probavao silikonirat grla i spojeve, u svakom slucaju plexi nemoze naskodit...

@Ace:
 nadam se da ces takav i ostati jos dugo....

Offline Ace

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #18 u: Veljača 02, 2010, 20:01:51 poslijepodne »
I ja se nadam  :D

Offline ozda

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 02, 2010, 21:48:59 poslijepodne »
JA imma takvu rasvjetu u poklopcu akvarija na 1cm od površine vode..zasad sam još živ..
ace,cime si ti izololiro svoju rasvjetu?

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 02, 2010, 22:04:35 poslijepodne »
hvala mastino,ova zadnja slka mi je pomgola najvise.ja sam dosad za svaku stednu svoj kabel,tj suko

ja isto imam ovakvo u poklopcu od akvarija,zna biti vlage,ali najbolje bi bilo ispod stavit komad pelxiglasa ili jos bolje stakla.napominjem ,iako je vlaga po grlima,zasad nisam imao problema.a mozes ili silikonom ili vrucom plastikom prei one spojeve gdje zice ulaze u grlo

Offline bigor

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Veljača 07, 2010, 12:22:13 poslijepodne »
 :down: SVITLA OD STE.ZARULJA MOZE
P R O B L E M
NAKON NEKOG VRIMENA POJAVITI CU SE ALGE I NECES IH SE RIJESIT
 ISKSIO S OBICNIM NEOKAMA 2X18W
 PA SAM SMANJIO 1X18W OPET ISTO
SAD JE SILVANIA GRO-JUX  1X18W I ALGE SE SMANJILE
PS.AKVARI 80X35X30

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 07, 2010, 13:52:58 poslijepodne »
a nije samo jedan uzrok algama,treba uzet odogvarajucu stednu

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #23 u: Ožujak 03, 2010, 11:31:55 prijepodne »
sto znaci "odgovarajuca stedna"? da bude sa sto vise K? ako ne bi htio da se stvaraju alge.

Dodano:
Kupio zarulju daylight 13w, 6500k.
« Zadnja izmjena: Ožujak 04, 2010, 08:53:54 prijepodne od JamesDee »
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline GAS0

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Ožujak 04, 2010, 14:38:21 poslijepodne »
Imam dva plastična grla e27 iz kojih izlazi kabel, zanima me samo da li je potrebno izolirati spoj grla i žarulje npr. silikonom?
U kombinaciji s dvije štedne 6400kel 20W zarulje zanima me koja je t8 neonka najbolja za 80 litarski cayman?
Pozdrav iz Crikvenice!