eh ovako,ja sam mislio da nije problem sto laminat dolazi u kontakt s vlagom...ja sam konto samo ismirglat da se ne ljusti onaj povrsinski sloj...ako postoji mogucnost da se laminat naduva onda cu ga premazat lakom za camce....ja sam mislio drzat zarulje unutar aq tako da ce i one dolazit u kontakt sa vlagom.dal je dovoljno da grlo zalijem silikonom da nemoze voda doc do zica na nj.??
kod laminata je stvar u tome da mu treba zastiti rubove od ulaska vlage jer se jako lagano i brzo napuhne ako je u stalnom kontaktu sa vlagom ili ako je stalno mokar. cak i ako je laminat impregniran bolje ga je premazati bilo emajl lakom ili kao sto ti kazes lakom za camce po cijeloj povrsini (sve stranice bez obzira jesu li ili nisu pod utjecajem vlage) pa ces biti siguran da ti se nece napuhnuti. najbolje ti to sve prelakiraj pa si miran.
da li su mi bitni kelvini iako nemam biljaka u akvariju?
evo sto sam nasao na netu o kelvinima:
"Kako bismo klasificirali različita svjetla, pozivamo se na ljestvicu temperatura boja, a koje se mjere u Kelvinima. Normalno sunčevo svjetlo ima oko 5500 K, no za oblačnog dana ili u sjeni lako naraste na 6500K; svijeća ima ispod 2000 K. Zbunjujuće, no što je niža temperatura boja to je svjetlo "toplije" (žuto ili crveno), dok više temperature daju "hladnije" svjetlo (plavo)."
i jos (sa nekog foruma o motorima, tema o xenon svjetlima):
"Temperatura svjetlosti se izražava u Kelvinima. Ne radi se o svjetlini, već o nijansi, što nam govori o toplini ili hladnoći svjetlosti. Što je viša temperatura boje u Kelvinima to nam se svjetlost čini hladnijom. Što je temperatura viša to je zastupljenija plava komponenta u spektru, a sve je manje zastupljena crvena komponenta.
Prirodna sunčeva svjetlost je u rasponu od 3500K (u zoru) do 5300K (u podne).
Kvaliteta Xenon svjetla je slična kvaliteti dnevnog svjetla što je u skladu s našim navikama gledanja, pa se manje umaramo uz Xenon rasvjetu. Temperatura boje halogenog svjetla je oko 3200 kelvina, xenonskog svjetla od 4300 do 8000 kelvina, a dnevna sunčeva svjetlost ima prosječnu temperaturu boje oko 5300 kelvina."
dakle, manje kelvina = toplije boje, vise kelvina = hladnije boje, odnosno spektar koji ce biti naglasen sa manje kelvina je zuti do crveni, a sa vise kelvina plavi do ljubicasti. biljke trebaju ljubicasto do plavo svjetlo za fotosintezu pa iz toga slijedi da sto vise kelvina daje zarulja da ce biti bolje za biljke. e sad, posto ti neces imati biljke razmisli o tome kakve boje ce ti biti ribe, jer ako ce biti plavih nijansi onda uzmi vise kelvina, a ako ce biti zute onda manje.
mislim da se stedne kod nas mogu kupiti uglavnom oko 4000K. nadje ih se i sa vise ali mislim da je 6500k najvise.