Srpanj 19, 2025, 01:52:25 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Opremanje Malawi AQ  (Posjeta: 12314 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vonfy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
Opremanje Malawi AQ
« u: Siječanj 26, 2010, 18:10:51 poslijepodne »
Evo ovako! Sve Vas još jednom lijepo pozdravljam i molim za pomoć!
U nabavci sam akvarija Juwel Rio 300,te uz njegovu standardnu opremu koju posjeduje,zanima me koju bi još opremu trebao da bi funkcioniralo sve kako treba i dolikuje?- stanovnici bi bili Malawi Mbune!
Unaprijed se zahvaljujem!

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Opremanje Malawi AQ
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2010, 18:13:24 poslijepodne »
Pozdrav i dobro nam došao..
uz sve što ima rio 300, svakako ti treba stream pumpa, protoka cca 2000l/h
po meni je to to..
i da sretno

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2010, 18:24:01 poslijepodne »
Tako sam i mislio. Ići na stream pumpu,ali me zanima malo bolja da nije baš neki jeftinjak,pa da imam više problema sa njom,nego bilo čega drugog,tako da me zanima od koje firme i kojeg ser.broja,tako da si mogu malo potražiti na netu specifikacije i sve ostalo! Kaj bi mi vi preporučili??

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2010, 18:27:24 poslijepodne »
Grijač mi je dovoljan, uz filter mi treba jedna dobra stream pumpa i lampe će definitivno ići na kombinaciju aquastar + grolux.
Znači,enigma mi ostaje koja stream pumpa?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2010, 18:29:40 poslijepodne »
pogledaj na elegance reefu

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2010, 18:52:05 poslijepodne »
pa ja bi bolje za početak stavio vanjsi filter, naprimjer fluval 405, a pumpu staviš nakon par mjeseci ionako češ nadam se uzet si male ribice na prodajnoj veličini od nekih 3 - 4 cm pa im za početak nije potrebna pumpa dok malo ne ojačaju, dosta ljudi stavlja tunzze nanostream, i ja ju imam u planu staviti mislim da košta 450 kn od 2000 l/h imaš ju u crorefu mislim da su oni sponzor forumu imam i broj od tog tipa pa ako te zanima poslat ču ti ga na pp
Virovitica - Brezovica

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2010, 18:58:56 poslijepodne »
zašto radit dodatni trošak, stigne kasnije skupit lovu i kupit vanjski filter (ne mora bit fluval), ljudi su prezadovoljni i sa puno jeftinijim haqosom (ne znam dal sam dobro napisal, al nije bitno), stavi samo stream pumpu i dobro podesi cirkulaciju a tanku i nemaš frke..
vanjski stigneš ;)

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2010, 19:09:00 poslijepodne »
Zahvaljujem se na savjetima,i da,naravno da ću uzimati "prodajnu veličinu",ali mislio sam da mogu izbjeći vanjski pa umjesto njega staviti malo bolji stream da ne bacam novac,no ako je to potrebno,nema druge!! Svaki savjet je dobro došao i još jednom se zahvaljujem svim dobrim ljudima koji nesebično dijele savjete i odgovaraju na početnička jedna te ista pitanja,Bog zna po koji puta.
Svaka vam čast!  :klap:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2010, 19:11:16 poslijepodne »
vanjski filter nije pod mus, tak da bolje šparaj novčeke, a ovaj unutarnji original, bude na početku dobro radil posao..

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2010, 19:11:42 poslijepodne »
pa ja bi bolje za početak stavio vanjsi filter, naprimjer fluval 405, a pumpu staviš nakon par mjeseci ionako češ nadam se uzet si male ribice na prodajnoj veličini od nekih 3 - 4 cm pa im za početak nije potrebna pumpa dok malo ne ojačaju, dosta ljudi stavlja tunzze nanostream, i ja ju imam u planu staviti mislim da košta 450 kn od 2000 l/h imaš ju u crorefu mislim da su oni sponzor forumu imam i broj od tog tipa pa ako te zanima poslat ču ti ga na pp
ako ti nije problem,pošalji mi broj na pp! Tnx

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2010, 19:13:38 poslijepodne »
nebi se stel mesat ali koliko sada kosta rio 300 ?

osobnog sam misljenja da se za istu cijenu da sloziti puno bolji AQ od kupovnog rio 300 ako se staklo i poklopac uzmu od aquaterre (za mbune bi preporucio 120x60x50v), uz to aquaterra ti po narudjbi moze napraviti unutarnji stakleni pregradni filter po dimenzijama koje ti zelis tako da ti sva oprema moze biti skrivena u filteru, pumpu stavis od 2000L/h AT-306 i ne treba ti nikakav dodatni stream... sta se tice Juwel-ovog filtera, to je odlican filter ali je male zapremine pa ga treba dosta cesto cistiti...

kako izgleda stakleni filter i AQ radjen po narudjbi u aquaterri mozes pogledati u mom potpisu Mbuna 230L... ;)

sretno u malawi vodama! :)

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2010, 19:27:47 poslijepodne »
nebi se stel mesat ali koliko sada kosta rio 300 ?

osobnog sam misljenja da se za istu cijenu da sloziti puno bolji AQ od kupovnog rio 300 ako se staklo i poklopac uzmu od aquaterre (za mbune bi preporucio 120x60x50v), uz to aquaterra ti po narudjbi moze napraviti unutarnji stakleni pregradni filter po dimenzijama koje ti zelis tako da ti sva oprema moze biti skrivena u filteru, pumpu stavis od 2000L/h AT-306 i ne treba ti nikakav dodatni stream... sta se tice Juwel-ovog filtera, to je odlican filter ali je male zapremine pa ga treba dosta cesto cistiti...

Znači,za Rio bi morao izdvojiti 5.500,00kn gdje dobivam komplet sa stalkom!
E sad,koliko me cca može doći sve ovo  kaj si napisao,što znaći:pumpe,filter,grijać,rasvjeta,stalak,odnosno,kompletno opremljen akvarij za malawi??  -?

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2010, 19:51:37 poslijepodne »
ja nikad nebi ostavio unutarnji filter iz razloga što zauzima dosta mjesta i ružno mi je to za vidit, moraš ga češče čistiti a i dosta je to komplicirano dok je to na vanjskom sve jednostavnije, i ovo što kaže mastino cijene kupovnih aq su drastično porasle (moj aq je prije 3 god košto 2,500 a sad je 3,500 isti taj model ) tako da nema šanse da bi si sada kupovo kupovni za te novce se dade napraviti puno veči aq i po svojim dimenzijama
treba ti jedan npr fluval ili eheim od nekih 1000 - 1500 kn, pumpa 500, grijač 250, rasvijeta sa svim tim pizdarijicama cca 300 kn stalak cca 1000kn
Virovitica - Brezovica

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2010, 19:54:47 poslijepodne »
stalak bi si sam trebao sloziti i mislim da te nebi dosao kostat vise od 500-600kn...
ostalo sve mozes uzet kod aquaterre i cijene ja najbolje da direktno sa njima preko maila provjeris ali okvirno bi to trebalo biti ovako: grijac 300W cca 100kn, poklopac sa rasvjetom oko 1500kn, zaljepljeno staklo max 1000kn, pregradni stakleni filter 100-150kn, filter materijal do nekih 100kn, pumpa AT-306 oko 130kn... cijene su okvirno te ali kako sam vec napisao, najbolje da direktno s njima provjeris...

ja nikad nebi ostavio unutarnji filter iz razloga što zauzima dosta mjesta i ružno mi je to za vidit, moraš ga češče čistiti a i dosta je to komplicirano dok je to na vanjskom sve jednostavnije,
jednostavnije ciscenje od stakleno pregradnog nema, slazem sa da unutarnji oduzima dragocjene litre ali sa staklenim pregradnim se dobiva veci volumen filter materijala nego kod bilo kojeg vanjskog kanistera (ako se ne radi o npr. eheim 2080 ili fluval fx5 koji kostaju i preko 2000kn) a i kad usporedis da stakleni pregradni kosta max 300kn a jedan posteni kanister sa protokom od 1300L/h kosta iznad 1000kn sve ide u prilog unutarnjem pregradnom filteru...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2010, 19:56:21 poslijepodne »
ja nikad nebi ostavio unutarnji filter iz razloga što zauzima dosta mjesta i ružno mi je to za vidit, moraš ga češče čistiti a i dosta je to komplicirano dok je to na vanjskom sve jednostavnije, i

si ti kad čistil unutarnji filter od juwela rio serija?
da jesi onda bi videl, da je njegovo čišćenje, po meni, mnogo lakše i bezbolnije od vanjskih filtera, na kojima moraš pazit usrani poklopac da ti ne pukne, ak ga malo siliš..
dok kod juwela, tak lijepo izlazi van cijeli stupac sa filter materijalom, vani je za 10 sekundi..

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #15 u: Siječanj 26, 2010, 20:07:24 poslijepodne »
da jesi onda bi videl, da je njegovo čišćenje, po meni, mnogo lakše i bezbolnije od vanjskih filtera,
apsolutno se slazem, zato sam i napisao da je to za mene odlican filter ali jedino radi male zapremine ima minus...

e da, zaboravio u prijasnjem postu... stakleni pregradni koji je bio u mbuna 230L se cistio 2 put godisnje a tako cca cistim i fluval 405-ice...

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 26, 2010, 21:07:39 poslijepodne »

okvirno bi to trebalo biti ovako: grijac 300W, poklopac sa rasvjetom, zaljepljeno staklo, pregradni stakleni filter, filter materijal, pumpa AT-306...

Malčice sam naporan,ali bi ti bio jako zahvalan kad bi mi napisao točno kaj da im napišem u mailu,pa da oni meni znaju točno i odgovoriti.. Znači,komponentu po komponentu i neka bude kvalitetno!
Sorry Mastino,ali ti si moj idol !!  :up:
p.s. znači aq 300L.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • M A L A W I
« Odgovori #17 u: Siječanj 26, 2010, 21:32:08 poslijepodne »
ja nikad nebi ostavio unutarnji filter iz razloga što zauzima dosta mjesta i ružno mi je to za vidit, moraš ga češče čistiti a i dosta je to komplicirano dok je to na vanjskom sve jednostavnije, i

da jesi onda bi videl, da je njegovo čišćenje, po meni, mnogo lakše i bezbolnije od vanjskih filtera, na kojima moraš pazit usrani poklopac da ti ne pukne, ak ga malo siliš..
dok kod juwela, tak lijepo izlazi van cijeli stupac sa filter materijalom, vani je za 10 sekundi..
ja nisam nikad čistil unutarnji filter od juvela i moje mišljenje je da je unutarnji filter  :dead:
ti si vjerojatno imo neke filtere  loše marke da si probo  čistiti eheima ili fluvala vidio bi kako to lagano ide
i evo naprimjer kod fluvala 305 isto vadim cijeli stupac sa filter materijalom, moje je mišljenje da u mom aq nikad neče biti unutarnji filter može biti jedino vanjski ili kao što Mastino ima pregradni to su po meni puno puno bilja riješenja od unutarnjeg filtera
Virovitica - Brezovica

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #18 u: Siječanj 26, 2010, 21:34:29 poslijepodne »
super je to kad čistiš unutanju kantu, kakva god da je.  :D pol dreka ispadne nazad u akvarij, ili filter, samim vađenjem i dizanjem...  :D

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 26, 2010, 21:41:09 poslijepodne »
super je to kad čistiš unutanju kantu, kakva god da je.  :D pol dreka ispadne nazad u akvarij, ili filter, samim vađenjem i dizanjem...  :D
:D  :D  :D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 26, 2010, 21:52:42 poslijepodne »
ajd nemoj molim te sad opet sa takvim postovima...
da niš ne valjaju, ne bi ih radili..a kad ga čistiš posaugaš to kaj padne van..

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #21 u: Siječanj 26, 2010, 21:57:24 poslijepodne »
pa niš ne muljam. velim ono kaj je. neko voli ovak, a neko onak.   ;)  ja odgovorno tvrdim da je tak, makar imam jednog za prodat.    :)  al taj je super. nije ko drugi. taj je bolji od svih i nema boljeg za čišćenje. juwelov unutarnji rules.  :up:

unutarnji filteri i raznorazne unutarnje kante su za prave ljubitelje akvaristike, prave akvariste, profesionalce i općenito radišne i dobre ljude.

vanjski karnister filteri su za papke, ljenčine, gotovane... itd.  :up:

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #22 u: Siječanj 26, 2010, 22:02:52 poslijepodne »
Kad smo ve kod toga; kaj se filter čisti -?
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #23 u: Siječanj 26, 2010, 22:31:32 poslijepodne »
Malčice sam naporan,ali bi ti bio jako zahvalan kad bi mi napisao točno kaj da im napišem u mailu,pa da oni meni znaju točno i odgovoriti.
nisi naporan, sve 5  :up:

u mailu napises da si zainteresiran za sljedece:
 1. akvarij 120x60x50v = 360L,
 2. poklopac sa rasvjetom 120x60,
 3. unutarnji pregradni trikomorni stakleni filter (tu najbolje nek ti oni odrede dimenzije da ti stane pumpa AT-306 i razmisli na koju stranu da ti zaljepe filter),
 4. grijac Atman 300W,
 5. powerhead Atman AT-306,
 6. filter materijal (keramika, sera bio fibre, akvarijska vata) - ovo mozes kupiti i naknadno u bilo kojem pet shopu.
to bi bilo to... ;)

unutarnji filteri i raznorazne unutarnje kante su za prave ljubitelje akvaristike, prave akvariste, profesionalce i općenito radišne i dobre ljude.

vanjski karnister filteri su za papke, ljenčine, gotovane... itd.  :up:
tako je, potpisujem 100%!  :roll: :D

Kad smo ve kod toga; kaj se filter čisti -?
pa da, cudim se da to nisi znao, dovoljno je da svoje filtere ocistis nakon 10 godina...  -?

Offline Vonfy

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 26, 2010, 23:02:41 poslijepodne »
Zahvaljujem Mastino na utrošenom vremenu,te svima ostalima koji su dali svoj doprinos!
 :respekt-ss:
...no,da ne mislite da ste me se riješili,imam ja još pitanja!! bez brige!  ;)