ja kornjaču imam na sobnoj temperaturi i nista joj ne smeta a što se tiće čistaća zaboravite jer jedva čekaju takvo nešto da popapaju............
Pod prvo, to "nista joj ne smeta" nije bas tocno. Da je tako nebi bilo toliko bolsenih slucajeva kod crvenouhi kornjaca.
Pogledajte razne forume o zivina i vidjecete da su teme o kornjacama prepune sa bolesna zbog ovog, bolesna zbog onog.
To su sve 99,9% slucajevi pogresnog drzanja kornjaca. Slaba temparatura, nepravilna rasvjeta itd. Cinjenica da kornjace zive bez
bolesnih simptoma i bez tih navedenih stvari ne znaci odmah da im "to nista ne smeta". Zato takve izjave se nemogu samo tako reci.
Ja gore kada sam rekao da nije potreban stakleni grijac, htjeo sam skrenuti paznju na to da je u prvom pogledu potrebna temparatura
a onda gledamo kako tu temparaturu postizemo. U slucaju jednog ili dva akvarija ce to biti sigurno stakleni grijac, ali u slucaju visebrojnih akvarija
je pametnije to postici temparaturom okoline. Stime ujedno dobijamo efekat da je automatski zrak topliji od vode.
Sto se tice ancistrusa (osobno nepodnosim izraz "cistac" za ribu) morate imati na umu da je svaka riba u normalnom slucaju kornjacina zrtva.
Kod ancistrusa je slucaj da vrlo cesto suzivot uspjeva bez problema, kornjace ih ignoriraju. Naravno se moze desiti da i ancistrus postane zrtva.
Meni se desilo dva puta dosada. Naravno nebi nikome savjetovao nekog skupljeg L-a ubaciti snjima jer mi je to prevelik rizik, i ako bi vjerovatno opstao.
Ali kod ancistrusa nemam uopste nikakvih problema nekome savjetovati da ga ubaci zajedno sa kornjacom. Citavo vrijeme govorim o odraslim crvenouhima.
Ako uzmemo sada u obzir da se radi o maloj kornjaci, onda ti garantiram da ona ancistrusu nemoze nista, jer je preslaba.