Srpanj 18, 2025, 00:10:42 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Savjet - čistač  (Posjeta: 12140 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kju_

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • zumbi lampiao
    • min.svartberg
Savjet - čistač
« u: Siječanj 26, 2010, 14:15:34 poslijepodne »
Imam crvenouhu kornjaču, kojoj bi u akvaterarij stavila i neku vrstu čistača da održava red na dnu (imam filter, ali opet, čistači su mi jako zanimljivi  :)). Kornjača ima 5-6 cm oklop - je li čistač uopće dobro društvo za nju, obz. na to da je još u mesojednom stadiju? Pretpostavljam da ako nabavim veću jedinku, nema straha od sukoba i ranjavanja. Može kakva preporuka vrste i cijene po pet-shopovima?

Zahvaljujem se.
Bakterije su jedina kultura koju neki imaju.

min.svartberg

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
Odg: Savjet - čistač
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2010, 15:06:01 poslijepodne »
možeš joj svaka dva-tri dana stavljat coryja, otocinclusa, ancistrusa. sigurno bu presretna.  ili velikog synodontisa ili plecostomusa.

btw, prije nego nabaviš kornjaču, rasčitaj se o njenim prehrambenim navikama.  ;)

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2010, 15:09:32 poslijepodne »
i sve to u hladnovodnim ribama! :D :D :D
Pa zar i toj kornjačici ne treba grijač? -?

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #3 u: Siječanj 27, 2010, 16:31:33 poslijepodne »
Iako je velika šansa da će kornjača pojesti ribu ima i puno slučajeva gdje kornjača ne napada čistaće poput ancija ili pleca,pogotovo tako mala kornjača.

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 27, 2010, 16:31:59 poslijepodne »
Treba.

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #5 u: Siječanj 27, 2010, 21:38:42 poslijepodne »
Treba.
Nemoze se tako jednostavno odgovoriti na pitanje.
Ovisi o nacinu smjestaja dali joj treba grijac ili ne.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Siječanj 27, 2010, 21:43:34 poslijepodne »
Treba.
Nemoze se tako jednostavno odgovoriti na pitanje.
Ovisi o nacinu smjestaja dali joj treba grijac ili ne.

ja baš nisam najsvjetliji primjer, al mojoj crvenouhoj ne treba grijač već eno 18 godina..
al ja i ona smo iznimka, pa mene ne slušaj..

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 27, 2010, 22:00:50 poslijepodne »
ja baš nisam najsvjetliji primjer, al mojoj crvenouhoj ne treba grijač već eno 18 godina..
al ja i ona smo iznimka, pa mene ne slušaj..
Ne smije me se krivo interpretirati. Njima je potrebna odredjena temparatura,
za to nemora biti iskljucivo grijac zaduzen. Sto mislite koliko bi ljudi koji drze 100-200 zivotinja
placali struije da u svakom akvariju imaju jedan grijac od 50 - 100 - 300W ?
Drugacije receno, temparatura je potrebna. A ona se moze i sobnom temparaturom postici,
ako primjer imate posebnu sobu za svoje kornjace. A ne automatski odgovoriti "grijac - treba".

Kanibl, tvoja kornjaca je zivila svama u pod sobnim temparaturama, sto nije idealno, ali nije ni automatski smrtnonosno.
To u glavnom nije ono sto sam htjeo stime reci ;-)

Ubaci slobodno ancistruse skornjacom, nista im nece biti kada je tako mala.

Offline zoky1

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 28, 2010, 21:42:39 poslijepodne »
ja kornjaču imam na sobnoj temperaturi i nista joj ne smeta a što se tiće čistaća zaboravite jer jedva čekaju takvo nešto da popapaju............

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 28, 2010, 22:57:10 poslijepodne »
ja kornjaču imam na sobnoj temperaturi i nista joj ne smeta a što se tiće čistaća zaboravite jer jedva čekaju takvo nešto da popapaju............
Pod prvo, to "nista joj ne smeta" nije bas tocno. Da je tako nebi bilo toliko bolsenih slucajeva kod crvenouhi kornjaca.
Pogledajte razne forume o zivina i vidjecete da su teme o kornjacama prepune sa bolesna zbog ovog, bolesna zbog onog.
To su sve 99,9% slucajevi pogresnog drzanja kornjaca. Slaba temparatura, nepravilna rasvjeta itd. Cinjenica da kornjace zive bez
bolesnih simptoma i bez tih navedenih stvari ne znaci odmah da im "to nista ne smeta". Zato takve izjave se nemogu samo tako reci.
Ja gore kada sam rekao da nije potreban stakleni grijac, htjeo sam skrenuti paznju na to da je u prvom pogledu potrebna temparatura
a onda gledamo kako tu temparaturu postizemo. U slucaju jednog ili dva akvarija ce to biti sigurno stakleni grijac, ali u slucaju visebrojnih akvarija
je pametnije to postici temparaturom okoline. Stime ujedno dobijamo efekat da je automatski zrak topliji od vode.

Sto se tice ancistrusa (osobno nepodnosim izraz "cistac" za ribu) morate imati na umu da je svaka riba u normalnom slucaju kornjacina zrtva.
Kod ancistrusa je slucaj da vrlo cesto suzivot uspjeva bez problema, kornjace ih ignoriraju. Naravno se moze desiti da i ancistrus postane zrtva.
Meni se desilo dva puta dosada. Naravno nebi nikome savjetovao nekog skupljeg L-a ubaciti snjima jer mi je to prevelik rizik, i ako bi vjerovatno opstao.
Ali kod ancistrusa nemam uopste  nikakvih problema nekome savjetovati da ga ubaci zajedno sa kornjacom. Citavo vrijeme govorim o odraslim crvenouhima.
Ako uzmemo sada u obzir da se radi o maloj kornjaci, onda ti garantiram da ona ancistrusu nemoze nista, jer je preslaba.

Offline valisa

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 01, 2010, 20:55:26 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Imam žutouhu kornjaču (ili je trosti, nisam sasvim sigurna), dužina oklopa je otprilike 6-7 cm. Prije 10 dana stavila sam joj živorotke u akvarij, dvije gupy dvije platy..i jedna platy mi je uginula, neznam zašto, možda ju je i kornjača ozljedila, stvarno neznam, jel u redu da pustim kornjači da je pojede takvu il da je maknem iz akvarija, ostale ribice su okej. Zanima me kolko koštaju te ancistrus ribice, možda bih nabavila kornjači jednu.
Hvala!

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 01, 2010, 21:27:39 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Imam žutouhu kornjaču (ili je trosti, nisam sasvim sigurna), dužina oklopa je otprilike 6-7 cm. Prije 10 dana stavila sam joj živorotke u akvarij, dvije gupy dvije platy..i jedna platy mi je uginula, neznam zašto, možda ju je i kornjača ozljedila, stvarno neznam, jel u redu da pustim kornjači da je pojede takvu il da je maknem iz akvarija, ostale ribice su okej. Zanima me kolko koštaju te ancistrus ribice, možda bih nabavila kornjači jednu.
Hvala!

ribu izvadi, možda je bila bolesna pa je uginula, i kornjača to bolest može unijeti u svoj organizam ako ju pojede

ancitrus košta nekih 10-15 kn- ovisno kako koji pet shop

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 01, 2010, 22:05:49 poslijepodne »
Ribu slobodno ostavi. Nece kornjaci biti nista, jedino sto ti se
moze desiti da kornjaca nebude htjela ribu pojesti,
onda je izvadi da ti se voda previse ne zagadi.
Kornjace su u prirodi medjuostalom i "lesinari" (jedu uginule ribe, insekte itd.).
Nisu osjetljive na riblje bolesti. Ja sam u svom zivotu bezbroj ribica i ribetina davao kornjacama.

Druga stvar je u vezi Ancistrusa. Sto znaci "možda bih nabavila kornjači jednu"
Bez obzira sto je ancistrus relativno cesta riba, ona se nekupuje nekoj drugoj kornjaci.
Ako imas dovoljno veliki smjestaj i ako je dovoljno dobro uredjen, onda mozes ih ubaciti unutra,
ali ne "kupiti kornjaci ancistrusa". Drugo imaj na umu da ancija moras posebno hraniti.

Offline valisa

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Veljača 01, 2010, 23:18:05 poslijepodne »
Ribu slobodno ostavi. Nece kornjaci biti nista, jedino sto ti se
moze desiti da kornjaca nebude htjela ribu pojesti,
onda je izvadi da ti se voda previse ne zagadi.
Kornjace su u prirodi medjuostalom i "lesinari" (jedu uginule ribe, insekte itd.).
Nisu osjetljive na riblje bolesti. Ja sam u svom zivotu bezbroj ribica i ribetina davao kornjacama.

Druga stvar je u vezi Ancistrusa. Sto znaci "možda bih nabavila kornjači jednu"
Bez obzira sto je ancistrus relativno cesta riba, ona se nekupuje nekoj drugoj kornjaci.
Ako imas dovoljno veliki smjestaj i ako je dovoljno dobro uredjen, onda mozes ih ubaciti unutra,
ali ne "kupiti kornjaci ancistrusa". Drugo imaj na umu da ancija moras posebno hraniti.
Planiram ju ostaviti do sutra navečer kad ću čistit akvarij, pa ak je ne pojede onda ju maknem, jel bi ju možda pojeo da mu je narežem na manje dijelove(znam da zvući brutalno)? Imam tek mjesec dana kornjaču i htjela sam joj eto priuštit i ribice za prehranu a ne samo meso, granule i račiće, al dosad ih se u početku samo bojala i sklanja im se, miće im se s puta.
A za ancistrusa sam sad prvi put tu pročitala, mislila sam da ga nabavim da čisti akvarij pa možda i da mi bude kao ukras ako kornjača ne pojede, inaće hranim ribe nekim suhim listićima(hrana za slatkovodne ribe), ako mu to ne bi bilo dovoljno onda ga ni neću kupiti, eto samo me zanimalo s obzirom na sve tu napisano.

"Bez obzira sto je ancistrus relativno cesta riba, ona se nekupuje nekoj drugoj kornjaci."A ovo ne razumijem, zašto ne?

Offline valisa

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Veljača 01, 2010, 23:26:42 poslijepodne »
valjda se do sutra ne bude ribica rastopila na 25 stupnjeva  :o

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 02, 2010, 13:13:38 poslijepodne »

A zbog čega bi se rastopila?To je toplovodna riba i isto zahtijeva takvu temperaturu.

Offline valisa

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Veljača 02, 2010, 15:45:19 poslijepodne »
još je jedna ribica umrla, srebrna moli   :'(, a korni je bojažljivo njuška i onda uvlači glavu i pobjegne, boji je se i kad je krepana..a nisam ga danas hranila, ima ribe za jest i neće. Ne znam u čemu je problem, da su sad dvije umrle   -? Mjenjam vodu jednom tjedno, i stavljam onda onaj nutrafin, i ima filter fluval i spužvu, i hranim te ribice 3 put dnevno njihovom hranom, imaju i zaklon, voda je do pola akvarija pa mogu bez problema po zrak...
« Zadnja izmjena: Veljača 02, 2010, 16:02:38 poslijepodne od valisa »

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 02, 2010, 19:57:24 poslijepodne »

A zbog čega bi se rastopila?To je toplovodna riba i isto zahtijeva takvu temperaturu.
Nema veze dali je toplovodna ili hladnovodna riba kada je uginula isto joj se hvata na 25 °C
Rastopiti se nemoze, ali se moze raspasti. (I ako sigurno ne u roku jednog dana).

još je jedna ribica umrla, srebrna moli   :'(, a korni je bojažljivo njuška i onda uvlači glavu i pobjegne, boji je se i kad je krepana..a nisam ga danas hranila, ima ribe za jest i neće. Ne znam u čemu je problem, da su sad dvije umrle   -? Mjenjam vodu jednom tjedno, i stavljam onda onaj nutrafin, i ima filter fluval i spužvu, i hranim te ribice 3 put dnevno njihovom hranom, imaju i zaklon, voda je do pola akvarija pa mogu bez problema po zrak...
Nesto ti nije u redu sa vodom, ribimaa. To vidi sa akvaristima. A prije svega se odluci sto zelis drzati,
kornjacu ili ribe, ocito ti neide i jedno i drugo od prve.

Offline valisa

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Veljača 03, 2010, 00:15:47 prijepodne »
valjda se do sutra ne bude ribica rastopila na 25 stupnjeva  :o

Nema veze dali je toplovodna ili hladnovodna riba kada je uginula isto joj se hvata na 25 °C
Rastopiti se nemoze, ali se moze raspasti. (I ako sigurno ne u roku jednog dana)

I mislila sam raspasti, krivo sam se izrazila

još je jedna ribica umrla, srebrna moli   :'(, a korni je bojažljivo njuška i onda uvlači glavu i pobjegne, boji je se i kad je krepana..a nisam ga danas hranila, ima ribe za jest i neće. Ne znam u čemu je problem, da su sad dvije umrle   -? Mjenjam vodu jednom tjedno, i stavljam onda onaj nutrafin, i ima filter fluval i spužvu, i hranim te ribice 3 put dnevno njihovom hranom, imaju i zaklon, voda je do pola akvarija pa mogu bez problema po zrak...
Nesto ti nije u redu sa vodom, ribimaa. To vidi sa akvaristima. A prije svega se odluci sto zelis drzati,
kornjacu ili ribe, ocito ti neide i jedno i drugo od prve.
Sve je u redu, pojela je te mrtve ribe i još jednu srebrnu živu, danas je kornjači stvarno bila prava gozba :). Držim kornjaču, a ribe sam joj ionako kupila da ih pojede, jedino mi ih je malo bilo žao u početku ( a i nije bilo lijepo za gledat). Ne namjeravam se bavit ribama, odnosno držat ih dulje, samo me eto zanimalo što im nije valjalo, a i ne mogu svima udovoljit, glavno da je korni sretan i zadovoljan. Još su dvije ribice žive sad će mu se morat sklanjat ako žele preživit. Vjerojatno mu i ti stavljaš ribice da bi ih kornjače lijepo papale, ili i ukrasa radi?
Hvala na odgovorima i pomoći!

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #19 u: Veljača 03, 2010, 09:27:07 prijepodne »
[[/quote]
Držim kornjaču, a ribe sam joj ionako kupila da ih pojede, [/quote]

Misliš da je uredu kornjaču hraniti ukrasnim ribicama, pogotovo što se u današnje vrijeme može naći toliko kvalitetne hrane za kornjače, a i alternative ima dovoljno?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #20 u: Veljača 03, 2010, 10:07:37 prijepodne »
Misliš da je uredu kornjaču hraniti ukrasnim ribicama, pogotovo što se u današnje vrijeme može naći toliko kvalitetne hrane za kornjače, a i alternative ima dovoljno?

Bit ću slobodan i dati svoje mišljenje:

Apsolutno da. Ribe su najkvalitetnija i najprirodnija hrana za većinu vodenih kornjača, pa shodno tome čine i najprikladniju dijetu u zarobljeništvu. Niti jedna suha hrana nije niti blizu nutritivnom vrijednošću. Osim toga, žive ribe stimuliraju kornjaču na pojačanu aktivnost (lov) što je opet dobro jer sprječava pretilost životinja koje se u zarobljeništvu premalo kreću (u svakom slučaju puno manje nego u divljini).

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #21 u: Veljača 03, 2010, 10:54:36 prijepodne »

Apsolutno da. Ribe su najkvalitetnija i najprirodnija hrana za većinu vodenih kornjača, pa shodno tome čine i najprikladniju dijetu u zarobljeništvu. Niti jedna suha hrana nije niti blizu nutritivnom vrijednošću. Osim toga, žive ribe stimuliraju kornjaču na pojačanu aktivnost (lov) što je opet dobro jer sprječava pretilost životinja koje se u zarobljeništvu premalo kreću (u svakom slučaju puno manje nego u divljini).

Ne kažem ja da riba nije idealna hrana za kornjače, ali svejedno... S obzirom da imam akvarij sa ribicama, meni bi bilo nezamislivo da te živinice serviram nekome za jelo. Moji frendovi svoje kornjače hrane komadima očišćene ribe koju kupuju sebi za jelo. A ako bi htjela pojačati aktivnost kornjači onda bi joj nabavila društvo iste vrste, ne bi nikada držala samo jednu.

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #22 u: Veljača 03, 2010, 11:49:03 prijepodne »
kornjace vole biti same netreba im drustvo  ;) ako se to dogada u prirodi tako zasto nebi i u zatocenistvu  :)

Offline Dombe

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 03, 2010, 14:59:23 poslijepodne »
Vidim da mnogima ne sviđa to što se kornjače hrane živim ribicama.Moje kornjače češće jedu živu hranu(ribice,gliste) nego kupovnu.

Offline valisa

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Veljača 03, 2010, 15:07:12 poslijepodne »

Evo, Nino je sve lijepo rekao, ne moram ništa dodavati... :up: