Kako to vec biva, kad god imam najvecu guzvu uvijek iskrsne neki problem s akvarijem
Buljim u monitor i odjednom iz smjera akvarija zacujem sustanje karakteristicno za filter pun zraka (iako ga nisam cistio) i sjurim se do akvarija te na potpuno novom laminatu
uocim malu lokvicu vode koja se preljeva iz 4 godine starog Tetra EX1200. Panicno ga gasim, brisem pod i vec mi je na prvi pogled bilo jasno da je propustio na brtvi pumpice sto je relativno uobicajeno kod njih
Kako je doticna Tetra izdemolirana normalnom upotrebom zbog svojih poznatih mana u obliku krhke plastike, a vrijeme je i za zamjenu glavne brtve nemam je namjeru popravljati jer sam ionako vec neko vrijeme odustajao od vanjskih filtera i ovo je
bila samo kap koja je prelila casu (umalo i pod )
Od prvog dana akvaristike slusao sam savjete iskusnih kolega i originalni Juwel filteri su letjeli van prije prvog punjenja ali sam s vremenom polako uocavao da unutarnji filteri nisu bas tako losi i da osim sto nude znatno bolji protok i vise sigurnosti od potapanja, cak i slucajni prolaznik ih bez problema moze ocistiti za par minuta
Sljedeci ovo iskustvo malo po malo sam po mojim akvarijima rashodovao vanjske i zamijenio ih unutarnjim Eheim Powerball filterima s kojima sam jako zadovoljan pa je ovaj nesretni solidno napucen Juwell do veceras odrzavalo dva najjaca Powerballa u suradnji s EX1200.
Posto je Eheim izbacio novu Biopower seriju
http://www.fishkeeping.co.uk/modules/AMS/article.php?storyid=14 vec sam dulje namjeravao s dva komada zamijeniti nesretnog EX1200.
Pitanje:
1. Da li sam negdje pogrijesio u teoriji ?
2. Da li ce parametri vode u akvariju podivljati ako je odjednom filtracija upola manja, iako ih necu hraniti par dana
3. Posto je prognoza prilicno losa nekako mi se ne juri do Leibnitza po spomenute filtere, tko bi u ZG ili u Sloveniji mogao imati na lageru ove filtere - u Austriji ih drze u svim trgovinama koje nude i akvaristiku.