Siječanj 25, 2025, 20:48:32 poslijepodneNajnoviji Član: markodugac13

Autor Tema: Odustajem od vanjskih filtera :(  (Posjeta: 16223 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Odustajem od vanjskih filtera :(
« u: Siječanj 25, 2010, 22:38:28 poslijepodne »
Kako to vec biva, kad god imam najvecu guzvu uvijek iskrsne neki problem s akvarijem  :roll:
Buljim u monitor i odjednom iz smjera akvarija zacujem sustanje karakteristicno za filter pun zraka (iako ga nisam cistio) i sjurim se do akvarija te na potpuno novom laminatu
uocim malu lokvicu vode koja se preljeva iz 4 godine starog Tetra EX1200. Panicno ga gasim, brisem pod i vec mi je na prvi pogled bilo jasno da je propustio na brtvi pumpice sto je relativno uobicajeno kod njih  >:(

Kako je doticna Tetra izdemolirana normalnom upotrebom zbog svojih poznatih mana u obliku krhke plastike, a vrijeme je i za zamjenu glavne brtve nemam je namjeru popravljati jer sam ionako vec neko vrijeme odustajao od vanjskih filtera i ovo je
bila samo kap koja je prelila casu (umalo i pod )  :D

Od prvog dana akvaristike slusao sam savjete iskusnih kolega i originalni Juwel filteri su letjeli van prije prvog punjenja ali sam s vremenom polako uocavao da unutarnji filteri nisu bas tako losi i da osim sto nude znatno bolji protok i vise sigurnosti od potapanja, cak i slucajni prolaznik ih bez problema moze ocistiti za par minuta

Sljedeci ovo iskustvo malo po malo sam po mojim akvarijima rashodovao vanjske i zamijenio ih unutarnjim Eheim Powerball filterima s kojima sam jako zadovoljan pa je ovaj nesretni solidno napucen Juwell do veceras odrzavalo dva najjaca Powerballa u suradnji s EX1200.

Posto je Eheim izbacio novu Biopower seriju http://www.fishkeeping.co.uk/modules/AMS/article.php?storyid=14 vec sam dulje namjeravao s dva komada zamijeniti nesretnog EX1200.

Pitanje:
1. Da li sam negdje pogrijesio u teoriji ?
2. Da li ce parametri vode u akvariju podivljati ako je odjednom filtracija upola manja, iako ih necu hraniti par dana
3. Posto je prognoza prilicno losa nekako mi se ne juri do Leibnitza po spomenute filtere, tko bi u ZG ili u Sloveniji mogao imati na lageru ove filtere - u Austriji ih drze u svim trgovinama koje nude i akvaristiku.

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Odg: Odustajem od vanjskih filtera :(
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2010, 23:11:54 poslijepodne »
imas isti strah kao i ja... i misljenje... tetru sam zamijenila najjednostavijim eheimom 2215 (sto manje dijelova i sto jednostavniji princip rada mi djeluju kao dobitna kombinacija - tetra je puna nekakvih sitnih lakolomljivih dijelova)... ali unutarnje filtere (dva wave boxa) ne bih za nista izbacila jer su sigurni) - nadam se da eheim nece propiskiti, sreca je da je aq na plocicama pa nema tolikog straha, ali 430l vode je jako puno...
ne znam dal si pogrijesio, no unutarnji su daleko sigurniji od vanjskih... i protok im je bolji kao sto si i naveo...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2010, 23:21:52 poslijepodne »
ti bi napravila  Veneciju da se ona voda  izlije..  :D ;)

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2010, 23:30:45 poslijepodne »
meni se cini upravo suprotno - vanjski filteri su mi puno jednostavniji za ciscenje i odrzavanje jer nema puno prckanja po akvariju, vodi i uznemiravanja riba. velicina filter materijala je jos jedna prednost u odnosu na unutarnje, a i ne zauzimaju nikakav prostor unutar akvarija. s druge strane, sigurnost je malo manja ali ako ih se pravilno koristi i u redovitim razmacima odrzava (zamjena brtvi) nema problema. iako sam vrlo veliki pobornik vanjskih filtera ja svog ipak drzim u kanti! zlu ne trebalo! :)

btw. ako si se definitivno odlucio rijesiti tog vanjskog filtera molim te da mi se javis na pp jer sam zainteresiran da ga kupim ili mijenjam. :up:

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2010, 23:39:17 poslijepodne »
imas isti strah kao i ja... i misljenje... tetru sam zamijenila najjednostavijim eheimom 2215 (sto manje dijelova i sto jednostavniji princip rada mi djeluju kao dobitna kombinacija - tetra je puna nekakvih sitnih lakolomljivih dijelova)... ali unutarnje filtere (dva wave boxa) ne bih za nista izbacila jer su sigurni) - nadam se da eheim nece propiskiti, sreca je da je aq na plocicama pa nema tolikog straha, ali 430l vode je jako puno...
ne znam dal si pogrijesio, no unutarnji su daleko sigurniji od vanjskih... i protok im je bolji kao sto si i naveo...  :up:

Mislim da nisam, imam jos jednog Eheima II koji je pogonio Rio180 i mogao bi ga upogoniti s materijalom iz Tetre za pola sata ali i on ima vec koju godinu pa je vrijeme za zamjenu brtve ili pusta vodu kad nestane struje.
Mislim da cu ipak sutra put Graza/Leibnitza i uzeti dva komada ovih novih najjacih modela koji bi me s povratom poreza ispali oko 200-250 kn/komad, a onda bih imao:
2x EHEIM Aquaball 2212 od kojih je svaki deklariran za akvarije do 200 litara i 650l/h
2x EHEIM Biopower 240 od kojih je svaki deklariran za akvarije do 240 litara i 750l/h plus sto je primarno predviden za biolosku filtraciju

Koliko vidim ovo bi bila vrlo solidna filtracija, a i botie ce uzivati u jakoj struji koju obozavaju  :D

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2010, 23:43:13 poslijepodne »
meni se cini upravo suprotno - vanjski filteri su mi puno jednostavniji za ciscenje i odrzavanje jer nema puno prckanja po akvariju, vodi i uznemiravanja riba. velicina filter materijala je jos jedna prednost u odnosu na unutarnje, a i ne zauzimaju nikakav prostor unutar akvarija. s druge strane, sigurnost je malo manja ali ako ih se pravilno koristi i u redovitim razmacima odrzava (zamjena brtvi) nema problema. iako sam vrlo veliki pobornik vanjskih filtera ja svog ipak drzim u kanti! zlu ne trebalo! :)

Tako sam i ja mislio, ali me visegodisnje iskustvo demantiralo plus sto i ja drzim filtere u kantama  :)
Naravno da je kolicina filtracijskog materijala najbitniji dio price ali posto se ipak radi o Eheimu ajmo im vjerovati  :D

Sto se tice ciscenja, imao sam svu silu vanjskih i jos mi niti jednom nije uspjelo ocistiti bez da zaserem pola kupaone i putem izgubim koju litru vode, dok ova dva sadasnja Aquaballa ocistim za 5 minuta bez kapi na podu.

Citat:
btw. ako si se definitivno odlucio rijesiti tog vanjskog filtera molim te da mi se javis na pp jer sam zainteresiran da ga kupim ili mijenjam. :up:

Dogovoreno, tvoj je  :)

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2010, 00:06:35 prijepodne »
moj eheim je kupljen prosle godine krajem ozujka/pocetkom travnja tako da mu jos uvijek potpuno vjerujem...  :up:

a ova dva wavebox filtera u stvarno mrcine - juwelove kutije se mogu sakriti po pitanju filter materijala...  :up: trpimirovich prodaje dva identicna pa baci oko na tu opciju...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2010, 00:11:49 prijepodne »
probaj nazvati http://www.aquashop.si/si/kontakt-d34.shtml
koliko vidim nemaju ga na lageru ali siguran sam da ga mogu nabaviti u jako kratkom roku ako ti se neda putovati... salju u hr. ;)

filteri u kanti...  :D
moraju Vam stvarno biti velike kante  :D

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2010, 00:14:08 prijepodne »

aha...  :-[

starci su mi rekli da ako nesto iz ovog akvarija propisa - prodajemo kucu... tko bi  prizemlje nakon Venecije doveo u red...  :nerd:
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2010, 00:59:59 prijepodne »
probaj nazvati http://www.aquashop.si/si/kontakt-d34.shtml
koliko vidim nemaju ga na lageru ali siguran sam da ga mogu nabaviti u jako kratkom roku ako ti se neda putovati... salju u hr. ;)

Nije da mi se putuje ali ionako imam hrpetinu poreza za podici, a do ZOO Munstera u Leibnitzu imam manje od dva sata voznje, a jos si vratim i poreze na filtere tako da mi razlika pokrije
troskove goriva (vinjete imam). Ako netko nije bio, novi Munster se preselio iz centra u novi prostor kraj McDonaldsa u Leibnitzu i izgleda impresivno, a cak mi i po cijenama izgleda vrlo blizu Vogela koji se u zadnje vrijeme srozao.

Nego,  recimo da sutra vec imam filtere i da cu ih bucnuti do veceri, kako postupati u sljedece dane s akvarijem (harnjenje, izmjena vode ) - veliki dio vode je danas zamijenjen prije incidenta ?

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2010, 02:00:48 prijepodne »
Dogovoreno, tvoj je  :)

odlicno! :) koliko love trebam odvojiti za njega? :)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2010, 09:49:44 prijepodne »
Meni je isto neuporedivo lakse ocistit vanjski filter, plus sta kolicina filter materijala je debelo na strani vanjskih stoga nikada ne bih uzeo unutarnji vise, a imao sam bas juvelovog orginal. U biljnom je vazna ta hrpa bioloske filtracije jako, jer kad recimo posisam biljke, ili ako imam hrpu spororastucih biljka u postavu, velik filter je odlicni backup za apsorbiranje nezeljenih tvari. Onda mi on odradi ono sta inače biljke, kad su u punom sjaju, rade.

Imam broj veci vanjski, pa ga zbog toga ne moram cisit cesto, i ne znam jesam li ga u ove 2 godine ocistio i otvorio mozda sve skupa 5 puta. Tako da mislim da nece tako skoro biti problema.

Isto tako sjecam se kad sam ga kupio u Viliju, kaze mi prodavacica zamjeni ugljen sa spuzvom...i izreze mi spuzvu. Ja je stavim i mislim si nakon mjesec dana, kako mi je dosta pao protok, a citao sam da su Fluval filteri zakon. Pomislim da nije mozda zbog te dodatne spuzve jer se po logici brzo zastopa. Izbacim je i ubacim jos keramike i od tada filter ocistim svako pola godine i nema nikakvog opadanja protoka.
« Zadnja izmjena: Siječanj 26, 2010, 10:16:08 prijepodne od lp »

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • codename franjo
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2010, 14:57:13 poslijepodne »
filter se ne drži u kanti. besmisleno.

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2010, 15:41:01 poslijepodne »
eheim JOŠ ne drzim u kanti, njemu JOŠ vjerujem... al tetra je bila stalno u lavoru...  :nerv: a pogotovo od kad sam iscitala dosta misterionznih i nemisterioznih piskenja iz iste..
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2010, 16:55:53 poslijepodne »
Znaci brtve na tim filterima se moraju mijenjati? Ups...   :-[
Koliko cesto?

BTW, Andrej, kod mene je tvoj Eheim Classic 2215 eksterni filter, kojeg si mi davno poklonio (  :zagrljaj: ) i na njemu nije ni jednom promijenjena gumica, niti sam ikad popravio onu kvacicu sto je nedostajala.
Dakle, to je filter volumena 12 litara i pogoni akvarij pun riba sa ciscenjem jednom u tri mjeseca. Filter mateijal (plava spuzva + keramicki valjcici + akvaristicka vata) me kostao nekih 100 kuna.

Zato sto je filter materijal (zamjenski) izuzetno jeftin i zbog ciscenja od samo 4x godisnje, moj glas ide za eksterne filtere.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #15 u: Siječanj 26, 2010, 16:56:14 poslijepodne »
vanjski filteri zakon,, em je lakše održavanje, em ne zauzima mjesto u tanku..
a kaj se tiče pišanja, ne opterećujem se time, ak propiški propiški, kaj ja tu mogu, ne mogu utjecat, i baš me zaboli..

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
    • Diskusari
« Odgovori #16 u: Siječanj 26, 2010, 17:01:23 poslijepodne »
Ako se bojis da ce procuriti,napravi sump s potopnom pumpom i problem rijesen,nema straha od curenja!Kad vadis nutarnji filter,dio prljavstine ti opet izadje u akvarij van,tako da je vanjski filter bolji,a sto su kolege rekle i ne zauzima mjesto u akvariju! :up:

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 26, 2010, 17:15:17 poslijepodne »
Nakon koristenja 8 komada razlicitih kanister filtera, jednog sumpa, i raznoraznih unutarnjih filtera definitivno zbog mirnog sna toplo preporucujem unutarnji filter za akvarij.
Osobno meni je deset puta lakse ocitit dobar kvalitetan unutarnji filter tipa Tunze nano cleaner ili Eheim Biopower nego petljat s crijevima i diht gumicama...
Imao sam kanistere Tetru, Fluvala FX, Eheima i zadnje dvije godine upotrebljavma iskljucivo unutranje bili da dodju tvornickim akvarijem ili ih ja kupujem naknadno moj glas ide unutarnjim fuilterima uz kvaliteten bio materijal i dobru pumpu kakvu npr. posjeduje onaj mali tunze unutranji filter nije mu ravan ni jedan kanister filter u cijenovnom rangu do 1000kn s tim da ovaj tunze mali kosta 350kn ili Biopower od Eheima je ful jednostavan i isti sistem filtracije kao kanister samo eto malo narusava estetiku akvarija sto meni osobno ne smeta.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #18 u: Siječanj 26, 2010, 17:20:51 poslijepodne »
di je to 350kn? kolka pumpa?

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
    • Diskusari
« Odgovori #19 u: Siječanj 26, 2010, 17:32:27 poslijepodne »
Ja mislim da je sump idealno rijesenje,vanjska filtracija,a nema brige za poplavu,a bioloska filtracija je sigurno bolja,jer se da utrpat vise filter materijala,nego u nutarnje filtere!
« Zadnja izmjena: Siječanj 26, 2010, 20:37:58 poslijepodne od mbogdan »

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #20 u: Siječanj 26, 2010, 17:34:46 poslijepodne »
i ja mislim da bi to trebo napravit i javit se za koji mjesec, pa podijelit doživljaje s nama.  ;) :up:

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 26, 2010, 18:00:33 poslijepodne »
Sump ima isto puno nedostataka ako se dobro ne izracuna koliko moze prihvatit vode u slucaju nestanka struje eto ti voda po cijelom boravku ili slucajno opet ako nisi dobro spojio bulkove koji znaju isto pustit vodu i tako dalje (pogledajte dio morksog pdf-a pa cete vidjeti ima primjera gdje cijevi i bulkovi pocnu pustati vodu)
A drugo sump za biljni akvarij i nije neko rijesenje uz gore navedeno gubi abnormalno puno CO2 zbog samog preljeva i narvno taj preljev meni osobno je puno ruzniji i gore narusava estetiku samog akvarija nego neki unutarnji filter (naravno ovdje mislim na buseni akvarija sa unutarnjim preljevom)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #22 u: Siječanj 26, 2010, 20:25:03 poslijepodne »
...nije mu ravan ni jedan kanister filter u cijenovnom rangu do 1000kn s tim da ovaj tunze mali kosta 350kn ili Biopower od Eheima je ful jednostavan i isti sistem filtracije kao kanister samo eto malo narusava estetiku akvarija sto meni osobno ne smeta.

Malo narusava estetiku akvarija?  -?

Gle ovako veco, znam da svatko ima pravo na svoje misljenje al nemoj pretjerivat...progooglao sam malo o tom Biopower unutarnjem filteru i nijedan od tih filtera nema kapacitet recimo mog fluvala 205.

Da uzmem onaj broj veci od moje litraze...ti meni hoces rec da bi ta kutija malo narusila estetiku u mom 60 cm akvariju? Malo?  :shok:  Eno ti ga pod uređenjem i di da stavim tu kutiju, naprijed da se ne vidi trećina akvarija?

Valjda je to sta sam sad naveo i razlog zasto 95% aquascapera svijeta koristi vanjske filtere...meni i svim ostalim scaperima je najvazniji izgled akvarija u prostoru i sve ide na estetiku. Pa po tom je Amano napravio svoju firmu. Uzmes one lily pipe i ne znas da imas filter u akvariju.

Moram priznat da se ne sjećam unutarnjeg filtera u biljnom akvariju...da sam to vidio tako skoro. A tko voli nek izvoli.  ;)

Offline miso710

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #23 u: Siječanj 26, 2010, 22:20:07 poslijepodne »
Nije da mi se putuje ali ionako imam hrpetinu poreza za podici, a do ZOO Munstera u Leibnitzu imam manje od dva sata voznje, a jos si vratim i poreze na filtere tako da mi razlika pokrije
troskove goriva (vinjete imam). Ako netko nije bio, novi Munster se preselio iz centra u novi prostor kraj McDonaldsa u Leibnitzu i izgleda impresivno, a cak mi i po cijenama izgleda vrlo blizu Vogela koji se u zadnje vrijeme srozao.

pozdrav ........ jel mi možeš dati upute kako doći do tog Mustera ........ imaš li možda  njihov link ...... hvala unaprijed

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #24 u: Siječanj 26, 2010, 22:28:30 poslijepodne »
zoo muser.at