Napadi su UVIJEK rezultat ljudske greske! Zato je znanje i iskustvo vrlo bitno u drzanju velikih zmija a pogotovo zmija otrovnica kod kojih prostora za gresku nema. Sto se tice velikih zmija ako te slucajno neka uhvati i bas krene "kao davit", voda moze pomoci. Ovo za alkohol nisam prije cuo ali vjerojatno takoder funkcionira, ima smisla.
Sto se otrovnica tica, iskustvo i znanje znatno smanjuje rizik od ugriza. Poznavanje specificne vrste zmija, u smislu sta ona moze, kako se giba, kako brzo i koliko daleko moze ugristi, itd jako je bitno. Nije isto ponasanje poskoka, zvecarke, vipera, pitvipera, tree-vipersa, elapida... drugacije se s njima barata. Takoder svaka zmija ima svoju individualnost i temperament. Mozes kod iste vrste zmija imat neku koja je totalno cool, dok je druga totalno "agresivna". Ovo agresivna sam stavio pod navodnike jer se najcesce kod otrvnih zmija u terarijima radi o pohlepnosti ne o agresivnosti. Otrvnice znaju kad se hrane i ko ih hrani pa vrlo cesto dolaze na staklo i ispada da su agresivne ali one su u stvari pohlepne i prozdrljive. Ja recimo vecinu otrovnih zmija hranim tako da ih vadim iz terarija, stavljam individualno u plasticne posude i onda ih hranim. Razlog tome je da se ne potuku za hranu (sto neke znaju), a i da onda mogu u miru pocisiti prazan terarij. Na taj nacin se i one naviknu na taj postupak i znaju da kad ih stavljam u posude da je vrijeme hranjanja.
Ovo sve sto pisem je vrlo opcenito i u kratkim crtama, ima tu jos puno detalja i finesa, ali to sada nije bitno.
A sto se tice ugriza otrvnica (takoder vrlo u grubo) - ako bi se slucajno i desio ugriz, procedura jako ovisi o vrsti zmije (dakle otrova), mjestu ugriza, itd. Najvjerovatnije je odlazak u bolnicu neizbjezan. LJecenje je sistematsko, dakle na koji dio tjela otrov djeluje taj se ljeci, osim ako je ugriz toliko opasan (opet ovisi o vrsti zmije) i reakcija takva da zahtjeva serum tj protuotrov. Ja imam prijatelja u sloveniji i jednog u austriji koji imaju serume za manje-vise sve zmije i koji su na 2-3 sata od Zagreba. Oni sjedaju u auto i dolaze u zg! :-)
Bavljenje otrovnim zmijama je rizik! Kao sto sam na pocetku rekao, znanjem i iskustvom, taj se rizik smanjuje ali naravno da i dalje postoji. Covjek uvijek mora biti maksimalno koncentriran! Ali isto tako kao i kod bavljenje ronjenjem, spiljarstvom, padobranstvom....