Srpanj 01, 2025, 19:17:33 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mjere opreza u držanju zmija  (Posjeta: 3142 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Mjere opreza u držanju zmija
« u: Siječanj 25, 2010, 15:39:01 poslijepodne »
Nedavno sam gledao jedan dokumentarac o napadima, uglavnom udava, pitona, na njihove vlasnike ili kod kuće ili hranitelje u ZOO-vima. Pa kaže jedan ako te napadne mrcina od udava da mu treba glavu polijat sa žesticom (u dokumentarcu whiskey) ili vručom vodom pa te onda pusti. Malo je upitno kak ga možeš polijat dok te mrcina od par metara omota i zarobi ti ruke, al ajde. Zanima me kakve mjere opreza koristite (prvenstveno Vrba i El Djapo) i jel imate kakvu proceduru ako nešto krene po zlu? Npr. da li hranite zmije ili čistite terarije sami ili je neko s vama u prostoriji u slučaju da se nekaj dogodi. Da li ste doživjeli koji napad zmije i koje?

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
Odg: Mjere opreza u držanju zmija
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2010, 19:13:51 poslijepodne »
ma da, dok tebe jedan veliki burmanac drži stegnutog ti ćeš otić po bifeu kopat za rakijom...  :D

teško da kod tak velikih zmija ima ikakva dovoljno dobra obrana koja bi pritom tu zmiju ostavila na životu.
ako ju ideš potapat u vruču vodu bome ćeš i sebe grdno ozljedit i mislim (ispravite me ako sam u krivu) da će se prilikom takvih radnji samo još bolje stegnut.

a ako je o manjim zmijama riječ onda ti takve extremne radnje nisu ni potrebne.

kad je mene moja constrictorica primila za ruku (ona je metar 60, nije gorostas) ja sam se samo naslonila na zid, 2 min istrpila zube u ruci dok ona sama nije pustila misleči da je ubila plijen.

a ni sam ugriz tj zubi nisu boljeli (da paće, micek jače ugrize :D) nego kad se počela stezat pa mi zatezala kožu >_>

a sad, da mene zgrabi veliki constrictor/burmanac/anakonda/šta god nekak mi se čini da bi samo ubojstvo zmije bilo dovoljno efikasno :\

koje bi naravno netko drugi morao obavit pošto bi ja ležala na onoj strani na koju me zmija prebacila x)
tj, da mi je i sablja na 5cm od mene sumnjam da bi se tu išta dalo napravit...

Offline vrba73

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2010, 20:04:08 poslijepodne »
Napadi su UVIJEK rezultat ljudske greske! Zato je znanje i iskustvo vrlo bitno u drzanju velikih zmija a pogotovo zmija otrovnica kod kojih prostora za gresku nema.  Sto se tice velikih zmija ako te slucajno neka uhvati i bas krene "kao davit", voda moze pomoci.  Ovo za alkohol nisam prije cuo ali vjerojatno takoder funkcionira, ima smisla. 
Sto se otrovnica tica, iskustvo i znanje znatno smanjuje rizik od ugriza.  Poznavanje specificne vrste zmija, u smislu sta ona moze, kako se giba, kako brzo i koliko daleko moze ugristi, itd jako je bitno.  Nije isto ponasanje poskoka, zvecarke, vipera, pitvipera, tree-vipersa, elapida... drugacije se s njima barata.  Takoder svaka zmija ima svoju individualnost i temperament.  Mozes kod iste vrste zmija imat neku koja je totalno cool, dok je druga totalno "agresivna".  Ovo agresivna sam stavio pod navodnike jer se najcesce kod otrvnih zmija u terarijima radi o pohlepnosti ne o agresivnosti. Otrvnice znaju kad se hrane i ko ih hrani pa vrlo cesto dolaze na staklo i ispada da su agresivne ali one su u stvari pohlepne i prozdrljive.  Ja recimo vecinu otrovnih zmija hranim tako da ih vadim iz terarija, stavljam individualno u plasticne posude i onda ih hranim.  Razlog tome je da se ne potuku za hranu (sto neke znaju), a i da onda mogu u miru pocisiti prazan terarij.  Na taj nacin se i one naviknu na taj postupak i znaju da kad ih stavljam u posude da je vrijeme hranjanja. 
Ovo sve sto pisem je vrlo opcenito i u kratkim crtama, ima tu jos puno detalja i finesa, ali to sada nije bitno.
A sto se tice ugriza otrvnica (takoder vrlo u grubo) - ako bi se slucajno i desio ugriz, procedura jako ovisi o vrsti zmije (dakle otrova), mjestu ugriza, itd.  Najvjerovatnije je odlazak u bolnicu neizbjezan.  LJecenje je sistematsko, dakle na koji dio tjela otrov djeluje taj se ljeci, osim ako je ugriz toliko opasan (opet ovisi o vrsti zmije) i reakcija takva da zahtjeva serum tj protuotrov.  Ja imam prijatelja u sloveniji i jednog u austriji koji imaju serume za manje-vise sve zmije i koji su na 2-3 sata od Zagreba.  Oni sjedaju u auto i dolaze u zg! :-)
Bavljenje otrovnim zmijama je rizik!  Kao sto sam na pocetku rekao, znanjem i iskustvom, taj se rizik smanjuje ali naravno da i dalje postoji.  Covjek uvijek mora biti maksimalno koncentriran!  Ali isto tako kao i kod bavljenje ronjenjem, spiljarstvom, padobranstvom.... :)
Predsjednik Udruge Ljubitelja Egzotičnih Životinja

Offline paolod

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2010, 20:33:16 poslijepodne »
Svaka čast ljudi ... mora da je stvarno velika ljubav u pitanju!!!!
Paolo

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2010, 21:07:04 poslijepodne »

Najosnovnije pravilo u držanju kako otrovnica tako i velikih udava je da sa takvim zmijama uvek treba
raditi u prisustvu još jedne osobe, kako bi se u slučaju neke nezgode odmah našao neko ko bi pritekao
u pomoć ili pozvao istu, pošto ima situacija da posle ujeda otrovnice čovek u momentu kao reakciju na
otrov doživi anafalaktički šok, tako da je tada tudja pomoć od presudnog značaja za ujedenu osobu...

Sa druge strane u praksi je malo drugačije, jer je nerealno za očekivati da će bilo ko sa oduševljenjem
prihvatiti da dnevno sa nama provodi minimum 1-2 sata u radu sa smrtonosnim zmijama, tako da onda,
kao što kaže Vrba, treba biti maksimalno koncentrisan kako bi se bilo kakva greška predvidela i izbegla...

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2010, 21:09:29 poslijepodne »
Nedavno sam gledao jedan dokumentarac o napadima, uglavnom udava, pitona, na njihove vlasnike ili kod kuće ili hranitelje u ZOO-vima. Pa kaže jedan ako te napadne mrcina od udava da mu treba glavu polijat sa žesticom (u dokumentarcu whiskey) ili vručom vodom pa te onda pusti. Malo je upitno kak ga možeš polijat dok te mrcina od par metara omota i zarobi ti ruke, al ajde. Zanima me kakve mjere opreza koristite (prvenstveno Vrba i El Djapo) i jel imate kakvu proceduru ako nešto krene po zlu? Npr. da li hranite zmije ili čistite terarije sami ili je neko s vama u prostoriji u slučaju da se nekaj dogodi. Da li ste doživjeli koji napad zmije i koje?

i ja mislim da sam gledao taj dokumentarac ali je u pitanju bila hladna voda ili alkohol jer
alkohol kad hlapi hladi zmijinu tjelesnu temperaturu i ona postane troma.
nadam se da necu a i nitko od vas uzivo saznati šta je funkcionalnije  :D

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #6 u: Siječanj 25, 2010, 23:11:59 poslijepodne »
friki tema definitivno  :nerd:

Gledo sam i ja taj dokumentarac, i mislim da je voda s kojom moras zmiju polijat topla jer s obzirom na njihov vid i osjetila to ce joj rec da nesto jako veliko i zivo ide prema njoj tj na nju i mislim da bi trebala pobjec, moza sam zabrijo u krive vode a mozda je istina...kaj se tice alkohola kao trebas ju polijat po ocima i opcenito po glavi ne cjelu zmiju ali nekuzim kak bi to funkcioniralo.... uglavnom mislim da je najefikasnije rijesenje za velike udave prijatelj s mačetom

neznam imam regiusa koji me nemre zadavit jer cak i da pokusa prije nego kaj bi me zadavio bio bi našnitan  :nerv:

A kaj se tice otrovnih zmija tu treba bit maksimalno oprezan i zato ih ja nebum nikad imal  :P
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #7 u: Siječanj 25, 2010, 23:23:35 poslijepodne »

Gledo sam i ja taj dokumentarac, i mislim da je voda s kojom moras zmiju polijat topla jer s obzirom na njihov vid i osjetila to ce joj rec da nesto jako veliko i zivo ide prema njoj tj na nju i mislim da bi trebala pobjec, moza sam zabrijo u krive vode a mozda je istina...kaj se tice alkohola kao trebas ju polijat po ocima i opcenito po glavi ne cjelu zmiju ali nekuzim kak bi to funkcioniralo.... uglavnom mislim da je najefikasnije rijesenje za velike udave prijatelj s mačetom

neznam imam regiusa koji me nemre zadavit jer cak i da pokusa prije nego kaj bi me zadavio bio bi našnitan  :nerv:

A kaj se tice otrovnih zmija tu treba bit maksimalno oprezan i zato ih ja nebum nikad imal  :P

nikad ne reci nikad  :)

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2010, 01:32:23 prijepodne »

to je ko ona primi bjelu psinu za vrh nosa on se smiri radi živaca u njemu i postane katatoničan.
stavi ti ruku pred onu čeljust  :D :D

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2010, 03:49:50 prijepodne »
ako to ne upali okreni ga na leđa pa ćebit onesposobljen do kraja  :D

vrlo jednostavno, samo se trebaš sjetit u datom trenutku dok 3 reda zuba plivaju prema tebi  :D

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2010, 11:39:51 prijepodne »
hahaha kak sam se nasmijo.... :D :D :D

bas si zamisljam kak nekoga stisce piton a on si prelistava ovu temu u glavi i razmislja...alkohol ili voda...mozda ipak zena sa sabljom, ma ne zena bu pustila da me zadavi, frend sa sabljom.....zakaj se nemrem pomaknut....
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 27, 2010, 16:45:43 poslijepodne »
to sve zavisi kako ko reagira... i kolko se ko prestraši :D vjerojatno da mi se to dogodi negdje u divljini(ekspediciji) da bi veliku zmiju pokušao skinuti udarcima,ma da bi sigurno bio netko uz mene ko bi mi priskočio u pomoč hehe...ja sam za jednu anakondu vrlo lak plijen 20kg sa krevetom  :D :D