Mislim da imaš krivu predodžbu o držanju diskusa. Diskusi se mogu bez problema držati kao i svaka druga riba. To govorim jer znam da je tako. Samo je preduvjet kupnja ribe iz poznatog uzgoja, može to biti i trgovina ako ti mogu garantirati da nije uvoz. Slažem se da je za uvezenu ribu potebna sreća ili određeno znanje, a za ostalo ne bi smjelo biti nikakve razlike u držanju ribe kao i kod drugih riba (domaći uzgoj podrazumjeva da onaj tko se tako predstavlja zna što radi i kakvu ribu prodaje)
smatram da Hrvati nisu gluplji od primjerice Slovenaca ili drugih da ne bi mogli držati diskuse i uživati u njima ... kod nas ima dosta kvalitetnih akvarista i znalaca to sam se uvjerio puno puta.
Slažem se o svemu u vezi držanja, al ipak imam moram reci da su uvezene ribe koje su u dobrom stanju puno bolje i kvalitetnije nego ribe od domacih uzgajivaca koji prodaju svoje mješance pod malboro red, red monk ili red melon...
Tako da sto se uvoza tice, po meni definitvno da ako je riba ok i ako je kupis sto prije poslje karantene.
[/quote]
Svi su ti diskusi hibridi tj. mješanci kako ih ti nazivaš. Stvar je u tome što ih je netko prvi smiksao pa im dao ime po svome. Zato se isti varijeteti u drugoj državi ili konitnentu drugačije zovu. da nije križanja ne bi bilo niti toliko varijeteta. To je jedini način za različitosti unutar vrste na brži način. glede drugoga, kvalitetna riba je i vani dosta skupa. Naši uvoznici gledaju da kupe što jeftiniju ribu jer je onda mogu i ovdje lakše prodati, a kvalitetna riba završava u bogatijim zapadnim zemljama koje to mogu i platiti.
Što se tiče karantene to je posebna priča jer nitko od uvoznika ne drži ribu propisno vrijeme u karanteni i na propisan način jer ne znaju pa tako ribu lifraju što prije da im što manje krepa i da imaju što manje gubitaka. Zato oni koji ju kupe plaćaju najviše njihove greške a trgovci imaju visoke cijene da pokriju svoje gubitke na uginuću i čarobni krug je zatvoren. Živjeli uvozni ne "mješanci" diskusi...[/quote]
Cro slazem se s tobom,ljudi su zabrijali da su uvozne ribe kvalitetnije,
a mi kazemo da su nase bolje i da nase manje ugibaju

Ljudi,diskusi od nasih uzgajivaca su puno bolje ribe nego uvozne,naviknute su na tvrdju vodu i uvjete drzanja,imate nekoliko filmova skinuti na netu o uzgoju diskusa u singapuru,obratite pozornost,da oni imaju dnevne izmjene vode i vodu vece kvalitete od nase,pa vas pitam sto se dogadja kada takvu ribu stavite u nasu vodu i mjenjate vodu jednom tjedno??!!

A ovo sto se mjesanaca tice,nadjite mi uvoznu ribu koju kad izmrjestite dobijete kopiju roditelja!!!!!!
Mislim da je 1:100,jer i te ribe su krizane!