Listopad 31, 2024, 23:55:08 poslijepodneNajnoviji Član: leonabarisic

Autor Tema: Ima l’ ’ko trave?!  (Posjeta: 7687 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline D.I.T.

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #25 u: Ožujak 24, 2005, 02:34:00 prijepodne »

Citat: Zoran
ali to s L/l nekako cudno izgleda. Kod refleksije svjetlosti dali se na neki nacin mnoze i lumeni? Po toj pretpostavki najbolje bi u akvariju bilo imat npr 2 lampe hagen Sunglo koje imaju oko 150 lumena za razliku od aquaglo oko 50-60.

20-30L/l je fakat puno, a i pitanje je koliki je spektar te lampe s kojim lumeni nemaju veze-bar mislim, npr ako lampa ima puno lumena nemora biti dobra za akvarije ako je u krivom spektru npr previse crvenoga.

zoran malo si pomješao lumene i luxe...Hagen Sun-glo od npr 25 W ima 160 luxa i 1620 lumena i to je hagenova lampa s najviše luxa...

Problem te lampe je krivi spektar, tj ima jako puno spektra koji je biljkama beskoristan i tu se slažem s tobom...nemože seni lumenuzeti kao jediniparametar pri odabiru lampi...lumeni su jedan od parametara uz spektar i ostale elemente...radije uzeti lampu s manje lumena, ali s pravilnim spektrom nego obrnuto
Zagreb/Ravnice

Offline Profa

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #26 u: Ožujak 24, 2005, 09:15:00 prijepodne »

Hmmmmmm, ajmo reč da me fizika nikada nije zanimala.....

Ajde ovako, fizičari moji recite vi meni koliko ja imam lumena po litri:

- dimenzije akvarija 120×50(š)×55(v) - 330 L

- rasvjeta: - 3 power glo lampe od 40 W, dužine 106 cm, svaka ima 160 LUX-a (jedino što na njoj piše)

-  1 aqua glo lampa od 40 W, dužine 106 cm, ima 120 LUX-a (jedino što na njoj piše)

Ajde fino ti to meni izračunaj, javi, pa da ja vidim koliko imam tih supervažnih lumena po litri.

Btw Rozma, zbilja se ne mogu otet dojmu da se pomalo gubiš u svemu tome. Na kraju ćeš shvatiti da svo teoretsko znanje o lux-evima, lumen-ima, koncentraciji željeza, fosfata i ne znam čega sve ne, ne znači ništa uusporedbi s iskustvom. Prije sam i ja bio takav i sve mije to jako poznato......
Novi Zagreb

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #27 u: Ožujak 24, 2005, 10:36:00 prijepodne »

Evo ovako 40 w power glo ima 2200 lumena, dakle 2200 x 3 = 6600 L,

40 w aqua glo ima 960 L,

-ukupna jačina svijetlosti iznosi 7560 L, a volumen tanka je 330l, dakle intenzitet svijetlosti u tvom akvariju iznosi 23 L/l (lumen litra) no važno je naglasiti da tu jačina samog rasvijetnog tijela nije toliko bitna kao ni ukupni intenzitet svijetlosti nego kvaliteta korisne svijetlosti, intenzitet onih valnih duljina koje najviše trebaju biljkama za rast i razvoj!!!

Jer zabadav je imati intenzitet svijetlosti i 45L/l ako nisu pogođene valne duljine koje bilje najviše koristi u procesu fotosinteze!!!

Važna je korisna svijetlost a ne ukupna jačiona i ukupni intenzitet!!!

Zato i postoje obične neonske lampe i specijalne neonske lampe(akvarističke lampe) koje se međusobno razlikuju, još nešto o tome pročitajte ovdje: [url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=6320&PN =1[/url]

Hvala Profesore na informaciji i obečajem da vas više neću zamarati sa intenzitetima svijetlosti ako to ne želite!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Profa

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #28 u: Ožujak 24, 2005, 11:01:00 prijepodne »

Samo još jedno pitanje za kraj: odakle ti to da power glo lampa od 40 W ima 2200 lumena?
Novi Zagreb

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #29 u: Ožujak 24, 2005, 11:48:00 prijepodne »
Citat: Profesor

Samo još jedno pitanje za kraj: odakle ti to da power glo lampa od 40 W ima 2200 lumena?

net prospekti itd itd...samo treba malo potražiti

Evo ti tu sve lijepo piše:

http://www.hagen.com/img/aquatic/addinfo/lightbulbspecs.htm
Zagreb/Ravnice

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #30 u: Ožujak 24, 2005, 12:48:00 poslijepodne »
Kad svi vec krse teme, evo i mene da se pridruzim u destrukciji iste!

Aqua glo, flora glo, power glo...

Nek mi ih netko sortira od bolje prema losijoj ako su u pitanju biljke i to malo pojasni.

Koja bi bila preporucena kombinacija ako su u poklopcu dvije, a koja ako su 4 lampe?

Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Profa

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #31 u: Ožujak 24, 2005, 13:32:00 poslijepodne »
E Rozma, Rozma, puno priče ni oko čega. Jedino što mi je trebalo je ovaj link od DIT-a. A zbrojiti lumene i podijelit ih s litražom, to znam i sam. No dobro, riješili smo i to.....
Novi Zagreb

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #32 u: Ožujak 24, 2005, 13:43:00 poslijepodne »
Vidim ja da cu stavit power glo posto i profesor preporucuje. Sad je jedna power i jedna interpet triton ali idu obije power.

Thnx, e da aj mi PM-aj cjene kod tebe samo da usporedim s nasima ili me cimni na MOB, stina  i Vedran imaju brojeve
Rijeka/Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #33 u: Ožujak 24, 2005, 13:52:00 poslijepodne »
I super sad znamo nesto vise a svejedno cemo najvjerovatnije koristiti staro, anyway hvala Rozmi i Fauni na trudu

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #34 u: Ožujak 24, 2005, 14:51:00 poslijepodne »

Citat: Ruki
Kad svi vec krse teme, evo i mene da se pridruzim u destrukciji iste!
Aqua glo, flora glo, power glo...
Nek mi ih netko sortira od bolje prema losijoj ako su u pitanju biljke i to malo pojasni.
Koja bi bila preporucena kombinacija ako su u poklopcu dvije, a koja ako su 4 lampe?

za biljke naravno prva flora, pa aqua pa power...po mom iskustvu...u kombinaciji po meni najbolje flora i aqua, također iz iskustva,. ali također kada pogledaš dijagrame njihova spektra, vidiš da flora ima dosta plavog, a aqua-glo crvenog tako da se nadopunjuju
Zagreb/Ravnice

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #35 u: Ožujak 24, 2005, 16:08:00 poslijepodne »
A lumeni u korist power glo nula bodova?
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Frano_Zapresic

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #36 u: Ožujak 24, 2005, 17:55:00 poslijepodne »
nema se sto dodat.........vrhunski............

nego ako ima tko iz zagreba tu biljkicu....

rado cu je udomiti jerbo trazim takvo sto............

Zapresic / Hrvatska

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #37 u: Ožujak 24, 2005, 18:24:00 poslijepodne »

ruki, pa gore smo se složili da lumeni ne znače puno ako spektar nije dobar...ma nije to loša lampa...nijanse tu odlučuju, ja jednostavno imam bolja iskustva s aqua vs flora što ne znaći da i power glo ne vrijedi...
Zagreb/Ravnice

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #38 u: Ožujak 25, 2005, 11:11:00 prijepodne »
Citat: Profesor
E Rozma, Rozma, puno prièe ni oko èega. Jedino što mi je trebalo je ovaj link od DIT-a. A zbrojiti lumene i podijelit ih s litražom, to znam i sam. No dobro, riješili smo i to.....
Citat: rozma

možda se to èini malo opširno i komplicirano jer sam potanko želio objasniti sve te pojmove oko rasvijete, u sluèaju da to netko zaista pažljivo proèita i prouèi može shvatiti i nauèiti mnoge stvari!!!

A za one ostalekoji ne žele èuti pozadinu toga svega, dao sam jednostavnu formulu u kojoj se dva poznata parametra dijele i dobije se treæi, ili ako su poznata druga dva parametra noda se mnoše da se dobije treæi!(takve se formule koristi u nižim razredima osnovne škole!!!)

JAÈINA SVIJETLOSTI / VOLUMEN TANKA = INTENZITET SVIJETLOSTI
ILI
VOLUMEN TANKA X (željeni)INTENZITET SVIJETLOSTI = (potrebna)JAÈINA SVIJETLOSTI

Dakle formula nemože biti jednostavnija i smatram da bi ju svi trebali usvojiti i koristiti!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #39 u: Ožujak 25, 2005, 11:19:00 prijepodne »

Citat: D.I.T.

ruki, pa gore smo se složili da lumeni ne znaèe puno ako spektar nije dobar...ma
nije to loša lampa...nijanse tu odluèuju, ja jednostavno imam bolja
iskustva s aqua vs flora što ne znaæi da i power glo ne vrijedi...

Vjerojatno si mislio aqua vs power glo.

Ma kuzim ja to sve oko spektra, ali ako imaju isti spektar ili slicni
(nisam gledao spektre, lijen sam, samo znam da na obje pise da su za
bilje), a power glo ima vise luxa nije li onda logicno da je power glo
bolja i da zato i vise kosta?

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #40 u: Ožujak 25, 2005, 14:32:00 poslijepodne »
Citat: D.I.T.

ruki, pa gore smo se složili da lumeni ne znaèe puno ako spektar nije dobar...ma nije to loša lampa...nijanse tu odluèuju, ja jednostavno imam bolja iskustva s aqua vs flora što ne znaæi da i power glo ne vrijedi...

Vjerojatno si mislio aqua vs power glo.
Ma kuzim ja to sve oko spektra, ali ako imaju isti spektar ili slicni (nisam gledao spektre, lijen sam, samo znam da na obje pise da su za bilje), a power glo ima vise luxa nije li onda logicno da je power glo bolja i da zato i vise kosta?

mamislio sam da imam bolja iskustva aqua+flora nego flora+power... spektar power i aqua glo nije ni sličan jer aqua ima puuno crvenog spektra dok power nema.

Točno je da power ima jako puno lumena, al ja nekako nemam povjerenja u stvari koje su dobre za sve kao što se slučaj s power glo koja se preporuča u prospektima i za biljei za ribe i koralje i morske ribeitd. Al opet kažem sve su to nijanse
Zagreb/Ravnice

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #41 u: Ožujak 25, 2005, 15:06:00 poslijepodne »

Rozma, odakle si ti izvukao te svoje formule?

Meni to ne drži vodu, iako se radi o akvariju!

Usput, u teoretskom opisivanju pobrkao si površine i volumen, a i zanemario da svjetlost slabi s kvadratom udaljenosti.

Mislim da te jednostavne formule nebi trebalo da svatko zapamti i koristi.

I kao što Fauna reče, sve je sve skupa u krivom topicu
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #42 u: Ožujak 25, 2005, 16:00:00 poslijepodne »
@DIT zahvaljujem! Sad imam aqua+flora i sve ok, ali vrag ne da mira, probat cu i power! :)

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #43 u: Ožujak 25, 2005, 16:13:00 poslijepodne »
Pa pošto različite lampe kojeimaju isto wata nemoraju imati i istu jačinu u lumenima bilo bi bolje potrebnu jačinu svijetlosti u akvarijuizražavati u L/l a ne w/l, i naravno da svijetlost slabi s kvadratom udaljenosti, ali isto tako nije isto dali će lampa neke jačine morati obasjati akvarij 50 ili 200 litara, dakle i volumen je bitan.
Varaždin / Hrvatska

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #44 u: Ožujak 25, 2005, 16:28:00 poslijepodne »
Dobro rozma, a sto mislis aqua vs. power problematici? Spektar vs. luxi? Ti si za luxe ha?

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #45 u: Ožujak 25, 2005, 18:06:00 poslijepodne »

E sad, nisam koristio ni jednu kombinacija za sad.

Ovo s lumenima i jačinom je prednost jedino kod običnih neon lampi koje imaju kontinuirani spektar i jednaki intenzitetu svim valnim duljinama.

Ja bi definitivno stavio flora-glo kao kombinaciju za pokrivanje plavog dijela spektra, i mislim da bi se ipak odlučio za aqua-glo kao dopunu flori za pokrivanje crvenog dijela spektre(makar seona po jačini nemože mjeriti s power-glo) alidaje najveći intenzitet svijetlosti upravo na onim valnim duljinama koje su bilju najpotrebnijeza fotosintezu(u crvenom dijelu spektra).

Največa moguća apsorbcija- Klorofil – a (430 i 662 nm), Klorofil – b (453 i 642 nm),

Flora- glo

Aqua-glo       Power-glo

Ovo je dijagram procesa fotosinteze(intenziteti fotosinteze po valnim duljinama)

Iz dijagrama se može uočiti da je za pokrivanje plavog spektra definitivno najbolja FLORA-GLO, a sad treba odabrati lampu za crveni dio spektra, a opet ako usporedimo apsorpciju kloroplasta u crvenom području i spektar AQUA-GLO vs. POWER-GLO lako se uočava da AQUA-GLO spektralno puno boje pokriva potrebe klorofila u crvenom području, i izbor definitivno pada na AQUA-GLO za pokrivanje crvenof spektra!!!

dakle- moj izbor je kombinacija - flora- glo + aqua-glo!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Profa

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #46 u: Ožujak 25, 2005, 20:50:00 poslijepodne »
Baš sam danas (na poslu, naravno ) čitao nešto o tome u TFH-u. Tamo oni navode da se po pitanju fotosinteze i valnih duljina potrebanih za fotosintezu, vodene biljke bitno razlikuju od kopnenog bilja i to po tome što im (vodenim) crveni dio spektra nije toliko važan kao kopnenom bilju. Zašto? Pa zato što crveno svjetlo izrazito slabo prodire kroz vodu, pa stoga u vodi praktično niti ne postoji. Dakle, Rozmini podaci su točni, ali se odnose na kopneno bilje
Novi Zagreb

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #47 u: Ožujak 25, 2005, 22:40:00 poslijepodne »

Hvala Profesor na informaciji, svima će nam dobro doći, no što sad na kraju odabrati;

1. onu moju prvu tezu čim više lumena po litri i više lux-a, no to vrijedi kod običnih neon lampi koje imaju kontinuirani spektar i jednaki intenzitetu svim valnim duljinama

2. zanemariti jačinu i intenzitet te sebazirati na spektar(valne duljine) koje najviše pogoduju bilju u fotosintezi, znači crveni i plavi dio spektra!!!

3. ili ova zadnja teza da crveni dio spektra slabo prodire kroz vodu pa ga biljke nemogu apsorbirati u dovoljnoj količini, pa bi se prema tome trebalo orjentirati samo na plavi dio spektra koji lakše prolazi kroz vodu!!!

I ko je sad tu pametan, meni sad više ništa nije jasno, čim se više trudimo jedni drugima pomoči i razjasniti neke stvari to pronalazimo sve više zagonetki i nedoumica!!!

Prema ovim zadnjim informacijama koje je Profesor pročitao da je praktički jedino plavi spektar odlučujući za vodeno bilje ispada da je teoretskii MARINE- GLO sasvim korektna lampa za uzgoj bilja prema djelu plavog spektra kojeg prikazuje!
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #48 u: Ožujak 25, 2005, 23:04:00 poslijepodne »

Ali čekajte dečki ipak mi je nešto jasnije ako se bolje prouči ovaj dijagram fotosinteze s obzirom na valne duljine svijetlosti, lijepo se vidi da je reakcija klorofila u plavom području gotovo maksimalnog intenziteta ali i ova u crvenom nije zanemariva mada je puno slabija od one u plavom.

To će reći da je sve to istina što je Profesor pročitao da je plavi spektar značajniji za vodeno bilje, ali se i u crvenom odvija sasvim solidna reakcija pa se i njega kod odabira lampi ne smije zapostaviti!(osim ako to nije dijagram za svo bilje opčenito, a kod vodenog se crveni spektarjoš dodatno gubi prolaskom kroz vodu?)

Znači ipak bi najbolja bila ona opcija sa lampama za podmirenje oba spektra tipa aqua - glo + flora - glo, ili !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????

Ma ja namjeravam uskoro složiti jedan akvarij s 4 lampe: i napravit ću ovo kombinaciju bez puno filozofije, pa ko živ ko mrtav!!!

AQUA-GLO + FLORA-GLO + ORIGINAL TROPICAL + GRO-LUX!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Profa

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #49 u: Ožujak 25, 2005, 23:05:00 poslijepodne »
Ako se malo pogledaju spektri, vidljivo je da i flora gloi power glo imaju vrlo malo crvenog svjetla
Novi Zagreb