Evo kratkih definicija iz leksikona o svetlosti :
"
Osnovne definicije ukratko
Mali leksikon svetlosti Ljudsko oko opaza plavo-zelenu svetlost talasne duzine oko 550 nanometara (nm) kao posebno svetlu. Stoga se pri merenjima svetlosti o ovom talasnom podrucju narocito vodi racuna.
Emisija svetlosti (svetlosni fluks): snaga zracenja koju emituje jedan svetlosni izvor, pri cemu se ima u vidu osetljivost ljudskog oka na jacinu svetlosti. Merna jedinica: Lumen (lm). Uporedjenje: H 4 daje 1200 lm, H 7 - 1750 lm, D 2 R - 2800 lm (na 24 volta).
Jacina osvetljenja: odnos svetlosnog fluksa i osvetljenje povrsine (lm/m
2). Sto je svetlosni fluks na jednoj definisanoj povrsini veci, to je veca jacina osvetljenja. Jedinica: Luks (lx).
Svetlosna jacina: odnos svetlosnog fluksa i ugla pravca u prostoru. Sto je svetlosna jacina sijalice u jednom definisanom ugaonom podrucju veca, to je veca svetlosna jacina u tom pravcu u prostoru. Jedinica: Kandela (Cd).
Gustina svetlosti: odnos svetlosne jacine i povrsine svetlosnog izvora (cd/m
2). Manji far ima pri istoj svetlosnoj jacini vecu gustinu svetlosti u odnosu na veci far. Stoga ga opazamo kao svetlijeg. "
mislim da ce sada mnogima biti jasnije...

BTW.Mislim da ovde ima dosta "off topics" pa i ovaj moj, ovde je rec o travi koja je coveku preko potrebna
Edited by: Fauna