Srpanj 24, 2025, 01:57:08 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ima l’ ’ko trave?!  (Posjeta: 8644 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marin99

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« u: Ožujak 22, 2005, 22:09:00 poslijepodne »
Echinodorus Tenellus Zanima me ova vrsta ili nesto slično za napraviti zeleni "tepih" u akvariju. Postoji li neka biljka nižeg rasta, a koja se može nabavit u Splitu ili okolici?
Nek mi neko VRATI "Ed Chigliak"

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #1 u: Ožujak 22, 2005, 22:29:00 poslijepodne »
Ja sam čuo da u Splitu nije neki problem nabavti travu

Tennelus ti treba dosta jaku rasvjetu, ak se ne varam imas caymana, a 0,5W/L nije dovoljno za njega.

Offline Marin99

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #2 u: Ožujak 22, 2005, 22:36:00 poslijepodne »

Na, zabunio si se. imam dva US (Uradi Sam) akvarija tako da nikad nij problem dodat još jednu neonku

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #3 u: Ožujak 23, 2005, 00:16:00 prijepodne »

Citat: Force

Tennelus ti treba dosta jaku rasvjetu, ak se ne varam imas caymana, a 0,5W/L nije dovoljno za njega.

netočno, tko te je to slagao...?

Edited by: D.I.T.
Zagreb/Ravnice

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #4 u: Ožujak 23, 2005, 06:53:00 prijepodne »
ode i ti u botaničare,...

Offline Marin99

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #5 u: Ožujak 23, 2005, 12:29:00 poslijepodne »
da, ali mi triba TRAVE

Offline Marin99

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #6 u: Ožujak 23, 2005, 12:32:00 poslijepodne »

Force: Po literaturi nije tako. Piše da je prilicno nezahtjevna biljka i da brzo raste. Mozda je literatura u krivu

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #7 u: Ožujak 23, 2005, 12:43:00 poslijepodne »
imat cu ti ja par mladica tennelusa...
Split / Hrvatska

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #8 u: Ožujak 23, 2005, 12:50:00 poslijepodne »
Citat: Marin99

Force: Po literaturi nije tako. Piše da je prilicno nezahtjevna biljka i da brzo raste. Mozda je literatura u krivu

nije literatura u krivu to je relativno nezahtjevna biljka...ja ti je imam na tone, al sam iz Zg. Poslao sam je Strippiju u Split pa dilajte
Zagreb/Ravnice

Offline Force

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #9 u: Ožujak 23, 2005, 14:43:00 poslijepodne »

Citat: Marin99

A cuj vidjet ces, mozda sam u krivu.

BTW D.I.T. pa ti si sam rekao da treba jacu rasvjetu kaj ne?

Offline Force

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #10 u: Ožujak 23, 2005, 14:48:00 poslijepodne »
Evo sa tropice:

Light requirementsmedium-very high

E sad kakvo je tumacenje rasvjete od 0,5W/L to ja neznam ali bi u najbolju ruku moglo proci kao medium, a znamo kaj bi bilo very high

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #11 u: Ožujak 23, 2005, 15:04:00 poslijepodne »

Dečki opet vi w/l, što niko nije čitao moj post o intenzitetu svjetlosti u akvariju, koliko puta moram naglasiti da w/l nije točan omjer za izračunavanje intenziteta osvjetljenja nego L/l, kojeg niko živ ne upotrebljava, a ja sam se tako trudio pisajuči onaj post radi svih vas!!!

Inače srednji do jači intenzitet svjetlosti bi odgovarao skali od oko 20 - 30L/l(lumen/litra).

p.s - možda vam još treba vremena da usvojite gradivo!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #12 u: Ožujak 23, 2005, 15:37:00 poslijepodne »
Citat: Force

BTW D.I.T. pa ti si sam rekao da treba jacu rasvjetu kaj ne?

onda sam te ja slagao

kao što rozma kaže nije W/l toliko važna al ok...ja imam u tanku oko 0.4 w/l pa divlja...lucifer (davor) ima još manje svjetla pa raste...stina je također imao manje svjetla(i reptil ili marin glo lampu) pa mu je rasla itd itd.

S obzirom da je niska biljka dosta je nezahtjevna, al naravno netreba ići u ekstreme
Zagreb/Ravnice

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #13 u: Ožujak 23, 2005, 20:37:00 poslijepodne »
ali to s L/l nekako cudno izgleda. Kod refleksije svjetlosti dali se na neki nacin mnoze i lumeni?  Po toj pretpostavki najbolje bi u akvariju bilo imat npr 2 lampe hagen Sunglo koje imaju oko 150 lumena za razliku od aquaglo oko 50-60.

20-30L/l je fakat puno, a i pitanje je koliki je spektar te lampe s kojim lumeni nemaju veze-bar mislim, npr ako lampa ima puno lumena nemora biti dobra za akvarije ako je u krivom spektru npr previse crvenoga.

Stvarno neznam sta stavit u akvarij, koje lampe jer moram ih mjenjat a sta stavit nakon svih postova na netu neznam ni sam  
Rijeka/Hrvatska

Offline Profa

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #14 u: Ožujak 23, 2005, 21:21:00 poslijepodne »

Zorane, predlažem ti power glo od hagena. Imam jako dobra iskustva Edited by: Profesor
Novi Zagreb

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #15 u: Ožujak 23, 2005, 21:30:00 poslijepodne »

ode ovo u k....., a čovik je tija samo malo trave,....

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #16 u: Ožujak 23, 2005, 21:35:00 poslijepodne »
za nevirovat, ali, u cilome Splitu nema kupit takvih (ni sličnih) biljaka za prednji plan,...

Offline Profa

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #17 u: Ožujak 23, 2005, 21:44:00 poslijepodne »

Lux
This is a measurement of the light intensity falling on a surface. One lux is equal to one lumen per square metre.

Ja bi sada zamolio one koji to znaju da mi objasne kako izračunavaju lumene svojih lampi.
Novi Zagreb

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #18 u: Ožujak 23, 2005, 21:52:00 poslijepodne »

ja to radim odokativno, ali po toj cabombi iz avatara vidim da si ti našao dobru kombinaciju rasvijete

Offline marin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • www.opg-sagi.com
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #19 u: Ožujak 23, 2005, 21:55:00 poslijepodne »

i ja sam se sjetio iz škole nekakvih lux-eva, al sam se bojio pitat. daj rozma ti malo o poveži.
tkopod drugim jamu kopa sam u nju pada

Offline marin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • www.opg-sagi.com
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #20 u: Ožujak 23, 2005, 22:09:00 poslijepodne »
a i ti bi mogo malo kontrolirati rock i travu, niso ovo sedamdesete.
tkopod drugim jamu kopa sam u nju pada

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #21 u: Ožujak 23, 2005, 23:22:00 poslijepodne »

E sad Profesor, kao prvo probaj još jednom pročitati moj post o intenzitetu svijetlosti!(možda ti bude jasnije)

Znači 1 lumen označava jedinicu jačine svijetlosti nekog rasvijetnog tijela!

Lumeni se ne izračunavaju već bi na svakoj lampi moralo pisati koliku jačinu svijetlosti to rasvijetno tijelo proizvodi!!!(koliko ima lumena)

Dok intenzitet svijetlosti ovisi o jačini rasvijetnog tjela(lumeni) i prostoru(volumenu) kojeg to rasvijetno tijelo mora obasjati!!!

- kao neka univerzalna jedinica volumena se koristi kubični metar, znaći da jedan lumen koji mora obasjati površinu 1 kubičnog metra daje intenzitet svijetlosti od 1 lux-a.(pri tom se omjeru može reći da je jačina svijetlosti jednaka intenzitetu svijetlosti, dakle 1 lumen = 1 lux!!!

- ako pak imamo jačinu svijetlosti od 1 lumena koja mora obasjati veću površinu 2 metra kubična automacki će intenzitet svijetlosti biti manji od početne jačine, 1 lumen = 0,5 lux-a

- s druge strane ako imamo jačinu svijetlosti od 1 lumena koja mora obasjati manju površinu pola kubična metra tada će intenzitet svijetlosti biti veči, 1 lumen = 2 lux-a

-dakle lux je univerzalna veličina za intenzitet svijetlosti!!!

- iz toga proizlazi da je lumen konstantna veličina za jačinu izvora svijetlosti koja se ne mijenja, dok je lux varijabilna veličina za intenzitet svijetlosti koja ovisi o dva faktora: jačini izvora svijetlosti i prostoru kojeg ta svijetlost obasjava

Pošto u akvaristici standardna veličina za volumen prostora nije metar kubični već decimetar kubični ili jednostavnije jedna litra, tada intenzitet svijetlosti ne izražavamo u lux-ima već u L/l(lumenima po litri)

Jedinica za jačinu izvora svijetlosti ostaje ista 1 lumen dok za jedinicu volumena uzimamo 1 litru i na taj način možemo izračunati intenzitet svijetlosti u akvariju!!

Formula za izračunavanje intenziteta svijetlosti u akvariju:

JAČINA SVIJETLOSTI(LUMEN) / VOLUMEN TANKA(LITRE) = INTENZITET SVIJETLOSTI(LUMEN PO LITRI)

PR - JAČINA SVIJETLOSTI= 1000 L(lumena), VOLUMEN TANKA= 50 l(litara), - u tom slučajuintenzitet svijetlosti iznosi 20 L/l(lumen/litra)

Varaždin / Hrvatska

Offline Force

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #22 u: Ožujak 23, 2005, 23:37:00 poslijepodne »
Previse si zakomplicirao, ono je puno jednostavnije.
Osim toga nitko niti na jednom katalogu u prodaji ne vodi lampu po Lumenima nego pop watazi dakle neznam o cemu diskutiramo.

Naravno da nije isto koliko jacinu svijetlosti daje lampa ali se uzima nekakv prosjek u Lumenima pa se iz toga doslo do zakljucka da se odaberu Wati kao standard za odredivanje rasvjete u akvaristici a isto tako i u prostorijama.

Offline rozma

• Punopravni član
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #23 u: Ožujak 24, 2005, 00:06:00 prijepodne »

Da Force možda se to čini malo opširno i komplicirano jer sam potanko želio objasniti sve te pojmove oko rasvijete, u slučaju da to netko zaista pažljivo pročita i prouči može shvatiti i naučiti mnoge stvari!!!

A za one ostalekoji ne žele čuti pozadinu toga svega, dao sam jednostavnu formulu u kojoj se dva poznata parametra dijele i dobije se treći, ili ako su poznata druga dva parametra noda se mnoše da se dobije treći!(takve se formule koristi u nižim razredima osnovne škole!!!)

JAČINA SVIJETLOSTI / VOLUMEN TANKA = INTENZITET SVIJETLOSTI
ILI
VOLUMEN TANKA X (željeni)INTENZITET SVIJETLOSTI = (potrebna)JAČINA SVIJETLOSTI

Dakle formula nemože biti jednostavnija i smatram da bi ju svi trebali usvojiti i koristiti!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Ima l’ ’ko trave?!
« Odgovori #24 u: Ožujak 24, 2005, 00:21:00 prijepodne »

Evo kratkih definicija iz leksikona o svetlosti :

"

Osnovne definicije ukratko

Mali leksikon svetlosti

Ljudsko oko opaza plavo-zelenu svetlost talasne duzine oko 550 nanometara (nm) kao posebno svetlu. Stoga se pri merenjima svetlosti o ovom talasnom podrucju narocito vodi racuna.

Emisija svetlosti (svetlosni fluks): snaga zracenja koju emituje jedan svetlosni izvor, pri cemu se ima u vidu osetljivost ljudskog oka na jacinu svetlosti. Merna jedinica: Lumen (lm). Uporedjenje: H 4 daje 1200 lm, H 7 - 1750 lm, D 2 R - 2800 lm (na 24 volta).

Jacina osvetljenja: odnos svetlosnog fluksa i osvetljenje povrsine (lm/m2). Sto je svetlosni fluks na jednoj definisanoj povrsini veci, to je veca jacina osvetljenja. Jedinica: Luks (lx).
Svetlosna jacina: odnos svetlosnog fluksa i ugla pravca u prostoru. Sto je svetlosna jacina sijalice u jednom definisanom ugaonom podrucju veca, to je veca svetlosna jacina u tom pravcu u prostoru. Jedinica: Kandela (Cd).

Gustina svetlosti: odnos svetlosne jacine i povrsine svetlosnog izvora (cd/m2). Manji far ima pri istoj svetlosnoj jacini vecu gustinu svetlosti u odnosu na veci far. Stoga ga opazamo kao svetlijeg. "

mislim da ce sada mnogima biti jasnije...

BTW.Mislim da ovde ima dosta "off topics" pa i ovaj moj, ovde je rec o travi koja je coveku preko potrebna

Edited by: Fauna