Evo, da se i ja malo uključim..
Imam isti akvarij ko i ti, Aquastar 60 koji btw ima 54lit a ne onoliko oliko oznaka sugerira.
I ja sam započeo prilično loše u akvaristici i naučio sam puno stvari preko foruma od iskusnijih forumaša.
Preporučio bi ti što se tiče vode: ako je voda pretvrda, onda sa svakom sljedećom izmjenom u vodu koju dodaješ umješaš malo (20%) destilirane vode.
Znači ako si odlučio izmjeniti 5 lit, onda staviš 4 lit vode koju inače stavljaš i 1 lit destilirane.
Naravno nakon toga provjeriš parametre.
Tako ti se neće desiti da ti naglo padnu ph vrijednosti u akvariju što je pogubno za ribe.
Kada ti parametri dođu na zadovoljavajuću razinu onda smanjiš unos destilirane vode ili je dodaš svaku drugu, treću izmjenu.
Dalje, mislim da si jako pogriješio što nisi poslušao Gwyneeth pa si kupio testere 3 u 1 jer su ti 5 u 1 vjerovatno bili 50ak kuna skuplji..
Naime ti tvoji testeri ne mjere nitrite, nitrate niti amonijak što je tebi daleko važnije u tako malom akvariju.
Ja sam platio 110 kn za JBLove 5u1 i rasječem svaku trakicu po dužini na 3 djela pa imam 150 testera što ti potraje jako dugo.
Još jedan savjet: NE SLUŠAJ TRGOVCE U PET SHOPU!! Meni je jedan savjetovao da je zlatnoj ribici dovoljno 2 lit vode

Što se tiče preparata ja bi ti savjetovao (ako imaš 200 kn viška) da kupiš od Easylifea FFM i Aquastart.
FFM dobro djeluje na puno stvari kao što su stres kod riba, poboljšava kvalitetu vode i uklanja teške metale, drugim rječima može samo pomoć.
Aquastart ti preporučam jer iako kažeš da si ciklirao akvarij, tvoj akvarij još nije spreman za toliko riba, tj. dobrih bakterija još uvijek nema dovoljno da bi se borile sa amonijakom koji je (po mojem mišljenju, uz stres) glavni uzrok ugibanja tvojih riba.
Dodaš malo pri svakoj izmjeni vode, a prvih nekoliko izmjena staviš duplu ili trostruku dozu.
Želim ti puno sreće!