Srpanj 31, 2025, 00:41:51 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tropheus-i  (Posjeta: 12285 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Tropheus-i
« u: Ožujak 21, 2005, 21:40:00 poslijepodne »

Pošto se sada počela javljati Tropheus vručica,ajde da se napiše i pokoja reč o tim,prelepim,ciklidima iz jezera Tanganyika.

No za sam početak bih hteo nagovestiti,da tu ne valja mešati Tropheus /Tanganyika/ sa genusom Tropheops /Malawi/ iako na brzinu slična imena,no to ,osim,da su ciklidi,nemaju ništa skupa.

U genusu Tropheus se nalaze sledeče vrste:

• annectens

• brichardi

• duboisi

• moorii,koji je ujedno i tzv.type species genusa.
  • [/list]

Uz napominjanje vrste Tropheus moorii ne mogu mimo čina,da je to ciklid koji se nam ukazuje u najviše variiteta i po tom pitanju nije mu ravan nijedan ciklid,no najbliža mu vrsta Maylandia zebra iz jezera Malawi,no ipak nije to to.

I u akvaristiki,vrsta Tropheus morii se našla več godine 1939 u Hamburškom akvariju,a zbog nepoznavanja hemizma vode,prvi se Tropheus izmrestio u akvariju tek krajem 60 godina prošlog stolječa,to je bila vrsta tropheus duboisi.

Eto toliko malo zanimljivosti,a sad pogledajmo Tropheus-e u akvaristiki.

u poslednje vreme čitam po forumu,kako mogu tropheusi opstati i u paru,no to može biti ali nekako se više svodi da se tropheusi drže u jati od 10-tak ili više primerka.Ta grupa ima veliki znaćaj kod tropheusa,naime to proilazi iz prirodnog staništa,gdje se Tropheusi uvek zadržavaju u velikim grupama i tako jaki progone svakog uljeza iz tog ,njihovog regiona.

Recimo ja sam zasledio na sajtu /tudjem/ informaciju,da se mogu držati u grupi od minimalno 4 primerka,od koje jedan treba biti mužjak,ostali ženke.

Tropheus i vole velike akvarije i to je vrsta koju bi trebalo da se drži samo nju u akvariju.Zašto?

Ako imamo u akvariju različite variitete ,a u tim variitetima nema dovoljno ženki,može doči do ukrštanja različitih geografskih variiteta.Mužajci kod genusa Tropheus su 365 dana spremni za mrest,i kao takvi samo gledaju ima li koja ženka spremna za mrest,bez obzira iz koga variiteta jeste,ili vrste.

Dok kod vrste Tropheus duboisi i Tropheus moorii možemo imati u takvim grupama više mužjaka,baš kod vrste T.annectens i T.brichardi,to nam ni na kraj pameti ne sme pasti,kod poslednje dve vrste jedan je mužjak pravilo,sve ostalo dominantni mužjak "ubija".

Tropheusi i ishrana su jedan težak posao za akvaristu,ipak tropheusi kao algojedi su jako osetljivi na nepravilnu ishranu,pa treba akvarista po tom pitanju stvarno voditi brigu,a pravilna ishrana jeste i preduslov ,da se ženka pripremi za mrest.

U tom pogledu spirulina jeste najbolja,a dobra je hrana i Cyclops,Mysis ,a Artemiju te govedje srce,tubifekse,zaboravite,i te ciklide valja hraniti jedan put dnevno,a ostalu hranu nači če oni na kamenju u oblici alga.

Ako dodje do mresta ženka obično nosi 25 dana,a taj je ciklid ustonoša,tako,da nema kakve pretjerane brige za mladj/tu možemo usporediti sa Malawi ciklidima/.

No i jedno imaju isto sa Malawi ciklidima,nikad nemojte u več oformljeno jato ubacivati nove tropheuse,neče bit dugo,ako več to uradite,rešenje vam je ponovno dekorisanje akvarija.

Kad se priča o dekoraciji,tu nema neke filozofije,na fini pesak se stavi par kamneja,kako bi ti bili obeleživači teritorija,a može se staviti i neke biljke,recimo valisnerija.

Pogotovo treba voditi i brigu o vodi,koja mora biti konstantnih parametara,a ti su:

• temperatura :26 stepenei

• ph 9-9.4 /treba se poslužiti bufera/

• i tvrda voda,kojom treba dodavati preparate koji su nekako adekvatni prirodnoj sestavini vode /Seachem malawi salt,recimo/
    • [/list]

Eto toliko za uvod,ja se nadam,da če taj post kome služiti kao osnovica u uzgoju Trpheusa,a naravno kasnije če se obogačivati i sa ličnim iskustvom akvarista ciklidaša.

Često sam u prilici,da se pridružujem večini,koja smatra te ciklide najlepšim,medjutim,kad sam počeo studirati Tanganyika literaturu,vidio sam,da ima još puno zanimljivih ciklida,koje bi svakako hteo imati,no ne može se ih dobiti.

No ipak ,kad sam pisao taj post mislio sam na sve ljubitelje T

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Tropheus-i
« Odgovori #1 u: Ožujak 21, 2005, 22:21:00 poslijepodne »

A puno ti je trebalo da reagiraš

znači, da se počnem spremat i za knjigu o Tanganykancima?

Offline Daddy G

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #2 u: Ožujak 21, 2005, 23:05:00 poslijepodne »

Drago mi je da si napisao ovaj članak. Ja sam jedan od od onih koje je uhvatila tropheus mania. Povadio si i dosta podataka za koje nisam znao. Primjerice ludi ph od 9-9.4, mislio sa da bi 8-8.5 bilo OK. Znimljiva je i ta hrana koju si spomenuo Cyclops i Mysis,nadam se da je kod nasima za kupit.

Kao što si spomenuo interesantno je da omjer m-ž može varirati, govorim o duboisi vrsti. Naravno, najbolje bi bilo imati kolonije od 10 do 30jedinki.Na većini stranica koje sam posjetio preporuča se omjer 1:10, posebice za rasplodne akvarije te1:4 koji može u adekvatnom akvariju vrlo dobro funkcionirati te 2:1 u korist mužjaka, što je dobar znak za tropheus fanove jer višak muških može se koristi kao osnova za novu koloniju za sebe ili za nekog novog tropheus manijaka.

Vedrane, možda bi stvarno trebao razmisliti i o tanganyka knjižici.
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Njofra

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #3 u: Ožujak 22, 2005, 07:37:00 prijepodne »
Bravo Bojko.A drži ta manija bar mene jako dugo ali kod mene je to manija duboisia a ne svih tropheusa.Čitao sam tvoju poruku da si vidio ikole i da je cijena bila ljuća nego najljuča paprika  stvarno sam se nasmijao jer sam isto tako i ja reagirao na te iste ikole u tukanu.Aeto to je sigurno jedan od razloga zašto ih ljudi baš ne drže.Paprena cijena  ali čim sam čuo da su došli duboisi ja za cijenu skoro da nisam pitao nego sam ih rezervirao.Nasreču bila je stvarno povoljna  
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline Njofra

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #4 u: Ožujak 22, 2005, 08:22:00 prijepodne »
Da što se tiče ovog ph večinom se drži od 8,6-9,4 a na više mjesta sam našao da može čak od 7,8-9,5 to mislim kažu ljudi koji ih drže.Iako ja mislim da nebi trebalo ispod 8,6 jer to kaže velika večina.Ja ovdje mislim na tropheuse duboisie jer za neke rijeđe vrste tropheusa neznam,možda je stvarno9,0.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #5 u: Ožujak 23, 2005, 09:29:00 prijepodne »

A opet što se ishrane tiče,našao sam neku zanimljivu informaciju.

Naime Tropheusi su vrlo visoko specializovani algojedi,i preporuka je,da se u akvariju,u nekom uglom,gdje ima kamenje stavi neka jača lampa ili sijalica,kako bi tamo počele se razvijati alge,koje bi služile tropheusima kao dopunska ishrana,a akvarista ih tad hrani samo jednom dnevno.

Offline Njofra

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #6 u: Ožujak 23, 2005, 19:09:00 poslijepodne »
Zanimljivo i poučno.A istina je da oni stalno nešto kljucaju pa makar bilo algi minimalno.Bilo mi je čak i smiješno kad sam vidio da kljucaju alge u onim porama od juwelove pozadine do kud plekostomus nemože doć.U svakom slučaju zanimljiva ideja.

Offline perinjo

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #7 u: Ožujak 23, 2005, 19:32:00 poslijepodne »
bravo Bojkoooo

hvala na hints and tipsima...
...I´m learning all about my life by looking through her eyes...

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Tropheus-i
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2005, 19:35:00 poslijepodne »
Citat: Bojko

Naime Tropheusi su vrlo visoko specializovani algojedi,i preporuka je,da se u akvariju,u nekom uglom,gdje ima kamenje stavi neka jača lampa ili sijalica,kako bi tamo počele se razvijati alge,koje bi služile tropheusima kao dopunska ishrana,a akvarista ih tad hrani samo jednom dnevno.

Bojko, mislim da je to nemoguće... jer nemoguće je da se alge tako brzo množe koliko ih tropheusi mogu jesti.... (moje mišljenje), osim ako ne uzgajaš alge negdje posebno... iliako imaš2-3 marine glo lampe od 40w pa da ti alge rastu ko lude...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #9 u: Ožujak 24, 2005, 20:56:00 poslijepodne »

Pa nije to moja ideja,več sam je pročitao u knjizi Ad Koningsa:Tanganyika cichlids in their natural habitat.

Ali opet,po kamenju se razraste alge pa to može poslužiti Tropheusima kao ishrana,znam da to nije puno,ali nešto je.

U prirodi Tropheusi kljucaju čitav dan po skali ,tražeči alge,i negdje sam pročitao informaciju,da prilikom jednog hranjenja Tropheusi ilti ostali ciklidi,u akvariju,dobiju više hrane ,nego u prirodi tokom čitavog dana,zato su ciklidi,pošto je tu reč o njima,u akvariju i do 30 % veči od svojih vršnjaka u prirodi.

No neki autori isto navode,da sterilan akvarij,znači bez alga,jako loše deluje na ciklide.Edited by: Bojko

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Tropheus-i
« Odgovori #10 u: Ožujak 25, 2005, 09:11:00 prijepodne »
Šteta što su te krasotice tako skupe kod nas, šteta što su plahe i zahtjevne, šteta što ih ne može običan smrtnik imati doma u 230 litara, šteta što "bloat" može unitštiti cijelo jato u trenutku nepažnje, šteta, šteta  

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #11 u: Ožujak 25, 2005, 09:25:00 prijepodne »

Citat: Envy
Šteta što su te krasotice tako skupe kod nas, šteta što su plahe i zahtjevne, šteta što ih ne može običan smrtnik imati doma u 230 litara, šteta što "bloat" može unitštiti cijelo jato u trenutku nepažnje, šteta, šteta

šteta što tako misliš Envy,šteta,šteta.

Da ne bi ko mislio,da se sad zezam,jok daleko od toga,ipak i tropheusi nisu neki bav-bav,ima recimo još osetljivih ciklida iz jezera tanganyika od Tropheusa.

Kod Tropheusa ili kod svih ciklida treba se samo držati pravila igre,pa to sve funkcionira kako mora,pa jesmo mi ciklidaši ili kukavice....pitam se ja.

Naravno da treba imati adekvatan akvarij,a ja mislim,da se u 230 l uputi samo jednu vrsti Tropheusa,da bi to moglo uspeti,a ishrana zna se.Biljna,neki preporučuju SERA floromin ili tako nešto,naravno dodatak spiruline,hrani ih se malo.

A cena,ipak ti su Tropheusi sad jako skupi,sunce im kalaisano,ali šta se može."ekskluziva se plača"

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #12 u: Ožujak 25, 2005, 09:38:00 prijepodne »
Mene su prepale i udaljile priče prodavača koji kažu da su ribe toliko plahe da se zna dogoditi da doslovno umru od straha?!?! Onda računica zbilja ne štima jer ako akvarista potroši 1500-2000 kn za jato tih riba i očekuje krah i iznenadnu smrt na svaku svoju pojavu pred akvarijem  

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Tropheus-i
« Odgovori #13 u: Ožujak 25, 2005, 09:44:00 prijepodne »

Envy - pa zanš da su to ciklidi i da su to glumci, a kad se malo udomaće poslije će lajat na sijalicu samo da daš klope. Evo, gledam ove moje, nonstop ispod rupe za hranjenje na zipi pa pomislim da sam napravio setup za mene a ne za njh jer se cijela ekipa gura u 10 litara
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #14 u: Ožujak 25, 2005, 09:46:00 prijepodne »
E Envy,reci ti tom prodavaču,da kat tad malo pogleda ovaj sajt,mislim,malo edukativnosti nikom ne bi štetilo.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #15 u: Ožujak 25, 2005, 11:03:00 prijepodne »
To je i problem večine prodavaonica, što imaju neuke ljude koji nisu kompetentni za takav posao! Mislim da je najlakše nekom klincu/klinki prodat par šarenih riba i mozak na pašu    

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #16 u: Ožujak 25, 2005, 11:12:00 prijepodne »

Pa sad nema to neke veze sa tropheus-ima,no samo akvarista,koji čita akvarij.net,može se znanjem,koga tu ima na pretek,suprostaviti takvim prodavačima,i tako ili njih ili vlasnika "prisiliti" u edukaciju.Ipak na kraju krajeva konkurencija radi i na tom području,pa se akvaristi rado vračaju tamo gdje su dobili povoljne i dobre informacije,a tamo gdje ih čeka informacijski mrak,ja mislim,da tamo nit neče više iči.

Kako god moje reči zvuče sad malo optimistički,ipak sve se radi u tom pravcu,a zna se,da je akvarista koji dolazi naoružan znanjem,najbolji kupac i sa tim znanjem i tera se prodavače,da se i oni izobraze,ipak zadovoljni kupac jeste porok,opstanka nekeog akva dućana.

No pita li se mene,jel sad taj trenutak,jeste, a to pokazuje i rast toga sajta i napredak znanja koga akvaristi,koji oče to znanje imaju na pretek.

Zato je i krajnije vreme,da se ruše mitovi i crne legende,koje ovijaju neke ciklide.

Eh opet me malo pnmijelo

Offline Daddy G

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #17 u: Ožujak 25, 2005, 13:39:00 poslijepodne »

Nisu nimalo plahi, kod mene su prve u žicanju hrane i zadnje u bježanju kad se naglo približim akvariju, to da umiru od straha čim se približiš akvariju nije istina...problem leži u nećem drugom, vjerovatno u neznanju prodavača.

Slažem se sa Bojkom da su najvažnija pravila igre. Treba se suprostavit mitu da su osjetljive. Dakle, akvarij preko 200l, jato od 10 ili više, jaka rasvjeta, kamenje, dobra filtracija i naravno biljna prehrana. I nema problema.
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline perinjo

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #18 u: Ožujak 27, 2005, 14:20:00 poslijepodne »
gad dem, opet se cimam...uzet ću ih nema mi druge

Offline Daddy G

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #19 u: Ožujak 27, 2005, 16:15:00 poslijepodne »

samo naprijed perinjo

a šta ima novo sa tvojim novim duboisiem?
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Viggo

• Punopravni član
  • **
Tropheus-i
« Odgovori #20 u: Ožujak 27, 2005, 22:43:00 poslijepodne »
Citat: Bojko

Vrlo koristan savjet, estetski je malo problem ako stražnji zid ne čistite svaka dva tjednano za zdraviji život vaših riba idealno rješenje...

Offline perinjo

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #21 u: Travanj 08, 2005, 00:00:00 prijepodne »
2daddyG:

duboisi me oduševljava i to toliko da sam odlučio sve ostalo odje... i nabavit samo i isključivo Tropheuse, u koje sam se btw., ionako već odavno zaljubio i uopće ne znam zašto držim u akvariju išta drugo osim njih...hmmmm

Offline Daddy G

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #22 u: Travanj 08, 2005, 13:31:00 poslijepodne »

Zavidim ti

I ja se spremam na tropheus tank, ali morat ću pričekat da se skupi još cirka 3000 kn jer nemam dovoljno velik tank. Jesi li razmišljao gdjećeš ih nabavit jer nisu baš česti u našim zoo trgovinama .

Ja bi uzeo duboisie, moriie duble red spot s avatara i one crno žute moriie ikola, njih 30-40ak bi stavio u 200x50x60. Kojibi tropheuse ti uzimao?

Zanimame da li ih znaju imatu Austriji ili Sloveniji i kako sekreću cijene.
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Njofra

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #23 u: Travanj 08, 2005, 19:33:00 poslijepodne »
E Daddy G ak češ uzimat neke druge tropheuse ili novo jato Duboisia mogo bi mi ustupit još ova svoja dva ,jer sve više žalim što ih nisam uzeo.Ne mislim naravno badava,a mislim ih selit pa bi se neki iste veličine mogli možda prikrpat ovom jatu.Cijene ikola kad sam ih ja nedugo vidio kod nas bile su 159 kn.

Offline Njofra

• Punopravni član
Tropheus-i
« Odgovori #24 u: Travanj 08, 2005, 19:37:00 poslijepodne »
A perinjo držiš nešto drugo osim tropheusa u akvariju zato jer su i frontose veličanstvene .A i za aulonocare bi se moglo isto reć.Uglavnom...imaš dobar ukus,sličan ko i ja