Kolovoz 04, 2025, 15:40:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problemcic oko rasvjete  (Posjeta: 1526 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tiestos

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Problemcic oko rasvjete
« u: Siječanj 21, 2010, 20:08:32 poslijepodne »
kao sto sam rekao,imam mali problemcic oko rasvjete! negdje prije sam stavio post isto ovakav na forum samo nisam znao tocnu jacinu lampi!
-imam malo čudnu rasvjetu(90cm-kao i akvartij)(1850lumena,21w,4000k) e sada mene zanima na mojih 90 litara kojih ostane kad se stavi pjesak i ostalo,koliko datakih neonki stavim!
-po nekoj logici bi trebao staviti dvije i to bi mi bilo negdje 41lumen/litra pa je to baš za extra zahtjevno bilje! sada mene zanima koliko da stavim neonkica!jednu ili dvije! da napomenem:co2 u boci,mikro i makro elementi diy verzija,filter 1000l/h!
--unaprijed zahvaljujem..

Offline tiestos

• Punopravni član
Odg: Problemcic oko rasvjete
« Odgovori #1 u: Siječanj 21, 2010, 20:09:23 poslijepodne »
zaboravio sam reci da se radi o t5 rasvjeti :up:

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 22, 2010, 09:55:44 prijepodne »
Cijelu jednu raspravu smo napravili o tome kad si prvi put pitao, prođe 15 dana, i ti opet pitaš isto? Ja te stvarno ne kužim.  :down:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 22, 2010, 10:17:46 prijepodne »
da..ali ja nisam imao sve podatke o lapmapa! ja znam da smo došli na dvije ..samo moj kolega to je malo previše lumena po litri! prelazi i hight light! zato sam mislio stavit post da nađemo zajednićki jezik,jel onda smo kao našli premda nismo znali sve o neonkama!

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #4 u: Siječanj 22, 2010, 10:28:04 prijepodne »
Da, da...poznati svjetski akvaristi, i ovdje kod nas iskusni aquascaperi, i ja, uzmemo fino kalkulator u ruke, po mogucnosti sta bolji znanstveni, i racunamo koliko ima lumena po litri ili wata po litri, ili sta sam jos cuo, luxa po litri, pa tako sastavljamo rasvjetu. A ako slucajno pređe odredenu granicu, koju je ne znam koji pametnjakovic odredio, onda obavezno smanjujemo rasvjetu jer je tako taj netko rekao. Moš mislit, nadaleko poznata akvaristička računica. Cuo sam da i Amano računa japanskim kalkulatorom. :D

Fino stavi dvije lampe duzine akvarija sa dobrim reflektorima i uzivaj...t5 ako mozes ubacit, ako ne bit ce dobre i neke druge, PC ili t8. Period osvjetljenja sa t5 lampama 8-10 sati (sa ostalima može duže), co2 i dosta gnojiva. Kad se malo uhodas tako, i odlučiš malo mjenjat i riskirat alge  :D, onda ubacis jos dvije lampe koje ce gorit 3-4 sata samo i to je to.  ;)

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 22, 2010, 11:23:11 prijepodne »
ma netrebaju mi reflektori kad imam dovoljno jake neonke,kao što rekoh 1850l je jedan samo,znaći 3700 su dvije i kad se to podjeli na litražu ispada stvarno jako puno... zato sam pitao dal da stavim jednu ili dvije.. meni je sasvim svejedno,samo da mi je što manja mogućnost da dobijem alge jel onda uzalud vam trud sviraći!
-zaboravio sam reći da preko neonkica imam kao neku zaštitu od vode!sad dal da to skinem ili ne! jel to je kao malo mutno pa neznam jel s tim ili bez toga svetlo isto(predpostavljam da nije)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #6 u: Siječanj 22, 2010, 11:40:54 prijepodne »
nije isto a dali ćeš ostaviti zaštitu od vode ovisi o tebi, što ti je praktičnije. Na 90 litara ili na bilo koju litražu ja bih uvijek stavljao najmanje dvije lampe, tako možeš kombinirati i sve će ti rasti pod tim. Za alge se ne moraš bojati ako ćeš imati konstantan dotok CO2 i gnojidbu. Jel to to?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #7 u: Siječanj 22, 2010, 12:03:47 poslijepodne »
...kao što rekoh 1850l je jedan samo,znaći 3700 su dvije i kad se to podjeli na litražu ispada stvarno jako puno...

Jesi ti procitao kolega sta sam ti gore napisao u prethodnom postu o racunanju rasvjete sa kojekakvim mjerilima wattima, lumenima, luxima po litri i ostalim glupostima?

Evo Renta koji ima iskustva sa biljnim akvarijima isto ne spominje nikakve racunice vec kaze stavi 2 lampe, a ti i dalje spominjes lumene kako ih imas previse po litri.

Hm... :hmmm:

Ajde, ajde pusti te kalkulatore na miru.  ;)
« Zadnja izmjena: Siječanj 22, 2010, 12:20:40 poslijepodne od lp »

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 22, 2010, 14:08:41 poslijepodne »
 :zagrljaj: ma meni je samo da nemam algi.. nista vise.. koliko da mi gore onda dvije lmpe, kao što je neve rekao..da krenem od 5 sati pa da povećavam? ;)

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #9 u: Siječanj 22, 2010, 15:06:44 poslijepodne »
Ako imaš malo svijetla ne znači da te alge neče poharati- možda ti umjesto zelenih izrastu crne :dead:.
Kontrolu nad algama češ i onako postiči kad ti se ustabili akvarij. Tu ti količina svijetla neće puno pomoći. Kod mene na 1/4 W na Litru pa ima algi.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #10 u: Siječanj 22, 2010, 16:39:49 poslijepodne »
uzmi 2 i stavi izmedju 9 -10 h,neces nista falit,a i ubrzo ces sam vidit kakvo je stanje u akvariju i prema tome mijenjat,nema tu velike filozofije
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #11 u: Siječanj 22, 2010, 16:49:24 poslijepodne »
:zagrljaj: ma meni je samo da nemam algi.. nista vise.. koliko da mi gore onda dvije lmpe, kao što je neve rekao..da krenem od 5 sati pa da povećavam? ;)

Period osvjetljenja sa t5 lampama 8-10 sati (sa ostalima može duže),

Offline tiestos

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 22, 2010, 18:26:50 poslijepodne »
okej--poslušat ću savjet od 8-10h pa ću vidit onda kako će bit!;)