radi nekih pojedinosti postoji sansa da nece od ovog dizajna naista bit nego ce se ici na klasicni sistem + sump i sad imam pitanje vezano za sump da ne otvaram novu temu
imam jedan akvarij viska od 130L pa me zanim jel moze unutra bit skimer i povratne pumpe zajedno a da nisu odvojeni nikakvim pregradama? ja mislim da bi moglo al bolje pitat
Ne.
Recimo da imas skimmer koji zahtjeva dubinu vode 40 cm. To znaci da ces u sumpu imati cca 40 cm vode, ili vise.
Sad zamisli situaciju u kojoj ti nesto zastopa preljev vode u sump, a povratna pumpa vraca vodu u display. To znaci da ce ti povratna pumpa u glavni tank vratiti tih 40cm vode iz sumpa...to znaci overflow i poplavu u kuci.
Smisao pregrada u sumpu jest da u slucaju zacepljivanja preljeva, povratna pumpa ostane u zadnjoj komori sumpa, u kojoj ce biti tocno toliko vode da se display napuni do vrha, ali ne prelije.
S druge strane, u slucaju nestanka struje, komore u sumpu moraju biti sposobne primiti svu vodu koja se iz displaya slije dolje.
Zbog toga se sump i vrh preljeva moraju dobro izracunati i uskladiti da ne dodje do poplave.
Najlakse rjesenje u tvom slucaju je napraviti box preljev u sumpu, u kojem ce stajati povratna pumpa. To moze biti obicna kutijica od stakla koja ces zaljepliti na nekoj visini unutar akvarija (tj., kasnije dubini vode). Visina preljeva u tu kutiju će odrediti koliko vode ce se vratiti u display u slucaju da se preljev zaštopa. Problem sa ovim je sto pumpa moze ostati na suhom ako je volumen sumpa velik, pa protok preljeva nije dosta velik...to se kod klasicnog sumpa sa komorama ne moze dogoditi, jer je pumpa na dnu.