Svibanj 12, 2025, 23:11:25 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Izrada akvarija  (Posjeta: 5617 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Izrada akvarija
« u: Siječanj 15, 2010, 22:50:21 poslijepodne »
Imam u zamisli izradu akvarija nekih 100-150L al sam si ga zamislio tak da sump i skimer u njemu ne bi bio dolje nego iza akvarija jer me ne smeta ako se vidi

i da je povrat također napravljen kroz rupe u duploj pozadini tak da se ne vide nikakve pumpe i slicno, nesto prilicno ko kod ciklidnih akvarija od Mastina

nadam se da budete skuzili na kaj mislim iz mog crteza iako mi crtanje nikad nije bila jaca strana

zanima me jel to moze tak funkcionirat i ako znate neki link di je to malo bolje opisano skicama i crtezima

Offline morino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Izrada akvarija
« Odgovori #1 u: Siječanj 15, 2010, 23:04:14 poslijepodne »
razmisljao o istom po pitanju cirkulacije i zakljucak;
ne vjerujem da ista moze zamjeniti dobar stream koji je u akvariju,
sve te upcije uključiju zadrzavanje otpada u komorama di su pumpe,
jedino je to mislim predobra ideja za internal wavebox koji se ne vidi.

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2010, 11:25:17 prijepodne »
Imam u zamisli izradu akvarija nekih 100-150L al sam si ga zamislio tak da sump i skimer u njemu ne bi bio dolje nego iza akvarija jer me ne smeta ako se vidi

i da je povrat također napravljen kroz rupe u duploj pozadini tak da se ne vide nikakve pumpe i slicno, nesto prilicno ko kod ciklidnih akvarija od Mastina

nadam se da budete skuzili na kaj mislim iz mog crteza iako mi crtanje nikad nije bila jaca strana

zanima me jel to moze tak funkcionirat i ako znate neki link di je to malo bolje opisano skicama i crtezima

Kada sam tek poceo citati o morskima naletio sam na ovu vrstu filtracije i to sam namjeravao napraviti.
Koliko se sjecam, ovo je sasvim dobro funkcioniralo, a ljudi su u te straznje komore stavljali miracle mud ili DSB sa algama (znaci, preko noci bi se palilo svjetlo samo na tom dijelu).

Razlika je ipak u tome sto cirkulacijske pumpe nisu bile zatvorene, nego je taj straznji dio koristen iskljucivo kao sump..no, moglo bi se i ovako napraviti ako na izlaz pumpi stavis neko koljeno pod 45° koje ce se jos moci i rotirati, pa ces si moci usmjeriti mlaz kako je potrebno.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2010, 13:44:28 poslijepodne »

Kada sam tek poceo citati o morskima naletio sam na ovu vrstu filtracije i to sam namjeravao napraviti.
Koliko se sjecam, ovo je sasvim dobro funkcioniralo, a ljudi su u te straznje komore stavljali miracle mud ili DSB sa algama (znaci, preko noci bi se palilo svjetlo samo na tom dijelu).

Razlika je ipak u tome sto cirkulacijske pumpe nisu bile zatvorene, nego je taj straznji dio koristen iskljucivo kao sump..no, moglo bi se i ovako napraviti ako na izlaz pumpi stavis neko koljeno pod 45° koje ce se jos moci i rotirati, pa ces si moci usmjeriti mlaz kako je potrebno.

sam mislim da je problem sto onda imas uzak a jak mlaz

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2010, 16:16:40 poslijepodne »
pa kaj nije na tom nekom slicnom sistemu napravljen red max?

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 16, 2010, 20:52:32 poslijepodne »
Pa to je isti sistem kako su nepravljeni neki tvornicki "plug and play" akvariji tipa Red Sea Max, JBJ nano cube ili od Aquamedice Wave 9 koji ima zadnji dio gdje je refugium, a pokraj njega skimer i kemijska filtracija.
I ne vidim zasto ne bi funkcioniralo, a estetski nece nista narusavati jer se sve nalazi iza zadnje stranice nije vidljivo.

Offline BOORNA

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 29, 2010, 09:32:10 prijepodne »
Slažem se, Red Sea Max ima komoru iza i funkcionira OK ako nisi prezahtjevan.

Najveći je problem skimmer koji mora biti savršeno čist i odčepljen (cijev za dovod zraka zablokiraju nakupine soli) i onda je ok. Malo je zeznuto održavanje u toj rupi iza jer se osjećaš ko ginekolog kad radi generalku na motoru kroz auspuh  :D

Ali OK solucija za malo para...

Malky, samo naprijed!  :up:

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #7 u: Siječanj 29, 2010, 09:41:33 prijepodne »
Ja cu ipak iza ostavit malo vise mjesta nego ima Red Sea bas radi toga da mogu lakse cistit

Offline Malitu

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 30, 2010, 22:46:32 poslijepodne »

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #9 u: Siječanj 30, 2010, 22:51:19 poslijepodne »
Nešto slično........možda ovako:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1735917

e bas tako nekaj samo kaj ce meni cesalj bit na sredini  a svaka pumpa na svojoj strani akvarija

to sve ovisi o tome koliko ce me ispast takav projekt

Offline Malitu

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 30, 2010, 22:59:21 poslijepodne »
Što se tiće mlaza neka te to ne opterečuje.....možeš postaviti neki defletor ili struju mlaza usmjeriti u staklo što bliže pravom kutu, s tim je rasipanje veće i obrnuto.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #11 u: Veljača 08, 2010, 14:11:26 poslijepodne »
radi nekih pojedinosti postoji sansa da nece od ovog dizajna naista bit nego ce se ici na klasicni sistem + sump i sad imam pitanje vezano za sump da ne otvaram novu temu

imam jedan akvarij viska od 130L pa me zanim jel moze unutra bit skimer i povratne pumpe zajedno a da nisu odvojeni nikakvim pregradama? ja mislim da bi moglo al bolje pitat

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #12 u: Veljača 08, 2010, 14:27:59 poslijepodne »
Moze , neki cak kazu da je bolje jer pregrade sam skupljaju deutritus, ja sam u svoj sump stavio kamenje i skuzio sam da mi isto skuplja deutritus
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #13 u: Veljača 08, 2010, 19:45:58 poslijepodne »
radi nekih pojedinosti postoji sansa da nece od ovog dizajna naista bit nego ce se ici na klasicni sistem + sump i sad imam pitanje vezano za sump da ne otvaram novu temu

imam jedan akvarij viska od 130L pa me zanim jel moze unutra bit skimer i povratne pumpe zajedno a da nisu odvojeni nikakvim pregradama? ja mislim da bi moglo al bolje pitat

Ne.

Recimo da imas skimmer koji zahtjeva dubinu vode 40 cm. To znaci da ces u sumpu imati cca 40 cm vode, ili vise.
Sad zamisli situaciju u kojoj ti nesto zastopa preljev vode u sump, a povratna pumpa vraca vodu u display. To znaci da ce ti povratna pumpa u glavni tank vratiti tih 40cm vode iz sumpa...to znaci overflow i poplavu u kuci.

Smisao pregrada u sumpu jest da u slucaju zacepljivanja preljeva, povratna pumpa ostane u zadnjoj komori sumpa, u kojoj ce biti tocno toliko vode da se display napuni do vrha, ali ne prelije.
S druge strane, u slucaju nestanka struje, komore u sumpu moraju biti sposobne primiti svu vodu koja se iz displaya slije dolje.
Zbog toga se sump i vrh preljeva moraju dobro izracunati i uskladiti da ne dodje do poplave.

Najlakse rjesenje u tvom slucaju je napraviti box preljev u sumpu, u kojem ce stajati povratna pumpa. To moze biti obicna kutijica od stakla koja ces zaljepliti na nekoj visini unutar akvarija (tj., kasnije dubini vode). Visina preljeva u tu kutiju će odrediti koliko vode ce se vratiti u display u slucaju da se preljev zaštopa. Problem sa ovim je sto pumpa moze ostati na suhom ako je volumen sumpa velik, pa protok preljeva nije dosta velik...to se kod klasicnog sumpa sa komorama ne moze dogoditi, jer je pumpa na dnu.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline bolek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #14 u: Veljača 08, 2010, 20:39:57 poslijepodne »
Ja u sumpu imam pregradu koja ne kontrolira nivo vode pa svejedno niti mi se moze prelit kad dode u akvarij niti u slucaju nestanka struje moze doc do preljevanja u sumpu.
Zato se stavi dvije cjevi samo za vuc iz tanka tako da nikako ne moze doc do poplave, kod mene je uvijek jedna cijev na suhom 24 mm u koju bi se preljevala voda u slucaju zacepljenja glavne cijevi.
I'm Normally Not a Praying Man, but If You're up There, Please save Me Superman

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #15 u: Veljača 08, 2010, 22:28:01 poslijepodne »
Ajd budem jos vidio kak cu to sredit, to mi je najmanji problem.

Bude standardni sistem akvarija, pa cu to na kraju rijesit.

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #16 u: Veljača 09, 2010, 00:09:33 prijepodne »
DA! :)

Ja imam glani akvarij oko 400 i sump od 80 litara i u sumpu nema NIJEDNE pregrade.
Ali sam testirao da kad nestane struje recimo sva voda koja isteče ne prelije nivo vrha stakla sumpa.

A ako nešto zaštopa povrat, akvarij i kad se napuni do vrha sa svom vodom iz sumpa može se eventualno izlit 20 litara... što je prihvatljivo :)
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #17 u: Veljača 09, 2010, 23:44:45 poslijepodne »

imam jedan akvarij viska od 130L pa me zanim jel moze unutra bit skimer i povratne pumpe zajedno a da nisu odvojeni nikakvim pregradama?

Da, može...bez ikakvih problema.

Recimo da imas skimmer koji zahtjeva dubinu vode 40 cm.

Malo je takvih skimera ...koji zahtjevaju toliku dubinu.

... neki cak kazu da je bolje jer pregrade sam skupljaju deutritus, ja sam u svoj sump stavio kamenje i skuzio sam da mi isto skuplja deutritus

Pregrade ne skupljaju detritus....njega će uvijek biti u sumpu ako ne postoji neki predfilter na ulazu mora u sump.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #18 u: Veljača 10, 2010, 00:01:18 prijepodne »
kakav bi to predfilter trebao bit?

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #19 u: Veljača 10, 2010, 00:08:38 prijepodne »
Nešto ovako:

...ili bilo kakve DIY izvedenice od vate.

...kako god bilo...s vremena na vrijeme i sump bi se trebao malo očistit.

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #20 u: Veljača 10, 2010, 12:42:58 poslijepodne »
koje velicine bi trebao bit overflov?

i jel bolje stavit povrat tipa kak imaju vanjski filteri ili busit zadnju stranu akvarija di bi isao povrat?