Lipanj 27, 2025, 23:49:13 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Za ili protiv prepariranih kukaca  (Posjeta: 13777 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Fily

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
Za ili protiv prepariranih kukaca
« u: Siječanj 01, 2010, 22:20:10 poslijepodne »
Meni je ovo lijepo za sobu,ali,znate li vi koliko ste uništili faune sa ovime?  :dead: :down: Jadni leptirići  :(

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #1 u: Siječanj 01, 2010, 22:41:21 poslijepodne »
Meni je ovo lijepo za sobu,ali,znate li vi koliko ste uništili faune sa ovime?  :dead: :down: Jadni leptirići  :(

Ova "kolekcija" koju ja imam je napravljena u Aziji, gde u tu svrhu postoje farme leptira gde se oni gaje isključivo
da bi se preparirali i zatim prodavali širom sveta... Znači nisu uhvaćeni u prirodi!!!

A što se tiče kolekcionara kao što su Igor i Ozi, mislim da je ta količina koju su oni uhvatili u prirodi totalno beznačajna,
i da ni najmanje ne ugrožava populaciju tih insekata... A ako i budu nekad nestali, to će biti zbog svih ljudi u celini, pa i
tebe, jer svi mi hteli ne hteli živimo takvim životom da zagadjujemo ovaj naš prostor u kome živimo, i na taj način ubijamo
na milione ne samo leptira, već i drugih vrsta životinja i insekata...

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Siječanj 01, 2010, 22:42:16 poslijepodne »

Nije nista unisteno ako se hvata svake godine po nekoliko primeraka od jedne vrste! Ja se bavim vec 15 god. tako da sve sto imam je u tim 15 godina uhvaceno, a ne od jedanput! Inace stadium leptira ovaj poslednji ne traje dugo, iskljucak prave samo poslednje izvedeni koje prezimljavaju, ali to je posle leta! Kad dodje prolece izlaze, pare se i umiru i tako se nastavlja ciklus! Moze da se kaze da njihov pravi zivot je dok su gusenice (kada su jako stetne odredjene vrste), kad dodje ovaj imago stadijum, ostaje jos da se spare i da uginu! Krila su im iskljucivo za parenje i za prehranu dok se ne spare, a kad obave to gotovo je.....

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Siječanj 01, 2010, 22:59:12 poslijepodne »
da, kolektivno djelujemo na bioraznolikost na zemlji ne samo kukaca vec kompletnog zivota. upravo sam naveo ja mislim dobar primjer pretvaranja livade ili nekog drugog ekosustava u parking ili mjesto za kontejner ili slučnu glupost. ne marimo, egoizam i novac pokreću svijet, nemamo vremena osvrtati se a tomu smo sami krivi... jurimo za tim parama i gazimo sve pred sobom. uspjeh je imat 13okg, mercedes sa ful opremom i karijeru ne...?

smatram da se trebamo držati neke etike kada smo u prirodi.opće ali i "specijalizirane" opća bi bila da se ne trgaju biljkke, ne baca smeće, ne plaše niti hrani divljač, a ova uža bi bila da se zna što se smije dirati a što ne...
treba misliti globalno ali djelovati lokalno:)

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2010, 09:34:41 prijepodne »
ali zar ipak nije bolje imati kvalitetnu fotografiju životinje..u ovom slučaju leptira..kako leti ili na nekom cvijetu...ili prepariranu lešinu?
istina je da cijelo društvo uništava prirodu..ali nije potrebno da još i pojedinci dodatno ubijaju takva čuda prirode..pa makar to bilo i po samo nekoliko primjeraka... nekoliko ljudi po nekoliko primjeraka i samo na kolekcije odu na tisuće leptira...  po meni nepotrebno i žalosno...

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 02, 2010, 11:06:13 prijepodne »

I nije ti neka fotka, nevide se ljuštice na krilima :D

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 02, 2010, 12:21:09 poslijepodne »
kad se radi zbirka radi se sa nekom svrhom što iskreno ne opravdava nas amatere i kolekcionare. fotografija je prekrasna stvar ali je nemoguce njome napraviti kvalitetnu zbirku. uzet cu primjer leptire lycaenidae, to su oni prekrasni plavi smedji i crveni leptiri na livadama. determiniraju se zahvaljujući zaista sitnim razlikama na krilima, jedna tockica moze promijeniti vrstu. kolika je vjerojatnost da ces uloviti sve vrste koje te zanimaju sa svim detaljima iz dobrog kuta?
potpuno kuzim i opravdavam tvoj stav ali mislim da mozemo stititi prirodu na mnoge druge, važnije načine. rasortiravamo li otpad? kompostiramo li? vozimo li se javnim pijevozom, idemo li pješke na posao kad je lijepo vrijeme ako nije daleko...........?

Offline Alexanor

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 11, 2010, 14:54:43 poslijepodne »
ali zar ipak nije bolje imati kvalitetnu fotografiju životinje..u ovom slučaju leptira..kako leti ili na nekom cvijetu...ili prepariranu lešinu?
istina je da cijelo društvo uništava prirodu..ali nije potrebno da još i pojedinci dodatno ubijaju takva čuda prirode..pa makar to bilo i po samo nekoliko primjeraka... nekoliko ljudi po nekoliko primjeraka i samo na kolekcije odu na tisuće leptira...  po meni nepotrebno i žalosno...

Bok svima!
Samo da malo odgovorim na ovu vjecnu raspravu.
Slika leptira može značiti puno-jednom amateru.
No ukoliko se radi o nekome tko leptire skuplja sa nekim ciljem znanstvenog ili stručnog istraživanja, slika postaje bezvrijedna bez samog primjerka.
U velikom broju slučajeva se danji leptiri mogu determinirati i iz slike, no ona kao takva ima entomološku vrijednost tek kao sekundarni dokaz postojanja vrste na nekom području.
Istina, i to napominjem, uvijek se MORA poštivati etika entomologije, ali i biologije, koja kaže da se mora žrtvovati onoliko primjeraka koliko je potrebno, a ni jedan više.
Kako bi jedan moj profesor rekao, u noćnoj vožnji autom koja traje pola sata, pogine više kukaca nego što ih se ubije tijekom cijele godine od strane jednog sakupljača leptira.
Uglavnom, ako se netko misli time malo ozbiljnije baviti, neka mi se javi na mail, PM ili sl :)
Pozz svima,
Toni

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #8 u: Siječanj 11, 2010, 16:55:04 poslijepodne »
Slažem se s Alexanor.

P.S. Čini se da smo imali istog profesora entomologije  ;)
Najvažnija stvar u životu je ne skidati pločice sa zida u kupijonici!

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 12, 2010, 08:18:18 prijepodne »
upravo o tome i govorim.. uredu ako to netko radi profesionalno i radi istraživanja koje će nadam se pomoć zaštiti tih životinja i educiranju ljudi ..ali ako se pored njega nakupi još 100 ljudi koji bi/nebi jer im je to super i "cool" izgleda na zidu sobe... nemožeš reć da je to u redu..

a i moja najlošija fotografija leptira izgleda bolje od bilo kojeg vašeg groblja leptira  ;)

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #10 u: Siječanj 12, 2010, 10:01:16 prijepodne »
upravo o tome i govorim.. uredu ako to netko radi profesionalno i radi istraživanja koje će nadam se pomoć zaštiti tih životinja i educiranju ljudi ..ali ako se pored njega nakupi još 100 ljudi koji bi/nebi jer im je to super i "cool" izgleda na zidu sobe... nemožeš reć da je to u redu..

a i moja najlošija fotografija leptira izgleda bolje od bilo kojeg vašeg groblja leptira  ;)

Slažem se s Matijom, tako nešto ima smisla samo ako je profesionalno i u svrhu istraživanja. O ukusima se ne raspravlja, ali kakav je to ukras na zidu mrtav kukac proboden iglom? Jednako besmislen kao što su škorpioni u privjesku za ključeve ili preparirana glava jelena na zidu.

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 12, 2010, 12:15:54 poslijepodne »

Preparirani leptiri koji se prodaju za "neozbiljne kolekcionare" koji vole da ih gledaju samo na zidu,
su isključivo u tu svrhu i uzgojeni u ogromnim farmama leptira, i NEHVATAJU SE U PRIRODI, tako
da ne razumem ovo zgražavanje na tako nešto, od ljudi koji takodje proizvode bube i miševe da bi
ih ubili, i time zadovoljili nešto što vole ;)...

Farma leptira je isto što i farma svinja ili kokošaka, samo što jednim zadovoljavaš stomak, a ovim
drugim čula vida i mozak... Ja takodje ne volim lov i lovce, jer smatram da je ubijanje divljih životinja
u prirodi iz sporta, ogavno i kukavičko, ali ako je divljač namenski razmnožena i odgajana u specijalnim
rezervatima za lov sa namerom da jednog dana kada odraste bude odstreljena, onda žao mi je, ali
stvarno nemam problema sa tim...

Bio sam u Tajlandu, i na pijacama sam video gomile od po desetine kvadrata fritiranih škorpija, pauka
i ostalih buba, tako da je moje razmišljanje, bolje da mi neka škorpija ili pauk završi preparirana na zidu,
nego u izmetu nekog tajlandjanina...

A i "kakav je to ukras na zidu mrtav kukac proboden iglom" može me pitati samo onaj čovek, koji nikad
u svome životu nije rukama pljesnuo i ubio muvu, nogom zgazio buba švabu ili nekog drugog kukca, onaj
ko ne oblači krzno i kožu i ko ne jede meso, i ko je član Greenpeace-a ili neke druge organizacije koja
se volonterski bori za prava životinja... Drugačije je svaka rasprava što se ovog tiče po meni suvišna...

A i znam da sigurno neću ići u raj, pošto na duši već nosim 10tak hiljada miševa i pacova koje sam
svojeručno ubio da bih takodje nahranio nešto što volim...

Ostajte mi Zdravo, vaš El DjapoDevil   :D:devil-smiley-029::D

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 12, 2010, 15:05:07 poslijepodne »
ovo je zaista sada otislo off topic i nema smisla...onaj tko ce lovit neka lovi onaj tko se tome protivi nece...nevidim zasto da se sad natezemo....
osobno ulazim u jedan samoinicijativni projekt koji ce svakako doprinjeti informacijama sa tog podrucja. jos nista o tome necu pisati jer je jos rano. ali hobi je hobi. koliko mrava ubijete biokilom u kuhinji? koliko komaraca i krpelja? oni su manje vrijedni? ja nebih rekao.

evo ga i moj frend alexanor, pa dobrodosao:) mogli bi kadnađemo alexanora namnoziti ga,znam jedno dobro mjesto;)

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 12, 2010, 18:51:50 poslijepodne »
Ova dva zadnja posta sve govore, tako da nemam sto reci osim ovu "bezobraznost"!
Zamislite ovako (ustvari ne mora da zamislite to se dogadja): posle pisanja poruke gde sam protiv ubijanja leptira idem da ubijem nesto bubasvabe, cvrcke, miseve i pacove i nekoliko njihovih beba da nahranim zivotinje koje mi ne sluze za nista drugo osim za moje uzivanje i ne mogu da shvatim kako nekim ljudima izgleda jadno i odvratno zivotinje koje drzim u zarobljenistu, a te iste zivotinje nisu na slobodi!

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 12, 2010, 19:05:28 poslijepodne »
zamolio bih da se pripazi na ton kolega...

ne vidim ko je bezobrazan bilogdje osim tebe i osim tvog zadnjeg posta... svatko izražava svoje mišljenje....

osobno životinje koje ubijam ubijam za hranu sebi ili svojim životinjama... takav je prehrambeni lanac...
ali ne ubijam životinje koje žive pored mene zato jer mi eto..tako se desilo da mi se to sviđa...  i ne držim na zidu ubijene životinje il kaj ti ja znam...

a i da držim..opet se mogu il normalno razgovarat sa drugim ljudim i diskutirati o tome..il se ne razgovaram sa njima i ne dajem svoje potcjenjivačke i uvrijedljive komentare ... pa ću isto i tebe zamolit...

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 12, 2010, 19:15:33 poslijepodne »
zamolio bih da se pripazi na ton kolega...
ne vidim ko je bezobrazan bilogdje osim tebe i osim tvog zadnjeg posta... svatko izražava svoje mišljenje....

Polako Matija, samo opušteno, nervozan si mi nešto kao leptir pred prepariranje  :D

Igor nikom nije rekao da je bezobrazan, već je napisao da će da kaže "još ovu bezobraznost"...

Dečko je iz Makedonije, tako da je normalno da mu se potkrade neka gramatička greška ili
da se ponekad pogrešno izrazi, ali ovde nikog nije hteo da uvredi, nego si ti malo požurio
pa nisi lepo pročitao ;)

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 12, 2010, 19:20:37 poslijepodne »
 :D :D

ma ok..ako ti tako kažeš... unatoč onom o nama jadnicima koji držimo životinje u zatočeništvu...  :D

i ja sam opušten.. ;) cijele blagdane... upravo očekujem plaketu ZEN MASTER 5000  :D :D :D :D

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 12, 2010, 20:11:15 poslijepodne »
Matija nisam hteo nikoga na uvredim niti sam uvredio nekoga u mojim postovima! E sad kako da ti kazem da me je El Djapo shvatio, a ti ne, a da se ne osetis opet uvredjenim! Jezik na kojim pisem nije moj maternji, ali ipak mislim da sam lepo napisao i da nikoga nisam uvredio! Ako nije tako, onda sam ja pogresio i izvinjavam se, nemojte da brisete, pa da vidimo kako ce to ostali clanovi razumeti! Ipak i ja drzim zivotinje koje hranim kao i ti, ali se bavim i kolekcioniranje leptira, a takva kolekcija moze imati samo naucnu vrednost! Ja imam kontakte sa ovdasnjim prirodonaucnim muzejom i mogao bih da kazem da nisam "divi lovac", a ono sto radim ostace generacijama posle mene jer ce to sve jednog dana zavrsiti u muzeju i uopste ne preti opasnost ugrozavanja odredjene vrste! Rekao bih da je veci problem kad se misli na ugrozavanje vrste kod zivotinje koje se gaje za teraristiku, jer veliki deo se love od strane divljih lovaca, svercuju i prodaju ono sto ostane zivo u razvijenim zemljama da ulepsavaju njihove sobe! Dodao bih i to da u moju kucu nema nigde okaceno leptira, leptiri su u prostoriji koju ne upotrebljavam, lepo,. uredno i sigurno zasticeni od nametnika! Jos jednom, ako si me tako shvatio, nisam ja kriv, ali opet se izvinjavam!

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 12, 2010, 20:35:58 poslijepodne »

Što reko Ozi, ode tema u majčinu :D

Igore, cela ova frka i nije ispala zbog tebe, niti Ozija, već zbog mene, jer sam ja jedini u ovoj temi
koji preparirane leptire (iz inostranstva) kupuje ne u svrhu nauke, nego jednostavno da bi ih okačio
na zid iz estetskih razloga...

Matija se sa time ne slaže, i ja to mogu da razumem, sa druge strane ja na tako nešto gledam malo
drugačije i smatram da to nije tako strašno kako se na prvi pogled čini, pa iz tog razloga možemo
do sutra ovako da se raspravljamo, a sve će na kraju ostati isto...

Stoga se ja povlačim iz ove teme i neću više ništa postovati u vezi leptira, jer ne želim da ispadne
da nekog provociram, pa da se desi još neki gori problem nego ovaj malo pre :)...

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 12, 2010, 20:47:53 poslijepodne »
dajte ljudi pa razgovaramo na dječjem nivou...nemožemo u krajnosti ići .onda se nemojmo tuširati kupkama, nemojmo kupovati proizvode u ambalažama i nemojmo ništa raditi jer sve šteti....
život je jednako vrijedan, i one grinje koju ubijemo na pauku i leptira i mene....

zaista vas najljepše molim da ovo prestane jer kvarimo temu i natežemo se, svatko ima svoju sliku u glavi i naravno da nam se ne poklapaju. kad je picasso naslikao prijatelja i kad je ovaj vidio sliku, rekao je- pa to nisam ja. picasso je rekao "naravno da si to ti".
važno je krenuti od sebe i živjeti što prisnije sa prirodom ako je već volimo. krajnosti nisu potrebne.

ja ću naravno nastaviuti raditi zbirku jer mi to odgovara i ima neko značenje. ej djapo, ti nastavi kupovati itd...

vratimo se temi, ako nekome ne odgovara tema neka ne ulazi u nju...i meni štošta ne odgovara pa stojim po strani i ne mješam se...

vratimo se anatomiji, ekologiji, metamorfozi leptira....

moram napomenuti da negdje u travnju očekujem bebice antharaea yamamai vrste, imam 45 jaja i zelim ih uzgajati i pokusati pratiti brojnost jer se hrast sve vise rusi a time i hibernirajuća jaja.
2007. našao ženku u selu, 2008 ništa i 2009 jednu jedinu ženku. jaja su, kako se sad čini oplođena. wish me luck!

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 12, 2010, 21:03:42 poslijepodne »
Evo dajem rec da i ja u ovoj temi necu da ucestvujem i jos jednom se izvinjavam na sve neprijatnosti u vezi samnom!

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 12, 2010, 22:57:10 poslijepodne »
igore, tvoje znanje i iskustvo su ovdje dobrodosli i potrebni, stoga nastavimo razgovor u prvobitnom stanju! LEPIDOPTERA:D :star:

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Siječanj 13, 2010, 09:43:28 prijepodne »
 :D :D :D a hebate...

ova tema je dobra i dobrodošla i zanimljiva.. i ne vidim razlog zašto netko nebi sudjelovao u njoj ako se razgovaramo normalno...  ;) ako je došlo do nesporazuma evo Igore i ja se ispričavam.

El Djapo..pa da na zidu imaš i glavu od Bambija... ja se isto ne bih slagao sa tim  :D ..ali to ne znači da se nemogu razgovarat o tome... tako da je sve u redu.. nastavimo dalje u revijalnom tonu...

Igore kažeš da si napisao neku knjigu o leptirima.. jel se to može vidjet negdje?

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 13, 2010, 11:18:44 prijepodne »
A šta ćeš, takvi smo ti mi Južnjaci, malo više emotivniji, a još više tvrdoglaviji, i nikad nećemo dobiti taj tvoj
ZEN MASTER 5000 :D
Moje prisustvo u temi očigledno provocira raspravu, i to vodi samo u :offtopic: tako da mislim da mi tu nije mesto,
osim ako se tema ne zove "Za ili protiv prepariranih kukaca", a tu bi se već vrlo rado odazvao, i ubedio te da i ti
okačiš po koji "grob" na zidu...

Zato mislim da je najbolje da se iz ove teme izvede još jedna, i to tamo od onog tvog prvog upada kada si počeo
da nas prozivaš zašto ih ubijati a ne fotografisati, pa da onda sve bude Ok, i da mi nastavimo putem raspravljanja,
a stručnjaci putem opisa leptira sa naučnih aspekata...

Offline Striček Matija

• Punopravni član
Odg: Za ili protiv prepariranih kukaca
« Odgovori #24 u: Siječanj 13, 2010, 11:47:35 prijepodne »
evo nas.. GAME ON!  :D

prvo moramo vidjet tu tvoju kolekciju... daklem..slike..  :)