Srpanj 23, 2025, 21:05:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Podloga za biljke ili tekuce gnojivo???  (Posjeta: 1646 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Val-1

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Podloga za biljke ili tekuce gnojivo???
« u: Ožujak 15, 2005, 12:56:00 poslijepodne »

Molim iskusne za pomoc! Jel za biljke bolje stavit neku hranidbenu podlogu pa na to sljunak (i dal se onda voda dodatno muti?) ili je dovoljno staviti sljunak pa dodavat tekuce gnojivo?. I prilikom sadnje biljaka, kako a da ne ostetim korijen, najlakse skinuti one spuzve i suvisnu zemlju.

Meni je voda u akvariju dosta mutna, odnosno crvenkasto-smeda. Svi mi vele da je to zbog panja, medutim kad pogledam ovdje na forumu galeriju akvarija, vidim da ih mnogo sadzi i panjeve i razna drvca a voda je kristalna.

Jel ima smisla da izvadim panj pa ga dodatno prokuham (prvi put sam ga kuhala svega nekih pola sata). U akvariju imam 3 sverta, neonke, gupi, moli, plati, a nedavno im se pridruzio i jedan bikolor koji je dosta agresivan i teritorijalan.

Jel u 60 L akvariju dovoljnan jedan cistac dna, na 20 ribica?

Hvala svima na korisnim savjetima, mozda su ovdje i neka pitanja van teme, ipak se nadam da ce se naci neko s idejama...

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #1 u: Ožujak 15, 2005, 13:06:00 poslijepodne »
Iskreno savjetujem ti bolju podlgu, a tekuće gnojivo je bolje stavljati po potrebi...

A što se tiče panja, lako je moguće da je panj još "friški" pa je to problem zašto žuti toliko vodu žuti...

Probaj ga ponovo prokuhat i radi kasnije češće izmjene vode, em če ti ribe bit zahvalne, em če ti se voda izkristalizirat...

A na koncu svega, možeš stavit i malo kvalitetnog aktivnog ugljena da ti razbistri vodu...

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #2 u: Ožujak 15, 2005, 14:51:00 poslijepodne »

voda ti je takva od panja ili ako imaš treset u filteru,za te ribe koje imaš i odgovara malo tamnija voda, ako bašhoćeš bistriju onda stavi aktivni ugljen u filter. Meni osobno je drago vidit tamniju vodu u nekim akvarijima.Bikolor je poznat po tome da nije baš najmirnija riba,... Lijepo si složila vrste riba (jedino bikolor nije baš za tu kombinaciju), ali 20 ribica u 60 litara je puno, moja preporuka ti je da zasadiš što je moguće više biljakada troše tu kakicu,....

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 15, 2005, 15:34:00 poslijepodne »

Ja ti također preporučujem da na početku napraviš neku hranjiviu podlogu kako bi se bilje dobro razvijalo i raslo, biljke koje se hrane preko korjena trebaju takvu podlogu, isto tako bi trebala dodavati tekuće gnojivo za biljke koje se pretežno hrane preko listova pr.(cabomba caroliniana,cabomba aquatca.....itd) samo pazi da ne pretjeraš sa gnojenjem jer će ti doći do nepželjnog rasta algi!!!

Dakle moraš znati kojoj vrsti bilj treba koji oblik gnojidbe!!!

Da bi znala koliko bi trebala gnojiti najbolje bi bilo da imaš Fe test vode da vidiš kolika ti je koncentracija istoga prisutna u vodi, mora biti 0,25mg/l - 0,5mg/l.

Nije isto imati akvarij prepun biljem i onaj sa par biljčica, isto tako koncentracija željeza u vodi ovisi i o tome koliko često mijenjaš vodu u akvariju i u kojoj količini!(na žalost ako stvarno želiš imati potpuni uvid u to koliko i kako često moraš gnojiti ne preostaje ti ništa drugo nego da kupiš Fe tester vode), jer je svaki akvarij biotop za sebe!!! pa su doziranja različita!!!

Pošto si nova u akvaristici vjerojatno ne dodaješ co2 u vodu, a to ti je jedna od ključnih stvari(pogledaj po starim postovima kako se izrađuje DIT co2 reaktor i napravi si jednoga sigurno će ti trebati, evo i linka: [url]http://www.akvarij.net/default.asp?id=24&ACT=5&conte nt=50&mnu=24[/url]

A što se tiče samog doziranja, značenja, važnostii upotrebe co2 pročitaj ovaj stari post, mislim da sam na njemu dovoljno jasno objasnio neke stvari oko co2,evo link:

[url]https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=4048&PN =0&TPN=1[/url]

Možda sam malo pretjerao u informacijama za jednog početnika, jer kako se kaže "od šume se ne vidi drvo" ali sam samo istinski želio pomoči, jer če ti pravilan start riješiti mnoge moguče probleme!!!

p.s. -e da su baram meni prije desetak godina tako servirali informacije kad sam se počeo baviti akvaristikom!!!

Tada još nije ni bilo interneta a kamoli Akvarij NETA i ovih dobrih ljudi!!!

Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 16, 2005, 12:04:00 poslijepodne »

Još nešto, vidim da u akvariju držiš uglavnom živorotke(gupy,moly,platy,švert) to je odličan odabir za početnika jer te ribice nisu nimalo zahtjevne po pitanju kemijskih karakteristika i kvalitete vode, ja sam također počeo sa živorotkama!!

Dok bi kao početnikkod neonki mogla imati problema, - to su izuzetno atraktivne i nježne ribice kojima je potrebno puno mira, bogato zasađen akvarij biljem i dobra kvaliteta vode!

No prije svega pročitaj "akvarističku Bibliju", pa će ti mnoge stvari biti jasnije, evo linka:knjiga!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Val-1

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 17, 2005, 14:50:00 poslijepodne »

Pa za sad su mi neonke sretne, i sve se ribice super slazu, cak i Bicolor koj je pomalo agresivan, al stvara atmosferu medu ljenijim plivacima:)

Da, ovo je pocetak, vidim da ce mi trebat jos izvjesno vrijeme prije nego postignem izgled akvarija kao neki ovdje iz galerije u forumu.. ali u nadi je spas!

Pozdrav i hvala svima na savjetima!

Offline okram00

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2005, 10:57:00 prijepodne »
...ja za podlogu ima šljunak u dvije različite granulacije....a što se
tiće gnjojena, svako toko ubacim tableticu....jedna na 25 l.
Rijeka/Hrvatska

http://okram00.my-album.us/ -pogledaj i uživaj