Kolovoz 19, 2025, 08:51:11 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koje ribe idu tvrdu vodu?  (Posjeta: 2525 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cartman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 44
Koje ribe idu tvrdu vodu?
« u: Siječanj 06, 2010, 16:06:40 poslijepodne »
Pozdrav

Imam akvarije od 80 litara i noramlno htio bi staviti unutra i neke ribice :) Totalni sam amater i  problem je u tome što je voda u Istri tvrda... a konstantno tretiranje kemijskim sredstvima hmmm...ne ne... :D  I gotovo ni jedne ribice mi ne uspijevaju u takvoj vodi... jedino barbusi i čistači... Molio bi vas za savijet koje ribice da stavim unutra... odnosno koje ribice zahtjevaju tvrđu vodu.. ciklidi??  -? počinjem od početka... znaći unutra nema ni ribica ni biljaka...

Hvala  :zagrljaj:

Offline žderosaurus

• Punopravni član
Odg: Koje ribe idu tvrdu vodu?
« Odgovori #1 u: Siječanj 07, 2010, 00:09:23 prijepodne »
sam odluči što ćeš staviti unutra. a voda ti nije pretvrda pa možeš i živorotke bez problema kao i ciklide neke vrste  osnovno je što se tebi sviđa i što voliš
SAJONARA IZ POŽEGE

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #2 u: Siječanj 07, 2010, 02:56:34 prijepodne »
Samo tretiraj vodu aquasafe-om ili necim slicnim (FFM recimo). Znam dobro kakave je voda kod nas. Na povrsini mi se cesto radi sloj kamenca i ako popipate prste nakon takve vode, bude brasnasto. Ali nema pomoci. Ipak, pomaze kupiti ribe od nekoga tko drzi karantenu dovoljno dugo i po mogucnosti da su ribe europski uzgoj ili jos bolje domaci. Gdje kupujes ribe?
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Cartman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 07, 2010, 07:35:19 prijepodne »
pa ribe sam inaće kupovao u puli ili rijeci... sad namjeravam do ri u šopng na škurinje... tamo imaju od  ciklida dosta velik izbor... što se živorotki tiće nebi vjerovao ni jedna vrsta do sad mi nije uspjevala nikako... ni guppyji ni moly... ništa... jedino se na đuže razdoblje održe barbusi i sl ribice... vodu tretiram aquasafom i sličnim kemikalijama... i na početku onim biostraterom i sl.. ali mislim da previše te kemije nije baš ni zdravo za ribe... jedine ribe kojih se mogu sjetit da vole tvrđu vodu i nezasađeni akvariji su ciklidi... živorotke ipak zahtjevaju kolko tolko bilja.. ili se varam?  -?

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 07, 2010, 08:42:59 prijepodne »
Tebi očito nije problem tvrda voda nego nešto drugo (vjerojatno nekvalitetna/nedostatna) filtracija.
Vrlo malo ribljih vrsta neče živjeti u jako tvrdim vodama (neče se mrijestiti ali nekako sumljam da ti je to cilj)  a takve vrste teško da češ nači u našim shopovima.
Provjeri NH3/4 i NO2 i ako su  u granicama normale sigurno nečeš nači ni jednu riblju vrstu u shopu koja ti nebi preživjela u istarskoj vodi. 
To što ti nisu uspjevali moliji je znak da ti je s vodom neki drugi problem a ne tvrdoča, moliji normalno žive u bočatim vodama a mogu preživjeti i u morskim akvarijima.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Cartman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 07, 2010, 20:27:05 poslijepodne »
Moguće... ma provjeravao sam te odnose nitrata i dušika i čega sve ne  :roll: i sve ispada ok... voda ispada pH oko 8, ostali parametri u razini normale... ali moguće da me filtracija malo zeza.. provjerit ću... ali evo najiskrenije akvarij imam već nekih deset godina i stvarno sam kombinirao sa svakakvim ribama.. od skalara do barbusa, živorotki, somića.. sve :) ali nekako mi te živorotke baš ne uspjevaju a kolega mi je rekao da je to sve zbog te tvrde vode... mada je i on amater pa... poslušat ću savijet i idem vidjet malo za filtraciju i sl... 

Hvala  :)

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #6 u: Siječanj 07, 2010, 21:02:36 poslijepodne »
Moguće... ma provjeravao sam te odnose nitrata i dušika i čega sve ne  :roll: i sve ispada ok... voda ispada pH oko 8, ostali parametri u razini normale... ali moguće da me filtracija malo zeza.. provjerit ću... ali evo najiskrenije akvarij imam već nekih deset godina i stvarno sam kombinirao sa svakakvim ribama.. od skalara do barbusa, živorotki, somića.. sve :) ali nekako mi te živorotke baš ne uspjevaju a kolega mi je rekao da je to sve zbog te tvrde vode... mada je i on amater pa... poslušat ću savijet i idem vidjet malo za filtraciju i sl... 

Hvala  :)

Voda u ZG je jednako ili cak vise tvrda pa bi po toj logici svi mi imali samo bilje u akvarijima   :D
Nije problem u tvrdoci vode, nesto drugo ne valja.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Siječanj 07, 2010, 21:26:42 poslijepodne »

Voda u ZG je jednako ili cak vise tvrda pa bi po toj logici svi mi imali samo bilje u akvarijima   :D
Nije problem u tvrdoci vode, nesto drugo ne valja.

To mi je tesko povjerovati al ajde :D  Moguce da nije tvrdoca problem, PH 8 je luznato sto uglavnom znaci i tvrdo, ali u vodi ima jos svega i svacega na sto ne testiramo... primjerice u nekim vodama ima u startu amonijaka! U Pulskoj nema, provjereno (bar u ovom kvartu), ali tko zna sto se sve jos krije.... Meni se na povrsini stvara bas debeli sloj kamenca, a pitaj boga sto jos sve ne vidim.

Kako god, sve to ne mora biti razlog tvojim problemima jer ovdje ima puno istrijana i svima nam ribe idu dobro. Mislim, zive :D Ja imam problema sa tvrdom vodom ali iz drugih razloga (mekane peraje betta otvrdne ako nisu u kiseloj i mekanoj vodi), ali ribe su uvijek zive i zdrave (ako ja sama nesto ne uprskam kao - ne promjenim vodu na vrijeme).
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Cartman

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2010, 14:38:42 poslijepodne »
bit će da je tako.... uglavnom danas idem po novu podlogu za akvarij i sve jojvo na novo :D :D
najvjerovatnije ciklidi... ali jedno vrijeme neću stavljat unutra ništa... i malo ću više pazit na te ostale supstance... ali to šta je rekao Andrejx... sloj kamenca ne možeš ne vidjet na površini vode :) ili čekić pa tuci po vodi dok se ne smekša :D :D pa kažem vam da sam totalni amater a tu mi se smijete :D :D ali i ja bi na vašem mjestu :D 

javim se kako ide sa novim ribama ;)
thx

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #9 u: Siječanj 08, 2010, 20:15:33 poslijepodne »

To mi je tesko povjerovati al ajde :D 

Kao ilustraciju ti mogu navesti bojler od 120 litara iz kojeg nakon godinu dana eksploatacije istresem kantu od desetak litara kamenca ili kuhalo vode kojeg temeljito ocistim zakuhavanjem octa ali nakon cca. 5 litara prokuhane vode vec ima solidan sloj kamenca  :D