Kolovoz 04, 2025, 18:10:36 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: POMOZITE!!  (Posjeta: 1941 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Val.

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
POMOZITE!!
« u: Ožujak 12, 2005, 15:51:00 poslijepodne »

Molim iskusne akvariste za pomoć!
Moj se mali sin oduševio ribicama u akvariju u zoo-trgovini, stoga smo za Božić odlučili kupiti akvarij, što je već i duže vremena bila naša «potajna želja». Prije same kupovine ja sam se raspitala i pretraživala informacije po netu, a najviše informacija dobila sam u zoo centru gdje su mi preporučili (i prodali) kompletirani akvarij 60L (marka Perl iz Poljske). Sistem rasvjeti i filtracije je u samom poklopcu, te mi je rečeno da je filtere (2 crne spužve i «valjčiće» u kutijama) potrebno prati, ne mijenjati, odnosno prema potrebi izmjeniti svakih cca 2-3 mjeseca. Ja ih redovito provjeravam i prema potrebi perem. Uz sve sam dobila šljunak koji je bio očišćen, drvo koje sam ja prokuhala (al ne znam dal dovoljno), adekvatan grijač, sredstvo za pripremu vode, tekuće gnojivo za biljke.. Akvarij sam napunila vodom nakon što sam postavila 4 biljke, i ostavila da sve procirkulira 3 dana prije nego sam kupila ribe (gupi, švert, neonke, čistača dna i zebrice, zajedno ih je 20). Ribice su zadovoljne, sve živahne i dobrog ponašanja, međutim evo napokon da opišem problem: voda je već 2-3 dan po postavljanju akvarija postala roskasto-smeđe boje, a sad je i u nijansi zelenkaste. Akvarij nije blizu prozora, lampu gasim nakon cca 9-10 sati rada. Jel je to zbog slabe kvalitete filtera ili? 1 tjedno čistim dno uz pomoć pumpice koja pokupi ostatke hrane i «kakicu»:) a i ribe ne hranimo u velikim količinama. Ne znam kako vodu učiniti bistrom, ne sanjam o kristalno čistoj, al ipak da bude «normalnija». Dal sam možda u početku pogriješila? Kolegica ima Juwel akvarij s filterima koje mijenja svaka 2 tjedna i voda kod nje je nevjerojatno bistra, da oči zabole!:) Inaće ga čak i ne održava pretjerano osim te promjene filtera. Molim pomoć, savjete, izrazitno sam na njima zahvalna!

P

Val.

Offline Dilurekba

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2005, 16:12:00 poslijepodne »
To ti je sindrom novog akvarija, izmjeni 40% vode i trebalo bi rijesit problem.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
POMOZITE!!
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2005, 17:44:00 poslijepodne »
Dobrodošla u akvaristiku dobro prouči ove stranice.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Val.

• Novi član
  • *
POMOZITE!!
« Odgovori #3 u: Ožujak 12, 2005, 18:20:00 poslijepodne »

Dakle nije stvar u filtraciji vode ili kvaliteti akvarijskog pribora? Pliz podrobnije objašnjenje o "sindromu novog akvarija"? Jel se to više odnosi generalno na "nečistu vodu" odnosno na "neuigrani akvarij" ili početničke greške osobe koja održava taj akvarij?

Thnx!

Val.

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
POMOZITE!!
« Odgovori #4 u: Ožujak 12, 2005, 20:03:00 poslijepodne »
Na to da se akvarij jos nije zaciklirao dovoljno...

Offline damir7

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #5 u: Ožujak 12, 2005, 20:06:00 poslijepodne »

mislim da nema potrebe mjenjati filtere kao kolegica svaka 2 tjedna.

zamjeni 30-40% vode koja prije neka odstoji 1 dan,ubaci aquasafe sredstvo,možeš i još neko sredstvo da se smekša malo. Mislim da kod tebe filtracja i nije toliko bitna ako baš voda pozeleni. Inaće posmeđiti voda može i od panja koji je unutra.
Zagreb/Maksimir

Offline Force

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2005, 20:08:00 poslijepodne »
Prebrzo su stigle ribe a nije se jos formirala kolonija bakterija koje razgraduju riblje izlucevine i ostale ostatke biljaka koje trule.

Offline damir7

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #7 u: Ožujak 12, 2005, 20:35:00 poslijepodne »
Prve ribe bi trebale doći tek nakon minimum recimo 7 dana,preporučljivo je oko 2 tjedna,nei čak i duže rade ali mislim da nema potrebe. Probaj opisati postupak kako si pripremila vodu i sam akvarij da ljudi vide što si napravila,biće jednostavnije odgovoriti. I obavezno pročitaj na ovom sajtu ili nekom drugom o samoj pripremi akvarija.
Zagreb/Maksimir

Offline Val.

• Novi član
  • *
POMOZITE!!
« Odgovori #8 u: Ožujak 12, 2005, 22:16:00 poslijepodne »

Dakle priprema je bila prema savjetima osobe iz zoo centra: postavila sam akvarij na mjesto ne bilizu vrata ni prozora, rečeno mi je da je akvarij nov i da ga nije potrebno dodatno dezinficirati, a u njemu se već nalazio pročišćeni šljunak. Panj sam kuhala (nekih pola sata je vrio) i stavila po sredini akvarija. Zasadila sam 4 biljke i napunila akvarij vodom u koju sam prethodno stavila Aquasafe. Nakon toga i tekuće gnojivo za biljke i sve skupa je cirkuliralo 5 dana prije nego sam stavila 2 b.moly i 2 platy kao "test ribice". Tjedan dana kasnije pridružila im se još ekipa od 16 ribica (gupi, švert, neon). Eto, u čemu sam pogriješila?

Unaprijed hvala!

Val.

Offline sajonara

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #9 u: Ožujak 13, 2005, 00:17:00 prijepodne »
Kad se akvarij postavi, u filteru se trebaju razmnožiti bakterije (biofiltracija) koje su zaslužne za "kristalnu" vodu. Kroz neko vrijeme bude prošlo. Ako je smeđa odnosno žučkasta voda, to je od panja koji pušta tanin. S jedne strane to je dobro jer omekšava vodu do neke mjere. E sad da li se tebi ta bojadopada ili ne to je stvar tvojeg osobnog ukusa. Sajonara.
Varaždin

Offline damir7

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #10 u: Ožujak 13, 2005, 01:27:00 prijepodne »
gore je bilo nakon 3 dana ribe.....sad je nakon 5 .........svejedno u novi akvarij potrebno je staviti kapsulu koja potiče razvoj povoljnih bakterija i zbilja ostaviti akvarij barem 7 dana. Koliko sam skužio pa tebi nijedna riba nije ni krepala? Voda ti s vremenom na vrijeme bude bila bistra,malo ti je to i radi panja pogotovo ako je mali akvarij,možda ti se i čini ako je podloga tamnija i tako,imaš sredstva koja čine vodu bistrijim,probaj i to.......ili jednostavno nek ti taj frend da 60L vode ili pola iz svog kad mjenja
Zagreb/Maksimir

Offline Val.

• Novi član
  • *
POMOZITE!!
« Odgovori #11 u: Ožujak 13, 2005, 11:57:00 prijepodne »

Da ribe su sve živahne, al ja bi ipak, makar i samo estetike radi, bistriju vodu, pokušat ću s tom promjenom vode, no mislim da sam baš i na ovim stranicama pročitala da seribama ne smije mjenjat više od 20% vode, da im se ne poremeti biotop. Možda ću uzet i neko manje drvce, pa ga pošteno skuhat. Kad je u prostoriji skroz mrak a lampa u akvariju radi, boja akvarija djeluje flourescentno zelenkasta, kad izvadim vode i ulijem u bijelu posudu, ona je smeđe-zelena.

Hmm, probala bi kompletno očistiti akvarij, stavit možda krupniji šljunak i manji panj, al kaj ću ja u međuvremenu s 20 ribica i to najmanje 7 dana???

Hvala svima na strpljenju:))

Val.

Offline Daddy G

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #12 u: Ožujak 13, 2005, 13:09:00 poslijepodne »

Ja se na tvom mjestu nebi uzrujavao. Ribe ne žive u vodi iz pipe. Njihova ima i boju i okus i miris. Drvo ti boja vodu(korisno zbog pH), mikroorganizmi i ekipa koja unutra živi. Ima nešto u tom mjenjanju 50%vode, jer češ tako najvjerojatnije povisit ph i tvrdoću vode. Stogapromjeni 30% vode tjedno i dobit češ čišći izgled vode.Više biljaka bi također pomoglo.

Ajdstavi neke fotke akvarija da vidimo tu vodu.
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Force

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #13 u: Ožujak 13, 2005, 13:23:00 poslijepodne »
Panj treba dobro iskuhat i nekoliko puta mjenat vodu, prije dok sam imao 60L akvarij u kojem sam imao dosta panjeva voda se veoma brzo obojala, kad sam izvadio nekoliko panjeva van puno duze vremena je trebalo da se voda oboji do iste mjere.

Offline Gizmo

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #14 u: Ožujak 13, 2005, 17:20:00 poslijepodne »

Ma ja sam drvo kuhala 4 sata i još uvijek je puštalo boju (crvenu kao što si opisala), a onda mi je to dosadilo i mislim da je i tebi taj problem.Akvarij mi već 3 dana stoji bez ribica, i ne žurim se utrpati ih, voda mi se polako bistri, vjerovatno će i tebi biti sve OK nakon što ti se razviju bakterije i odrade svoje. A čula sam da ima i neka sredstva koja se stavljaju u akvarij ako ti je voda bijela ili zelena da ju iskristalizira, ali kako je Daddy G napisao, ribe ne žive u vodi iz pipe...
Krk/Hrvatska

Offline Val.

• Novi član
  • *
POMOZITE!!
« Odgovori #15 u: Ožujak 13, 2005, 20:53:00 poslijepodne »

Da, jasno mi je da je voda u akvariju nikada neće biti besprijekorno čista, niti na tome ne želim ustrajati. Koliko mi je u samom uvodu u akvaristiku postalo jasno, jest da je potrebo ribicama stvoriti biotop što bliži njihovim prirodnim uvjetima, iako vjerujem da su ove ribice koje nabavljamo iz zoo centara već daleko od prirode.. Međutim, ipak kad kod prijatelja vidim akvarij gdje je voda stvarno ko suza, pa vidim svoj, to je ko nebo i zemlja. A on je također početnik u akvaristici, i približno smo istim postupkom gradili izgled akvarija jer nam se sviđa "sličan stil" - ako to mogu tak nazvati. No vjerujem da strpljenje i učenje na vlastitim greškama, ali i ovdje stvarno korisni savjeti, budu učinili svoje pa ću i ja jednog dana postići lijepši izgled akvarija.

Dal neko ima savjet šta da radim s ribicama ukoliko želim postojeći akvarij očistiti i malo redefinirati te pustiti da cirkulira 7-10 dana?

Hvala i svima pozdrav!

Val.

Offline Force

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #16 u: Ožujak 13, 2005, 22:35:00 poslijepodne »
Buduci da nemas niti jedan drugi zaciklirani gdje bi prebacila ribe nemozes napraviti nista.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
POMOZITE!!
« Odgovori #17 u: Ožujak 13, 2005, 23:34:00 poslijepodne »
Ovako ako želiš pročistiti vodu stavi u najlon čarapu aktivni ugljen pa onda to u filter i boja od drveta će nestati vidjet češ.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline barbus

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #18 u: Ožujak 14, 2005, 09:41:00 prijepodne »

I ja sam imao sličan problem i riješio sam ga tako što sam se pomirio sa činjenicom da će panj dugoooo bojati vodu , a kristalno bistru vodu sam dobio kad sam pojačao protok vode kroz filter (jača pumpa-24 sata radi)!!!

Svako 14 dana mijenjam 25-30% vode i s tim gubim smeđu boju , stavio sam ak.ugalj u filter i nisam vidio pomaka.

Offline Val-1

• Novi član
  • *
POMOZITE!!
« Odgovori #19 u: Ožujak 14, 2005, 12:46:00 poslijepodne »

Jucer sam promijenila 10 l vode (koja je odstajala 1 dan s primjesom Aquasafe-a) i malo je bistrija, al.. nevermind, budem vidla kak se budu ribe ponaaale, ako jednog dana krepaju onda u napraviti uspjeaniji start kod postavljanja akvarija.

E da, ja imam 1 svert curu i dva decka, isto ko i gupi zenku i muzjaka. Ostalo su neonke, bicolor,cistac i plati.Koliko obicno potraje prije neg se pocnu razmnozavati, zivorotke su svert i gupi, jel?Ida lije ocigledno vidljivo kad imamo trudnciju u akvariju?

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
POMOZITE!!
« Odgovori #20 u: Ožujak 14, 2005, 12:51:00 poslijepodne »
I PLATY JE ŽIVOROTKA.Pa vidit ćeš kad ti ženke dobiju velik trbuh a gupyima se pojavi i "mala crna kesica" nadijelu trbuha.