Srpanj 21, 2025, 00:31:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Vrba - Galerija Chondra  (Posjeta: 6810 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vrba73

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Odg: Vrba - Galerija Chondra
« Odgovori #25 u: Siječanj 09, 2010, 14:16:05 poslijepodne »
par friskih fotki...
Predsjednik Udruge Ljubitelja Egzotičnih Životinja

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #26 u: Siječanj 09, 2010, 14:46:51 poslijepodne »
uu pre dobro...na 2. slici zmijica uf..koje oke ima...i na zadnjoj slici zmijica.. :up:

Offline The Kid

• Punopravni član
  • Dob: 48
« Odgovori #27 u: Siječanj 09, 2010, 21:12:02 poslijepodne »
Vrba slike su mrak , zmije su meni najbolje na svijetu ... totalno ti se divim covjece !
Why So Serious ?

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Siječanj 11, 2010, 00:28:42 prijepodne »
Hvala, hvala.  Ma to je meni mrak kod Chondra, ali i kod svih zmija - kad pogledas malo neke detalje, razlike u bojama izmedu svega nekoliko ljuski koje su jedna do druge... nevjerovatno sta proroda radi...

npr...

Offline Filipxyz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Cakovec
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #29 u: Siječanj 11, 2010, 08:38:15 prijepodne »
vrba da li kod temperatura oko 20 po noci si imal problema s bolestima npr respiratory infections ili nekaj slicno? i rekel si da imas doma oko 20 chondra zanima me koje su najcesce bolesti bas kod njih koji si ti kroz svoje iskustvo imal ?

Cakovec

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Siječanj 11, 2010, 23:50:48 poslijepodne »
Kod mene pada na oko 22-23C, rijetko na 20C i nisam nikada imao problema.  Jednom sam imao kod jednog muzjaka da su mu malo isli mjehurisi kroz nos i usta ali to je proslo bez antibiotika.  Najcesce sta sam imao kod chondra (nekoliko puta) je prolaps kloake.  Najcesce se to desi jel dam ili preveliku hranu, ili pre cesto, a zmija nije popila dovoljno vode.  Kod chondra je jako vazno da piju puno vode a to rade iskljucivo dok ih se sprica.  Takoder je jako vazno da se ne hrane pre cesto (pogotovo ne odrasli).  Ja svoje odrasle chondre hranim svaka 3-4 tjedna i to ne preveliki obrok.

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #31 u: Siječanj 17, 2010, 14:31:55 poslijepodne »

Jel imaš u planu da nabavljaš i neke druge linije viridisa, ili ćeš da se zadržiš na tome što već imaš?

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Siječanj 21, 2010, 22:27:05 poslijepodne »
za sada ne planiram nesto novo po pitanju M.Viridisa.  Imam ih ukupno 17 - sto odraslih, sto beba, sto 2-3 godine starih, tako da mi je to dovoljno.  Ove godine cak nisam nista niti spajao radi parenja.  Cisto da se odmorim godinu dana od beba M.Viridis.  Nije ih vise tako lako niti prodat kao nekad.  Ima ih dosta, nisam vise niti ja jedini koji ih uzgaja u HR, a znas i sam kako je u nasim krajevima - prodat zmiju za preko 300eura nije lako.  Nema puno ljudi koji su spremni izdvojit takve pare tj nije kod nas teraristika na tom nivou kao vani.  I manje je trziste za zmije nego recimo u austriji ili njemackoj.

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 23, 2010, 13:03:40 poslijepodne »
Nije ih vise tako lako niti prodat kao nekad.  Ima ih dosta, nisam vise niti ja jedini koji ih uzgaja u HR, a znas i sam kako je u nasim krajevima - prodat zmiju za preko 300eura nije lako.  Nema puno ljudi koji su spremni izdvojit takve pare tj nije kod nas teraristika na tom nivou kao vani.  I manje je trziste za zmije nego recimo u austriji ili njemackoj.

Pa dobro, to nije situacija karakteristična samo za Teraristiku, već jednostavno za sve oblasti, jer je ekonomska i kupovna moć
ljudi na ovim teritorijama, a boga mi i u svetu, značajno opala, i ljudi jednostavno i pored velike želje da nabave nešto, nemaju
novca da to ostvare... Što je najgore, ne vidim neki poseban pomak u tome ni u narednih 5-6 godina, tako da ti je i pametno to
što praviš pauze u parenju (zmija)...

Može li se nešto menjati, recimo daš 5-6 tvojih viridisa za nekog redjeg, recimo skroz žutog, plavog ili tako nešto? Mada, to tek
posle nema šanse ovde da prodaš, nego ti ostaje samo inostranstvo... Ali opet, sa druge strane je i lakše prodati te neke veoma
skupe zmije, nego ove iz "srednje" klase, barem se meni tako čini...

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Siječanj 23, 2010, 23:30:53 poslijepodne »
U pravu si!  Vani cak bolje idu skuplje i rjede zmije nego jeftinije!  Sto u biti i ima neke logike.  Jeftinijih zmija ima tonu! Npr obicnih regiusa, kukuruznih, boa constrictor.... u ducanima, na burzama... ima ih ko blata.  Ponekad imam feeling za neke zmije da ih ljudi djele djabe da ih nebi uspjeli sve podjelit.  Potraznja je puno manje nego sto je ponuda.  Dok npr jedan moj prijatelj iz Austrije uzgoji Crotalus lepidus morulus (ti znas sta je), jedna vrlo rijetka planinska zvecarka i proda par beba za 5.000Eura bez frke!
Ove godine sam imao 150 beba od 10 razlicitih vrsta zmija i jedva sam se rjesio svega toga i to tako da sam na kraju sve ovo sta mi je ostalo mjenjao za jedan par malo rjedih zmija.  Tako da sam dao 40 zmija za 2 zmije!  I to mi je ok, ali pitanje je da li cu iduce godine tako uspjeti?

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 24, 2010, 00:05:04 prijepodne »

Pa to je to, jedno je uzgajati krompire a drugo je uložiti u farmu Tartufa :D
Veće ulaganje, veći i profit, tako da onda i nije čudo što je tako stanje...

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Siječanj 24, 2010, 00:19:55 prijepodne »
Predlazes da se bacimo u tartufe! :-)

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 24, 2010, 00:43:10 prijepodne »

Pa ako počnemo da razmišljamo o "Tartufima", počećemo da se bavimo barem "Vrganjima" ili nekim drugim
ekskluzivnim proizvodima, a ko sebe vidi na krompirištu, medju krompirima će i završiti...

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Siječanj 24, 2010, 23:03:26 poslijepodne »
mudro mudro zboris! :-)  ali da se vratim na temu - Chondro!  Evo ti jos jedan dobar primjer - ja sam u posljednjih nekoliko godina uzgojio od razlicitih legla skoro 50 chondra (Morelia viridis).  Od toga sam jedino prvo leglo uspio prodati u HR.  Sto je i bilo logicno s obzirom da je to ipak bilo prvo leglo chondra u HR.  Sve ostalo nije bilo sanse da prodam u HR.  A cijene su mi bile manje nego vani, i prodavao sam iskljucivo bebe stare vec 5-6 mjeseci koje jedu same ko lude.  Ali to ti je to.  Ti ne mozes godisnje prodat vise od 10 chondra u Hrvatskoj, i to usudio bi se reci u par godina.  Jednostavno je trziste malo i bez obzira sto naizgled interes postoji, jer kad gledas ovaj forum puno se pise o chondrima, ljudima je puno dati 300 ili vise eura za zmiju.  Po mojoj nekoj procjeni u HR odprilike 20-30 ljudi drzi chondre, i to sam puno rekao.  Mozda se taj broj godisnje poveca za svega par ljudi...
Kada bi ja sada stavio oglas da prodajem chondre za 200 eura komad, 10 komada,  starih godinu dana, nema sanse da bi ih uspio sve prodati!  Al naravno da nitko normalan nebi po toj cijeni prodavao chondre, to je bilo samo da ilustriram stanje HR.

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #39 u: Siječanj 25, 2010, 23:18:27 poslijepodne »
malo ste osli u ekonomske vode...

ali cinjenica je da kod nas nemozes prodat zmije, ima nas samo par fanatika koji ce jesti manje kruha da bi mogli kupit zmiju...a i ne samo zmiju nego je to tak za vecinu stvari
ali isto tako mislim da bi bilo ok da se prije prodavanja u inozemstvu ponudi i kod nas, jer ja znam po sebi u vecini slucajeva kad zelim nekaj nabavit moram zicat matiju ili nekoga da mi veli di ima, sto govori da ponuda postoji samo nije dostupna siroj javnosti...

vjerujem da bi barem jednu zmiju uspio prodat u RH a to je vec veliki pomak xD
btw. vrba ak ces bit slobodan kaj ovih vikenda javi da se zaletim pogledat kaj to sve imas doma...one kobre su mi wuhhhhh
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Siječanj 26, 2010, 00:12:04 prijepodne »
ma nisu to ekonomske vode nego cisto da ljudi znaju da uzgajanje zmija nije neki izvor zarade... ako to neki misle.  Ja se sigurno ne bavim zmijama zato da bi zaradio novce, niti vecina ljudi ovdje.  A s obzirom da sam prvu zmiju dovukao doma kad sam imao samo sedam godina, tesko da sam tako proracunat da sam vec tada razmisljao o zaradivanju love na zmijama.  :-)  Ali kad drzis zmije u parovima i tako puno razlicitih zmija i tako puno godina... imas beba.  Neke podjelis frendovima, neke probas prodat... ipak ovaj hobi kosta... terariji..struja...itd pa ljepo je da ti se neki novci od toga vrate, zar ne? To ne znaci da si proracunat businessman! :-)
A sto se tice moje ponude zmija, ja sam uvijek stavljao na akavarij.net kada sam imao nesto za prodat.  Doduse ja jako puno uzgajam i otrovne zmije a to nisam niti nikada necu  stavljat ovdje.  Kada sam imao Chondre, kraljevske, pyromelane, nekad bradate..itd prvo sam uvijek stavio ovdje.  Pa lakse i puno draze mi je prodat nesto ovdje nego vani. Ali ove godine od 150 beba od 12 vrsta zmija, samo su chondri bili neotrovni.
Vecina ljudi i zna sta imam i puno ljudi je vec bilo kod mene jer sam vec par puta napomenuo da koga god zanima slobodno moze doci i vidjeti...

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #41 u: Siječanj 26, 2010, 11:44:18 prijepodne »
ma vrba nisam ja mislil na tebe kazem opcenito... uopce se nemoras opravdavat... a kajs e tice zarade bilo bi idealno kad bi mogo spojit ugodno s korisnim ali to uspjeva samo jako malom broju ljudi...pogotovo nama kojima je ugodno ono kaj vecina ljudi bezrazlozno prezire i bezi od toga kaks e ono veli ko vrag od tamijana....

ok ja bum ti poslal pp za posjet
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Siječanj 30, 2010, 23:18:50 poslijepodne »

E pa da si materijalista i da gledaš samo pare, verovatno bi bolje i prolazio :)

Kaži mi što se tiče parenja, jel čondro pitoni imaju neki vremenski period kada
se pare, ili to nije regulisano pa može da se dogodi tokom cele godine?...

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Siječanj 31, 2010, 00:11:23 prijepodne »
Kod mene se uvijek pare u kasnu jesen, pocetak zime, kada temperatura padne.  Obicno je to u 11. mjesecu.  Imao sam ponekad i parenja u sred ljeta ali od toga nikada nije bilo nista.  To je bilo samo radi sexa :-).  Obicno u to doba krajem 10. i pocetkom 11. mjeseca muzjaci prestanu i jest.  Imam muzjaka koji prestanu jesti u tom periodu samo kada su u terariju s zenkom ili vise zenki.  Ali imam i muzjaka koji prestanu jesti u tom periodu bez obzira da li su sami u terariju ili su i zenke prisutne.  Imam i jednog rekordera koji uredno po 5-6 mjeseci ne jede.   I to je normalno i ok.  Primjera radi taj muzjak je 2004. prestao jesti pocetkom 11. mjeseca i iduci obrok je bio krajem 05. mjeseca 2005.! I tako svake godine on ne jede po 6 mjeseci i to je ok. (bas se spremam napraviti jedan post o hranjenju zmija tj o koliko se zmije trebaju hraniti jel ih svi mi hranimo malo previse a to dugorocno nije dobro...)

Tako da kod mene je to uglavnom tako: parenje 11. mjesec, presvlacenje prije polaganja jaja - sredina 02.mj, jaja pocetkom 03.mj, i na kraju cijele balade bebe krajem 04.mj izlaze iz jaja.