Nije mi jasno ovo "nasut ću vodu i onda ću čekati, pa kad stignu biljke kreću radovi"
Možda nemaš vremena da se prije tog dana baviš akvarijem, ali akvarij se može početi ciklirati i dok još biljčice nisu kod tebe.
Šljunak treba ispirati pod tekućom vodom (i miješati rukama) dok god iz njega ne počne izlaziti bistra voda.
Mopan panj treba prokuhati, neki čak vele i više puta. Ne može škoditi, pa se pobrini da to središ u ovim danima dok čekaš. Staviti u lonac, prekriti vodom, pustiti za voda provrije i tako kuhati 5, 10 minuta, zatim ga preliti hladnom vodom. Po želji postupak ponoviti još koji put.
Ja sam ga kuhala samo jednom u otprilike tolikom trajanju kako sam i napisala, a po nekoj logici mi ide da umjesto da ga kuhaš nekoliko puta ispočetka, možda možeš kuhanje produžiti vremenski, no to će ti već objasniti netko tko zagovara višekratno kuhanje.
Akvarij slažeš tako da prvo rasporediš podlogu za bilje (koju ne treba prati) zatim na to isprani šljunak, ja čak nisam stavila niti tih 10 kg na svoj akvarij, mislim da će ti biti puno. Ostavila sam kilicu otprilike neiskorištenu, no ako želiš stavi sve.
Zatim montiraš filter i grijaš gdje ti srce želi da budu.
Uzmeš plitki tanjur i nasipaš u akvarij vode do vrha, dobro cm, dva niže.
Onda lijepo uključiš svoju opremicu, a ako želiš u filter sipati bakterije, učini to prije nego ga uključiš, no ja sam recimo bakterije sipala samo u vodu i to na tu količinu dakle negdje 50 litara otprilike (iako mislim da ima i manje vode, ako oduzememo volumen šljunka, filtera, grijača, panja i sličnog)...
I sad lijepo cikliraš tako da danju pališ svjetlo (vele da ti nije potrebno dok biljčice ne stignu)
I čekaš....čekaš....čekaš....I kad si tri tjedna stariji onda sav sretan ideš u kupnju ribica i trudiš se da ne pretjeraš u kupovini kao neko dijete koje dođe u slastičarnu pa poželi svega i svačega.
Komunalce možeš ubaciti i ranije. Ljudi to obično naprave oko 10. dana ili negdje nakon 2 tjedna cikliranja. Ukoliko budeš napravio sve kako treba i budeš na tjednoj bazi ubacivao bakterije, ne bi im trebalo biti baš ništa, u smislu lošega.
Nadam se da sam ti odgovorila barem na neko pitanje.
Moja osobna preporuka ti je da biljčice sadiš što više u sredinu akvarija (dakle, da to područje bude rezervirano striktno za njih, a ne za neki drugi rekvizit) jer je "naš" akvarijski komplet malo zakinut sa rasvjetom, pa je treba dobro iskoristiti tamo gdje je ima.
Čoškovi su dosta tamni, pa gledaj da tamo smjestiš opremu i neke skroz nezahtjevne biljke...No vidjet ćeš, što se bilja tiče, tu će biti puno promjena i eksperimentiranja