Kolovoz 08, 2025, 11:29:23 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Formiranje novog akvarija  (Posjeta: 2713 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline artal

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Formiranje novog akvarija
« u: Prosinac 29, 2009, 15:28:55 poslijepodne »
Nakon dugo gledanja i mastanja o akvariju u 8. mjesecu sam  kupio wave design od 450 l. Neko vrijeme prije toga pomagao sam puncu oko njegovog akvarija sa diskusima, i imam dva manja akvarija od 10-ak litara sa bettama (dosta su ubiljeni zahvaljuci nekim clanovima foruma)  ali u sustini ovo je moj prvi akvarij.
Znaci od 8. mjeseca akvarij je prazan i ceka da se uredi, sto zbog financijske situacije  a sto zbog istrazivanja uredjenje mu je doslo tek sad na red.

Trenutno me muci pitanje podloge i volio bi malo pomoci.
Dno akvarija je 150x50 i zanima me koliko bi mi okvirno trebalo podloge ako bi se odlucio za gotovu podlogu nekog proizvodjaca + kvarcni pijesak, a druga opcija mi je wave aqua soil (pakiranje od 5 l) mozda takodjer pomijesana sa tresetom i recimo JBL gotovom podlogom (ili nekom slicnom).
Uglavnom nebi koristio zemlju za cvijece, malo sam skeptican prema tome.

Neka moja ideja je bila da bi debljina podloge trebala bito u prosjeku 10 cm sto bi iznosilo nekih 70-ak litara podloge.

Sad pitanja:
1) jeli ta racunica dobra?
2) jeli neko koristio wave aqua soil i jeli kvalitetna (cijena u Splitu je 170 kn za 5l)
3) ako bi stavio aqua soil kao gornji sloj pretpostavljam da bi ispod njega mogla ici neka druga vrsta podloge (tipa vulkanit ili gotova podloga nekog renomiranog proizvodjaca)

Zamislio sam akvarij sa nekom podlogom tipa aqua soil, cak sam i narucio 50 l aquaclay ground iz Njemacke sto je na zalost propalo. A sad mi se malo preskupo cini  uzeti 70 litara wave aqua claya po ovoj cijeni.

Ako itko ima jos kakvu ideju ili savjet bio bi zahvalan  ;)

Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
Odg: Formiranje novog akvarija
« Odgovori #1 u: Siječanj 02, 2010, 13:09:11 poslijepodne »
mislim da bi ti dovoljno bilo 3-4 cm hranjive podloge i na to još 4 cm pijeska, znači oko 8 cm ukupne visine podloge. osobno sam koristio vulkanit za sličnu površinu i čini mi se da je oko 15 kila bilo dosta i previše. nisam siguran za pijesak, jer sam ga naknadno dodava zbog izrade povišenja, mislim da je otišlo negdje oko 25 kila akvarijskog pijeska raznih granulacija.

Savjet ako radiš s pijeskom i rasutom podlogom: napravi kartonske ograde 2-3 cm od zidova akvarija, naspi pijesak s vanjske strane, naspi vulkanit ili neku drugu rasutu podlogu u unutrašnji dio, pijeskom manje granulacije pokrij vulkanit oko 1 cm i na njega stavi veću granulaciju pijeska (meni osobno je najljepša i najpraktičnija 4-5 mm granulacija kao gornja, jer je lakše očistit krupniji pijesak od sitnijeg) i kad sve pokriješ izvuci kartonske ograde. ovako je najlakše dobit prednja stakla na kojima se ne vidi podloga nego sam pijesak, smanjuješ miješanje vulkanita i pijeska, ogradama olakšaš nasipanje, a manja granulacija pijeska na vulkanitu smanjuje probijanje vulkanita na površinu zbog cirkulacije vode.

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Siječanj 02, 2010, 20:15:49 poslijepodne »
Hvala na pomoci, i ja sam mislio ici na nekih 4 cm hranjive podloge. Samo se mislim sta da stavim, ne bi stavljao samo vulkanit
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline dkukanja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Vrgorac
« Odgovori #3 u: Siječanj 05, 2010, 18:45:26 poslijepodne »
eto, ja koristim samo vulkanit i pokazao mi se dovoljan, jer dodajem tekuće makro i mikro gnjojivo. što god da staviš, prosjek hranjivosti tj. trajnosti podloge je koliko sam do sada uspio naučiti do maksimalno dvije godine, a do tada češ vjerojatno več koji put raskopat akvarij, pa s obzirom na cijene u splitu, ne znam ima li smisla pretjerivat u ulaganju u podlogu, osim ako nečeš imat neke zahtjevne i rijeđe biljke...