Srpanj 24, 2025, 22:47:46 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pahuljica u Splitu  (Posjeta: 5604 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bambi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Pahuljica u Splitu
« u: Prosinac 28, 2009, 18:58:19 poslijepodne »
Pozdrav svima,

da nije bilo vaših korisnih savjeta (ako čitate ili ako ukucate pojam u rubriku "search" čuda možete naći:)), mislim da bih se teško odlučila za ovog kućnog ljubimca ;). Bilo je tu puno pluseva i minusa za agame, Phelsume, kameleone, gekone i nakon 2 godine, ipak je presudila Pogona vitticeps. Čak i uz svo planiranje se sve odvijalo malo prebrzo (za moj ukus, jer se hrana još nije razmnožila)...

Nasadila sam 20-ak fobasa (ima ih već zakukuljenih i onih spremnih za to) i odrasle očekujemo svaki dan :). Bacili smo se na izradu terarija. Iako je u planu bio 2 m dug terarij, zbog nedostatka visine (samo 40 cm i manjka kompromisa :roll:) odluka je pala na 115x70x50 (d x v x š). Sve ostalo je standardno; ventilacija dijagonalna, 2 neonke (Repti Glo 8.0 i obična neonka), 60 W Spot reflektorica i jedna Night Glo). Mislili smo napraviti DIY rasvjetu, ali gotovo je bila nemoguća misija naći prigušnice od 30 W za neonke u Splitu. Na kraju smo kupili zadnja 2 nosača za neonke u dućanu. Stijena je kombinacija pur pjene i stiropora, premazano s nekoliko slojeva fugir mase i kvarcni pijesak na dnu.

Na bradu nisam računala još koji mjesec jer nisam htjela neku iz Pet Shopa.. Poslala sam poruku prijatelju i tako je jedno vodilo drugome i Pahuljica je stigla u Split u samo 2 tjedna.

Kada je stigla, bila je puno manja od očekivanog i nisam ju se usudila u ruku primiti jer je djelovala toliko nježno pa od tuda ime Pahuljica. Žderator je, ali moram priznati izbirljivija od očekivnog. Za žohara ubija, za brašnarom se niti ne okreće. Nije ni ona luda 8).

Evo i par slika Pahuljice i terarija:

Iako nisam aktivna forumašica (ne pišem previše, samo danas:), ali čitam gotovo svakodnevno), nadam se ugodnom druženju.

Pozdrav svima!!
Najvažnija stvar u životu je ne skidati pločice sa zida u kupijonici!

Offline Inguan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Gradište
    • Vinko Jovanovac Fotografija
Odg: Pahuljica u Splitu
« Odgovori #1 u: Prosinac 28, 2009, 19:29:49 poslijepodne »
svaka čast s terarijem prelijepi je  i sigurno joj se sviđa i prešla ga sto puta.... Pohvalno za sva ta svijetla i sav trud koji će ti se kroz odrastanje pahuljice sigurno po nekoliko puta vratiti... Pahuljica je odlična... Pa svi smo mi izbirljivi uvijek bi najbolje
Super i sve najbolje u daljnjemu razvijanju pahuljice
◄:))►  I <3 IGUANA

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #2 u: Prosinac 28, 2009, 20:34:59 poslijepodne »
Pozdarv i dobrodošla.
Terarij je super i agamica također. Evo pošto si iz Splita čestitke, jer nas nema puno u tom gradu koji imamo ovakve ljubimce. Eto Pošto znam  kako je to kad si jedan od rijetkih u gradu  i nemaš od koda "užicat "   ;) malo hrane i neke druge stvari za gmaza, slibodno me kontaktiraj za bilo što (ja sam iz Splita i često sam na relaciji ZG-ST). Moja preporuka, uzgajaj žohare. Fobasi nek ti budu usputni, a brašnare skroz rijetko. Cvrčke probaj uzgajat ako hoćeš (jako brzo se množe), ja san odusta nakon prvog legla jer su doma ludili od zvukova  ;) .
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2009, 20:36:23 poslijepodne »
Super ti je terarij,pozadina također! Pohvale!!!  :klap: :klap:
Agamica ti je također lijepa... Sretno!  :up:

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2009, 21:32:29 poslijepodne »
Agamica je odlicna ja isto uskoro uzimam bebu  :) ter. je vec gotov :D a jedan savjet pregradi terarij da se pahuljica lakse snade vidis ju kak je jadna sitna na prvoj slici je ni nemres nac  :D

Offline cactus

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #5 u: Prosinac 28, 2009, 22:05:17 poslijepodne »
ajde neka nas ima još, terarij ti je možda prevelik za bebu a vidi kako će se ponašat pa ga pregradi, bitno je za početak naprašivat hranu NEKTONOM MSA ali svaki obrok, žohari su ti vrlo jednostavni za uzgajat samo pazi na vlagu radi grinja......

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 29, 2009, 11:00:44 prijepodne »
Hvala svima! :)

Gumi, hvala na ponudi! Žohari su isto "nasađeni". Doduše, pojela je gotovo sve male, a velike ličinke se još nisu "izjasnile" oko spola. Presvlače se, temp. je oko 30 C, jedino se kutija dosta vlaži iako je unutra samo malo navlažena vata  -?. S cvrčcima ću isto probati i držati prekrižene prste. Plan je vlastiti pogon prehrane  8).

Svaki obrok naprašim s JBL D3 vitaminom jer NEKTON u Splitu nisam našla. Ostaje samo opcija online narudžbe.

Što se tiče veličine terarija, i ja sam se bojala da je prevelik, ali se ona skroz dobro snalazi. Više - manje se zadržava u gornjim dijelovima, a hrana joj nikako ne može promaknuti. Ako mi se čini da nije vidjela hranu, stavim posudicu na viši nivo i stvar je riješena. 

Offline Tinny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #7 u: Prosinac 30, 2009, 12:23:25 poslijepodne »
nema veze sto ti se kutija kod zohara vlazi,meni su stjenke kutije skroz mokre,kada je vec vlaga lakse se presvlace i bolje razmnozavaju!
=)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • CiCo
« Odgovori #8 u: Prosinac 30, 2009, 12:33:14 poslijepodne »
mali je predobar :) odmah bi i ja u terarističke vode skočio :)
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 01, 2010, 18:59:08 poslijepodne »
Evo nas mjesec dana kasnije nakon 3. presvlačenja i cca 23 cm. :)

Pahuljica raste ko gljiva. Jede ko velika sve "mesnato", ali zato još uvijek štrajka kad dobije "zelenje". Trenutno je matovilac na vrhu ljestvice (zapravo jedino na ljestvici) i od danas salata. Jabuke i ostalo ni da bi primirisala. Inače, sam prototip gnjavatora u stilu "je li dovoljno jela, je li joj toplo, hladno, treba piškiti, kakiti...."
Znatiželjnija je od brada koje sam vidjela. Čim dođemo doma odmah skače i pilji u zdjelicu da vidi jel na redu ručak. Pokušala sam naći nešto o uvjetovanim refleksima kod gmazova na netu, ali vrlo slabo (a i nije da sam se baš pretrgla). Čisto me zanimalo umišljam li to :).
Uzgoj fobasa mi nešto šteka. U kutiju za alat (onu s pretincima za čavle i slična đinđe) sam ubacila ličinke i od njih cca 30 (sve u istim uvjetima) sam dobila samo 5 kukaca. Stvarno ne znam u čemu je kvaka, ali ostali ni da mrdnu. Zapravo, 2 su krepala ako se to smatra nekim pomakom :).
Žohari se presvlače, ali mi se čini da to ide stvaarno puževim korakom.

Vidjela sam da neki od vas rade vanjske ljetne nastambe pa me zanima par detalja. Mi smo jedni od onih sretnika koji imaju kućicu na gotovo pustom otoku i htjela sam izgraditi ljetnu rezidenciju za malca pošto smo tamo gotovo cijelo ljeto.

E sad:
1. Na otoku ima guštera na lopate pa me zanima postoji li opasnost od raznih boleština jer mi se čini gotovo nemoguće napraviti takvu nastambu u koju neće moći ući gušter ili macaklin. Ima i štakora i 2 mačke, ali mislim da bi dovoljno čvrsta žica to trebala riješiti (od našeg psa nikakve koristi po tom pitanju).

2. Je li dovoljno za slučaj kiše, bure, prejakog sunca i ostalih atmosferija napraviti samo zaklon i samo pola nastambe staviti pod krov, a ostatak ostaviti na suncu?

3. Uf! Zaboravila sam  :-[

Do tipkanja...

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #10 u: Veljača 01, 2010, 20:25:56 poslijepodne »
salatu izbjegavaj davat jer nije dobra za guštera, općenito uzgoj svih crvi, buba ide sporije zimi a šta se tiče ljetne nastambe možeš je držat vanka u kavezu obvezno zaklon, neće mu ništa bit od drugih guštera samo preko noći u kuću.....

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #11 u: Veljača 01, 2010, 21:57:23 poslijepodne »
Jako ti je lijepa agamica i bome je narasla.  :klap:
Što se tiće buba to te nemora brinuti. Fobase samo stavi na toplo i tamno mjesto. Ne diraj ih uopće neka 2-3 tjedna. Onda otvori i biti će ih! Žohari(dubi) općenito malo sporije rastu,njih također stavi na toplo i tamno mjesto i poprskaj im malo kutiju ili nešto u čem ih držiš. ;)

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #12 u: Veljača 01, 2010, 22:20:26 poslijepodne »
E kod žohara san i ja tako mislija. Kao sve ok ,presvlače se jedu al nema mladih. I onda odjednom počmu!!!! I onda ih bude jako puno.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #13 u: Veljača 02, 2010, 13:30:52 poslijepodne »
na zadnjoj slici je neodoljiv  :D :D :zagrljaj: :heart:

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Veljača 03, 2010, 18:30:43 poslijepodne »
Nije zato što je moja, ali objektivno je najdivnija agama  ;). Ako ne zbog drugog, onda karakterno. :zagrljaj:

Cactus, nisam znala da postoji nutritivna razlika između zelene salate (npr. kristalke) i endivije (za nju piše da ju agame mogu jesti) pa me zanima zašto ne salata? Proljev ili..?

Što se fobasa tiče, oni su u svojim pretincima od 12. mjeseca pa mi nije jasno zašto su se neki ukukuljili, a drugi nisu. Temperatura je 27-28 C. Na terariju su pa im jedino može biti previše svjetla.

Offline cactus

• Punopravni član
  • Neo
« Odgovori #15 u: Veljača 04, 2010, 16:21:53 poslijepodne »
od nje dobije proliv i krvavu stolicu a fobasi su jako čudne beštije, trebaš biti malo strpljivija.... ;)

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Ožujak 16, 2010, 19:29:15 poslijepodne »
Evo nas opet. Trebam malu pomoć/savjet. Vrh repa Pahuljice se nije presvukao i utanjen je. Stavljala sam joj obloge mlake vode, močila vrh repa u toploj vodi, prskala, ali nema baš nekih pomaka. Nije se osušio, ali me strah da ne nastane suha gangrena. Zanima me ima li netko iskustva s veterinarima u Splitu što se gmazova tiče?
Inače, farma hrane napreduje. Imam hrpe malih crva fobasa, izlegli su se prvi cvrčci, žohara ima muških i ženskih pa će valjda i prinove skoro. Jedino sam skoro uništila brašnare prevelikom brigom, ali stvar se čini spašena.

Evo fotki repa.

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Ožujak 29, 2010, 18:29:55 poslijepodne »
Od sto glasa, glasa cuti nije  :D.

U međuvremenu sam se konzultirala s dr. Lukac i dr. Ljolje i moramo amputirati taj dio repa. Kazu da nije panika (iako meni je). Bila je opcija da dođemo na operaciju u Zagreb, ali dr. Delonga u Splitu je nekoliko puta asistirao zahvatu pa će se on savjetovati s kolegama iz Zg i voljan je to napraviti. Dio kojeg me strah je anestezija, pa ima li tko iskustva s time? Bilo tko?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #18 u: Ožujak 29, 2010, 19:27:57 poslijepodne »
Ne moraš amputirati taj dio repa jer je potpuno zdrav. Ponekad se kod P. vitticeps jave takva suženja na repu - posljedica su zaostatka kože pri presvlačenju u doba kada gušter izuzetno brzo raste (prvih nekoliko mjeseci života). Imao sam takvih primjera gomilu i nije bilo nikakvih problema tijekom njihovog životnog vijeka. Jedini racionalan razlog za amputaciju repa  je suha gangrena (prolistaj malo teme u ovom forumu pa ćeš vidjeti slike kako to izgleda), a ni tada nije potrebno gušteru davati anesteziju. U repu se nalazi vrlo malo osjetilnih živaca - zahvat se izvede brzo i gušter obično uopće ne reagira, tj. nema reakcije na "bol".

P.S. Nisam prije reagirao, jer rep izgleda posve zdrav i nema potrebe za intervencijom. Ne bi bilo loše da objaviš koju novu sliku da vidimo kako sada izgleda.
« Zadnja izmjena: Ožujak 29, 2010, 19:31:55 poslijepodne od Nino G »

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Ožujak 29, 2010, 20:21:00 poslijepodne »
Meni to ne izgleda kao suha gangrena (prema fotkama ovdje s foruma i neta) jer je to samo suženo i nije promijenilo boju. Slike sam poslala Maji Lukac na fax i ona je rekla da to treba odrezati jer se to neće promijeniti. Nije mi problem rezanje, ali ideja o anesteziji mi se uopće ne sviđa za nešto tako (nadam se) banalno. Mogu ponovno poslikati, iako to ne izgleda nimalo drukčije. Suženje je bilo prvo samo par milimetara na vrhu, a kod drugog presvlačenja se poduplalo (sad je oko 1 cm).
Hoće li se to pri sljedećim presvlačenjima ispraviti ili će ostati tako?

Puno hvala na odgovoru, Nino!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #20 u: Ožujak 29, 2010, 20:45:39 poslijepodne »
To lagano suženje je trajna deformacija, ali nema apsolutno nikakve potrebe da se odstranjuje, jer nije u pitanju patološka promjena (ni na koji način neće utjecati na zdravlje/dugovječnost guštera).

P.S. Suženja se nije "poduplalo", već vrh repa iza tog suženja raste zajedno s ostatkom guštera - najbolji dokaz da nema nekroze tkiva (gangrena).

Offline Bambi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Ožujak 29, 2010, 21:16:34 poslijepodne »
Pao mi kamen sa srca. Sad mogu početi zvati sve veterinare koje sam alarmirala  :-[.

Hvala još jednom!