Kolovoz 07, 2025, 22:06:09 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: losa voda; cudne ribe  (Posjeta: 997 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Quesheii

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
losa voda; cudne ribe
« u: Prosinac 16, 2009, 17:00:14 poslijepodne »
Pozdrav svima!
Ljudi treba mi onako vise konsultacija.
Prije 5 dana sam iz akvarijuma u jedno bure presuo  2/3 vode.Prebacio sam tu ribice ,grijac i prikopcao filter.Morao sam to uraditi jer mi je trebao prazan akvarijum da bih postavio novu pozadinu.
O medjuvremenu filter mi je procurio tako da sam izgubio dosta vode i ostala mi je samo 1/3 zaciklirane vode.
Kada se silikon osusio (oko 3 dana) vratio sam tu preostalu vodu, dosuo 2/3 nove i sipao tetra safe start.Voda je u pocetku bila poprilicno mlijecno bijele boje(sindrom novog akvarijuma)a sada se onako poprilicno izbistrila.
Juce sam stavio ribice(13x Cyrtocara morii) i njihovo mi je ponasanje cudno.Mnogo manje jedu, inaktivnije su ,Boja im je tamnija u podrucju glave,malo brze disu...Shvatam da jos nije stvorena bioravnoteza u akvarijumu,da ima udjela i stres i jos stosta ,ali sta ja jos mogu uciniti da popravim situa...?ciju?Da ostavim akvarijum i filter da sam odradi svoje?Da li ce ribe izgurati taj period?Da stavim u filter aktivni ugalj da eliminise stetne materije ako je pozadina nesto otpustila?Da li da mijenjam dio vode ili neka hemija ili ......?
HVALA!
Vedran/Sarajevo

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Odg: losa voda; cudne ribe
« Odgovori #1 u: Prosinac 16, 2009, 18:54:46 poslijepodne »
Gdje je bio taj filter za vrijeme cekanja? Cime je radjena pozadina?

Ribe se ponasaju kao da se truju nitritima, provjeri vodu! I u svakom slucaju, bilo bi dobro ugurati ugljen u slucaju da moze bilokako pomoc ako poste kakve kemikalije.

S obzirom na disbalans... ako je filter gadno ostecen  a ipak nisu nitriti nebi trebalo mjenjati vodu. Prvo testiraj nitrite i ako su poviseno promjeni 50 % vode odmah pa za 2 dana opet.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #2 u: Prosinac 16, 2009, 22:16:23 poslijepodne »
Stavi aktivni ugljen i nemoj ih hraniti par dana.

Offline Quesheii

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Prosinac 17, 2009, 19:44:16 poslijepodne »
Hvala na odgovorima1
Stanje se cini mi se malo stabilizovalo.Ribe se zaljecu na hranu ,disanje je normalno, a i onako opusteno(nepanicno) se krecu po akvarijumu.
Nisam mnogo toga uradio.Povecao sam malo temperaturu i pojacao aeraciju da bi pospjesio razvoj pozitivnih bakterija.Sad da li sam ja doprinjeo poboljsanju ili je samo doslo na svoje neznam.
Sada ako je ovo ona prva faza kada se razvio dovoljan broj bakterija da se izbore sa amonijakom i pretvore ga u nitrite onda mogu ocekivati jos jednu krizu zasicenjem nitritima.Grijesim li ili ne?
U svako slucaju sam spreman ako primjetim probleme promjeniti odredjenu kolicinu vode i staviti jedno 7 dana aktivni ugalj.
Hvala jos jednom!
Vedran/Sarajevo

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #4 u: Prosinac 17, 2009, 19:48:58 poslijepodne »
Nemoj ih hraniti par dana, tako nece stvarati puno otpada dok se ne popravi filtracija.