Svibanj 03, 2025, 04:09:09 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Čuvanje morske vode SF ili stvarnost?  (Posjeta: 1971 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline morino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Čuvanje morske vode SF ili stvarnost?
« u: Prosinac 14, 2009, 01:35:22 prijepodne »
Znači neki dan sam bio na moru i kad sam se vratio usuo sam nekih 50 litara mora u svoj akvarij koji je doslovno u trenu živnuo.
sad zanima me sljedeće kako nama kontinentalcima dosta love ode kad bi radili jače izmjene mora a tu i tamo nekad završim na moru i doma imam prostora.
jer bi se dalo uzeti onu plastićnu kacu za 500 litara i u nju dofurati mora porihtat salinitet,staviti jednu pumpu da to poklopljeno vrti i po potrebi to trošiti?
zanima me jer bi bilo kavih negativnih posljedica za tu morsku vodu.
znam da je dosta ekipe bilo u prići oko izmjene vodes morem i bilo je takvih tema ali zanima me da li bi to funkcioniralo na dulje staze?

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
Odg: Čuvanje morske vode SF ili stvarnost?
« Odgovori #1 u: Prosinac 14, 2009, 07:23:22 prijepodne »
HM a kako hranit plankton u tom moru da ne krepa? Triba ubacivat zrak unutra i stavit neku rasvjetu ja mislim...

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 14, 2009, 07:48:39 prijepodne »
Vjerojatno se može čuvati. Čini mi se u mraku sa nešto malo živog kamenja, protočnom pumpom, ugljenom i skimmerom. Kad sve živo pokrepava i bude izbačeno filtracijom, možda bi se i moglo skladištiti.
I nije neko rješenje.

Nedavno su uspjeli nekako konzervirati more, znam da je na pretprošlom akteru netko o tome pričao!

Poz!

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #3 u: Prosinac 14, 2009, 15:17:14 poslijepodne »
Mislim da plankton, zapravo siguran sam, ne možeš sačuvati ali vodu sa cirkulacijskom pumpom bi mogao. Jedino trebaš spriječiti hlapljenje da se ne poveća salinitet. No, koliko to ima smisla?..jer ako ideš redovito na more u nekim razmacima tamam ti je dovoljno da uzmeš kanister dva svježeg mora.