Svibanj 04, 2025, 00:00:18 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: grijanje vode magnetskom prigusnicom  (Posjeta: 10282 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tkalcho

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
Odg: grijanje vode magnetskom prigusnicom
« Odgovori #25 u: Prosinac 13, 2009, 15:46:22 poslijepodne »

Ovo s grijanjem akvarija prigušnicama, zaboravite i manite se ćorava posla dok netko nije nastradao. Zamislite da se svaki put ugasi svjetlo kad akvarij dostigne optimalnu temperaturu. Sad će pametni reći da će samo prestati pumpati vodu kroz taj pakleni slop crijeva i el. prigušnice, znači ugasiti će pumpu, koja također radi na el. energiju i troši struju...je li tako.
Ovu ideju najbolje izbrišite, da netko to još ne proba!

Zaboravite te bedastoće!

Da, svaka čast na osviještenosti. Ipak mi Hrvati razmišljamo svaki za sebe pa ko hebe par megavata, to je ionak nebitno?
I pravih si se uhvatio, HEP-a? Državnu tvrtku za pranje novaca.

I da, izbrišite ideju i pokažite koliko samo inovativni i osviješteni!

:down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down: :down:

Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Prosinac 13, 2009, 16:13:54 poslijepodne »
Moje je mišljenje da je nužno postaviti neke granice kod projekata tipa uradi sam. Neke stvari su isplative, neke nisu, jer su previše nesigurne, mogu ugroziti živote ljudi, a donose vrlo malu uštedu!

Ako uzmemo da je za akvarij od 200l, dovoljan 150 W grijač, ako radi oko 20 % vremena, što je previše kalkuliranoali ajde, neka bude, dnevna potrošnja je oko 0,7 kWh x 0,7 kn je 0,5 kn za 1 dan, za 30 dana, oko 15 kn mjesečno.
U ljetnim mjesecima ne rade grijači, sigurno 3 mjececa nije potrebno grijanje,  znači godišnje relativno velik akvarij potroši 130 kn struje na grianje. To je 10 sokova u kafiću ili 7 kutija cigara, 15 kava, godišnje.... mislim o čemu pričamo!

Kome je skupa struja za grijanje, neka nabavi hladnovodne ribe, bar će poživjeti, a može i isprobati kućni uradi sam akvarijski defibrilator.  :D
« Zadnja izmjena: Prosinac 13, 2009, 16:53:05 poslijepodne od zeljkoc »

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #27 u: Prosinac 13, 2009, 16:28:58 poslijepodne »
ja se u potpunosti slazem sa zeljkoc, ako je nekome do ustede nek si ugradi fotonaponske panele, naravno investicija je velika ali kroz par godina se i vise nego isplati, a najbolje od svega, sigurna je i na taj nacin mozete jednu prosjecnu kucu dobro opskrbiti elektricnom energijom...

nemam nista protiv izuma i razno raznih DIY rjesenja ali ako nesto smatram nesigurnim ovo je sigurno jedan od tih "projekata"...

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #28 u: Prosinac 13, 2009, 17:22:49 poslijepodne »
ja se u potpunosti slazem sa zeljkoc, ako je nekome do ustede nek si ugradi fotonaponske panele, naravno investicija je velika ali kroz par godina se i vise nego isplati, a najbolje od svega, sigurna je i na taj nacin mozete jednu prosjecnu kucu dobro opskrbiti elektricnom energijom...

Par godina nije ROI za PV sustav u Kaliforniji a ne pricamo o HR
« Zadnja izmjena: Prosinac 13, 2009, 17:45:08 poslijepodne od majstor76 »

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #29 u: Prosinac 13, 2009, 18:43:22 poslijepodne »
obzirom da se o PV interesiram vec par mjeseci, komuniciram s ljudima koji ih imaju, svi su i vise nego prezadovoljni sa ustedom zadnjih godinu dana...
jedini problem kod nas je to sta drzava ne subvencionira pocetnu investiciju ali i do toga ce doci kad tad (vjerovatno kad udjemo u EU)...

znaci po tvome niti suncani kolektori nisu isplativi kod nas jer nemamo sunce kao u kaliforniji... ?  :D
na kuci ih imamo vec 20 godina i ne trebam ni spominjat da se preko ljeta tusiramo na suncevu toplu vodu dok u proljetnim i jesenskim mjesecima kad je suncano radi samo nadogrijavanje, a bome ima nas u kuci... ;)

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #30 u: Prosinac 13, 2009, 19:12:12 poslijepodne »

procitaj na prigusnici sto pise.. tu je problem..

2x18w
1x36w

36w cijevi nemogu u duo spoj

Mislis uopce ili samo u mojoj ili tvojoj konfiguraciji? Jer 2x36W prigusnice postoje
mamislim na klasicne prigusnice koje kupuje su ducanu.. 36W duo spoj bi prigusnica bila velika i grijala ko TA pec...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Prosinac 13, 2009, 20:34:40 poslijepodne »

mamislim na klasicne prigusnice koje kupuje su ducanu.. 36W duo spoj bi prigusnica bila velika i grijala ko TA pec...
Postoje elektromagnetske prigušnice veličine do 3500 W.Upotrebljavaju se za rasvjetu stadiona i sličnih objekata. Žarulja je velika kao boca od 2 litre. Osobno imam prigušnicu od 400W,za uličnu rasvjetu. Nije problem u prigušnici nego u starteru.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #32 u: Prosinac 13, 2009, 21:59:37 poslijepodne »
znam da ih ima.. imam ih na poslu cijelo cudo tih od 400w...jace od 400 nemamo jer su nam metalhalogene zarulje najjace 400w...

zasto bi bio problem u starteru? pošto postoje starteri za cijevi od 60w

dakle po tebi ( neznam nisam probao) mozes uzet prigusnicu od 125w, dva startera za 36w cijevi i spojit ih u klasicni duo spoj i to ce svijetliti?
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Pole

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Prosinac 13, 2009, 22:07:03 poslijepodne »
Da budem iskren,nisam nikad probao,ali starteri su za single ili serijski spoj.Znači,da bi isti starteri trebali i za 2 x 36 kao i za 2 x 18.
Treba probat. -?
Zašto prigušnicu od 125? 80 bi bilo dosta.
Otišli mi u teški OT.
Probam,pa javim.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #34 u: Prosinac 13, 2009, 22:09:34 poslijepodne »
ja ću jednu cijev od centralnog spojit kroz akvarij.  :up: sa em ventilom  :up:  grijat ću đžabe akvarij,  a akvarij će ujedno biti i  radijator.

Offline tkalcho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
« Odgovori #35 u: Prosinac 13, 2009, 22:29:45 poslijepodne »
Da budem iskren,nisam nikad probao,ali starteri su za single ili serijski spoj.Znači,da bi isti starteri trebali i za 2 x 36 kao i za 2 x 18.
Treba probat. -?
Zašto prigušnicu od 125? 80 bi bilo dosta.
Otišli mi u teški OT.
Probam,pa javim.

Ne da mi se sad pisat pa proučite ovo : http://members.misty.com/don/f-lamp.html

ja ću jednu cijev od centralnog spojit kroz akvarij.  :up: sa em ventilom  :up:  grijat ću đžabe akvarij,  a akvarij će ujedno biti i  radijator.

Dobra  :pioneer:

Moje je mišljenje da je nužno postaviti neke granice kod projekata tipa uradi sam. Neke stvari su isplative, neke nisu, jer su previše nesigurne, mogu ugroziti živote ljudi, a donose vrlo malu uštedu!

Ako uzmemo da je za akvarij od 200l, dovoljan 150 W grijač, ako radi oko 20 % vremena, što je previše kalkuliranoali ajde, neka bude, dnevna potrošnja je oko 0,7 kWh x 0,7 kn je 0,5 kn za 1 dan, za 30 dana, oko 15 kn mjesečno.
U ljetnim mjesecima ne rade grijači, sigurno 3 mjececa nije potrebno grijanje,  znači godišnje relativno velik akvarij potroši 130 kn struje na grianje. To je 10 sokova u kafiću ili 7 kutija cigara, 15 kava, godišnje.... mislim o čemu pričamo!

Kome je skupa struja za grijanje, neka nabavi hladnovodne ribe, bar će poživjeti, a može i isprobati kućni uradi sam akvarijski defibrilator.  :D

Ja ovdje nisam mislio samo na grijač, nego na cjelukupno rješenje automatike što tebi na tvoj izračun doda još jednu nulu na kraju.
I da, granice su samo u pridržavanju PS-a.

Možda neko patentira i rješenje za industriju  :D

NHF
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #36 u: Prosinac 14, 2009, 01:09:57 prijepodne »
evo da se i ja kljucim u pocetnu temu.

moj akvarij od 30lit se grije samo sa magnetskom prigusnicom! naime, prije par mjeseci mi je krepao grijac (regler mu je otisao pa je grijao konstantno na 30'C!!). i nakon sto sam to otkrio i izvadio ga van vidio sam da temp ne pada ispod 25-27'C dok je upaljeno svjetlo! malo sam citao i surfao netom u potrazi za rjesenjem i na kraju mi je postalo jasno da toplina ustvari dolazi od prigusnice koja se nalazi u poklopcu i od povrsine vode je udaljena cca 2-3cm. samo da naglasim da je akvarij mirabello 30, od aquarium systemsa.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #37 u: Prosinac 14, 2009, 07:40:27 prijepodne »

moj akvarij od 30lit se grije samo sa magnetskom prigusnicom! naime, prije par mjeseci mi je krepao grijac (regler mu je otisao pa je grijao konstantno na 30'C!!). i nakon sto sam to otkrio i izvadio ga van vidio sam da temp ne pada ispod 25-27'C dok je upaljeno svjetlo! malo sam citao i surfao netom u potrazi za rjesenjem i na kraju mi je postalo jasno da toplina ustvari dolazi od prigusnice koja se nalazi u poklopcu i od povrsine vode je udaljena cca 2-3cm. samo da naglasim da je akvarij mirabello 30, od aquarium systemsa.

pitanje je koliko ga grije prigusnica a koliko svjetlo?Kakvo svjetlo imas? I cini mi se da su u takvom akvariju velike promjene temperature

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Prosinac 14, 2009, 07:40:59 prijepodne »

Ne kužim baš ovo, gdje su ti lampe, ako akvarij grije samo prigušnica?! Da možda i lampe malo ne griju?

Inače sva ta čuda s grijanjem nekako i funkcionira sa malim akvarijima, do 60l, ali preko toga, ta prigušnica da se i uroni u vodu ne može disipirati dovoljno topline! Njeno rasipanje topline je negdje kao što bi grijao kakav manji grijač od možda 5-10 W maximalno!

Ono što uspješno grije akvarij su lampe, tako da je veći problem ljeti kako spustiti temperaturu u akvariju, zbog grijanja koje dolazi od rasvjete. Tako da znate da ćete ljeti morati povaditi prigušnice iz vode.  :D

Offline davor

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #39 u: Prosinac 15, 2009, 01:29:25 prijepodne »
u poklopcu akvarija je jedna sylvania gro-lux 14W i moram vam reci da je temperatura iznad nje puno niza nego iznad prigusnice. naime, poklopac je tvornicki napravljen od plastike i u njemu su uklopljena mjesta za jednu lampu i jednu prigusnicu.

zeljkoc je u pravu kada kaze da je veci problem ljeto kada u malom akvariju vise paznje treba obratiti na snizavanje temperature vode nego na grijanje. zato sam u poklopac proslo ljeto uspio ugraditi 2 mala ventilatora koja uspjesno snizavaju temperaturu sa 29-30'C na 25-26'C i za vrijeme najvecih vrucina.

da vam bude jasnije pogledajte sliku

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • 092 10000 36
« Odgovori #40 u: Siječanj 05, 2010, 10:08:15 prijepodne »
u ovoj temi sam se baš nasmijao,akvarij treba i estetski ljepo izgledat a ne stavljat menzure u akvarij i slične stvari radi par kuna mjesečno
i uvijek moraš kontrolirati kolika ti je temperatura u akvariju :(

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #41 u: Siječanj 05, 2010, 12:44:16 poslijepodne »
Nesto razmisljam o ovoj temi, pa me zanima kako se aluminij ponasa u akvariju, odnosno je li stetan za ribe/bilje/bakterije ?
Ne mislim to napraviti, bar ne zasad ali posto ja obozavam prckati i praviti DIY stvarcice  :e016: , ova tema me zainteresirala. Mozda ne bi bilo lose probati u nekoj posudi sa vodom, pa vidjeti koliko to cudo stvarno grije. Mozda nabacim skicu kasnije, nesto sam zamislio. Sad nemam vremena, moram ici uciti, kolokviji cekaju cim krene faks  :'(  :'(  :'(
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Siječanj 06, 2010, 02:30:19 prijepodne »
U sustini sama ideja oko zagrijavanja preko prigusnice nije losa, samo sto je komplikovana za realizaciju zbog prekidanja zagrijavanja kada temp. dostigne odredjenu granicu...!

ja ću jednu cijev od centralnog spojit kroz akvarij.  :up: sa em ventilom  :up:  grijat ću đžabe akvarij,  a akvarij će ujedno biti i  radijator.

Na ovo sam se bas slatko nasmijao  :D