Rujan 10, 2025, 07:39:38 prijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Stiglo još bilja u Vili  (Posjeta: 2200 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Profa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Stiglo još bilja u Vili
« u: Ožujak 01, 2005, 20:52:00 poslijepodne »

Dakle, nije puno, ali je jaaaako zanimljivo. Izdvojimo neke vrstice:
[list=1]
  • Ludwigia arcuata

• Myriphyllum aquaticum

• Egeria najas

• Limnophila sessiliflora

• Rotala rotundifolia

• Cabomba caroliniana

• Cabomba aquatica

• CABOMBA PIAUHYENSIS

• ROTALA MACRANDA
  • [/list]

Napomenuo bi da su zadnje dvije došle u jako malom broju, pa ako ih netko želi neka požuri.

Novi Zagreb

Offline Max....sz

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
    • Ex. Roštiljator
      • Max Juhasz - Photography
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #1 u: Ožujak 01, 2005, 21:19:00 poslijepodne »
    Akad ćeKillijaneri ?
    Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline pinko

• Punopravni član
      • http://www.del-bianco.net
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #2 u: Ožujak 01, 2005, 21:31:00 poslijepodne »

uf...malo frustriran.....u Puli tragedija...nista nema, ni bilja ni riba....

kad zapalim do zagreba
    Pula / Hrvatska://www.del-bianco.net
    Na svijetu su samo dvije svari beskonaene, svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam bas siguran. EINSTEIN

Offline Profa

• Punopravni član
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #3 u: Ožujak 01, 2005, 21:42:00 poslijepodne »
    Max,Max, dijete milo, daj se strpi još samo malo. Nisam ja zaboravio na tebe, bez brige
    Novi Zagreb

Offline Dilurekba

• Punopravni član
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #4 u: Ožujak 01, 2005, 21:47:00 poslijepodne »
    To si prošfero iz Austrije

Offline Stina

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Lokacija: zg
      • ZGreef
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #5 u: Ožujak 02, 2005, 00:14:00 prijepodne »
    Evo ja skoro danas zgrabio rotalu macrandu, al me Vedran odgovorio...

Hvala Prof za biljku

Offline Profa

• Punopravni član
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #6 u: Ožujak 02, 2005, 09:41:00 prijepodne »

Vedran te odgovorio, a sve si mislim da je pol sata kasnije uletio i pokupio sve. Takav je on; podmukao, nepredvidljiv i lunatičan .

A Vedran, zakaj si ga odgovorio? Zato kaj je jako zahtjevna ili? Zanima me jer sam je ja uzeo u Austriji....
    Novi Zagreb

Offline Stina

• Punopravni član
      • ZGreef
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #7 u: Ožujak 02, 2005, 11:32:00 prijepodne »
    Kaže da treba jaaaaako meku vodu i svoje parametre... ja mu nevjerujem, al ju opet nisam kupio...

Offline SandmanRI

• Punopravni član
    • Spol: Muški   Dob: 49
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #8 u: Ožujak 02, 2005, 13:41:00 poslijepodne »
    profesore, kad se mogu nadat da će doći Aponogeton madagascariensis? Znam da je turbo osjetljiv ali svejedno bi volio probati ga uzgojiti.
    Rijeka / Hrvatska
    ><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Profa

• Punopravni član
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #9 u: Ožujak 02, 2005, 13:44:00 poslijepodne »
    Aponogetoni su sezonske biljke i iako su bili u planu, nismo ih uspjeli sada nabaviti. Rečeno je u proljeće, vidjet ćemo.......dakle kod sljedećeg uvoza
    Novi Zagreb

Offline Vedran

• Forum Administrator
    • Punopravni član
    • The Deda
      • http://www.akvarij.net
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #10 u: Ožujak 02, 2005, 18:20:00 poslijepodne »
    Odgovorio sam ga jer je ta biljka u mojih top 5 po težini uzgoja i
    zahtjevnosti..jedna je od onih kojima treba osigurati masu uvjeta, od
    jako meke vode, mikroelemenata preko jakog svjetla, a čak ni to nije
    garancija da će se uspjeti uzgojiti..

Offline Stina

• Punopravni član
      • ZGreef
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #11 u: Ožujak 02, 2005, 18:38:00 poslijepodne »
    Ma ljubomoran je kaj ja imam uvijete, a on ne

A kad spomenem da mi je rotundifolia indica crvena(a ne zelena),
    mirofilum crveni(a ne smeđi), lotus cvjeta, e.tenellus nizak i isto
    crveni...onda šuti... i psuje moju coralstar lampu

Al dok to bilje uspijeva, imam feeling da paprat i anubiasi pate... neznam...

Offline Vedran

• Forum Administrator
    • Punopravni član
    • The Deda
      • http://www.akvarij.net
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #12 u: Ožujak 02, 2005, 22:36:00 poslijepodne »
    a ti nisi čuo da nekim biljkama može biti i previše svjetla odgovorno za slab rast ?

da psujem...gledam kak da ti je maznem!!

Offline rozma

• Punopravni član
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #13 u: Ožujak 12, 2005, 23:22:00 poslijepodne »

Vidim da ste vi pravi majstori u uzgoju zahtjevnog bilja, svaka čast!!

A ja to želim postati i mislim da sam na dobrom putu, imam parvažnihpitanja pa bi mi bili najbolji odgovori iz prve ruke od stručnjaka, jer najbolje je učiti od najboljih! Dakle (Vedran, Stina, Profesor, Gliha, Fauna............ malo je nezahvalno nabrajati da nebi nekog izostavio...........)pomoć!!!

1. kao prvo imam dosta tvrdu vodu a večina zahtjevnijeg bilja potječe iz mekanijih voda,logično bi bilo da takve slične uvjetenapravim tim biljkama kakve imaju u prirodi,(dakle dasmanjim tvrdoču i da uzgajam to bilje u mekanoj vodi), ali to mi predstavlja problem jer nemam R/O sistem, a stalno kupovanje destilirane vode se baš ne isplati jer vodi u akvariju s vremenom raste tvrdoča.

-dakle dalije mekana voda nužni preduvjet za uspješan rast takvog bilja ili se isti režultati mogu postiči i utvrdoj vodi!!!

Evo što kaže Tuljan na to:
    Citat: Tuljan
    Rozma velika veèina bilja puno bolje raste u tvrđoj vodi (veè sam sam sebi dosadan s tim ponavljanjem), èak i one koje u prirodi rastu u mekim vodama bolje uspjevaju u tvrdim. Ne prièam na pamet, rađeni su pokusi u tvrdoj i mekoj vodi i kod svih vrsti je prirast u tvrdoj bio bolji i do 80%.

2. Koja bi bila idealna visina akvarija za uzgoj bilja, dakle da nije pre maladase biljke mogu normalno razvijati i rasti, a opet da nije pre velika da se bez veze ne gubi na količini i intenzitetu svijetlosti koje dopire do dna.

3. Koja bi bila idealna jačina svijetlosti za uspiješan rast biljaka koje zahtjevaju puno svijetlosti, ja imam oko 1w - 1,2w po litri, dali je to u redu, meni se čini da je!

4. Raspon temperaturekoji je potreban za večinu biljau svim je priručnicima koji opisuju bilje dosta površan i neprecizan od 18°c do 30°c, skoro za svaku biljnu vrstu, pa je teško znati koja je temperatura najpovoljnija.

- dakle preciznije koja bi to trebala biti temperatura koja je najoptimalnija za zahtjevne vrste bilja, moja je 25°c dali je to u redu!

5. Pošto je zadobar razvoj bilja treba pravilan omijer makro i mikro nutrienata zanima me jedna stvar;

- nitrata kao makronutrijenata u pravilu uvijek ima prisutno u dovoljnim količinama u akvarijskoj vodi(čak i previše)pa ih se ne treba posebno dodavati. Pošto ja održavam "dobru njegu" u svojim akvarijima količina nitrata mi iznosi 1m/l do 3m/g po ltri, nije li to malo premalo za dobar rast biljaka,sobzirom da se akvaristička voda smatra ne zagađenom ako koncentracija nitrata ne prelazi 20 - 25m/g po litri, a ako zaista imam pre nisku koncentraciju nitrata u vodi kako da ju povisim!

6. Opišite mi kako je najbolje napraviti kompletnu slojevitu podlogu zauspiješan rast zahtjevnog bilja!

-pr. sloj gline pa sloj treseta na to neka gotova mješavina tipa floredepot pa sloj šljunka, ili nekako drugačije!

I na kraju:

7. Svaki majstor ima "neku caku" po pitanju bilo čega što se odnosi na uzgoj bilja, ako ste ju voljni podijeliti samnom bio bi vam stvarno zahvalan !!!

- možda još kojivažan savijet ili uputu!

Unapred se zahvaljujem ako ste imali dovoljno strpljenja i vremena na pažljivo čitanje ovemoje duge i zamorne poruke pa vas moli da mi precizno odgovorite na sva postavljena pitanja po redu jer imam neke nedoumice na koje nisam mogao pronači prave odgovore!

Znati ću cijeniti vaš trud i vašu pomoĆ. HVA
    Varaždin / Hrvatska

Offline Profa

• Punopravni član
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #14 u: Ožujak 13, 2005, 09:55:00 prijepodne »

Kao prvo, svaki o nas će ti reći drugo , tako da će na kraju odluka ipak biti na tebi i nikome drugome.

1) Mislim da je tvrda voda dobra za mnoge biljke (90%), ali nije dobra za onih 10% među kojima su upravo one najzahtjevnije. To je vezano i s pH koji je u tvrdoj vodi previsok za ovih 10%.

2)50 cm-ski akvarij bi bio sasvim dovoljan, ne prelaziti 60 cm pogotovo ako se žele imati niske biljke ''tepiha''

3)Uvjerio sam se 100% da je priča o svjetlu prenapuhana. Dakle i s 0.5-0.7W po litri možeš imati biljku koju poželiš, ako su svi ostali uvijeti zadovoljeni, i ako se, prilikom raspoređivanja/sadnje biljaka, držiš zdrave logike. Reflektori znače puno.

4) 24-27, kod mene je 25

5) U biljnom akvaiju je normalno (barem u mom slučaju) da imaš manjak nitrata. Problem sam rješio tako da sam kupio 130 riba (sve tetrice, naravno). Dobro bi bilo da ti je koncentracija nitrata 5-10 mg/L.

6) Kupovni supstrat ili najobičniju zemlju za cvijeće pomiješati sa donjom trećinom šljunka i živim tlom. Na to staviti dvije trećine čistog šljunka. Naknadno možeš (i trebaš) dodavati tablete anorganskih i organskih gnojiva (npr. florenette i laterit). Granulacija šljunka 1-3 mm.

7)Nema cake, drži se svega rečenoga i to je to

Savjet: ne štedi na podlozi, uz prednje staklo neka ti bude 5 cm, uz stražnje 10-15 cm. To naravno ovisi i o veličini akvarija.

8) ZA OVO SE OTVARA NOVA TEMA

Novi Zagreb

Offline rozma

• Punopravni član
    Stiglo još bilja u Vili
    « Odgovori #15 u: Ožujak 13, 2005, 10:57:00 prijepodne »

Da Profesor, to sam i ja odmah shvatio pa sam otvorio novu temu na forumu bilje, i ponovio sam ovu poruku.

Hvala na odgovorima, ovi će mi savijeti zasigurno dobro doći!
    Varaždin / Hrvatska