Dolaskom jeseni i hladnijih noci stiglo je vrijeme za reorganizaciju: biljke bez plodova ili znacajnijeg broja zametenih plodova odlaze u kompost, one pune plodova koji samo trebaju dozrijeti odlaze na osuncani balkon gdje ce iskoristiti nadolazecih par suncanih tjedana, a preostale koje bih volio sacuvati za sljedecu sezonu pripremam za prezimljavanje.
Ovo je Douglah proklijao 15.4. prepun opakih plodova koji tek trebaju dozrijeti dok istovremeno proizvodi i veliki broj novih. Zanimljivo da uokolo kruzi bezbroj varijacija i dok su "bodljikavost" i enormna ljutina s cudnom kemijskom aromom uobicajeni, oblici su saroliki. Vecina biljaka u uvjetima enormne vrucine proizvodi duguljaste i uze plodove pa tako niti ova biljka nije iznimka:
Naglagh je dao svoje za ovu sezonu pa je doslo vrijeme da ga se pripremi za zimski odmor:
Kod orezivanja drzimo se pravila kako je pozeljno u jednakoj mjeri obrezati nadzemni i podzemni dio. a tu nam je limit sama velicina posude u koju biljku presadujemo. Moje su obicno 3-5 litara.
Isto tako moramo paziti da uvijek ostavimo barem 3-4 cm zelenog dijela stabiljke iznad odrvenjelog jer ako previse odrezemo ovdje uglavnom nece izrasti nove grancice. Osim samih grancica uklonimo i 90% listova, obicno ostavim potpuno mlade listice.
Ovo je prva faza:
Lopaticom zarezemo zemlju oko same stabiljke te je pazljivo izvadimo iz zemlje, nikako ne cupati bez da se prije okopalo jer bi stabiljka mogla puknuti. Nakon vadenja uklonimo preostali visak grancica i listica te obrezemo i sam korijen.
Dodamo svjezu zemlju, ukopamo sadnicu, zalijemo, dodamo jos zemlje i oznacimo o kojoj se sorti radi da se kasnije ne cudimo. Gnojivo nije pozeljno sve do proljeca posto nema potrebe jer ne zelimo stimulirati rast, te bi vrlo vjerojatno spalilo ovako ostecen korijenski sustav. Ovako pripremljene biljke sljedecih par dana drzimo u sjeni.
Za prezimljavanje ce biti dovoljan i osuncan prozor te temperatura u prostoriji ne bi smjela pasti ispod 10C, vrlo oprezno s navodnjavanjem jer ovakva biljka trosi vrlo malo vode ali isto tako nemojte je zaboraviti jer mi se nije jednom dogodilo da je kroz koji mjesec pronadem potpuno osusenu.
Svakako pripaziti i na usi koje su u kucnim zimskim uvjetima vrlo cest problem, a mozemo im otezati uvjete tako da biljke zaljevamo uljevajuci vodu u tanjuric tako da biljka uzima vodu s dna. Na taj nacin povrsina ostaje suha sto usi ne vole.
Osim biljaka sada je pravo vrijeme i za pripremu zemlje koja ce se koristiti sljedece sezone.
Naravno da je uvijek pozeljno koristiti svjezu ali kako mi treba preko tisucu litara potpuna zamjena mi nije pretjerano mila plis sto sam kroz godine kupovao kvalitetnu zemlju i dodavao perlit.
Uklonim biljku sa cim vise korijena, skinem gornjih sloj i cca. 20-30% ukupnog volumena posude te ga preselim u komposter, istresem sadrzaj u drugu posudu i temeljito ga "proradim" rukama te bacim sve vece komade korijena ili kamencica. Vratim u staru posudu, dodam cca. 5 litara svjezeg jos aktivnog komposta, litru iskoristenog taloga kave ili caja, manju kolicinu peletiranog kravljeg gnojiva (moze i svjeze odstajalo) te svjeze pokosenu travu i suho lisce iz vrta na sam vrh posude - cilj svega ovoga je "aktivirati" zemlju i obogatiti je korisnim bakterijama, tj. uciniti je "zivom". Ostaviti da kisne kroz jesen te se smrzava preko zime, na proljece maknuti gornji sloj ako se nije u potpunosti raspao, malo prorahliti, dodati glistenjama pod sadnicu i nadopuniti sa svjezom zemljom, Ovako (pod uvjetom da ne koristimo previse kemijskih gnojiva) mozemo zemlju reciklirati unedogled, a biljka bi uz malo srece mogla odguliti cijelu sezonu bez potrebe za dodatnim gnojenjem.