Svi se raspisali pa je ocito red da krenem i ja
Za ovu sam godinu odlucio uzgajati samo dvije vrste sto je znacajno smanjenje u odnosu na od prije dvije kada se kod mene motalo i po tridesetak raznih sorti, ali kako to vec biva lagano mi je dosadilo silno natezanje hrpetine biljaka pa ce to za ovaj put ostati na svega desetak stabiljki.
Kako sam cijeli postupak odavno savladao i nemam pretjerano sto novog nauciti, manjkalo mi je izazova pa sam u jednoj temi od mog dragog dobavljaca otkrio zanimljiv detalj kako postize vrhunske rezultate po pitanju klijanja koristeci stari napunjen akvariji opremljen grijacem tako da ima stabilne i idealne uvjete po pitanju temperature i vlage. Ideja mi je zvucala jako primamljivo, a posto mi se ne puni jos jedan akvarij kraj postojeceg samo za potrebe papricica tako je ideja dozivjela svoju doradu i modifikaciju
Ali ajmo korak po korak:
Potrebni sastojci: nekoliko tresetnih plocica, plasticna posudica u kojoj ce provesti ostatak vremena, pinceta i najvazniji dio - kvalitetne sjemenke
Poslozim plocice u posudicu
Iskustvo mi je pokazalo da najbolje i najbrze nabubre kada se preliju s kipucom vodom (gotovo trenuto) , a osim za plocice toplina je vrlo ucinkovita i za sjemenke kojima daje dodatan impuls za klijanje
Par minuta hladenja, malo proceprkati s pincetom i postaviti sjemenke na ne dublje od 5mm, taman toliko da bas nisu na povrsini.
Obicno stavljam po tri sjemenke u ju plocicu posto ih imam u izobilju pa obicno ostavim onu najbrzu i najjacu dok druge samo odrezem skaricama.
Malo zagrnuti podlogu tako da su sjemenke prekrivene i eto prilike da konacno upotrijebim sofisticiran sustav koji ce jamciti stabilne uvjete koji ce pogodovati brzom i masovnom klijanju
Dakle iskoristio sam akvarij u kojem grijac osigurava konstantnih 26,5C bez pretjeranih oscilacija te veliku vlagu, a svakako nece odmoci niti strujanje zraka i bogatstvo flore i faune
Posudica sama po sebi pluta na povrsini i uronjena je svega koji centimetar u vodu, a kako bih izbjegao mogucnost da neki od znatizeljnih monstruma okrene posudu tako sam na gornjem rubu izbusio dvije rupe i s vezicom ucvrstio
na standardno sredisnje ojacanje Juwela Rio300. Jedna je bila dovoljna i ovako stegnuta posudica ostaje na svom mjestu cak i kad mijenjam vodu.
Temperatura je idealna:
Cijeli zahvat je odraden sa 28 na 29.12 i namjera je bila provjeriti kako se tresetne plocice ponasaju u takvim uvjetima, da li ce biti previse ili premalo vlage, da li ce ih obliznja neonka isusivati te najbitnije - da li ce se pojaviti plijesan.
Kako sam koristio sjemenke Jolokie kojima je tri tjedna relativno uobicajeno vrijeme za pocetak klijanja tako sam nestrpljivo svaki dan zavirivao ispod poklopca
Peti dan od pocetka operacije ucinilo mi se da je podloga ipak malcice presuha pa sam dodao malo svjeze akvarijske vode. Sljedeci dan, tj. danas evo vec dva proklijana kandidata
Sest dana je apsolutno fantastican rezultat za klijanje Jolokia, a nekako imam dojam da sam prije dodao malo vode da bi jos prije izasle - dakle trik s akvarijem ne da djeluje nego je vrlo ugodno iznenadenje i ocito cu ga ovu sezonu nemilice zlorabiti
Kada se otvore prvi listici biljku idu pod LED panel sa 225 plavih dioda kojeg sam nabavio jos prije par godina za sitne novce. Sama prica oko njih je prenapuhana i definitivno nisu dovoljni za kvalitetan rast blljke ali za ovu osjetljivu fazu idealan posto se gotovo uopce ne grije, te trosi svega 14W tako da su biljke pod rasvjetom 24 sata. Posto sobna temperatura nije pretjerano visoka dok me nema doma, kao izvor topline sasvim solidno sluzi Siemens SX 763 ADSL modem
Eto