Srpanj 14, 2025, 20:15:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Rasprava o imenima-Maingano  (Posjeta: 4547 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Rasprava o imenima-Maingano
« Odgovori #25 u: Prosinac 03, 2009, 22:09:48 poslijepodne »
Blue Orchid nije ništa drugo ko Aulonocara kandeensis.To je njezino pravo ime, a poznata je još kao Blue orchid, valjda zbog njene plave boje i tako lepše zvuči.Dodješ kuči ideš kod akvarija i kažeš:O vidi Plava orhideja se počela mrestiti... :D

Dobro nema veze, ali sam se setio, kako sva pre tri godine sa Makai išla u Klagenfurt po neke ciklide i tamo je bila debata oko imena ali me na kraju gazdarica ipak slušala, dakle ljudi žele neke informacije, prave.
Prava imena, da ponovim su dio akva kulture i ako mi želimo komunicirati sa svetom, ne budemo li znali njihovih trgovačkih imena, koji važa u zoni tog sajta, nama jedino preostaju latinski nazivi naših ciklida. I da ponekad može biti u nekoj zemlji neko ime biti sinonim za sasvim drugog ciklida, ko , recimo kod nas.Tako da može doči do kratkog spoja.

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #26 u: Prosinac 03, 2009, 22:53:04 poslijepodne »
uh opasne li teme.

budući se nekada ribe rezalo, promatralo i proučavalo da bi se ih klasificiralo, a danas se radi pretežito sa mitohondrijskim (ili nekim drugim  :D) DNK, nastala je ponovna konfuzija među ciklidima.

postoje dvije sttrane, osobe koje slijede najnovije hitove kao da se radi o pjesmama i zovu ribu kako su jučer čuli da je zadnje istraživanje reklo, do onih koji ne vjeruju ničemu do nazivima koje su koristili zadnjih 30 godina. u sredini sam ja. nekada sam bljuvao na starinske nazive i učio svaki novi naziv dostupan na netu, a tako su mnogi radili. zato imamo na netu danas toliko nebuloza da je to za poluditi. sistematika je vrlo složena i ima neka pravila kojih se drži, zato neke ribe dobivaju nove rodove, neke se vraćaju u prastare itd.

neki put je bolje da naziv piše i starijim poznatim nazivom nego najnovijim hitom za kojega pisac naziva nije kompetentan da prosudi u vjerodostojnost istoga... možda to ne vrijedi za ovaj slučaj nego za mnoštvo gluposti koje čitam dnevno po netu u svezi imena ciklida sa raznih lista koje pratim....

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #27 u: Prosinac 04, 2009, 00:19:29 prijepodne »
Dodješ kuči ideš kod akvarija i kažeš:O vidi Plava orhideja se počela mrestiti... :D
sorry Bojko, znas da jako cijenim tvoje misljenje ali ovaj put ti moram reci da si u krivu...
ovako je s moje strane gledista, dodjem kuci i pogledam 22 malca od cca 1.5cm, potomke mojih plavih orhideja  ;)  :D

@Jurupari: jako lijepo napisano  :up:

Offline siro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • ko nije probao nezna
« Odgovori #28 u: Prosinac 04, 2009, 01:51:51 prijepodne »
206turbo ne pricaj tako mi blue orchid u puli u aquashopovima uopce nemamo :up:.
mbuna 400L,
centralna amerika 1200L
Haplochromines850L