Melanochromis cyaneorhabdos Bowers & Stauffer, 1997
Eto to ču imati za istočnicu, da bi vidjeli, kako je i ihtiologija ponekad živa ,jako živa nauka.
U knjigi iz 1989 od Ad Koningsa stoji Melanochromis sp maingano, dakle po tom je i dandanas taj ciklid poznat.
Ali 1997 Bowers & Stauffer opišeta tu , dotad nepoznatu vrstu, i dadne joj se ime:Melanochromis cyaneorhabdos, pored nje opisala stajoš 7 novih vrsta u tom genusu.
U 4 izdanju još stoji , da je to Melanochromis cyaneorhabdos autor Ad Konings godina izdanja 2007.
Kao zanimljivost on tvrdi, da su Melanochromis johanii i M.cyaneorhabdos dapače različita rodova ali koja su nekad imala zajedničkog preca.
Medjutim sad je pravilni naziv tog ciklida Pseudotropheus cyaneorhabdos.Kako?
Pa u 2009 godini napravljena je revizija celokupnog genusa Melanochromis sa strane Stauffer & Konings i opisana su tri nova genusa.A vrsta Melanochromis cyaneorhabdos prebačena je u genus Pseudotropheus, gdje je u taj momenat.No i Melanochromis johanii sad je u genusu Pseudotropheus, no kad je bio 1973 opisan on je bio primarno u genusu Pseudotropheus.Dakle vrste se malo pretumabavaju i poželjeno je to malo i pratiti.
Sad šta ja mislim o trgovbačkim imenima,i naučnim , svakako su prva naučna, pa tek onda trgovačka i tako bi trebalo ciklide i deklarirati.Ipak to je dio kulture, ja , ako pogledam sebe, puno više mi znači, da znam da mi u akvariju pliva L,caeruleus nego Electric Yellow ili žuća.Ali opet to je moje mišljenje.
A moj pogled na to, imate u članku, link je na prvoj stranici.
I da rezimujem, može se ciklide prodavati i samo kao Afričke ciklide,Istočnoafričke ciklide, Malawi ustonoše..,...i sve je tačno, mada???