To pravilo w/l jednostavno ne drzi vodu ni kod velikih ni kod malih akvarija i ne bi se ja na to oslanjao nikad.
T5 rasvjeta je zakon jer ne opada intezitet lampi kao kod t8 rasvjete i mozes ih imat dok ne izgore, t5 lampe su tanje pa se samim tim refektiraju bolje u akvarij od reflektora nego T8 rasvjeta, a sad vec kod nas ima cak i veci izbor t5 rasvjete nego t8. Znaci sta se tice izbora lampi moj glas ide t5-icama.
Sta se tice koliko svjetla: dvije t5 lampe duz cijelog akvarija, jedna iza jedna naprijed, da gore 8-10 sati, ce ti odradit 90% postava sigurno bez ikakvih problema. Za onih 10% biljaka ces trebat jos dvije lampe koje ce gorit samo 3-4 sata. Znaci max 4 t5 lampe, dvije da gore 8-10 sati, dvije 3-4 sata. Sve preko toga je suludo i garantira samo hrpu algi.
Al kazem opet, da sam ja na tvom mjestu isao bi samo na dvije t5 duz cijelog akvarija, sa dobrim reflektorima. Manje je zagrijavanja, isparavanja, manje co2, manje gnojiva, sve je stabilnije.
Ako ces stavit t8 lampe, onda ista shema...2-4 lampe, ovisi koliko stane. One sve skupa mogu biti upaljene cijelo vrijeme, ne moras dio gasit nakon odredenog vremena.
Ovo je samo moje misljenje, sigurno ce se jos netko javit sa svojim iskustvima.