kaj se tiče pijeska, ovakvi su moji zaključci. ja sam prvo stavio 3-5mm i nije valjalo. onda su mi magovi ovdje rekli da stavim 0,3-0,6 mm. taj mi se činio presitan i istina je da, ako je smjer jačeg protoka vode okrenut prema pijesku, nosi ga u neželjenom smjeru. zatim sam stavio 0,6-1,2 mm. taj je ok kaj se tiče raznošenja cirkulacijom vode, ali ne valja za multiće. za veće kopajuće ciklide je sto posto OK, al za multiće nije ziher, jer mlađ do 1,5cm nemre taj pijesak raskapat i prenosit, niti ga mogu prosijavat kroz škrge. kolko vidim, ni odrasli multići ga ne prosijavaju, a to mi se nikak ne sviđa.
znači, prvom prilikom se vraćam na 0,3-0,6 za koji sam primjetio da općenito povoljno djeluje na mulce. 0,3-0,6 je dovoljno krupan da se ne zabetonira ko onaj tzv "0" iz osigurača, niti se na njega prima cb. barem ja nemam takvih iskustava.
još dvije stvari koju sam ovdje čuo od iskusnijih ciklista. sitniji pijesak također ciklidima služi za "čišćenje" škrga. ako je prekrupan, to ne ide. i ja sam primjetio da postoje neka dobra iskustva s sitnim koraljnim pijeskom i mislim da bi bilo ok umiješat koju kilu među fini kvarcni, baš zbog kvalitete vode.

kolko ja primjećujem multiće ne vole jest hranu koja je pala na pod (fine neke ribe)

, pa bi trebalo među njih stavit i nekog ko bu to počistio, jabučara, ili kaj...
kad se radi dno za multiće, prvo se stavi tanko pločasto kamenje, a na njega fini pijesak. tako kad multići raskapaju, ne dođu do stakla koje pritom izgleda ružno, nego do poslaganog kamenja između kojeg ostaje pijeska... e pa sad već po željama i afinitetima.

ak zmišljam ja, zmišljaju i oni.