Srpanj 18, 2025, 14:19:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: o CO2 bocama....  (Posjeta: 11125 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline aquabot

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
o CO2 bocama....
« u: Studeni 22, 2009, 12:29:33 poslijepodne »

koja ima atest? možda JBLova u trgovini? čiji atest i za kaj?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
o CO2 bocama....
« Odgovori #1 u: Studeni 22, 2009, 12:36:46 poslijepodne »

koja ima atest? možda JBLova u trgovini? čiji atest i za kaj?

Za atest moras pitati u trgovini, ne znam da li ga nove boce imaju.  Predmjevam da ne.
A atest vrse ovlastene kuce e da ne bi nadrukali bocu na 70 bara i onda se ovako nesto desi

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
o CO2 bocama....
« Odgovori #2 u: Studeni 22, 2009, 12:46:34 poslijepodne »

mene samo zanima jedna stvar. zakaj lupetaš tu po forumu i plašiš ljude sa atestima boca co2 koje ljudi koriste za akvarije, a nijedna boca u dućanu nema "tvoj atest". postaš tu nekakvu slike, mogućnosti i šanse, ono, 1 od 50miliona, a nemreš odgovorit na j3ednostavno pitanje iz prethodnog posta. pa postaj sliku di je avion pao na naseljeni grad, možda i to može nečem poslužit...da se ljudi spase.
na kraju, jel ti znaš ili ne znaš di ima za kupit co2 boca za akvaristiku, a koja je atestirana??? imaš ti co2 bocu koju koristiš za akvarij? pa amko imaš, postaj sliku iste, da vidimo o čemu se tu radi. hvala.

slijedeća stvar, ova boca sa slike je aluminijska, vjerojatno amerčka, za o2 ili kaj drugo, a možda i oštećena i niko normalan u hr neće napunit ju sa co2 na 70bara. i otkud je ova slika koju si postao?
« Zadnja izmjena: Studeni 22, 2009, 13:34:04 poslijepodne od aquabot »

Offline Neve

• Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #3 u: Studeni 22, 2009, 12:54:05 poslijepodne »
Čemu to aquabot? Pa svaka boca koja se puni plinom trebala bi biti atestirana, zar ne? Ili su mene u ove dvije firme koje pune boce plinom u Puli lagali? Recimo konkretno u UTP Uljanik i ovoj drugoj (neko glupo ime, zaboravio sam) neće puniti ako boca nema atest. Naravno, isto tako priznaju da su čuli da u većini firmi u HR koje pune boce to ne gledaju. Kako mi je rekao prijatelj koji radi u UTP "mi poštujemo pravilni, a i bed bi bilo da boca rokne - koliko god da je to rijetko. To što drugi za to ne brinu nije naš problem već problem regulacije.".

Recimo kad sam paintball igrao nisam mogao otići na ozbiljniji turnir a da mi nisu provjerili atest na boci.

Vjerojatnost za eksploziju jest mala, ali baš reći da atest ne treba imati...šta ja znam....
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Coolmad666

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
o CO2 bocama....
« Odgovori #4 u: Studeni 22, 2009, 13:02:42 poslijepodne »
Sve i jedna boca ima atest pa i ona u trgovini od strane proizvođača kao i svi proizvodi namjenjeni za široku potrošnju.

Zato se i događaju sranja što vi djelite takve informacije.
Jebeš pijanstvo ako te nije poslje njega tri dana sramota

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
o CO2 bocama....
« Odgovori #5 u: Studeni 22, 2009, 13:05:23 poslijepodne »
Sve i jedna boca ima atest pa i ona u trgovini od strane proizvođača kao i svi proizvodi namjenjeni za široku potrošnju.

Zato se i događaju sranja što vi djelite takve informacije.
točno. ovo drugo su lupetanja...
-... da bi neki bedak tražio ponovni atest za proizvod koji je prodan, kupljen i korišten u HR, i za taj "Famozni Atest" platio 700kn.
nepotrebno i glupo. ako je boca neispravna, normalno da je niko neće napunit. barem radi sebe, ako ne radi vas.

-- boce koje vi koristite za paintball su većinom švercane izvana... i najčešće nemaju nikakav hr certifikat, a većina puniona nema niti adaptere za punit te boce. normalno je da niko pametan neće boce punit kod rođe u garaži "iz veće boce u manju" jer time riskira. zna se di se boce nose punit.
.. a boca koja je korištena u hr na sebi ima utisnute štambilje ili kaj, pa ziher niko neće radit probleme oko toga, osim ako je boca u ku...

živili.

ps i bajdvej: postoji velika šansa da neko kupi za 2000kn jbl bocu za akvaristiku u trgovini i da u "punioni" vele da "nije atestirana". to će biti samo zato jer nemaju adapter za punit takvu bocu, pa kakaju po vama, umjesto po sebi.  ;)
« Zadnja izmjena: Studeni 22, 2009, 13:22:32 poslijepodne od aquabot »

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #6 u: Studeni 22, 2009, 13:51:24 poslijepodne »
Aquabot, ti si totalni glupson, alu ronilacke boce se pune na 200 bar. A napisao sam da ne znam da li boca u trgovini ima atest, ili imas problema i sa razumijevanjem? Ne kuzim sta si se zapjenio? A atest za bocu nije 700 kn nego oko 200-300 kn

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
o CO2 bocama....
« Odgovori #7 u: Studeni 22, 2009, 13:57:59 poslijepodne »
 :funny:

- nebitno je kaj se na kolko može napunit. i flaša od krastavaca se da napunit nečim i nekim pritiskom.

- bitno je da ti lupetaš o atestima naših boca i još koječega, a nemaš pojma. :D

a ako si ti tak iber tematike, znaš da se u hr ronilačke boce legalis ne pune sa co2, a uzgred, to ni nisu boce za co2, nego za o2. ovo je tema o co2, a ne o ronjenju i bocama za ronjenje. no, daj da vidimo tvoju "atestiranu bocu".

:g018:

i niko još svih ovih godina "atestiranja" nije postao fotku papira ili nečeg ... kak izgleda taj certifikat o atestiranju boce svakih bilo kolko vremena...  godina... lol  ili svi pričate o "atestu" koji se napravi svaki put kad se boca puni?? atest,, onak, usput, da vidi majstor kolko more durat boca tlaka..??

to nije atest, drugovi i drugarice!  :D atest je sličan kao za auto-plin i za njega se dobije lagani papirić. ima li ga tko? kad ste već zapeli za atest...  :D
« Zadnja izmjena: Studeni 22, 2009, 14:56:24 poslijepodne od aquabot »

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #8 u: Studeni 22, 2009, 13:58:38 poslijepodne »
dečki pomalo  :f026: prestanite se častiti epitetima...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
o CO2 bocama....
« Odgovori #9 u: Studeni 22, 2009, 14:02:18 poslijepodne »
ae,  ;) isključujem se iz ove teme, jer nemam atest.  :-[

Offline angelfish1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
o CO2 bocama....
« Odgovori #10 u: Studeni 22, 2009, 14:21:33 poslijepodne »
izvini aquaboat al nisi u pravu po zakonu, svaka boca pod tlakom mora proći atest (ispitivanje) jedanput svakih 5 godina bila ona punjena kisikom ili co2 nebitno,ja osobno nikad nebih kupovao bocu bez atesta  jer onakve slike sto je stavio majstor sam vidio u zivo i to nisu bile aluminiske nego bas boce za co2 (debela stjenka)...
Never be afraid to try something new. Remember, amateurs built the ark.Top professionals built the Titanic.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
o CO2 bocama....
« Odgovori #11 u: Studeni 22, 2009, 14:26:24 poslijepodne »
izvini aquaboat al nisi u pravu po zakonu, svaka boca pod tlakom mora proći atest (ispitivanje) jedanput svakih 5 godina bila ona punjena kisikom ili co2 nebitno,
upravo to htjeo napisati  :up:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #12 u: Studeni 22, 2009, 14:55:22 poslijepodne »
Evo i zakona koji se tice toga

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_11_138_3877.html

Stvar je u tome da je atest u velikoj vecini slucajeva transparentan za ove male boce koje mi punimo. Ako redovito punis u ovlastenoj punionici oni ce ti sami na svoj trosak izvrsiti atest boce jednom u 5 godina (mislim da se sve boce za atest salju na jedno skupno mjesto, ne atestiraju je u punionici). Ali ako je proslo vise od 5 godina od zadnjeg atesta (recimo ako boca nije bila koristena vise od 5 godina) onda ces atest morati sam iskesirat oko 200-300 kn.
Imam jednu celicnu bocu kod kuce, savrsena je , bez ogrebotine, bila negdje u kutiji na tavanu cijelo vrijeme ali covjek mi je u Messeru rekao da je mogu samo "ciganima dat" jer je prestara (iz negdje 68-e). Kaze da je boca 100% dobra i da moze sigurno "jos 40 godina" se koristit ali ne moze mi napraviti atest jer postoji ogranicenje od 40 godina (u EU ne postoji takav zakon).
Tako , da , atest je potreban i nije to moja izmisljotina.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #13 u: Studeni 22, 2009, 16:26:00 poslijepodne »
malo manje emocija momci. Mislim da se svađate između dvije stvari koje su standardne kod nas u RH. postoji naime zakon da se boce moraju atestrirat, no sada dolazi onaj famozni ALI... stvar je barem kod mene da sam kupio co2 bocu, polovnu, prije nekih 3 godine u jednoj punionici. Rečeno mi je da ne moram brinuti da je boca atestirana i da će oni brinuti o njoj ako ću kod njih puniti. (mislim da je to bila navlakuša), ali sam tada jedva našao bocu od 5L za takve novce i bio sam presretan da ju uzmem. Dalje na boci se kod atesta koliko sam ja skužio stavi oznaka utisnuta u stijenku. Moja je boca prefarbana na sivo, ali se svejedno može razaznat neki datum. Otprilike piše 11.79. pa 10.85., 11.89., pa 10.00. pretpostavljam da su to mjesec i godina kad je atestirano. Malo mi je čudno da nije nakon 2000. atestirana, ali to ću provjerit kad slijedeći put idem punit. Dakle boce se MORAJU atestirat da ne bi bio torpedo u kući, ali to neke punionice ne čine i time svijesno krše zakon, a i dovode u opasnosnost nas korisnike. Time stave u đep neku sitnu lovu ne razmišljajući o šteti koju bi mogli napraviti.

Offline Coolmad666

• Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #14 u: Studeni 22, 2009, 16:31:32 poslijepodne »
sada se stavljaju naljepnice u obliku trokuta

Offline cigo

• Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #15 u: Studeni 22, 2009, 16:42:40 poslijepodne »
Baš naljepnice ili isto utisnu u obliku trokuta?

Offline Coolmad666

• Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #16 u: Studeni 22, 2009, 16:51:05 poslijepodne »
baš naljepnice koje nemožeš odljepiti da se nepotrgaju i piše  inspektorat za nadzor...

Offline cigo

• Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #17 u: Studeni 22, 2009, 16:53:20 poslijepodne »
Hvala, imat ću zanimljiv razgovor slijedeći put u punionici...  >:( >:(

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
o CO2 bocama....
« Odgovori #18 u: Studeni 22, 2009, 16:57:10 poslijepodne »
ja nemam atest i bas me briga :nuclear: :k035:
svaki dan prevozim co2 boce(velike)i padnu mi sa kamiona ili u transportu na beton plocice i nikad nis i tak vec godinama i sad da me brine moja mala ma ak oce puknuti nek pukne ionak je 2 metra od akvarija iza kreveta pa nebu nis ostetila 8)
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline cigo

• Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #19 u: Studeni 22, 2009, 16:59:38 poslijepodne »
ali bu sused zato sretan bio s novim prozorom u tvoj stan..  :up:

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
o CO2 bocama....
« Odgovori #20 u: Studeni 22, 2009, 17:06:06 poslijepodne »
ali bu sused zato sretan bio s novim prozorom u tvoj stan..  :up:
maaaaaaaaaaaa
imam dobrog suseda koji i onak veli da se slabo vidamo pa ovo bi moglo dobro dojti :D :D :D
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #21 u: Studeni 28, 2009, 18:43:08 poslijepodne »
samo da znate taj atest bi trebao biti ispitivanje boce pod određenim tlakom radi sigurnosti
samo što kod nas u hr to niko ne radi samo se dadu ti papiri gosp.INSPEKTORU  na potpis i tako dobije
taj tzv. atest žalosno ljudi moji PLAČA SE POTPIS A NE ISPITIVANJE BOCE

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
o CO2 bocama....
« Odgovori #22 u: Studeni 28, 2009, 19:01:08 poslijepodne »
angelfish je u pravu,...atest se radi jedanput u pet godina

CO2 boca se normalno puni na 20 bara, a prilikom atestiranja se puni na 70 bara,...ukoliko nema problema dobije atest!
većina ljudi u HR (koji to mogu izbjeći) nemaju atest, ali to je stvar našeg mentaliteta i ne znači da je OK.

Offline tonkovic.kreso

• Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #23 u: Studeni 28, 2009, 19:15:59 poslijepodne »
ljudi radio sam u tvornici tih boca prave se od bešavnih cjevi i sigurno tvrdim nijedna nije pokla zato što nema atast nego ju je neko pokušao prepuniti što znači nije puknula u dnevnom boravku 15 godina radim s time u Đuri Đakoviću pa vam tvrdim jedno je zakon a drugo ovo sa slike .Što je aquabot reko i avioni padaju a atestirani

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
o CO2 bocama....
« Odgovori #24 u: Studeni 28, 2009, 19:17:11 poslijepodne »
angelfish je u pravu,...atest se radi jedanput u pet godina

CO2 boca se normalno puni na 20 bara, a prilikom atestiranja se puni na 70 bara

Nemrem se sad tocno sjetiti ali mislim da se boca po defaultu puni na 70 bara tj. normalno punjenje