Srpanj 28, 2025, 00:30:30 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Demasoni 170L  (Posjeta: 12070 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vjeko38

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
Odg: Demasoni 170L
« Odgovori #25 u: Studeni 26, 2009, 22:12:08 poslijepodne »
ma oću reć da beze vaze zaebavate čovjeka "biotop i nebiotop". akvarij je mlad, a bilje se lako isčupa van.  to je najmanji problem. ;) samo nek sve bude zdravo i nek se stvori prirodna ravnoteža.  :up:
Ma zasto se protežu odmah ovakvi razgovori "što čovika zajebavamo" , ne radimo to nego komentiramo.. Zar na svaki stavljeni akvarij trebamo reći lijepo,"super" itd.. zar ne možemo imati lijepe ,kulturne i (volio bi)znanstvene razgovore koji ne moraju uvijek biti usuglašeni. Kod predstavljanja akvarija volim prvo pogledati koje ribe su unutra.. zatim ,ako odgovaraju istom ili sličnom staništu, kakvo je bilje(tj.vrste bilja)u akvariju.. tek iza toga gledam tehničke stvari. Isto tako prihvaćam i da drugi imaju drugačija gledišta, te da drugačije od mene gledaju na set up akvarija. Zato aquabot ne vidim ništa loše u raspravama, dapače uživam u njima..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Studeni 26, 2009, 22:23:14 poslijepodne »
Što se mene tiče, mislim da je s mbunama umjetnost imati bilje, zato skidam kapu čovjeku i to što nismo navikli vidjeti mbune u zelenom okolišu, naš je problem. Pa nisam ronio 5 godina po Malawi jezeru pa sam se toliko navikao na njegov prirodni izgled, da me sad svako odstupanje smeta.
Kad bih imao znanja i volje, priznajem mijenjao bih svo kamenje i umjetne pozadine za ovako uređen akvarij s mbunama na koji sam davno naletio na netu. Ali u bilje se ne kontam, a nisam nešto ni od volje za to pipkanje, sadnju, održavanje, gnojenje...i šta  ja znam sve još.
Koliko je takav akvarij održiv i koliko truda treba da se tako nešto složi, druga je priča!
Meni izgleda fenomenalno, a ne vjerujem da ribama bilje može smetati. Akavarij kolege Makarske izgleda također dobro, taj kontrast između plavog i zelenog je super, da posadi malo te trave po podlozi, ne bi bio daleko od ove malawi fantazije!

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #27 u: Studeni 26, 2009, 22:25:06 poslijepodne »
o jbt, ovo još nisam vidio.  :o  iber  8)

jedino se dare usudio imat glossu i kabombu sa malafcima  :D

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #28 u: Studeni 26, 2009, 22:28:21 poslijepodne »
A i biljke su zadovoljne!!
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #29 u: Studeni 26, 2009, 22:38:10 poslijepodne »
Pre par godinama, čini mi se, bila je priča o tom akvariju na ciklidima i na kraju se otkrilo, da je čovek dao m'bune u akvarij samo radi slikanja, kao neka fora.No meni je veči problem prekrcatost akvarija, odnosno mali je akvarij u poredjenju sa brojem ciklida.To bi znao biti teži problem od bilja, koji je sad u akvariju.To,kako sam več napisao , če demasoniji zreducirati, au takvom akvariju oni če i sami sebe zreducirati.

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #30 u: Studeni 26, 2009, 22:40:30 poslijepodne »
A željkoc kako znas da nisu ciklidi ubaceni unutra za slikanje,da nekome vade mast heheheheh
zato ih ima 5 kom u 500-600 l da bude red al do kad neznam,nek stavi 20-30 pa ces vidit nereda u par dana
:-)
Iskreno meni je ruzno vidit malawi u tom akvariju..... mozda sam se navikao na kamen al to mi vise pase za skalare i diskuse...

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Studeni 26, 2009, 23:51:55 poslijepodne »
Napisao sam da je upitna održivost takvog akvarija.
Razlog zašto se sa mlawi ciklidima ne stavlja bilje je samo taj što ga ribe brzo pojedu. To da malawi ciklidi ne pašu s biljem i sl. su besmislice. Po čemu je obično kamenje i kamene gromade ljepše od nečeg živog i zelenog kao što je bilje. Zna se da zelena boja odmara, još kad je to zelena boja raznolikog bilja, učinak na promatrača je još bolji. Da je kamenja lijepo s malawcima samo je priča o kiselom grožđu i lisici.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #32 u: Studeni 27, 2009, 00:52:06 prijepodne »
 :ohmy: koji lik!! ?  :respekt-ss:

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #33 u: Studeni 27, 2009, 01:24:03 prijepodne »
je zeljkoc u pravu si.. ali to nije njihovo prirodno staniste.. samo o tome govorimo. Govorimo o tome da ne stavljam ono sto je meni lipo i zeleno nego da pokusam simulirati njihovo prirodno staniste i (mozda) nesto naučiti..
ZADAR

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #34 u: Studeni 27, 2009, 02:24:47 prijepodne »
meni je isto tako prekresan plavi ronioc (inace Konings koristi plavu tutu za ronjenje  :D ) koji ispusta mjehurice zraka pa ga opet nemam ni u jednom svom akvariju a bas bi bio lijep kontrast sa zutom bojom nekog copadichromis-a ili aulonocara-e.  :roll:  :D

manite se corava posla, bilje ide uz co2 i razna gnojiva. malawi, kamen i pokoja travcica.

sta izmisljate toplu vodu di nije potrebno!?

@zeljkoc: ajde mi nadji nekoga sa ovim/slicnim setupom sta si stavio slike i nek dopusti da mu ubacim par malawaca na 15-20 dana, imam bas neke pogodne "kosilice" za takav setup... ;)  :D

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Studeni 27, 2009, 07:43:24 prijepodne »
Da bilje može sa malawi ribama, većina akvarija bila bi malawi. Ljudi ne žele malawi baš zbog toga što ne može bilje s njima i ne čudim se tome stavu (onih par tvrdolisnih biljaka i ne računam kao dostojne predstavnike biljne populacije).
Akvarijsko bilje zaista je prelijepo, i oduvijek je akvarij općenito prihvaćen kao kanta s biljem oko kojeg pliva koja riba. Kad bi ta riba bilo nešto živopisno kao što znaju biti malawci, to bi bilo fenomenalno. Ovako možemo pričati o nekim biotopima i sličnim demagogijama kako kamen treba biti malo više zakrivljen i kako je malo pretaman ili prehrapav, ali što se može kad nemamo o ničemu pametnijem pričati a tiče se uređenja akvarija.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #36 u: Studeni 27, 2009, 07:49:28 prijepodne »
Pa sve se dijeli,tako i akvariji.Imaš biljne akvarije u kojem je bilje ono što mami poglede i imaš riblje akvarije u kojima su ribe glavna atrakcija.Nažalost ili na sreču su ciklidi iz istočne afrike baš u poslednoj.
Mislim da je akvaristika hobi u kome se akvarista trudi uraditi akvarij, da bih što vernije kopirao prirodno stanišete,i da bih imao nakraju krajeva osječaj , da ima dio ,maleni valjda, tog prirodnog habitata i u dnevno m boravku.

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Studeni 27, 2009, 08:30:24 prijepodne »
Sve mi je jasno.
Ribe će pojesti svo bilje, ako(dok) i ne pojedu, zbog zemlje i gnojiva može biti problema sa pH stabilnošću, bilju će biti prestresne velike izmjene vode koje su neophodne, kako dobiti dovoljne količine CO2 za rast biljaka a da ne našteti ribama i da ne padne pH vode, kako spriječiti iskapanje baza bilja itd.

Samo sam probao dati neki objektivni nepristrani pogled na uređenje mamawi akvarija, ali ne kako ga vidimo mi akvaristi, već više neki opći pogled nekog neupućenog promatrača akvarija.

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #38 u: Studeni 27, 2009, 09:34:27 prijepodne »
Da zeljkoc, kad ljudi koji su neupućeni pogledaju ovaj akvarij reći će "ajme baš je dobar" ,ali mi nismo baš toliko neupućeni pa zato dajemo ovakve komentare.. nisi ni ti neupućen.. Moja želja je otići do malawi jezera i uživo promatrati ciklide u njihovu staništu.. izmjeriti ph i gh, kh i ostale parametre vode u jezeru malawi.. malo se više pozabaviti ovom temom, jer ovdje smo da podijelimo naša iskustva i stečena znanja.. ;)
ZADAR

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #39 u: Studeni 27, 2009, 10:19:16 prijepodne »
Joooj nemrem si ni zamisliti kakve probleme imaju astrolozi a tek želje :roll: :roll:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #40 u: Studeni 27, 2009, 10:36:03 prijepodne »
Joooj nemrem si ni zamisliti kakve probleme imaju astrolozi a tek želje :roll: :roll:
:question: :question: :question:

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #41 u: Studeni 27, 2009, 11:20:38 prijepodne »
Kako god da je, treba rešiti još prenaseljenost toga akvarija, ipak toliko Ps.demasoni-ja jeste za 170 l akvarij previše i ja mislim, da je to u biti problem oko koga bi trebala da se vodi i briga i diskusija.

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #42 u: Studeni 27, 2009, 12:20:03 poslijepodne »
Kako god da je, treba rešiti još prenaseljenost toga akvarija, ipak toliko Ps.demasoni-ja jeste za 170 l akvarij previše i ja mislim, da je to u biti problem oko koga bi trebala da se vodi i briga i diskusija.
Slažem se.. mislim da bi trebalo razrijediti demasonije .. ostaviti max pet - šest jedinki.. i dodati još pet- šest drugih malawi ciklida. Mislim da za tu litražu može maximum biti 15 komada ciklida
ZADAR

Offline makarska

• Punopravni član
    • http://www.ibs-nekretnine.hr
« Odgovori #43 u: Studeni 27, 2009, 17:47:16 poslijepodne »
Bojko u pravu si to je previse Demasona , ali tu su privremeno uskoro se selim u stan i tu ce bit osigurano mjesto za 400l.Sto se tice primjedbi o biotopu ,slazem se ja da nema trave u malawiju ali mislim da mojim ribama nece smetat pogotovu sto u vodu ne stavljam nikakve kemikalije, gnjojiva, co2 i ostalo. Sto mi akvarij ne lici na Malawi  -? ma lici mi na lip akvarij i sad opet ne gledan navecer televiziju nego akvarij ;) :D
pozdrav iz makarske

Offline chupo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #44 u: Studeni 27, 2009, 18:28:52 poslijepodne »
Sto mi akvarij ne lici na Malawi  -? ma lici mi na lip akvarij i sad opet ne gledan navecer televiziju nego akvarij ;) :D
Napokon jedan pravi odgovor  :klap: :klap: :klap:
Chupo/Sisak-Vrbovec

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #45 u: Studeni 27, 2009, 18:49:46 poslijepodne »
Predlažem da se novi akter organizira na jednoj od lokacija blizu Malawi jezera.. ;) ;) Nista nije nemoguće.. Ima jedna pjesma.. Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može... ;) ;)
ZADAR

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #46 u: Studeni 27, 2009, 19:24:47 poslijepodne »
Biotop ili ne??! Estetike radi lijepo je i sa biljem. Moje opažanje je da ili imaš ful nakrcan biljni akvarij ili ti ono malo zelenja ubrzo popasu ribe. Kada je puno bilja ne diraju ga skoro ništa i pretežno je valisnerija koja če preživjeti. Bilje u akvariju može samo koristiti a nikako biti neželjeni višak. Što se tiće broja riba..sasvim je u redu pod pretpostavkom da če se oni sami pobrinuti za omjer između viška muških i toliko traženih ženki- pa če samim tim reducirati svoju brojnost. Meni se jato demasona od 15stak riba uvijek držalo polja od kakvih 40-50 cm u mojem akv od 220 cm i nisu se uopča odvajali od svojih stijena.

Ono što je krajnje opasno je te dvije kule od kamena koje če pasti bile one i zaljepljene za dno. Oni vole kopati i to najviše oko kamena i tu je potencijalni rizik. ako želiš imati i sačuvati trudne ženke i mlađ osiguraj im više kamena ali razlićite veličine kako bi i rupe i prolazi bili što veči-što mali pa da se ribe u potrebi mogu sigurno sakriti od večih ili dosadnih.

Eto jedne moje i jedne origigi slike.
Pozdrav!   ZELENI MALAWI!!

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #47 u: Studeni 27, 2009, 21:22:11 poslijepodne »
    Što se tiće broja riba..sasvim je u redu pod pretpostavkom da če se oni sami pobrinuti za omjer između viška muških i toliko traženih ženki- pa če samim tim reducirati svoju brojnost.   !
Pa ja se sa tim ne slažem, i to iz prostog razloga, jer je bolje kupiti manje riba i uštjedeti na parama, nego jih kupiti previše, i onda da se sami medjusobno biju.To je po mom uvidu daleko od akvaristike i akvarista gleda i žudi za ciljem, da obezbedi ribama ,barem minimalne uslove , kakve vrsta traži.Ja sam uvjeren, da je akvarij net dosta toga donio, kao informacijama o ribama, akvarijima, kao i neku akva kulturu, pa me je takva ideja malo "zbunila".

No ima jedan članak o bilju ili ne, meni se svidja, valja ga pročitati

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=436:bilje-da-ili-ne-u-akvariju-sa-istonoafrikim-ciklidima&catid=34:lanci&Itemid=118

Offline dare

• Punopravni član
  • 091/5892288
« Odgovori #48 u: Studeni 27, 2009, 21:57:06 poslijepodne »
Ma to stoji ali neznaš koliko ima muških pa je u tome problem a pošto je takva netrpeljivost prirodna mislim da je neizbježna i desit če se prije sa 5-6 riba nego sa 30 riba. Sjeti se kako ribe reagiraju kad je akvarij polupust ili prenapučen. Osim toga čovjek je rekao da ima skoro u planu jednog od 400 l ??!

Osim toga o ukusima se ne raspravlja pa ako čovjek voli zeleno kao i ja nek mu bude i ne perite mu mozak marginalnim stvarima. Nek uživa u svom akvariju.
Što bi tek onda rekli onome koji drži živorotke,skalare, bete i ko zna što sve ne u fix mix akvariju- dobar fiš paprikaš-samo fali malo paprike. Previše nepotrebnog fanatizma. Puno opasnija varijanta držati mbune i haplokromise zajedno ali to je zapravo dio biotopa jezera-zar ne??( možda u širim razmjerima)
« Zadnja izmjena: Studeni 27, 2009, 22:11:27 poslijepodne od dare »

Offline pero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #49 u: Studeni 27, 2009, 22:46:11 poslijepodne »
Puno opasnija varijanta držati mbune i haplokromise zajedno ali to je zapravo dio biotopa jezera-zar ne??( možda u širim razmjerima)

Oaim par milijardi kubika vode, to je to  :)